ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışında önemli bir adım atıldığını duyurdu. Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma füzesi aldığı için F-35 programından çıkarılmıştı ve 32 aydır F-16 filosunu yenilemek istiyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bu adımın hem ABD'nin hem Türkiye'nin ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından önemli olduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Türkiye Savunma Bakanlığı, ABD'den 40 yeni F-16 Blok-70 uçağının tedariki ve mevcut 79 F-16 uçağının modernizasyonu, mühimmat ve teçhizatı içeren talebe ilişkin 'taslak teklif ve kabul mektubu' aldıklarını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye'nin hava kuvvetlerinin güçlendirilmesi ve modernize edilmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıntılar henüz netleşmemiş olup, konuyla ilgili daha fazla bilgi bekleniyor.
29 Şubat 2024

ABD yönetimi, 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, herhangi bir engelleme olmadan tamamlandı. Bu süreçte sadece Kentucky Senatörü Rand Paul tarafından bir itiraz gündeme geldi ancak bu itiraz Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde herhangi bir işleme tabi tutulmadı. Böylece, Türkiye'nin ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 uçağın modernizasyonu için talep ettiği satışın önünde herhangi bir engel kalmadı.
11 Şubat 2024

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla bir yasa tasarısı sundu. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının hemen sonrasında geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak'ta Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu. Tasarının kabulü için hem ABD Temsilciler Meclisi hem de Senato'da çoğunluğun onayı gerekiyor ve tasarı yasalaşmadığı takdirde satış resmen yapılacak.
7 Şubat 2024

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı marjında, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya tüm topçu silahlarını bağışlama kararlarını açıkladı. Frederiksen, Ukrayna'nın askeri mühimmat talebine işaret ederek, Danimarka'nın elinde bulunan ve şu an kullanılmayan hava savunma silahlarını da Ukrayna'ya vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da askeri mühimmatın bulunduğunu ve Ukrayna'ya yapılan yardımların hızlanması ve artırılması gerektiğini vurguladı.
19 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a toplam 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu paketten 61 milyar dolar Ukrayna'ya, 26 milyar dolar İsrail'e ve 1 milyar dolar Gazze'ye ayrıldı. Biden, İsrail'e yapılan yardımın, İran ve desteklediği terörist gruplara karşı savunma amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Ukrayna'ya gönderilecek yardımlar arasında silah, hava savunma mühimmatları ve zırhlı araçlar bulunuyor.
24 Nisan 2024

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'nın Rusya ile olan savaşında kullanmak üzere ve İsrail ile Tayvan'a destek amacıyla toplamda 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu yardım paketi, Ukrayna'ya 61 milyar dolar, İsrail'e 26 milyar dolar ve Tayvan'a 8 milyar dolar olarak dağıtılacak. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bu tasarı, ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların çoğunlukta olduğu Senato tarafından da onaylanması bekleniyor. Biden, tasarının Kongre'den geçmesi halinde hızlıca imzalayacağını açıkladı.
20 Nisan 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

Avrupa Birliği, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından dondurduğu Moskova Merkez Bankası'na ait 210 milyar avro değerindeki varlıklardan elde edilen gelirleri Ukrayna'ya yardım amacıyla kullanma kararı aldı. Bu kararla, Ukrayna'ya silah alımı ve yeniden yapılanma projeleri için yaklaşık 3 milyar avro tahsis edilecek. Ayrıca, AB Ukrayna'ya 50 milyar avroluk bir kaynaktan daha fon sağlaması için gerekli reformların yapılması konusunda anlaşmaya vardı.
8 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın geliştirdiği belirtilen uydusavar kabiliyetinin ABD veya başka bir ülke için nükleer tehdit taşımadığını ve henüz gerçekleşmediğini ifade etti. Biden, Rusya'nın bu teknolojiyi uzaya taşıma konusunda kesin bir karar verdiğine dair ellerinde kanıt olmadığını belirtti. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve bu tehdidin Rusya'nın uyduları hedef alma yeteneğiyle ilgili olduğunu dile getirmişlerdi.
16 Şubat 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'de düzenlenen Amerikan Muhafazakar Birliği'nin Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda yaptığı konuşmada, görevde olması halinde İsrail'e saldırıların ve Ukrayna'da savaşın olmayacağını savundu. Trump, Joe Biden'ın başkanlığında ABD'nin sınırlarının, orta sınıfın ve güvenliğin zarar göreceğini öne sürdü ve Biden'ın yeniden seçilmesi durumunda durumun daha da kötüleşeceğini iddia etti. Ayrıca, görev süresi boyunca hiç savaş çıkmadığını ve İran'ın ekonomik olarak zayıfladığını belirtti.
25 Şubat 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'ya 5 milyar avro değerinde askeri yardım yapma kararı aldı. Bu yardım, Avrupa Barış Fonu'nun bir parçası olarak sağlanacak. AB'ye üye 27 ülkenin büyükelçileri, fonun revizyonu konusunda anlaşmaya vardı ve bu karar, AB liderler zirvesinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bu kararın Ukrayna'nın desteklenmesi açısından önemini vurguladı.
13 Mart 2024

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya'nın NATO'ya oluşturduğu tehdit sebebiyle Alman ordusunun beş yıl içinde 'savaşa hazır' hale gelmesi gerektiğini belirtti. Breuer, bu sürecin savaş çıkacağı anlamına gelmediğini, ancak böyle bir olasılığın mevcut olduğunu ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın savunma kabiliyetinin artırılması için personel ve malzeme hazırlığı yanında toplum ve orduda bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Haberde, Ukrayna'nın savaşı kaybetmesi halinde yaklaşık on milyon kişinin daha Batı Avrupa'ya, özellikle Almanya'ya göç edeceği olasılığına da değinildi.
10 Şubat 2024

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, NATO'nun talebi doğrultusunda ülkesinin nükleer silahları konuşlandırmaya hazır olduğunu belirtti. Bu açıklama, ABD ile Polonya arasında devam eden nükleer işbirliği görüşmeleri bağlamında yapıldı. Duda, Rusya'nın Kaliningrad bölgesindeki askeri varlığını ve Belarus'a yerleştirilen nükleer silahları gerekçe göstererek, NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla bu adımın atılabileceğini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silahlar gönderildiğini doğrulamıştı.
22 Nisan 2024

Rusya, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı belirli bir neden açıklamadan 'arananlar' listesine koydu. Kallas, iki yıldır süren Ukrayna savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapmasını aktif olarak savunan bir figür.
13 Şubat 2024

Rusya, Alman hava kuvvetleri subaylarının Ukrayna'ya destek konusundaki gizli görüşmelerine ait 30 dakikalık bir ses kaydını yayımladı. Bu kayıtta, mühimmat depoları ve Kerç Köprüsü gibi stratejik hedeflerin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'a bağlanması konuşuldu. Alman medyası ve NATO ortakları, bu dinleme olayından dolayı endişe duyuyor. Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı zarar gördü ve ABD'nin de bu durumdan rahatsız olduğu belirtiliyor. Muhalefet, Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyor.
4 Mart 2024

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

ABD'nin Moskova'daki vatandaşlarına kalabalık alanlardan uzak durma çağrısının ardından, Britanya, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore gibi ülkeler de benzer uyarılarda bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemelerini şiddetle tavsiye ederken, İsveç güvenlik durumunun kötüleştiğini belirtti. Çekya ve Kanada da vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. ABD'nin uyarısı, aşırılık yanlılarının Moskova'daki kalabalık alanları hedef alma planlarına dayanıyordu.
9 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'manyak o.... çocuğu' diyerek küfretti. Biden, konuşmasında sürekli nükleer çatışma endişesine ve asıl varoluşsal tehdidin iklim değişikliği olduğuna değindi. Reuters'ın aktardığına göre, Biden'ın bu ifadeleri büyük yankı uyandırdı.
22 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, sık sık yaptığı gaflara bir yenisini daha ekleyerek, Ulusal Valiler Birliği'nin yıllık toplantısında konuşurken Çin ile Rusya'yı karıştırdı. Biden, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisinden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakınlaşmasını istediğini belirtirken, Şi'nin Rusya'nın başı olacağını söyledi. Bu olay, Biden'ın kamuoyu önünde yaptığı gaflar listesine yeni bir madde olarak eklendi.
27 Şubat 2024
İşaretlediklerim