Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında yapılan hasar tespit çalışmalarında, 10 şehirde incelenen 481 bin 865 bina içerisinde 61 bin 722'sinin ağır hasarlı veya yıkık olduğu ve yıkılması gerektiği belirlendi. Ayrıca, 13 bin 917 binanın orta hasarlı, 121 bin 515 binanın az hasarlı olduğu ve 229 bin 23 binanın hasarsız olduğu tespit edildi. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şehir bazında hasar durumunu detaylandırdı.
16 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un depreme karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla hazırlanan 'deprem seferberlik planı'nı çarşamba günü saat 13.00'te açıklayacaklarını Twitter üzerinden duyurdu. İmamoğlu, planın çözüm ve önlem önerilerini içereceğini ve iş birliği çağrıları yapacaklarını belirtti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesinin Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının üzerinde bir kaynak gerektirdiğini ve sadece ağır hasarlı binaların güçlendirilmesinin maliyetinin İBB'nin yıllık bütçesinin neredeyse üç katı olacağını ifade etti.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan yeni binalar, Türkiye'deki yapı güvenliği ve deprem yönetmeliklerinin etkinliğini sorgulatıyor. 2018'de güncellenen yönetmeliklere göre deprem bölgesindeki binaların yüksek kaliteli beton ve çelik çubuklarla güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak, depremde yıkılan binaların yönetmeliğe uygun olmadığı düşünülüyor. 1999 depreminden sonra sıkılaştırılan inşaat yönetmelikleri, uygulamada yetersiz kalmış ve geçmişte hasar görmüş binaların güçlendirilmesi de yetersiz bulunmuş. Türkiye'de daha önce uygulanan imar affı nedeniyle güvenlik sertifikası olmayan binaların cezadan muaf tutulduğu ve bu durumun deprem riskini artırdığı belirtiliyor.
11 Şubat 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısının 232 bin 632 olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 488 bin yeni hane yapılacağını ve 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
7 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Çanakkale'deki KYK yurtlarında kalan öğrencilerden odalarını hızla boşaltmaları isteniyor, ancak bu talep etkili bir şekilde iletilmedi ve birçok öğrenci durumdan geç haberdar oldu. Öğrenciler, yurtların hızlı boşaltılma sürecine ve uzaktan eğitim kararına tepkili.
12 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise hasar tespiti oranının %75-80 arasında olduğunu ve 600 bin bağımsız bölümün yıkık veya hasarlı olduğunu, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını ifade etti. Ağır hasarlı binaların onarılamayacağı ve yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların ise güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
23 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi sebebiyle Türkiye genelinde eğitim öğretime verilen aranın 20 Şubat'a kadar uzatıldığını duyurdu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da üniversitelerde bahar dönemi eğitiminin ikinci bir duyuruya kadar ertelendiğini bildirdi. Daha önce deprem bölgelerinde eğitime ara verilmiş ve okullardaki ara tatil süresi uzatılmıştı.
9 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da beklenen büyük bir depremde yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini ifade etti. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün araştırmalarına göre, gece saatlerinde meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremde ölü sayısının 14 binin üzerinde olacağı belirtiliyor. Şengör, depremin doğrudan etkilerinin yanı sıra yağma, yangınlar ve salgın hastalıklar gibi sonrasında ortaya çıkabilecek durumları da göz önünde bulundurarak tahminde bulunduğunu belirtti.
20 Mart 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'da depreme karşı binaların maliyetine güçlendirileceği bir planı açıkladı. 'İstanbul Güçleniyor' sistemi adı altında yürütülecek olan bu çalışma, mart ayının ortasından itibaren başvuruların alınmasıyla başlayacak. İmamoğlu, bu uygulamanın İstanbul'da deprem dirençli kent oluşturma amacı taşıdığını ve Türkiye'ye örnek olmayı hedeflediklerini belirtti.
1 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Ekrem İmamoğlu liderliğindeki deprem hazırlıklarını ve planlamasını beğendiğini ifade etti. İBB'nin 'İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nı açıkladığı toplantıya katılan Şengör, İBB'nin 1999 depreminden sonra eksik kalan çalışmaları tamamladığını belirtti. Ancak, bu planların tam anlamıyla hayata geçirilmesi için merkezi hükümetin desteğinin şart olduğunu ve mevcut siyasi durumda bu desteğin sağlanıp sağlanamayacağını sorguladı.
3 Mart 2023

6 Şubat depremlerinden etkilenen Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya'daki yaklaşık bin asistan hekim ve yan dal uzmanlık öğrencisi, yıkılan veya hasar gören üniversitelerde eğitimlerine devam edemiyor. Barınma sorunu ve eğitim için gerekli olanakların yetersizliği nedeniyle eğitimleri aksayan öğrenciler, Sağlık Bakanlığı önünde seslerini duyurmaya çalışıyor. Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun (TUK) başka şehirlerde eğitimlerine devam etme kararı, sürenin kısalığı ve üniversite yönetimlerinin inisiyatifine bırakılması nedeniyle yeterli çözüm olmuyor. Öğrenciler, kalıcı çözümler ve eğitim eşitliği talep ediyor.
14 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, FOX TV'de katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesinde 'bir yıl içinde yıkılan binaların yerine yenilerinin inşa edileceği' yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. İmamoğlu, şehirlerin büyük bir kısmının yıkıldığını ve yönetimlerin bu duruma nasıl sebep olduğunu sorguladı. Betonlaşma odaklı yaklaşımı eleştirerek, insanların dayanıklı şehirler ve sosyolojik ihtiyaçları karşılayan bir yaşam tarzı istediğini belirtti. Yerel halk ve tüm paydaşlarla birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

Depremden etkilenen bölgelerden gelen öğrenciler, özel okullar tarafından başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında ikinci dönem için yüzde 100 bursla misafir öğrenci olarak kabul edilecekler. Proje, misafirogrenci.org adlı bir platform üzerinden yürütülüyor ve şu anda 1302 okul, 11 bin 230 kontenjan sunuyor. Aileler, seçtikleri şehirdeki özel okulların sunduğu kontenjanlardan yemek ve kitap dahil ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Proje, anaokulundan liseye kadar olan eğitimi kapsıyor ve velilerin başvuru için doğrudan okullarla iletişime geçmeleri gerekiyor.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 230 bin, bağımsız birim sayısı ise 645 bin olarak belirlendi. Ayrıca, 40 bin binada 164 bin orta hasarlı bağımsız birim bulunuyor. Erdoğan, deprem bölgesinde 488 bin yeni hane inşa edileceğini ve Türkiye genelinde 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini ifade etti. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor.
6 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli çifte depremler sonrasında yaptığı açıklamada, vatandaşları önümüzdeki seçimlerde depreme dayanıklı kentler inşa etme sözü vermeyen partilere oy vermemeleri konusunda uyardı. Görür, deprem bölgesinde yaşanan kayıpların sorumluluğunun oy veren vatandaşlarda da olacağını belirtti ve depremde can güvenliğini hedefleyen plan ve projeleri olmayan partilere oy verilmemesi gerektiğini ifade etti.
5 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı uzaktan eğitim kararı, üniversite öğrencilerini mağdur etti. Öğrenciler, staj ve uygulamalı eğitimlerinin aksadığını, iş ve kariyer fırsatlarını kaybettiklerini, borçlandıklarını ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini belirtiyor. Bazı öğrenciler, ev tutma ve özel yurt kaydı gibi mali yükümlülükler altına girdiklerini ve şimdi ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ediyor. Depremzede öğrenciler ise okulların açılmasının kendileri için daha iyi olacağını düşünüyor. Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya göre, Erdoğan'ın bu karardan geri adım atacağı ancak 'hata yaptık' dememek için bir süre bekleyeceği bilgisi var.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremlerinin ardından hükümet, enkazı bir yıl içinde kaldırıp yeni binaları inşa etme iddiasıyla çalışmalara başladı. Deprembilimci Naci Görür ve diğer uzmanlar, artçı sarsıntılar devam ederken ve detaylı zemin etüdleri yapılmadan inşaata başlamanın riskli olduğunu ifade etti. Buna karşılık, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, inşaata başlanacak yerlerin zemin etütlerinin daha önce yapıldığını ve şimdi daha detaylı çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca, inşaatların tünel kalıp metoduyla yapılacağını ve bu sayede artçı sarsıntıların beton kalitesini etkilemeyeceğini iddia etti.
14 Mart 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen iki büyük deprem sonucunda 10 şehirde 5 bin 177 bina yıkıldı ve 8 bin 574 kişi hayatını kaybetti. Arama-kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve ülkenin depreme yeterince hazırlıklı olmaması eleştirilere neden oldu. Bir hükümet yetkilisi, daha iyi hazırlık yapılması gerektiğini kabul ederken, AFAD ve Kızılay'ın görevlendirildiğini, ancak kötü hava koşulları ve altyapı hasarının çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. 1999 depreminde askerin daha hızlı ve etkili müdahale ettiğini, dış yardımların kabul edildiğini ve destek sağlandığını ifade etti.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim