Resmi Gazete’de yayınlanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına göre, 23 general ve amiral bir üst rütbeye, 77 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun görev süresi bir yıl uzatıldı. Ayrıca, iki general yaş haddi, 29 general ve amiral ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Bu terfiler 30 Ağustos 2024’ten itibaren geçerli olacak.
2 Ağustos 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yusuf Arıncı görevden alındı ve yerine üye Salih Tanrıkulu atandı. Ayrıca Uşak, Düzce, Sinop ve Tunceli illerinin milli eğitim müdürleri değiştirildi. Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Nazan Şener de görevden alındı. Yeni atamalarla birlikte Düzce, Tunceli, Uşak ve Sinop illerine yeni milli eğitim müdürleri atandı.
7 Haziran 2024

Türkiye Barolar Birliği, avukatlık ücretlerine yüzde 60 ila yüzde 102 oranında zam yapıldığını duyurdu. Yeni tarife Resmi Gazete'de yayımlandı ve çeşitli hukuki hizmetler için belirlenen yeni ücretler açıklandı. Örneğin, avukata büroda sözlü danışma saat ücreti 3 bin 500 lira, tüketici mahkemelerinde görülen davalar için 15 bin lira ve ağır ceza mahkemelerindeki davalar için 48 bin lira olarak belirlendi. Bu zamlar, avukatlık hizmetlerinin maliyetini önemli ölçüde artıracak.
3 Ekim 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, iyi hal indirimi ve denetimli serbestlik uygulamalarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Tunç, bazı suçlar için iyi hal indiriminin kamuoyunda tepkiyle karşılandığını ve bu durumun gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, cezaevlerinin doluluk oranlarının suçluların cezaevine alınmaması için bir mazeret olamayacağını vurguladı. Bakan, ceza adaletinin amacının toplumu suçtan korumak olduğunu ve bu doğrultuda çeşitli önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2024

Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameyle 23 ilin emniyet müdürü ve 41 ilin jandarma komutanı değiştirildi. Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, Bursa Valisi olarak atanırken, yerine Bursa Valisi Mahmut Demirtaş getirildi. Ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı'nda altı general bir üst rütbeye, 16 albay ise generalliğe yükseltildi. Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin emekliye sevk edildi.
16 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2024 yılı genel atamaları kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na toplam 56 bin 880 personelin atandığını duyurdu. Jandarma Genel Komutanlığı'na 32 bin 732, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 22 bin 560 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na 1.588 personel atandı. Bu atamalar, güvenlik güçlerinin personel ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor.
25 Mayıs 2024

Türkiye genelinde 121 ilçeye yeni kaymakam atandı. İstanbul'un Beyoğlu, Sancaktepe, Bakırköy ve Ümraniye ilçelerinin kaymakamları değiştirildi. Resmi Gazete'de yayınlanan atamalara göre, Beyoğlu'na Abdullah Atakan Atasoy, Sancaktepe'ye Naif Yavuz, Ümraniye'ye Yüksel Çelik ve Bakırköy'e Recai Karal atandı. Ayrıca, Prof. Dr. Murat Balcı, Polis Akademisi Başkanlığına getirildi.
3 Kasım 2024

1 Haziran’da yürürlüğe giren 8’inci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. En düşük para cezası 20 liradan 100 liraya, en yüksek adli para cezası ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ceza mahkemelerince verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına aktarılması usulünde de değişiklikler yapıldı.
3 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM) başkanlığına Kadir Özkaya'nın seçildiği duyuruldu. Haber, 21 Mart 2024 tarihinde paylaşıldı ve daha fazla ayrıntı verilmediği belirtildi. Kadir Özkaya'nın seçilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin yeni dönemdeki liderliğini ve yönünü belirleyecek önemli bir gelişme olarak görülüyor.
21 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında 29 ildeki vergi dairelerini defterdarlık olarak yeniden yapılandırdı. Resmi Gazete'de yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mevcut defterdarlıklar kapatılarak, vergi dairesi başkanlıklarının unvanı defterdarlık olarak değiştirildi. Yeni defterdarlıklar Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) bağlanacak ve taşrada sunulan hizmetler ağırlıklı olarak vergi hizmetlerinden oluşacak. Ayrıca, İstanbul'daki Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı da kaldırıldı.
3 Temmuz 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi, kamuoyunda '9’uncu Yargı Paketi' olarak bilinen ve çeşitli kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifini kabul etti. Bu paket, Türk Medeni Kanunu'nda soybağı davaları, hakaret suçları, uzlaştırmacı olma şartları ve Çocuk Koruma Kanunu gibi birçok alanda düzenlemeler içeriyor. Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Anayasa Mahkemesi kadrolarına ilişkin değişiklikler de yapıldı. Bu yasal düzenlemeler, Türkiye'deki hukuk sisteminde önemli değişiklikler getirmeyi amaçlıyor.
7 Kasım 2024

İktidar tarafından Adalet Reformu adı altında sunulan yeni yasa değişiklikleri, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruları zorlaştırırken, 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi' hakkındaki, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeyi daha da kesinleştirerek yeniden yürürlüğe sokuyor. Bu durum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen gerçekleşiyor ve pek çok hukuk profesörü ile demokratik toplum örgütü tarafından eleştiriliyor.
24 Mart 2024

Abdulkadir Selvi, Türkiye'nin hukuki standartlarını yükseltmek için yargı reformuna ihtiyaç duyduğunu belirtti. Meclis'te 9'uncu Yargı Paketi görüşülürken, zihniyet değişiminin de önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Avrupa Konseyi denetim mekanizmasından çıkması gerektiğini ifade eden Selvi, AKPM Denetim Komisyonu Türkiye Eş-Raportörü Stefan Schennach'ın raporunun olumsuz olduğunu belirtti.
26 Temmuz 2024

İstanbul'da 16 ilçenin emniyet müdürü değişti ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne 14 yeni emniyet müdürü ve emniyet amiri görevlendirildi. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, yeni atanan emniyet müdürlerinin isimleri ve görev yerleri belirtildi. Bu değişiklikler, İstanbul'un çeşitli ilçelerinde güvenlik yönetimini etkileyecek. Ayrıca, bazı şube müdürlüklerine de yeni atamalar yapıldı.
4 Ağustos 2024

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, 37’nci tur oylamasında 193 oy alarak Yargıtay başkanlığına seçildi. Diğer aday Mehmet Akarca ise 103 oy aldı. Seçimde toplam 324 oy kullanıldı, sekiz oy boş çıktı ve 20 oy geçersiz sayıldı. Ömer Kerkez, 1966 doğumlu olup, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur ve çeşitli yargı ve idari görevlerde bulunmuştur.
14 Mayıs 2024

9'uncu Yargı Paketi, 23 kanun ve üç kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 60 maddelik bir kanun teklifi olarak önümüzdeki hafta meclise sunulacak. Paket, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda konu ve soru sayısının artırılması, hükümlülerin eğitim haklarının genişletilmesi ve yeni tip casusluk suçlarına yönelik düzenlemeler gibi çeşitli yenilikler içeriyor. Ayrıca, 'Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi' Kanunu Teklifi de meclise sunulacak ve öğretmenlerin atanma sürecinde akademik eğitim almaları gerekecek.
9 Haziran 2024

9’uncu yargı paketi, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu paket, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki soru sayısının artırılması, trafikten men edilen araçların satış usullerinin yeniden belirlenmesi gibi düzenlemeler içeriyor. Ayrıca, hakaret suçlarıyla ilgili şikayet süreleri ve uzlaştırma kapsamındaki değişiklikler de bu pakette yer alıyor. Arabuluculuk siciline kayıt için yeni şartlar getirilirken, bazı hükümler paketten çıkarıldı.
14 Kasım 2024

Talim ve Terbiye Kurulu, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak yeni müfredatı onayladı. Müfredat, okul öncesi, ilkokul 1’inci sınıf, ortaokul 5’inci sınıf ve lise 9’uncu sınıftan itibaren uygulanacak. Yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüş ve önerilerine sunulmuş ve 67 bin 284 görüş ve öneri alınmıştır. Bu öneriler doğrultusunda bazı değişiklikler yapılarak müfredat nihai hale getirilmiştir.
24 Mayıs 2024

Türkiye'de hazırlanan 9'uncu Yargı Paketi taslağı, 38 maddeden oluşuyor ve Türk Ceza Kanunu'na 'etki ajanlığı' ile ilgili yeni bir madde eklenmesi öneriliyor. Bu düzenleme, yabancı devlet veya organizasyonlar adına Türkiye'de faaliyet gösteren kişilere yönelik hapis cezası öngörüyor. Etki ajanlığı suçu işleyenler üç ila yedi yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilirken, savaş zamanı veya stratejik kurumlarda çalışanlar için cezalar daha ağır olacak.
10 Mayıs 2024

9’uncu yargı paketi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Paket, Medeni Kanun’dan İcra ve İflas Kanunu’na kadar birçok değişikliği içeriyor. Kadının soyadı, soybağının reddi davaları, evlat edinme, icra ve iflas süreçleri, avukatlık kanunu ve hukuk mesleklerine giriş sınavları gibi konularda düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, idari yargılama usulü, hakim ve savcı yardımcılığı sınavları, trafik kanunu ve kamulaştırma kanununda da değişiklikler öngörülüyor.
12 Temmuz 2024
İşaretlediklerim