Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Daha önce 400 bin dolar değerindeki taşınmaz mal alımı karşılığında verilen vatandaşlık, artık sadece kat mülkiyeti, kat irtifakı kurulmuş veya üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazlar için geçerli olacak. Bu değişiklikle, yabancıların hisseli ev alarak vatandaşlık elde etmelerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
12 Aralık 2023

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali için açılan davada, Danıştay 10. Dairesi'nin ret kararını 'hukuka uygun' buldu. Kadın örgütleri ve siyasi partilerin açtığı dava, Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedilmiş ve bu karara yapılan temyiz başvuruları da oy çokluğuyla reddedildi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, karara tepki göstererek, bundan sonraki adımın Anayasa Mahkemesi ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla 20 Mart 2021'de feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline ilişkin olarak Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Danıştay'a yaptığı temyiz başvurusu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Danıştay, daha önce İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini 'hukuka uygun' bulmuştu ve TTB'nin itirazını değerlendirdikten sonra Danıştay 10. Dairesi'nin kararını onayladı.
11 Nisan 2023

Danıştay 8. Dairesi, havalimanlarına taşımacılık yapan araçların kalkış yerlerini belirleme yetkisini büyükşehirlerden alıp Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı il mülki idarelerine veren yönetmelik değişikliğini iptal etti. Kararda, kanunla verilen yetkinin yönetmelikle alınamayacağı vurgulandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu yönetmeliğe karşı açtığı dava sonucunda alınan karar, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) yapısını değiştiren yönetmelik davası için de emsal teşkil ediyor.
6 Ekim 2023

2013'te faaliyete geçen İstanbul Beyoğlu'ndaki Park Otel'in imar planları ve inşaat ruhsatı, Danıştay tarafından iptal edildi. Otelin yüksekliği ve zemin katının altında bulunan yedi katın emsal hesabına dahil edilmemesi nedeniyle inşaat ruhsatının şehircilik ilke planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca, otelin bodrum katlarının kullanım kararları ve yapılaşma hakları yoğunluk artışına yol açarak sosyal ve teknik altyapıya yük getirdiği ve kentsel maliyetleri artırdığı ifade edildi.
1 Ağustos 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği (TBB), bu kararı 'anayasal düzene karşı açık bir başkaldırı' olarak nitelendirdi ve Yargıtay üyelerinin görevden alınması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu'na başvuruda bulunacaklarını açıkladı. TBB, ayrıca olağanüstü toplantı yaparak hukukun üstünlüğünü ve vatandaşların haklarını koruma adına atılacak adımları belirleyecek.
8 Kasım 2023

Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin ihaleyi hukuka uygun bulduğu kararını usulen bozdu. Danıştay, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunması nedeniyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından dosya yeniden karar verilmek üzere Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu süreçte Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat çalışmaları devam ediyor.
5 Mayıs 2023

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurdu. TBB, KDV artışının Anayasa'nın 73. maddesinde öngörülen adil denge ilkesinden uzak olduğunu ve hak arama hürriyeti ile mülkiyet hakkının ihlaline yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, ÖTV'nin artırılmasına ilişkin düzenlemenin de Anayasa'nın 73. ve 2. maddelerine aykırı olduğu ifade edildi.
19 Temmuz 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Milletvekili Jennifer Wexton öncülüğünde bir grup vekil, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara ve diğer baskı gören Müslüman ve Türk azınlıklara 'ikinci öncelikli sığınmacı' statüsü verilmesini öngören 'Uygur İnsan Haklarını Koruma Yasası' adlı bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, bölgede yaşayan veya baskı nedeniyle yerlerini terk etmek zorunda kalan kişilere ve ailelerine bu statünün verilmesini talep ediyor. Tasarıya, çeşitli partilerden milletvekilleri destek vermektedir.
10 Haziran 2023

Medya ve Göç Derneği (MGD), mülteci, göçmen ve sığınmacı terimlerinin hangi bağlamlarda kullanılması gerektiğine dair bir rehber yayınladı. Rehbere göre, göç etme şekilleri 'gönüllü göç' ve 'zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' olarak ikiye ayrılıyor. 'Gönüllü göç' altında sadece 'göçmen' statüsü hukuki olarak tanınıyor. 'Zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' kapsamında ise 'sığınmacı' ve 'mülteci' statüleri hukuki olarak tanınıyor.
27 Ekim 2023

Gözleri görmeyen bireyler, Türkiye Noterler Birliği'nin kendilerine yönelik ayrımcı uygulamalarına son verilmesi talebiyle Braille alfabesiyle mektup gönderdi. Yasal olarak kör bireylerin noter işlemlerini şahitsiz yapmaları mümkünken, Türkiye Noterler Birliği'nin 2019'dan bu yana iki şahit bulundurma zorunluluğu getirdiği belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler ile Adalet Bakanlıkları ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun olumlu görüşlerine rağmen birlik bu uygulamadan vazgeçmedi. Engelsiz Erişim Derneği Başkanı, kör bireylerin görenlerin alfabesiyle okuma yazma zorunluluğunun yanlış olduğunu ve ayrımcılık oluşturduğunu ifade etti.
4 Ocak 2024

Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan gayrimüslim diplomatlar için Riyad'da içki dükkanı açmayı planlıyor. Müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırması, dışişleri bakanlığından izin alması ve aylık kotalara uyması gerekecek. Dükkan, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu diplomatik bölgede açılacak. Suudi Arabistan'da içki tüketimi yasak olup, cezaları ağır; bu nedenle içkiye erişim genellikle diplomatik posta veya karaborsa yoluyla sağlanıyor.
24 Ocak 2024

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

Türkiye Noterler Birliği tarafından 2014 yılında çıkarılan ve görme engellilerin noterlik işlemleri için iki tanık bulundurma zorunluluğu getiren genelge, Yargıtay tarafından iptal edildi. Başvuruyu gözleri görmeyen avukat Gökçe Artar Kutlu yapmıştı. Yargıtay, genelgenin Noterlik Kanununa ve hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Bu kararla, okuryazar görme engelliler noterlik işlemlerini tanık bulundurmadan yapabilecekler.
2 Haziran 2024

2024 Bütçe Kanunu kapsamında, Türkiye'de toplam 642 adet vergi muafiyeti ve istisnası bulunmakta ve bu yıl için vazgeçilen vergi geliri 2.2 trilyon TL olarak hesaplanmıştır. Maliye Bakanlığı, büyük bir gelir kaybına neden olan ve tüm kazançları kurumlar vergisinden muaf tutulan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYO) vergi istisnalarını gözden geçirmekte. GYO'ların ekonomiye katkıları ve vergi istisnalarının kaldırılmasının olası etkileri tartışılmakta. GYODER ve KONUTDER gibi kuruluşlar, GYO'ların ekonomiye olan katkılarını vurgulamak için Maliye Bakanlığı'na bir dosya hazırlıyor.
17 Nisan 2024

KKTC ekonomisi, son zamanlarda yabancılara, özellikle İsrail, Rusya ve Ukrayna vatandaşlarına, mevcut yasalara aykırı şekilde lüks konut satışları yapılmasıyla gündemde. Bu durum, hem Kıbrıs Türk toplumunda hem de Türkiye'de rahatsızlık yaratmış durumda. İktidar ve ana muhalefet partileri, bu konuda yeni bir kanun tasarısı üzerinde anlaşmış ve Ankara'nın da bu yasanın Mayıs ayında çıkarılmasını istediği belirtiliyor. Yeni kanun, yabancılara yapılan satışları sıkı bir şekilde düzenleyecek ve mevcut yasal boşlukları kapatacak.
28 Mart 2024

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçiş yaparak Alman vatandaşlığını kaybeden beş Türk vatandaşının durumunu değerlendirdi. Divan, Alman yasalarının, AB hukukuyla çelişmediğini ve bir AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşlığına geçişin Alman vatandaşlığının kaybına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıracak yeni bir yasa tasarısının haziran sonunda yürürlüğe gireceği bilgisi verildi. Bu yeni düzenleme, Alman vatandaşlarının başka bir vatandaşlığa geçiş yaparken Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceklerini garanti altına alacak.
25 Nisan 2024

Hollanda Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararlarına Türkiye'nin uymaması nedeniyle gümrük yaptırımı uygulanması kararını onayladı. AİHM, Kavala'nın 2019'da ve Demirtaş'ın ise siyasi ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Hollanda, bu kararlar uygulanmadan Türkiye ile Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda görüşmelerin bloke edilmesini öngörüyor. Kati Piri'nin sunduğu önerge, Avrupa Birliği Konseyi toplantısı öncesinde kabul edildi.
18 Nisan 2024

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu tarafından kabul edilen 'Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda yapılan değişikliklere tepki gösterdi. Ortaylı, kanun teklifinde yer alan yeni yasaklar, müeyyideler ve kurumlaşmaların gerçekçi olmadığını ve uygulanamayacağını belirterek, bu durumun yeni yolsuzluklara ve kaçamaklara yol açacağını ifade etti. Ayrıca, sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarının eğitim almadan rehber olmalarının yanlış olduğunu, dil ve tarih bilgisinin önemini vurguladı ve turistlerin yönlendirilmesiyle ilgili maddelerin incelenmesi gerektiğini söyledi.
16 Şubat 2024

Barcelona'da artan konut maliyetleri nedeniyle 2028'e kadar turistlere daire kiralanması yasaklandı. Belediye Başkanı Jaume Collboni, konut krizinin özellikle gençler için büyük bir sorun olduğunu belirtti. Karar, 10 bin 101 kısa süreli kiralama izni almış dairenin ruhsatının iptal edilmesini içeriyor. Yerel yönetim, yasağın ardından yasadışı turistik daireleri tespit etmek için güçlü bir denetim uygulayacak.
24 Haziran 2024
İşaretlediklerim