Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle Türkiye'deki çocuk istihdamındaki artışa ve ciddiyetine dikkat çekti. TÜİK'in 'İstatistiklerle Çocuk 2023' raporuna göre, 2021'den 2023'e kadar çocuk istihdamı 239 bin kişi artarak 759 bine ulaştı. Çocuk istihdam oranı ise yaklaşık 6 puan artışla %19,6'ya yükseldi. DİSK, 15 yaş altı ve tarımsal alanda mevsimlik çalışan çocukların durumunun daha da vahim olduğunu belirtti.
23 Nisan 2024

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Avrupa'daki demografik kriz üzerine bir konferansta konuştu ve silah ile doğum kontrol endüstrilerini yaşamı yok etmekle suçladı. Avrupa'nın doğurganlık oranının düşük olduğunu belirterek, evlerin eşyalarla dolup çocuklardan boşaldığını ifade etti. Ayrıca, hükümetlere annelerin iş ve çocuk bakımı arasında seçim yapmak zorunda kalmamalarını sağlayacak politikalar geliştirme çağrısında bulundu.
10 Mayıs 2024

ABD'nin Alabama eyaletinde Yüksek Mahkeme, dondurulmuş embriyoların 'çocuk' olarak sayılması gerektiğine ve yanlışlıkla yok edilmesi durumunda sorumluluk doğurabileceğine hükmetti. Bu karar, eyalette IVF tedavisini durdurma noktasına getirdi ve tıp uzmanları ile üreme tedavilerini savunan gruplar tarafından olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Karar, aynı zamanda Alabama'da aile kurma yöntemleri üzerinde ciddi etkiler yaratabilecek ve diğer eyaletlerde benzer yasal girişimlere yol açabilecek bir öncü olabilir.
23 Şubat 2024

Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, 2023 yılında çocukların yüzde 12,6'sının rızası olmadan cinsel içerikli konuşma, paylaşım, fotoğraf ve videoya maruz kaldığını ortaya çıkardı. Bu oran yaklaşık 302 milyon çocuğa denk geliyor. Araştırma, ABD'deki erkeklerin yüzde 11'inin ve Britanyalı erkeklerin yüzde 7'sinin çocuklara karşı çevrimiçi suç işlediğini itiraf ettiğini gösteriyor. Araştırmanın başındaki Paul Stanfield, çocuk istismarı materyallerinin yaygınlığının küresel bir salgın olduğunu ve acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
27 Mayıs 2024

Save the Children kuruluşunun raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 10 milyondan fazla çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2010 yılından bu yana yerinden edilen çocukların sayısı iki katından fazla artarak 50 milyonu aştı. Günde 29 bin çocuğun yerinden edildiği belirtilirken, Sudan ve Somali'deki çocuklar en çok etkilenenler arasında yer aldı. Gazze'de ise yerinden edilenlerin oranı, dünya genelindeki en yüksek oranlardan biri olarak kaydedildi.
19 Şubat 2024

Bipolar Yaşam Derneği Başkanı Özlem Sarı, 37 yıllık bipolar bozukluk deneyimini paylaşarak, bazı ailelerin çocuklarının bipolar bozukluk tanısını kabul etmekte zorlandığını belirtti. Dünya Bipolar Bozukluk Farkındalık Günü'nde, bu yılın teması 'Sosyal Çevre ve İlişkilerimiz' olarak belirlendi. Bipolar bozukluğun, düzenli takip, tedavi ve yaşam tarzı önlemleriyle kontrol altında tutulabileceği vurgulandı. Sarı, kendi deneyimlerinden yola çıkarak, hastalığın yönetilebilir olduğunu ve umudun önemini vurguladı.
30 Mart 2024

Deniz Zeyrek, Türkiye'nin yeni eğitim modeli olan 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan 27 kitapçıktan 7'sinin dini derslerle ilgili olduğunu belirtiyor. Müfredatın, bilimsel dersler yerine dini ve ahlaki değerler öğretimine ağırlık verdiğini ve evrensel bilim derslerinin öneminin azaltıldığını ifade ediyor. Ayrıca, müfredatta evrim teorisi gibi önemli bilimsel konuların göz ardı edildiğini ve matematik gibi temel bilimlerin yeterince kapsanmadığını eleştiriyor.
29 Nisan 2024

Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, kumar bağımlılığı ve seks bağımlılığının çocukluk çağındaki ihmal ve istismarla ilişkili olduğunu belirtti. KKTC'de kumarhanelerin artışıyla birlikte kumar bağımlılığı oranlarının da yükseldiğini vurgulayan Çakıcı, bu bağımlılığın kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü ifade etti. Çocuklukta yaşanan travmaların, yetişkinlikte kumar bağımlılığına zemin hazırladığını ve bu bağımlılığın ciddi sosyal ve psikolojik sorunlara yol açtığını açıkladı.
2 Haziran 2024

Moda ikonu Paris Hilton, 16 yaşındayken kaldığı yatılı tedavi merkezinde zorla ilaç verildiğini ve personel tarafından cinsel istismara uğradığını açıkladı. Hilton, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen 'Çocuk Refahının Güçlendirilmesi ve Amerika'nın Çocuklarının Korunması' konulu oturumda yaşadıklarını anlattı. Hilton, çocukların güvenli aile merkezlerinde büyümeyi hak ettiğini belirterek, şu anda sesi olmayan çocukların sesi olmak için mücadele ettiğini söyledi.
27 Haziran 2024

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, eşcinsel çiftlerin kutsanmasına ilişkin aldığı kararın ardından gelen tepkilere yanıt verdi. Papa, başkalarını sömüren iş insanlarını kutsamanın kimseyi şok etmediğini, ancak bir eşcinseli kutsadığında büyük tepkilerle karşılaştığını belirterek, bu durumu ikiyüzlülük olarak nitelendirdi. Afrika'daki piskoposlar ve İnanç Doktrini Departmanı'nın önceki başkanı Kardinal Gerhard Ludwig Müller gibi muhafazakar isimler, Papa'nın bu kararına karşı çıktı. Papa, eşcinsel evlilikleri değil, birbirini seven iki kişiyi kutsamaktan bahsettiğini vurguladı.
8 Şubat 2024

Osman Müftüoğlu, yaşlılıkla ilişkilendirilen olumsuz durumların son yıllarda nasıl değiştiğini ve yaşlılığın artık bir kayıplar senfonisi olmaktan çıktığını anlatıyor. Son 10 yılda yaşlılık kavramında yaşanan olumlu değişimler sayesinde, yaşlılık artık topluma yük olmaktan çıkıp, tecrübe ve bilgelik olarak değerlendiriliyor. Müftüoğlu, bu değişimin bilim ve dünya görüşündeki gelişmelerle desteklendiğini ve yaşlılığın yeni bir başlangıç olarak görülmeye başlandığını vurguluyor.
29 Şubat 2024

Zimbabve'de 56 yaşındaki Ishmael Chokurongerwa isimli sahte peygamberin çiftliğine düzenlenen operasyon sonucu 251 çocuk kurtarıldı. Çiftlikte çocuklara ait olduğu düşünülen isimsiz mezarlar bulundu. Chokurongerwa ve yedi takipçisi çocuk haklarını ve cenaze yasalarını ihlal etmek suçlarıyla tutuklandı. Kurtarılan çocukların çoğunun doğum belgesi bulunmazken, çiftlikteki çocukların resmi eğitim almadığı ve tarikat liderlerinin çıkarı için çalıştırıldığı belirtildi.
16 Mart 2024

Papa Francis, İtalyan papaz adaylarının eğitimine ilişkin bir toplantıda eşcinseller hakkında homofobik bir ifade kullandı. Vatikan sözcüsü Matteo Bruni, Papa'nın bu ifadeyi şaka yollu kullandığını ve kimseyi rencide etmeyi amaçlamadığını belirtti. Papa Francis, bu terimin kullanılmasından rahatsız olanlara özürlerini iletti. Bu olay, kilisenin eşcinsellere karşı pozisyonunu yeniden gündeme getirdi.
28 Mayıs 2024

Papa Francis, 15 yaşında lösemiden ölen ve 'Tanrı’nın influencer’ı' olarak bilinen Carlo Acutis için azizlik yolunu açtı. Acutis, Katolik inancını yaymak için teknolojiyi kullanmasıyla dikkat çekmişti. İlk mucize olarak 2013'te Brezilya'da doğuştan ağır pankreas hastası bir çocuğun iyileşmesi kabul edilmişti. İkinci mucizenin de kabul edilmesiyle Acutis resmen azizliğe yükseltilebilir.
24 Mayıs 2024

Twilight serisinin yıldızı Kristen Stewart, nişanlısı Dylan Meyer ile birlikte yumurtalarını dondurma kararı aldıklarını açıkladı. Stewart, bu kararın gelecekte çocuk sahibi olma seçeneğini açık tutmak için alındığını belirtti. Çift, 2021'de nişanlanmış olmalarına rağmen, düğün planları konusunda somut bir adım atmış değil. Stewart, düğün planlama sürecini sevmediklerini ve geniş bir planları olduğunu ifade etti. Ayrıca, Stewart'ın ilk uzun metrajlı film yönetmenliği projesinin tamamlanmasının ardından düğün planlarının somutlaşabileceği söylentileri var.
28 Mart 2024

Britanyalı şarkıcı ve aktris Lily Allen, Radio Times Podcast'indeki bir tartışmada, annelik deneyiminin pop yıldızlığı kariyerini nasıl etkilediğini samimi bir şekilde anlattı. 2006'da müzik sahnesine adım atan ve kısa sürede zirveye yerleşen Allen, iki kız çocuğu annesi olduktan sonra müzik çalışmalarının durduğunu belirtti. Allen, çalışan annelerin 'her şey olabileceği' algısına karşı çıkarak, kariyer ve ebeveynlik arasında eşit başarı sağlamanın mümkün olmadığını ifade etti.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim