Brezilya, Gazze'ye yönelik devam eden saldırılar nedeniyle Tel Aviv Büyükelçisi Frederico Meyer'i 'istişareler' için geri çağırdı. Brezilya'nın İsrail'deki diplomatik temsilciliği, maslahatgüzar seviyesinde hizmet vermeye devam edecek. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, İsrail'in Gazze'yi işgalini 'soykırım' olarak nitelendirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Lula da Silva'nın sözlerine tepki gösterdi ve 'kırmızı çizginin aşıldığını' belirtti.
29 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rize'de düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları ve Sektör Temsilcileri Buluşması'nda konuştu. Erdoğan, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı davet ettiklerini ancak Abbas'ın gelmediğini belirtti. Ayrıca, Amerikan Temsilciler Meclisi'nde İsrail Başbakanı Netanyahu'ya gösterilen ilgiyi eleştirerek, bu durumu Amerika için büyük bir akıl tutulması olarak nitelendirdi.
27 Temmuz 2024

İsrail polisi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu'ya ve diğer bazı kişilere usulsüz diplomatik pasaport verildiği gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı'na operasyon düzenledi. Soruşturma, eski Dışişleri Bakanı Eli Cohen döneminde gerekli koşulları karşılamayan kişilere diplomatik pasaport verilmesi iddialarını içeriyor. Cohen, sosyal medyada yaptığı açıklamada soruşturmaya tepki gösterdi ve bu konuda birçok yalan haber yapıldığını ileri sürdü. Yair Netanyahu'nun diplomatik pasaport alması ve İsrail ordusunun seferberlik çağrısına katılmaması ülke basınında geniş yer buldu.
7 Ağustos 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İran'ın dini lideri Hamaney'in kucağında oturan bir oyuncak minyatür olarak gösteren yapay zeka ürünü bir görsel paylaştı. Katz, Erdoğan'ı Hamas'a silah ve para yardımı yapmakla suçladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu paylaşımı yalan ve iftira olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Olay, İsrail ve Türkiye arasındaki gergin ilişkileri bir kez daha gündeme getirdi.
22 Temmuz 2024

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Filistin'i devlet olarak tanıdığını açıkladı. Bu adım, İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya'nın benzer tanımalarının ardından geldi. Ermenistan, Birleşmiş Milletler'in ateşkes çağrısına uyduklarını belirterek, Filistin ve İsrail'in isteklerinin gerçekleşebilmesi için iki devletli çözümün tek yol olduğunu vurguladı.
21 Haziran 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin Aydın'daki cenaze töreninde hükümeti protesto etti. TİP üyeleri, İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulunarak 'Ticareti yapanlar, İsrail’e tapanlar' sloganları attı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da cenazeye katıldı. TİP Parti Meclisi Üyesi Foti Benlisoy, İsrail ile tüm siyasi, diplomatik ve ticari ilişkilerin sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.
14 Eylül 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Türkiye'ye Hamas'la eskisi gibi iş yapılamayacağını açıkça ifade edeceklerini belirtti. Bu açıklama, Hamas'ın lider kadrosunun Türkiye'ye taşındığı iddialarının ardından geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı bu iddiaları yalanlayarak, Hamas üyelerinin sadece zaman zaman Türkiye'yi ziyaret ettiğini açıkladı. ABD, terör örgütü liderlerinin dünyanın hiçbir yerinde rahatça yaşamaması gerektiğini vurguladı.
19 Kasım 2024

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabaları devam ederken, Dışişleri Bakanlığı ilişkilerin 2011 öncesine dönmesi için dört şart belirledi. Bu şartlar arasında Suriye'nin terör unsurlarından arındırılması ve güvenli geri dönüşler için gerekli koşulların oluşturulması yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad'a ilişkileri düzeltme çağrısında bulunmuş, Esad ise Türkiye'nin Suriye'den çekilmesini istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de uygun koşullar oluştuğunda bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılabileceğini belirtmişti.
28 Ağustos 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Şam yönetimiyle diyalog arayışının çaresizlikten değil, olgunluktan kaynaklandığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri düzeltmek için mesajlarını sıklaştırmıştı. Esad, Türkiye'nin Suriye'deki askerlerini çekmesi ve teröre desteği bırakması şartıyla görüşebileceğini belirtmişti. Fidan, Sky News Arabia'ya verdiği röportajda, Türkiye'nin bölgedeki sorunları çözmek için her türlü diyaloğa açık olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

Bloomberg haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta planlanan Beyaz Saray ziyareti ertelendi. Erdoğan'ın bu ziyareti, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla gerçekleşecekti. Ancak, Türkiye'nin İsrail politikası nedeniyle ziyaretin iptal edildiği iddiaları ortaya atıldı. Beyaz Saray ise bu iddiaların ardından Erdoğan'ın ziyaretine dair herhangi bir programın olmadığını açıkladı.
26 Nisan 2024

İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'da başından vurularak öldürülen insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi, Aydın'ın Didim ilçesinde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Eygi'nin cenazesi, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu'nun yürüttüğü işlemler sonrası Türkiye'ye getirilmişti. Cenaze törenine birçok üst düzey yetkili katıldı ve Eygi'nin ölümü uluslararası mahkemelerde hesap sorulacağı belirtildi. Eygi'nin ölümü, İsrail-Filistin çatışmalarında sivil kayıpların artmasına dikkat çekti.
14 Eylül 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 24-28 Nisan tarihleri arasında Ürdün üzerinden Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya bir ziyaret turu düzenleyeceğini duyurdu. Bu ziyaret, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek ve 'üç gece dört gün' sürecek. Türkiye'de siyasi iktidarın İsrail ile olan ilişkileri ve İsrail-İran gerilimi devam ederken, Diyanet'in bu turu düzenlemesi ve İsrail'den vize alınarak gerçekleştirilmesi dikkat çekici bulunuyor.
18 Nisan 2024

Türkiye'nin dış politikasında bir dönüşüm yaşandığı, daha temkinli ve tarafsız bir yaklaşım benimsendiği belirtiliyor. İktidarın daha önceki yayılmacı ve atak politikalarından uzaklaşarak, ekonomik ve politik gerçeklikler doğrultusunda daha mesafeli bir tutum sergilediği ifade ediliyor. Bu durum, İran-İsrail meselesindeki tutumda da gözlemleniyor. Muhalefetin dış politika konusundaki tutumu ise daha belirsiz ve içerisinde çelişkiler barındırıyor. Yıldıray Oğur, Türkiye'nin bu pasif dış politika vizyonuyla dünyadaki tekinsizlik ortamında çıkarlarını koruyup koruyamayacağını sorguluyor.
15 Nisan 2024

İstanbul Beyoğlu'nda, Gazze'deki saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerini kesmesini talep eden bir grup genç, İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü'ne yürümek isterken polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. Olaya sosyal medyadan tepki gösteren ve gözaltına alınan gençlerin serbest bırakılmasını isteyen 'Filistin İçin Bin Genç' adlı grup, Filistin halkının onur mücadelesinden ilham aldıklarını belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise yaşananlara tepki göstererek, gençlere yönelik muamelenin ifade ve toplanma özgürlüğüne aykırı olduğunu ve gözaltındaki gençlerin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
6 Nisan 2024

Türkiye, Eylül ayında Filistin'e 46 milyon dolarlık demir-çelik ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam, Türkiye'nin toplam demir-çelik ihracatında Filistin'i dördüncü sıraya yerleştirdi. Türkiye'nin Filistin'e olan demir-çelik ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre 368 kat artarak 66.7 milyon dolara ulaştı. Bu artış, Filistin'deki sanayi faaliyetlerinin ve kalkınma hamlelerinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
1 Kasım 2024

İsrail ordusu, hapishanelerdeki doluluk nedeniyle Batı Şeria'da 20 Filistinli aktivisti gözaltına almaktan vazgeçti. İsrail devlet televizyonu KAN, cezaevi ve gözaltı merkezlerindeki doluluk nedeniyle daha fazla gözaltı operasyonunun iptal edilebileceğini bildirdi. İsrail Cezaevi İdaresi, Filistinli tutuklular için 14 bin 500 kişilik kapasite bulunduğunu ancak bu sayının 21 bini aştığını açıkladı. Filistin Esirler Cemiyeti'ne göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da 9 bin 345 Filistinli gözaltına alındı.
23 Haziran 2024

Evren Barış Yavuz, İsrail ile yapılan ticaret üzerine yaptığı bir paylaşım sonrası gözaltına alındı ve sonrasında tutuklandı. Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'de İsrail ile ticaretin durdurulması yönünde kamuoyunda baskı oluştuğunu ve hükümetin bu ticareti özel şirketlere atfettiğini belirtmişti. Yavuz'un dikkat çektiği jet yakıtı ticareti, Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne getirdiği kısıtlamalar arasında yer alıyordu. Yavuz'un gözaltına alınmasına, paylaşımında kullandığı ve Bayraktar ailesi üyelerinin olduğu bir fotoğrafın da etkisi oldu.
13 Nisan 2024

Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın adı anons edilince, Suriye heyeti salonu terk etti. Suriye heyeti, Fidan'ın konuşması bittikten sonra geri döndü. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye ile ilişkileri normalleştirmek istiyorsa kuzeydeki Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti.
10 Eylül 2024

Saadet Partisi tarafından verilen, İsrail'e ihracat kısıtlamasının etkinliğini ve İsrail ile yapılan ticaretin Gazze halkına olumsuz etkilerini tespit etmek amacıyla bir Meclis araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge, İsrail ile ticaretin kamuoyunda ve Meclis'te tartışılan önemli konulardan biri olduğu bir dönemde geldi. Saadet-Gelecek Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, hükümete bu konuda işbirliği yapma çağrısında bulundu, ancak muhalefetin desteğine rağmen önerge kabul edilmedi.
17 Nisan 2024

Mustafa Karaalioğlu, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) son toplantısında Gazze ve İsrail konularına değinilmediğini ve TDT'nin İsrail'i kınamaya cesaret edemediğini eleştiriyor. Karaalioğlu, Gazze halkının maruz kaldığı zulme karşı TDT üyesi ülkelerin duyarsız kaldığını ve bu durumun uluslararası kuruluşların zayıflığını gösterdiğini vurguluyor. Batı'da birçok şehirde protestolar düzenlenirken, TDT üyesi ülkelerin liderlerinin bu konuda sessiz kalmasının tarih önünde ağır bir sorumluluk olduğunu belirtiyor.
13 Temmuz 2024
İşaretlediklerim