1 Haziran 2023 ile 8 Nisan 2024 tarihleri arasında Türkiye'de 436 organize suç örgütü çökertilmiş ve bu operasyonlar sonucunda toplam 92 milyar TL değerinde malvarlığına el konulmuştur. Bu suç örgütlerinin büyük bir kısmı uyuşturucu, kaçakçılık, çek-senet tahsilatı gibi faaliyetlerde bulunurken, 21 tanesi siber suçlarla ilgili soruşturulmuştur. Yabancı uyuşturucu baronları, Türkiye'de kara para aklama yöntemi olarak lüks gayrimenkuller satın almış, şirketler kurmuş ve değerli eşyalar edinmişlerdir. Operasyonlar sonucunda bu mal varlıklarına el konulmuştur.
17 Nisan 2024

Rekabet Kurulu, sosyal medya devi Meta'ya, kullanıcıların onayı olmadan Threads profilleri üzerinden toplanan verileri Instagram ile birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma yürüttü. Meta, bu soruşturma sürecinde Türkiye'deki Threads erişimini 30 Nisan 2024 tarihinde kapattı. Kurul, Meta'ya toplamda 335 milyon 730 bin 707 lira tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi ve günlük para cezasını sonlandırdı.
6 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, Ülker'in haksız rekabet şikayeti üzerine Züber'in 'Gerçek Atıştırmalık' reklam filminin yayınının durdurulmasına karar verdi. Bakanlık, Züber'in ilave şeker, yapay aroma verici ve katkı maddesi içermeyen ürünleriyle ilgili reklamında kullandığı 'Gerçek Atıştırmalık' ifadesinin rekabete aykırı olduğuna hükmetti. Bu karar, Ülker'in şikayeti üzerine alındı ve Züber'e ceza kesildi.
9 Temmuz 2024

GKN Kargo, toplamda 563 milyon lira borcu nedeniyle iflas etti. Şirketin borçlarının önemli bir kısmı, Galatasaray, Beşiktaş, Gaziantepspor ve Şanlıurfaspor gibi spor kulüplerine ait. Şirket, maliyet artışları nedeniyle zorlanmış ve ocak ayında konkordato talebinde bulunmuştu. Ancak mahkeme, şirketin durumunu iyileştireceğine ikna olmadığı için iflas kararı verdi. Şirketin sahibi Gökhan Akyürek'in lüks harcamaları da dava dosyasına eklendi.
7 Mayıs 2024

Spotify'ın 2019'da açtığı dava sonucunda, Avrupa Birliği Apple'a 'hakim konumunu kötüye kullanma' suçlamasıyla 2 milyar dolar ceza verdi. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Apple'ın 10 yıldır Apple Store aracılığıyla müzik hizmetlerinin dağıtımında pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirtti. Apple, cezaya itiraz ettiğini açıkladı.
4 Mart 2024

Turkcell, Ukrayna'da faaliyet gösteren bağlı ortaklıkları Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamını NJJ Holding grup şirketi DVL Telecom'a devretti. Satış bedeli 524,3 milyon USD olarak belirlendi. Bu satışla birlikte Turkcell'in bu iştiraklerde artık payı kalmadı. Şirket, gelişmeleri kamuya açıklamaya devam edeceğini belirtti.
9 Eylül 2024

Merkez Bankası, 'Platform Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ' adlı şirkete elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni verdi. Bu karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Verilen izinle birlikte şirket, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetleri sunma yetkisine sahip oldu.
13 Şubat 2024

Rekabet Kurulu, Türkiye'deki cips ve şekerleme pazarlarında faaliyet gösteren Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. üzerinde rekabeti engelleyici faaliyetlerde bulunduğu şüphesiyle soruşturma açtı. Şirketin, Türkiye genelinde rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazar hakimiyeti kurmaya çalıştığı iddiaları üzerine yapılan ön araştırmada çok sayıda delil toplandı. Soruşturma açılması, şirketin kesin olarak yasa dışı hareket ettiği anlamına gelmiyor, ancak ciddi bulgular nedeniyle soruşturma süreci başlatıldı.
13 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, ikinci el ürünlerin satışında tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Bu düzenlemeye göre, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünler bakanlığın bilgi sistemine kaydedilecek. Düzenleme, cep telefonu, tablet, akıllı saat, bilgisayar, oyun konsolu ve modem gibi ürünleri kapsıyor. Ayrıca, yenileme yetkisi verilen ticari işletmelerin bu yetkiyi devretmesi yasaklanarak, tüketicilerin güvenli bir şekilde ikinci el ürün alması hedefleniyor.
21 Ağustos 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, ramazan ayında Türkiye genelinde yaklaşık 103 bin 679 gıda denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 1022 uygunsuzluk tespit edilerek, toplamda yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü yapmış ve 18 bin 948 işletmeye ceza kesmiştir. Ramazan ayı boyunca özellikle tüketimi artan gıda ürünlerine yönelik denetimler artırıldı ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
8 Nisan 2024

ABD'de tıbbi testler için hayvan yetiştiren Envigo RMS LLC, 2022 yılında Virginia'daki tesisinden 4 bin beagle köpeğinin kurtarılmasının ardından 35 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Bu ceza, Hayvan Refahı Yasası kapsamında şimdiye kadar verilen en büyük para cezası olarak kaydedildi. Şirketin ana firması Inotiv, suçlamaları kabul ederek gerekli iyileştirmeleri yapmadıkları için özür diledi. Ayrıca, Envigo Global Services Inc. de Temiz Su Yasasını ihlal ettiğini itiraf etti.
5 Haziran 2024

Fransa Rekabet Kurumu, Google'ın 2019 Avrupa Birliği yasalarına aykırı olarak içeriklerini kullandığı Fransız yayıncılara yeterli ücret ödememesi nedeniyle 250 milyon avro ceza verdi. Bu karar, AB'nin 2019'da yayıncılara içeriklerinin yeniden kullanımı için platformlardan adil ücret alma hakkı tanıyan 'komşu haklar' yasasına dayanıyor. Google, şimdiye kadar 450 Fransız yayıncıyla ücret konusunda anlaşmaya vardığını belirtmiş olmasına rağmen, Fransa bu anlaşmaların yeterli olmadığına karar verdi.
20 Mart 2024

Apple, İrlanda'daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar avro vergi borcunu faiziyle ödemek zorunda kaldı. AB Komisyonu, Apple'ın İrlanda'da faydalandığı vergi uygulamalarının AB kurallarına aykırı olduğunu belirterek bu borcun tahsil edilmesini kararlaştırmıştı. Apple ve İrlanda, bu karara karşı hukuki süreç başlatmıştı, ancak Avrupa Adalet Divanı, Apple'ın borcu ödemesi gerektiğine hükmetti. Bu karar, AB Genel Mahkemesi'nin Apple lehine verdiği kararı iptal etti.
10 Eylül 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik, doğal gaz ve petrol piyasalarında faaliyet gösteren 18 şirkete lisans verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Elektrik piyasasında üç şirkete tedarik, üç şirkete üretim lisansı verilirken, üç şirketin üretim lisansı iptal edildi. Doğal gaz piyasasında üç şirkete gaz dağıtım lisansı verildi ve üç şirketin lisansı sonlandırıldı. Petrol piyasasında ise dört şirkete ihrakiye teslimi, bir şirkete depolama ve iki şirkete madeni yağ lisansı verildi.
6 Haziran 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

Antalya Limak Lara Hotel, Britanya'daki bir siteden rezervasyon yapan Türk müşterisinden 'milliyet farkı' adı altında ekstra ücret talep ettiği için 56 bin 694 lira ceza ile cezalandırıldı. Sosyal medyada tepkilerin artması üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme sonucunda otelin bu uygulamayı yıllardır sürdürdüğü belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, alınan ek ücretin müşteriye iade edildiğini de açıkladı.
30 Nisan 2024

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024

İtalya'nın Milano şehrinde Dior ve Armani markaları için lüks malların üretimini yapan atölyelerin yabancı işçileri çok ucuza çalıştırarak istismar ettiği ortaya çıktı. Mahkeme, Dior ve Armani'nin İtalya'daki üretim operasyonlarına kayyım atanmasına karar verdi. Soruşturma, bu markaların tedarikçilerine piyasanın çok altında ücretler ödediğini ve işçilerin yasal standartların altında koşullarda çalıştığını ortaya koydu. Şirketler, tedarik zincirlerindeki istismar vakalarını asgariye indirmek için tedbir aldıklarını bildirdi.
5 Temmuz 2024

Avrupa'da 17 ülkeden 30'dan fazla medya kuruluşu, Google'ın reklam teknolojisindeki hakim konumunu kötüye kullandığı iddiasıyla Hollanda'nın Amsterdam Bölge Mahkemesinde dava açtı. Bu dava, Google'ın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle yaklaşık 2,1 milyar avro tazminat talep ediyor. Fransız rekabet kurumu ve Avrupa Komisyonu daha önce Google'ın bu alandaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirlemişti. Davacılar, Google'ın bu eylemleri nedeniyle medya şirketlerinin reklamlardan daha yüksek gelir elde edememesinden ve yüksek ücretler ödemek zorunda kalmalarından şikayetçi.
29 Şubat 2024

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024
İşaretlediklerim