ABD Afganistan’ın Yeniden Yapılandırılması Özel Müfettişliği (SIGAR) tarafından yayımlanan raporda, ABD ordusunun Afganistan'dan çekilme sürecinin kötü yönetilmesinin ülkenin çöküş sürecini hızlandırdığı belirtildi. ABD'nin 20 yılda Afganistan ordusuna yaklaşık 90 milyar dolar askeri yardım yaptığı, ancak bu yardımların yolsuzluk ve yanlış yönetim nedeniyle etkisiz kaldığı ifade edildi. Ayrıca, Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşmanın Afgan askerleri üzerinde olumsuz bir psikolojik etki yarattığı ve ordunun 11 gün içinde çökmesine yol açtığı vurgulandı.
2 Mart 2023

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'de yaşayan Afganistan uyruklu kişilerin son genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde 60-65 bin civarında oy kullandığını açıkladı. Ramin, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin üç kategoriye ayrıldığını belirtti: oturma izni olan düzenli göçmenler (yaklaşık 50 bin), uluslararası koruma statüsünde olanlar (yaklaşık 130 bin) ve yasadışı yollarla gelen sığınmacılar (şu anda 50-60 bin civarında). Ayrıca, 2022 yılında yasadışı yollarla gelen 70 bin kişinin geri gönderildiğini ifade etti. Ramin, oy kullanan Afgan kökenli seçmenlerin büyük bir bölümünün uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan kişiler olduğunu vurguladı.
15 Haziran 2023

Pakistan'ın Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde federal hükümetin sınırlı sayıda ücretsiz un dağıtımı yapacağını açıklamasının ardından izdihamlar meydana geldi. Multan, Muzaffergarh, Faysalabad, Bannu ve Çarsadda şehirlerinde yaşanan izdihamlar sonucunda ikisi kadın olmak üzere toplam yedi kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde insanların un kamyonlarına tırmanarak unları almaya çalıştıkları ve yollara attıkları görüldü. Hükümete ve polise, dağıtımda gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle tepki gösterildi.
27 Mart 2023

Hindistan'ın eski kadın milli futbol takımı oyuncusu Poulami Adhikari, ekonomik zorluklar nedeniyle futbol kariyerini bırakıp kuryelik yapmaya başladı. Çocukken futbola başlayan ve 12 yaşında milli takıma seçilen Adhikari, ailesinin maddi durumu nedeniyle futbol malzemeleri ve yeterli beslenme imkanlarına sahip olamadı. Ailesine maddi destek sağlamak için futbolu bırakan Adhikari, şu anda günde 15 saatten fazla çalışarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Sosyal medyada viral olan bir video sonrası antrenörlük teklifi alsa da, teklif edilen ücret kuryelikten daha az olduğu için kabul etmedi. Adhikari, Hindistan'da ve dünyada kadın sporlarına yeterince önem verilmediğini belirtiyor.
5 Şubat 2023

27 yaşındaki Pakistanlı kadın Seema Ghulam Haider, PUBG oyununda tanıştığı 22 yaşındaki Hintli Sachin Meena ile birlikte olabilmek için dört çocuğuyla Nepal üzerinden Hindistan'a yasa dışı yollarla giriş yaptı. İki ülke arasındaki tarihi karşıtlık ve kültürel farklılıklara rağmen ilişkilerini sürdüren çift, Youtube'dan araştırarak rota belirledi. Haider ve çocukları yasa dışı giriş suçlamasıyla, Meena ve babası ise vizesiz barındırma suçlamasıyla tutuklandı. Haider, daha sonra kefaletle serbest bırakıldı ve çift şimdi evlenmek için Hindistan hükümetinden yardım istiyor.
10 Temmuz 2023

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde, Afganistan sınırındaki Kurram bölgesinde Boşehra ve Malikel aşiretleri arasında toprak kavgası nedeniyle çıkan silahlı çatışmalarda ölü sayısı 43'e, yaralı sayısı 180'e yükseldi. Çatışmalar altı gün önce başladı ve aşiret büyüklerinin müdahalesiyle ateşkes sağlanmasına rağmen devam ediyor. Gece boyu süren havan topu saldırıları sonucu sekiz kişi daha hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.
30 Temmuz 2024

Afganistan yönetimi, başkent Kabil'deki diplomatik temsilciliklerini kapatan ülkelere elçiliklerini yeniden açma çağrısında bulundu. Taliban'ın Ağustos 2021'de ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından birçok ülke elçiliklerini kapatma kararı almıştı. Afganistan geçici hükümeti sözcü yardımcısı Hamdullah Fıtrat, çeşitli ülke temsilcileriyle ikili ilişkiler, güvenlik ve insani yardım işbirliği konularını görüştüklerini belirtti. Başbakan yardımcısı Molla Kabir, ülkedeki olumlu gelişmelerden bahsederek diplomatları Afganistan'ı ziyaret etmeye davet etti.
5 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, 2021'den bu yana Afganistan'a 6,7 milyar dolarlık insani yardım yapıldığını duyurdu. Bu yardımlar, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden sonra ülkedeki kıtlık ve su kaynaklı hastalıkların kontrol altına alınmasına katkı sağladı. Afganistan'da ekonomik gerileme ve gıda güvensizliği nedeniyle yardıma ihtiyacı olan kişi sayısı artarken, ülke son 30 yılın en ciddi kuraklığını yaşıyor. Yardımların devamı için Taliban yönetimiyle stratejik diyalogların geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.
4 Kasım 2024

Pakistan'da ulusal ve eyalet meclisleri seçimleri için oy verme işlemi sürerken, içişleri bakanlığı 'kanun ve düzeni korumak' amacıyla ülke genelinde cep telefonu ve mobil internet hizmetlerini geçici olarak askıya aldı. Bu karar, son saldırılarda yaşanan can kayıplarına işaret edilerek, kamu düzeninin korunması ve potansiyel tehditlerle mücadele için alındığı belirtildi. Sosyal medyada ise binlerce kullanıcı bu duruma tepki gösterdi.
8 Şubat 2024

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde çocuk felcine karşı aşı kampanyası yürüten sağlık çalışanlarına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda, aşılama ekibini koruyan iki polis hayatını kaybetti. Çatışmada üç saldırgan öldü ve bir kişi gözaltına alındı. Pakistan'da sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar, aşı kampanyalarını olumsuz etkiliyor ve çocuk felci vakalarının devam etmesine neden oluyor.
30 Ekim 2024

Almanya hükümeti, Ağustos 2021'den bu yana ilk kez Afganistan vatandaşlarını sınırdışı etti. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, sınırdışı edilenlerin Almanya'da kalma hakkı bulunmayan ve haklarında sınırdışı edilme kararı verilmiş kişiler olduğunu belirtti. Spiegel dergisine göre, Leipzig kentinden 28 Afgan bu sabah Kabil'e gönderildi ve her birine 1000 avro verildi. Bu, Taliban'ın yönetime gelmesinden sonra ilk kez suçlu Afganların sınırdışı edilmesi olarak kaydedildi.
30 Ağustos 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektöründe işçi bulma sorununun ciddi boyutlara ulaştığını ve Afgan çobanlara muhtaç hale gelindiğini belirtti. Küçük aile işletmelerinin ithalat politikaları nedeniyle sektörden çekilmesi, yerini büyük ölçekli işletmelere bırakması ve bu işletmelerin ucuz iş gücüne yönelmesi, sorunun temel nedenleri arasında gösteriliyor. Yeni yatırımcıların sektördeki bilgi eksikliği ve devletin düşük faizli kredileri, tarım ve hayvancılık sektöründe iş gücü sorununu daha da derinleştiriyor.
16 Temmuz 2024

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde Şii ve Sünni aşiretler arasında çıkan çatışmalarda en az 25 kişi hayatını kaybetti. Eyalet Sözcüsü Saif Ali, tansiyonu düşürmek ve toprak anlaşmazlığını çözmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Çatışmalar, tartışmalı bir arazi üzerinde inşa edilen yapı nedeniyle başladı ve ağır silahlar kullanıldı. Pakistan'da Şiiler, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor.
26 Eylül 2024

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde Şii ve Sünni aşiretler arasında çıkan çatışmalarda en az 25 kişi hayatını kaybetti. Çatışmalar, tartışmalı bir arazi üzerinde inşa edilen yapı nedeniyle başladı ve ağır silahlar kullanıldı. Eyalet sözcüsü Saif Ali, tansiyonu düşürmek ve toprak anlaşmazlığını çözmek için çalıştıklarını belirtti. Pakistan'da Şiiler, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor.
26 Eylül 2024

Pakistan'da, 8 Şubat'ta gerçekleşen Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri seçimlerinin sonuçları, İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) tarafından protesto ediliyor. PTI, seçim sonuçlarının hileli olduğunu iddia ederek, daha fazla sandalye kazandıklarını öne sürüyor ve Seçim Komisyonu'nu sonuçları değiştirmekle suçluyor. Protestolar, başkent İslamabad başta olmak üzere, Ravalpindi, Lahor, Karaçi ve Peşaver'de yoğunlaşıyor. Ayrıca, ülke genelinde sosyal medya platformu X'e (eski adıyla Twitter) erişimde kesintiler yaşandığı bildiriliyor.
17 Şubat 2024

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkede bulunan düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planının 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurdu. Bu plan, İşçi Partisi tarafından engellenmeye çalışılsa da, Sunak gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ve ulusal güvenlik gereği bu planın uygulanacağını belirtti. Britanya, geçen yıl Ruanda ile düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 5 yıllık 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı. Yüksek Mahkeme'nin geçmişte bu planı yasa dışı bulduğu ve uygulamayı durdurduğu biliniyor.
22 Nisan 2024

Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi (PML-N) Başkanı Şahbaz Şerif'in, 201 oy alarak ikinci kez başbakan seçildiğini duyurdu. Şerif, Pakistan Halk Partisi (PPP) ve farklı siyasi partilerden oluşan bir ittifakın ortak adayı olarak seçimlere katıldı ve rakibi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) adayı Ömer Eyüp Han'ı mağlup etti. Şahbaz Şerif, daha önce 2022-2023 yılları arasında da başbakanlık görevini üstlenmişti.
3 Mart 2024

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD'nin sınır dışı ettiği göçmenleri Meksika'da istemediklerini ve bu göçmenlerin doğrudan vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmesini talep ettiklerini belirtti. Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD-Meksika sınırını yasa dışı göçmen girişlerine geçici olarak kapatan başkanlık kararnamesini imzalamasının ardından geldi. Kararname, günlük geçiş limitinin aşılması nedeniyle yasa dışı sınır geçişlerinin durdurulmasını ve sınır muhafızlarının göçmenleri sınır dışı etmesini öngörüyor.
6 Haziran 2024

Pakistan'da yapılan ulusal meclis ve eyalet meclisleri seçimlerinde, tutuklu eski başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekilleri birinci sırada yer aldı. Eski başbakan Navaz Şerif'in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ikinci, Bilaval Butto Zerdari'nin liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi (PPP) ise üçüncü sırada tamamlandı. Eyalet meclisleri seçim sonuçlarına göre, PTI özellikle Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde önemli başarılar elde etti. Pakistan'da son genel seçimler 2018'de yapılmış ve İmran Han hükümeti o dönemde göreve gelmişti.
11 Şubat 2024

Afganistan'da Taliban, erkeklere yönelik yeni kısıtlamalar getirdi. Erkeklerin yumruk büyüklüğünde sakal bırakması zorunlu kılındı ve kot pantolon giymeleri yasaklandı. Ayrıca, İslam hukukuna aykırı saç kesimleri ve eşleri ya da akrabaları dışındaki kadınlara bakmaları da yasaklandı. Bu kısıtlamalar, Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana erkeklere yönelik ilk ciddi kısıtlamalar olarak dikkat çekiyor.
25 Eylül 2024
İşaretlediklerim