Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk endeksinde Türkiye, 36 puanla 101'inci sırada yer aldı. 180 ülkenin değerlendirildiği endekste, Türkiye'nin bu yılki konumu, 1995'ten beri en kötü performans olarak kaydedildi. Türkiye, Arnavutluk, Ekvador, Kazakistan gibi ülkelerle aynı sırada bulunurken, Belarus 91., Macaristan 77., Çin 65. ve Suudi Arabistan 54. sırada yer alıyor. Türkiye'nin yıllara göre sıralaması giderek düşmekte olup, 1995 yılında 29'uncu sırada iken, 2022'de 101'inci sıraya kadar gerilemiştir.
31 Ocak 2023

Alman Ekonomi Bakanlığı tarafından sipariş edilen bir raporda, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların delinmesinde Türkiye'nin önemli bir rol oynadığı belirtildi. Münih Üniversitesi'ne bağlı ifo Enstitüsü'nün raporuna göre, yaptırıma tabi ürünlerin yüzde 13'ü Türkiye üzerinden Rusya'ya ihraç ediliyor. Bu oran 2021'de yüzde 3 iken, Çin'den yapılan ihracatın payı ise yüzde 61'e yükselmiş durumda. ABD, yaptırımları delme şüphesiyle Türkiye, BAE ve Çin'den bazı kişi ve şirketlere yaptırım kararları açıklamıştı.
9 Ocak 2024

Biontech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, şirketin kanser araştırmaları için Almanya'dan Britanya'ya taşınma kararı aldı. Bu kararın arkasında Alman bürokrasisinden duyulan rahatsızlık yatıyor. Britanya'da ilaç geliştirme çalışmalarının daha hızlı ilerlediği ve yasal düzenlemelerin şirketlerle işbirliği içinde daha etkin çalıştığı belirtiliyor. Biontech, özellikle ABD'li Pfizer ile ortak ürettiği Covid-19 aşısı sayesinde dünya çapında tanınmıştı.
24 Ocak 2023

Bloomberg HT tarafından kariyer.net verilerine dayanarak yapılan bir araştırmaya göre, yeni bir işe başlayan kişilerin %41'i ilk ay içinde başka işlere başvuruyor. Bir yıl içinde bu oran %62'ye çıkıyor. Küresel ve Türkiye'deki katılımcıların sırasıyla %42 ve %53'ü aktif olarak iş aradıklarını, ayrıca iyi bir iş teklifi alırlarsa değerlendireceklerini belirtenlerin oranı küreselde %41, Türkiye'de %38. İş değişikliğine yönlendiren sebepler arasında daha iyi pozisyon veya kıdem, terfi imkanının olmaması, maaş ve sosyal haklardan memnuniyetsizlik ve farklı bir meslek keşfetme isteği bulunuyor.
7 Kasım 2023

TÜİK'in 2022 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de en zengin yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 48'e yükselerek 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin payı ise yüzde 6'ya düştü. Yıllık ortalama hane halkı geliri yüzde 28,3 artışla 98 bin 416 liraya çıkarken, gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren Gini katsayısı 2009'dan bu yana en yüksek değer olan 0,415'e ulaştı. Ücretli çalışanların gelirlerindeki artış oranı diğer gruplara göre daha düşük kaldı.
4 Mayıs 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBE) arttığı, günlük bir milyondan fazla insanın bu tür enfeksiyonlara yakalandığı belirtiliyor. Türkiye'de cinsel sağlık bilgilerine erişim kısıtlı ve önleyici yöntemler pahalı olduğu için bulaşma riski yüksek. CYBE'lerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ve 15-45 yaş arasında daha sık görüldüğü ifade ediliyor. Gençlerin bu hastalıklardan korunma bilgisine ve sağlık hizmetlerine erişiminde eksiklikler olduğu, eğitim ve farkındalık yetersizliğinin hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığı vurgulanıyor. Kondom kullanımının önemi ve gençlere yönelik cinsel sağlık eğitimi gerekliliği üzerinde duruluyor. Ayrıca, seks işçilerinin kondom erişiminde yaşadığı zorluklar ve bu durumun enfeksiyonların yayılmasına etkisi tartışılıyor.
2 Şubat 2023

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

İstanbul merkezli olarak Bursa ve Sakarya'da düzenlenen operasyonda, SMA ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sahtelerini üreten 12 şüpheli gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, bu tür hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların sahtelerinin üretilerek piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Operasyonda çok sayıda sahte kanser, diabet, hormon, MS ve sporcu protein ilaçları ele geçirildi.
21 Ekim 2023

İsviçreli ilaç şirketi Roche, inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı ilaçlar geliştiren Telavant Holding'i 7,1 milyar dolara satın almayı planladığını duyurdu. Anlaşma, gerekli izinlerin alınmasının ardından 2024'ün ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Bu satın alma ile Roche, ABD ve Japonya'da deneysel antikor RVT-3101'i geliştirme, üretme ve ticarileştirme hakkını elde edecek. Roche, RVT-3101'in başka hastalıkların tedavisinde de kullanılma potansiyeli olduğunu belirtti.
23 Ekim 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, E-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin eklenmesi sonrası başlayan tartışmalara yanıt verdi. HDP'nin, bu dillere neden Kürtçe'nin eklenmediğini sorması üzerine Koca, eklenen dillerin turistler ve yabancı uyruklu hastalar için olduğunu, Türk vatandaşları için bu dillerde reçete yazılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Koca, Türkiye'nin sağlık turizmindeki gelişmeler ve yabancı hastaların kendi dillerini konuşan hekimlerden hizmet alma imkanının artması nedeniyle bu dillerin eklenmesinin bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.
28 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'Dünya Sigara Salgını Raporu'na göre Türkiye, sigarayla mücadelede en başarılı ülkelerden biri. DSÖ'nün önerdiği 'MPOWER' isimli altı önlemi en iyi uygulayan ülkeler arasında Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Morityus bulunuyor. Ancak, Türkiye'nin tütünle mücadele için Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen, tütün endüstrisine teşvik vermeye devam ettiği belirtiliyor.
1 Ağustos 2023

Türkiye'nin dış ticaret açığı, 2023'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %18,7 artarak 61 milyar 235 milyon dolara yükseldi. Bu durum, ithalatı önleyici politika arayışını hızlandırdı. Altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi ve benzer bir uygulamanın otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörleri için de planlandığı belirtildi. Bu sektörlerde ithalatı zorlaştıracak ek mali yükümlülüklerin getirilmesi bekleniyor.
10 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 Gelir Dağılımı İstatistikleri bültenine göre, Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesim toplam gelirin yüzde 49,8'ini alıyor. Gini katsayısı, gelir dağılımı eşitsizliğinin arttığını gösteriyor ve 0,433 olarak tahmin ediliyor. Yıllık ortalama hane halkı kullanılabilir geliri yüzde 70,7 artışla 167 bin 983 liraya yükselmiş durumda. En düşük gelir ise Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bölgelerinde kaydedilmiş.
29 Ocak 2024

Almanya'nın yeni tedarik yasası, Alman şirketlerinin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruması konularında uyulması gereken kuralları belirliyor. Yasaya uymayan şirketlere 8 milyon avroya kadar cezalar uygulanabilecek. Türkiye, Almanya ile önemli ticari ilişkilere sahip olduğu için bu yasa, Türk şirketlerine de uyum baskısı yaratacak. Uzmanlar, Türkiye'deki ihlaller nedeniyle Alman mahkemelerinde yüzlerce davanın açılabileceği konusunda uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üretim üssü' hedefi bu yasa nedeniyle zorlanabilir.
2 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'deki gıda fiyatları son 34 aydır aralıksız artıyor. Son bir yılda yüzde 54 artış gösteren gıda fiyatları, dünya genelinde yüzde 21 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 'yeni ekonomik model' geçtiği Kasım 2022'den itibaren FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark giderek büyüdü. Ayrıca, Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'den itibaren gıda fiyatlarındaki artış hızlandı.
4 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Türkiye, 146 ülke arasında 129. sırada yer alarak beş basamak geriledi. Türkiye'nin cinsiyet uçurumunun yüzde 63,8 kapanmış olduğu belirtilirken, ekonomik katılım, eğitim, sağlık ve siyasi imkanlar gibi dört ana alanda düşük sıralamalar elde etti. İzlanda endeksin en üst sırasında yer alırken, Afganistan son sırada bulunuyor.
21 Haziran 2023

Türkiye'de son 42 yılda pestisit kullanımı yaklaşık yüzde 700 arttı. 1980'lerde yıllık pestisit kullanımı 7-8 bin ton iken, bu rakam 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin, 2022'de ise 55 bin ton seviyelerine ulaştı. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre yasaklanan pestisit türlerinin Türkiye'de kullanımı halen yaygın. Bu durum, AB'ye ihraç edilen ürünlerde yapılan denetimlerde ortaya çıktı. 2022 yılında pestisit başta olmak üzere tarım zehiri kalıntılarının bulunmasıyla ilgili en çok bildirim yapılan menşe ülke Türkiye oldu.
6 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, E-Reçetem Sistemi'ne beş yeni dilin eklendiğini duyurdu. İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin test işlemleri tamamlanarak canlı ortama alındı. Bakan Koca, bu yeniliği Twitter hesabından paylaştı.
26 Ağustos 2023
İşaretlediklerim