Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiser Yardımcısı Kelly Clements, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkileri nedeniyle 2024'ün başından ağustosa kadar 400 bin Ukraynalı mültecinin Avrupa'ya geçtiğini belirtti. Rusya'nın Ukrayna'daki enerji altyapısına yönelik saldırıları, enerji üretim kapasitesinin yüzde 65'inin kaybedilmesine yol açtı. Ukrayna'da yaklaşık 4 milyon kişi yerinden edilirken, ülke dışına sığınanların sayısı 6,7 milyona ulaştı. Bu durum, Ukraynalı çocukların eğitimine çevrimiçi devam etmesine ve sosyal etkileşimden mahrum kalmasına neden oldu.
12 Kasım 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rusya Merkez Bankası varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba alınmasına karar verdi. Bu karar, AB ülkeleri tarafından dondurulan yaklaşık 200 milyar avro değerindeki Rusya Merkez Bankası varlıklarını kapsıyor. Ayrıca, dondurulan varlıklardan elde edilecek net karların, Ukrayna'nın yeniden inşası için AB bütçesine mali katkı sağlamasının yolunu açabileceği belirtildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte alınan yaptırım kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
12 Şubat 2024

Almanya yönetimi, Rusya'nın artan saldırıları ve Kiev yönetiminin talebi üzerine Ukrayna'ya yeni bir Patriot hava savunma sistemi tedarik edeceğini açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın özellikle hava savunma sistemlerine duyduğu ihtiyacı karşılamayı amaçlıyor. Almanya Savunma Bakanlığı, daha önce de Ukrayna'ya askeri yardım paketi kapsamında çeşitli askeri ekipmanlar ve iki Patriot hava savunma sistemi teslim etmişti. ABD'nin ardından Almanya'nın da Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi vereceğini duyurması, uluslararası destek açısından önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
13 Nisan 2024

Avustralya Savunma Sanayi Bakanlığı, Ukrayna'ya 49 adet M1A1 Abrams tankı göndereceğini açıkladı. Bu yardım paketi, yaklaşık 245 milyon Avustralya doları değerinde olup, Ukrayna'ya daha fazla ateş gücü ve hareket kabiliyeti sağlamayı amaçlıyor. Ukrayna'nın Canberra Büyükelçisi, bu yardımı memnuniyetle karşıladığını ve bunun ülkesinde hayat kurtaracak önemli bir adım olduğunu belirtti. Avustralya'nın daha önce Ukrayna'nın helikopter talebini reddettiği de hatırlatıldı.
16 Ekim 2024

Avustralya Savunma Sanayi Bakanlığı, Ukrayna'ya 49 adet M1A1 Abrams tankı göndereceğini açıkladı. Bu yardım paketi, yaklaşık 245 milyon Avustralya doları değerinde olup, Ukrayna'ya daha fazla ateş gücü ve hareket kabiliyeti sağlamayı amaçlıyor. Ukrayna'nın Canberra Büyükelçisi, bu yardımı memnuniyetle karşıladığını ve bunun ülkesinde hayat kurtaracak önemli bir adım olduğunu belirtti. Avustralya'nın daha önce Ukrayna'nın helikopter talebini reddettiği de hatırlatıldı.
16 Ekim 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, gelecekte Rus kuvvetlerine karşı Ukrayna'da kara operasyonunun gerekebileceğini ifade etti. Macron, bu durumu arzulamadığını ve inisiyatif almayacağını, ancak gereklilik halinde Fransa'nın bu güce sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Almanya Başbakanı ile Ukrayna konusunda büyük bir ortak görüş içinde olduklarını ve Avrupa'da birçok ülkenin Rusya'ya karşı mücadelede kendileriyle aynı çizgide olduğunu söyledi.
17 Mart 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığı sırasında Rusya'ya yapacağı ziyarete gelen tepkilere yanıt verdi. Orban, Brüksel'de oturarak barışın sağlanamayacağını ve savaşın sona ermesi için aktif adımlar atılması gerektiğini belirtti. AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in, AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi olmadığı uyarısına rağmen, Orban barış yolunda önemli bir araç olarak hizmet edeceklerini ifade etti. Orban, dönem başkanlığını üstlendikten sonra ilk dış ziyaretini Ukrayna'ya yapmıştı.
5 Temmuz 2024

Rusya, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı belirli bir neden açıklamadan 'arananlar' listesine koydu. Kallas, iki yıldır süren Ukrayna savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapmasını aktif olarak savunan bir figür.
13 Şubat 2024

NATO üyesi ülkeler, Ukrayna'nın uzun süredir talep ettiği F-16 savaş uçaklarının sevkiyatına başladı. ABD, Hollanda ve Danimarka'nın ortak açıklamasına göre, Ukrayna bu yaz operasyonel F-16'ları uçuracak. Hollanda ayrıca Ukrayna'ya 300 milyon avro değerinde F-16 cephanesi göndereceğini duyurdu. Belçika ve Norveç de Ukrayna'ya savaş jeti gönderme kararı aldı.
10 Temmuz 2024

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'ya destek oturumunda bir araya geldi ve Gazze için oturum talebini reddetti. Sol gruptan Portekizli Milletvekili Catarina Martins, Gazze'deki durumu gündeme alarak bir karar tasarısının oylanmasını istedi ancak bu talep 251 karşı oyla reddedildi. Martins, Gazze'de yaşananları soykırım olarak nitelendirerek, AB'nin bu konuda özel bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.
17 Temmuz 2024

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Kahire’de düzenlenen Mısır – Avrupa Yatırım Konferansı’nda toplam 67,7 milyar avro değerinde anlaşmaların imzalandığını açıkladı. Konferansa Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı. Anlaşmalar, yeşil hidrojen, elektrikli arabalar, altyapı, sürdürülebilir ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojisi gibi alanları kapsıyor. Bu anlaşmalar, Mart 2024’te Mısır ile AB arasında varılan stratejik ve kapsamlı ortaklığın ilk önemli sonuçlarından biri olarak değerlendiriliyor.
1 Temmuz 2024

Alman silah üreticisi Rheinmetall, Alman ordusundan 8,5 milyar avroluk bir sipariş aldığını açıkladı. Bu sipariş, şirket tarihindeki en büyük sipariş olarak kaydedildi. Siparişin amacı, Bundeswehr ve müttefiklerinin stoklarını yenilemek ve Ukrayna'ya savunma kampanyasında destek sağlamak olarak belirtildi. Teslimatın gelecek yıl başlaması planlanıyor ve şirket, 2026 yılı için 13-14 milyar avro satış geliri hedefliyor.
21 Haziran 2024
İşaretlediklerim