Türkiye'de tahmini 5 milyon birey nadir hastalıklardan etkilenmektedir ve bu hastalıklar için geliştirilen 416 ilacın yalnızca 76'sı Türkiye'de ruhsatlıdır. Diğer 75 ilaç yurtdışı ilaç listesi aracılığıyla temin edilebilirken, 265 ilaca erişim mümkün değildir. Nadir hastalıkların tanı ve tedavisi zor olduğu için 'yetim hastalık' olarak adlandırılır ve bu hastalıkların sadece %5'i için tedavi geliştirilebilmiştir. Türkiye'de nadir hastalıklar için ulusal bir politika bulunmamakta, ancak 2023-2027 Nadir Hastalıklar Sağlık Strateji Belgesi ve Eylem Planı yayınlanmıştır. Ayrıca, Türkiye'de nadir hastalıkların tanı ve tedavisinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin raporunda detaylandırılmıştır.
7 Aralık 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru yüzde 30,5 artırılarak 14,0387 liraya çıktı. Eczacılar, ilaç fiyatlandırmasındaki kurun 18-20 civarında olması gerektiğini belirtiyorlar. Aksi takdirde ilaç sıkıntısının süreceği ifade ediliyor. İlaç fiyatlarındaki bu artışın, ilaç bulunabilirliği ve vatandaşların ilaçlara erişimini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Eczacılar, ilaç firmalarının yeterince kar edemediklerini söyledikleri için ilaçları piyasadan çektiğini ifade ediyorlar.
23 Temmuz 2023

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yurt dışından ilaç teminine yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Yeni düzenlemeye göre, yurt dışından ilaç tedarik eden firmaların Türkiye'de yerleşik bir temsilci bulundurması gerekecek. Toplu ilaç temini yalnızca hastaneler tarafından yapılacak ve yurt dışı ilaç tedarikçileri ile temsilcilere yönetmelik hükümlerine uymadıkları takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabilecek. Yönetmelikte kademeli geçiş süreci hazirana kadar devam edecek.
3 Şubat 2023

Türkiye'de ilaç avro kuru, genellikle yılda bir kez güncellenirken, son dönemde reel kur ile arasındaki farkın açılması nedeniyle bazı ilaçlara erişim zorlaştı. 16 Aralık'ta ilaçlara yapılan yüzde 25'lik zam, güncel reel kura göre yetersiz bulundu ve bazı yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye pazarından çekmeye başladı. Habertürk TV'ye göre, epilepsi, parkinson ve migren gibi hayati önem taşıyan ilaçlar da dahil olmak üzere, üç firma bazı ilaçlarını artık Türkiye'de satmayacak. Novartis gibi çokuluslu ilaç firmaları da bazı ilaçların satışını durdurduğunu açıkladı.
22 Ocak 2024

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yıl içinde iki kez artırılmasına rağmen, ilaç sıkıntısı devam ediyor. Özellikle Parkinson, diyabet, kalp damar hastalıkları, astım gibi hastaların sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlara ulaşmak zorlaştı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarındaki düzenlemenin gerekenin altında kaldığını ve ilaç tedarik sorununun daha da artacağını belirtti. Saydan, ilaçta dışa bağımlılığın azalması için yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Ağustos 2023

İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun yüzde 25 artırılmasının ardından eczaneler ilaç tedarik edememeye başladı. İlaç firmaları ve depolar, zamlı fiyatlarla satış yapabilmek için ilaçları piyasaya sürmüyor. 19 bölge eczacı odası, ilaç yokluğunun dayanılmaz bir hale geldiğini belirterek Sağlık Bakanlığı'ndan acil önlem alınmasını istedi. Eczacılar, ilaç sıkıntısının kanser hastaları gibi acil durumdaki hastaları da etkilediğini ve bazı ilaçların piyasadan tamamen çekildiğini ifade etti.
20 Aralık 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), piyasada bulunmayan ilaçların yerine aynı etken maddeli ve tedavi edici etkiyi gösteren muadil ilaçların güvenle kullanılabileceğini açıkladı. Eczacıların bu ilaçları reçete edebilme yetkisine sahip olduğunu ve eşdeğer ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilip tescillendiğini belirtti. ABD ve Avrupa'da yüksek oranda muadil ilaç kullanımı olduğunu, Türkiye'de ise her 100 ilaçtan 45'inin eşdeğer olduğunu ifade etti. TEİS, eşdeğer ilaçların yanlış ya da farklı olmadığını, alerjik reaksiyonların etken maddeye karşı olduğunu ve orijinal ilaçların da aynı reaksiyonu gösterebileceğini vurguladı.
15 Ocak 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geri ödeme listesindeki ilaçların yaklaşık %38'inde hastaların fiyat farkı ödemeleri gerekiyor. SGK'nın ilaç firmalarından istediği yüksek oranlardaki iskontolar ve firmaların bu iskontolardan vazgeçme eğilimi nedeniyle, ilaç fiyatlarındaki farklar hastalara yansıtılıyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı'nın ifadelerine göre, bu durum özellikle dar gelirli vatandaşları ve emeklileri olumsuz etkiliyor. 2024 yılında hastaların cebinden çıkacak fiyat farkının 18 milyar TL civarında olacağı tahmin ediliyor.
24 Ocak 2024

Dünya Sağlık Örgütü'nün temel ihtiyaç listesinde bulunan lityum ilacı Türkiye'deki piyasada bulunamıyor. İlaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru yüzde 30,5 artırılmış olmasına rağmen, reel piyasadaki avro değeriyle ilaçtaki değer arasındaki fark hala geniş. Bu durum, temel ihtiyaç listesindeki bazı ilaçlara erişimi engelliyor. İlaç yokluğunun en önemli nedeni olarak Türkiye'nin ilaçta (etken maddeye) dışa bağımlı olması ve Türk Lirası'nın döviz karşısında ciddi değer kaybı gösterilirken, ilaç firmalarının yurt dışına güncel kurdan ilaç satmayı tercih etmesi de durumu etkiliyor.
17 Ekim 2023

İstanbul Planlama Ajansı tarafından hazırlanan rapora göre, İstanbul'daki hastanelerin yüzde 70'i özel sektör tarafından işletiliyor. Türkiye genelinde bu oran yüzde 36,76 iken, İstanbul'da 10 hastaneden 7'si özel. Raporda, son 10 yılda Türkiye'deki hastane yatağı sayısının yüzde 35 arttığı, en fazla artışın özel sektörde olduğu belirtiliyor. Ayrıca, İstanbul'da sağlık hizmetlerine erişimde bazı zorluklar ve hekim sayısının OECD ortalamasının altında olduğu vurgulanıyor. Şişli ve Kadıköy ilçeleri en fazla özel sağlık kurumuna ve muayenehaneye sahip.
15 Aralık 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 14 lira 387 kuruş olarak güncellenmesine rağmen, bu durumun piyasada bulunmayan ilaçlar sorununu çözmeyeceğini belirtti. Saydan, ilaç avro kurunun, normal kura yetişemediğini ve bu durumun ilaçları bulunabilir olmaktan çıkardığını ifade etti. Saydan, son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların kökeninin, Euro kurunun ilaç sektöründe, gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmeye başlaması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı, 30 Haziran'da sona erecek olan ilaç raporlarının geçerlilik süresini 31 Aralık 2023'e kadar uzattı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, bu kararın hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak için alındığını belirtti. Kronik hastaların rapor sürelerinin MEDULA sistemine öncelikle işlenmesi gerektiğini ifade eden Saydan, yaklaşık 30 milyon kronik hastanın ve 80 milyon tekil raporun MEDULA sisteminde acilen güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Haziran 2023

Antibiyotiklere karşı gelişen direnç, her yıl 700 bin insanın ölümüne yol açıyor ve 2050 yılında bu sayının 10 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye, antibiyotik direnci ve kullanımında OECD ülkeleri arasında yüksek oranlara sahip. Uzmanlar, antibiyotik direncini sessiz ve sinsi bir pandemi olarak nitelendiriyor ve bu durumun sağlık sistemlerine yıllık 29 milyar dolar maliyeti olduğunu belirtiyor. Antibiyotiklerin yanlış veya gereksiz kullanımı, dozaj talimatlarına uyulmaması, tarım ve hayvancılıkta kullanımı ve kötü hijyen uygulamaları direncin artmasına neden oluyor. Yeni antibiyotik geliştirme süreci maliyetli ve zor olduğu için, mevcut antibiyotiklerin etkin kullanımı ve dirençle mücadelede uluslararası işbirliği gerekiyor.
18 Kasım 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 2020-2022 yılları arasında sahte ilaç ticareti yaptığı belirlenen bir suç örgütüne operasyon düzenlendi. Suç örgütünün İran'a 98 milyon lira değerinde sahte ilaç sevk ettiği ve İran vatandaşlarından büyük miktarda avro alarak dolandırıcılık yaptığı tespit edildi. Ayrıca, yurt içinde kayıt dışı satılan 100 bin 751 adet yeşil reçeteye tabi ilaç da ele geçirildi. Operasyonda 24 şüpheli gözaltına alınırken, 14 zanlının yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
26 Aralık 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla ilaç fiyatlamasında kullanılan avro kuruna yüzde 25 zam yapıldı. Ancak bu durum, ilaç sıkıntısı çeken eczaneleri rahatlatmaya yetmedi. Depolar, 25 Aralık'ta yürürlüğe girecek zamlı fiyatları beklediği için ilaç çıkarmıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, reel avro kurunun yüzde 50'si oranında seyreden avro kuru nedeniyle piyasada ilaç bulunamadığını ve bu sorunun devam edeceğini belirtiyor. Saydan, yerli ilaç sanayi desteğinin artırılması gerektiğini vurguluyor.
17 Aralık 2023

Sağlıkta Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişiklikle SMA hastalarının ilaçlarına ulaşımı kolaylaştı. İlaç, SGK'nın Yurtdışı İlaç Listesi 4/C'den çıkarılarak, Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi 4/A kapsamına girdi. Bu düzenlemeyle, hastaların ilaca başlama ve ilaca devamla ilgili olarak TİTCK'in onay vermesini gerektiren 'puanlama' ya da 'değerlendirme' işleyişi kaldırıldı. Ancak, bu düzenleme SMA hastalığının Zolgensma adlı gen tedavisi, risdiplam etken maddeli ve Evrysdi isimli şurup formundaki SMA ilacına dair bir düzenlemeyi içermiyor.
26 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kuruna yüzde 30,5 oranında zam yapıldı. Bu zamla birlikte 10,77 TL olan kur, 14,0387 TL'ye yükseldi. İlaç avro kuru genellikle yılda bir kez güncellenirken, reel kur ile ilaç avro kuru arasındaki farkın açılmasıyla ilaç sıkıntısı tüm yıla yayılmaya başladı ve birçok ilaca ulaşılamıyor.
23 Temmuz 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidara gelmeleri halinde ilaç sıkıntısını çözeceklerini belirtti. Türkiye'de ilaç avro kuru artışlarına rağmen eczane raflarında ilaç bulunamaması sorunu devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç tedariki sorununu çözmek için üreticilerle anlaşmaya varıldığını ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilaç eksikliğini gidermeye başladıklarını söyledi. İlaç avro kurunun reel kurdan uzak olması ve pandemiyle birlikte ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar temel sıkıntılar arasında yer alıyor.
19 Ocak 2023

Türkiye'deki hastanelerde, inme (felç) geçiren hastalara ilk 4.5 saat içinde verilmesi gereken damar açıcı ilaç (tPA) bulunmaması, sakatlık ve ölümlere yol açıyor. İnme, Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olup, kalıcı engellilikte birinci, ölümlerde ise ikinci sıradaki etken. İnme tedavisinde kullanılan tPA ilacının üretimi, dünyada tek bir firmanın tekelinde olup, Türkiye'de son bir-iki yıldır ilaç temininde sorunlar yaşanıyor. İnme tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem olan mekanik tedavilerde de maliyet sorunları nedeniyle hastaneler gerekli tıbbi malzemeleri bulamıyor veya bulunduramıyor.
5 Eylül 2023
İşaretlediklerim