Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), e-Bandrol uygulamasını cep telefonları, taşıtlar ve televizyonların yanı sıra bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni düzenleme ile yurt içinde üretim yapan mükelleflerin belirli üretim kapasitelerine sahip olmaları gerekecek. IMEI, şasi numarası veya seri numarası olmayan cihazlar e-Bandrol'den yararlanamayacak ve usulsüzlük tespit edilen mükelleflere fiziki bandrol verilecek. Üç defa bandrolsüz cihaz satışı tespit edilen mükelleflerin e-Bandrol uygulamasına son verilecek.
6 Ocak 2023

Britanya'da, mitokondriyal hastalıkları önlemek amacıyla geliştirilen Mitokondriyal Donasyon Tedavisi (MDT) kullanılarak üç kişinin DNA'sını taşıyan bir bebek dünyaya getirildi. Bu teknik, Newcastle'da geliştirildi ve 2015'te yasal düzenlemelerle uygulanmasının önü açıldı. İlk uygulama 2016'da ABD'de gerçekleşti ve Britanya'da 20 Nisan 2023 itibarıyla beşten az doğum bu teknikle yapıldı. Tekniğin başarılı olması durumunda Britanya'da her yıl yaklaşık 150 doğumda kullanılması mümkün olabilir.
11 Mayıs 2023

Çin, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ilk ticari 'hiper uydu' olan 'Xingshidai-18' (Rongpiao) adlı uydusunu Smart Dragon-3 (SD-3) roketiyle uzaya fırlattı. Bu uydu aynı zamanda Mısır'ın NExSat-1 uydusunu da taşıyordu. Guoxing Havacılık ve Uzay Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen uydu, yapay zeka ile çalışan ilk ticari uydu olma özelliğini taşıyor.
3 Şubat 2024

Yeni sızan bilgilere göre Apple, iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerine 2 terabayt (TB) depolama seçeneği eklemeyi planlıyor. Şu anda mevcut maksimum depolama kapasitesi 1 TB. Bu artış, özellikle fotoğraf, video ve uygulamalar için çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyan kullanıcılar için yararlı olacak. Ayrıca bu özellik, şirketin ProRes video uygulamasını kullanmak isteyenlerin de işini kolaylaştıracak. Diğer yandan yeni cihazların daha ince çerçeveli olması ve kamerada iyileştirmeler bekleniyor.
9 Ağustos 2023

Alman bir oyuncak şirketi ve Çin teknoloji devi Xiaomi, yetişkinler için tasarlanmış gelişmiş özelliklere sahip su tabancalarını piyasaya sundu. Spyra adlı Alman ürünü ortalama 150 avro, Xiaomi'nin Mijia Pulse modeli ise yaklaşık 100 dolar fiyat etiketiyle satışa çıktı. Bu su tabancaları, LED ekranlar, USB bağlantıları ve lityum piller gibi özelliklerle donatılmış ve farklı oyun modları sunuyor. Mijia Pulse, 7 ila 9 metre mesafeden su püskürtme yeteneğine sahipken, Spyra'nın özellikleri ve fiyatı ürünün kendine özgü niteliklerini yansıtıyor.
17 Mayıs 2023

ABD Kara Kuvvetleri Komutanlığı, AeroVironment Inc. ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir sözleşme imzalayarak Switchblade serisi kamikaze dronların tedarikini sağlayacak. Bu dronlar, düşman tankları, hafif zırhlı araçlar ve sığınaklardaki hedefleri imha etme kabiliyeti sunuyor. Sözleşme, Switchblade 300 ve 600 türü dronları kapsıyor ve 2029'da tamamlanması planlanıyor.
29 Ağustos 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da inşa edilecek tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

BMW ve Toyota, hidrojenle çalışan araçların seri üretimine 2028'de başlamayı planladıklarını açıkladı. İki şirket, yeni nesil hidrojen yakıt hücresi teknolojisini ortaklaşa geliştirmek için işbirliği yapacak. Bu işbirliği, büyük miktarlarda üretim yapılmasını ve maliyetlerin düşürülmesini hedefliyor. Hidrojenle çalışan araçlar, hızlı yakıt ikmali ve uzun menzil avantajları sunarken, yüksek maliyet ve sınırlı yakıt istasyonu ağı gibi zorluklarla karşı karşıya.
5 Eylül 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da kurulacak tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Türkiye otomotiv pazarı 2024 yılının ilk çeyreğinde tarihi satış rekorları kırarken, birçok yeni otomobil modeli de satışa sunuldu. Yeni modeller arasında tamamen elektrikli BMW iX2 eDrive20, yenilenen Volkswagen Tiguan ve Passat, Türkiye'de ilk kez satışa sunulan BYD Seal U, ve gelecek aylarda satışa sunulacak olan Alfa Romeo Milano, Lexus'un B SUV modeli, yenilenen Renault Captur ve Skoda Superb gibi modeller yer alıyor. Ayrıca, Çinli Chery'nin Tiggo 4 Pro modeli ve premium markası Jacoo'nun Türkiye pazarına girişi de duyuruldu.
15 Nisan 2024

Genel Güvenlik Regülasyonları 2 (GSR 2), 7 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek. Bu düzenleme, Avrupa Birliği tarafından 27 Kasım 2019'da açıklanmıştı ve Türkiye'de 6 Nisan'da kesinleşti. GSR 2, acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi, alkol kilidi hazırlığı gibi birçok güvenlik özelliğini zorunlu kılacak. 7 Temmuz'dan sonra bu düzenlemelere uymayan araçların satışı yasaklanacak, bu nedenle markalar kampanyalar düzenleyerek fiyatları düşürdü.
17 Haziran 2024

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NHTSA) açıklamasına göre, Tesla hatalı gaz pedalı raporları sonrasında 2023'ün sonundan bu yana piyasaya sürdüğü 3,878 Cybertruck'ı geri çağırma kararı aldı. Gaz pedalının gevşeyip iç döşemeye takılması sonucu istem dışı hızlanma ve çarpışma riskinin artması sorununa işaret ediliyor. Tesla'nın bu geri çağırma işlemi, aracın teslimatlarına iki yıllık bir gecikmenin ardından başlaması ve sonrasında yaşanan satış düşüşleriyle birleşince şirketin hisselerinde yüzde 3'lük bir düşüşe neden oldu. Tesla, arızalı parçaları ücretsiz olarak değiştireceğini veya onaracağını ve araç sahiplerinin haziranda bilgilendirileceğini duyurdu.
20 Nisan 2024

Tesla CEO’su Elon Musk, 2025 yılında insansı robot üretimine başlanacağını duyurdu. Optimus adı verilen bu robotların 2026 yılında işbaşı yapması bekleniyor. Yaklaşık 1 metre 70 santim boyunda ve 56 kg ağırlığında olacak olan Optimus, sıkıcı, mükerrer ve tehlikeli işleri üstlenecek. Her bir robotun maliyeti tahminen 20 bin dolar olacak.
23 Temmuz 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma kapsamında Manisa'da bir fabrika kuracak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, fabrikanın 8 ila 12 model arasında üretim yapacağını ve Türkiye'yi geleceğin teknolojisi ve inovasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Li, fabrikanın 12 aydan kısa sürede inşa edilmesini umduklarını ve Avrupa ile çevre bölgelere ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.
12 Temmuz 2024

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin günlük olarak 400'ün üzerinde siber saldırıyı önlediğini ve siber güvenlik alanında dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu belirtti. 2024-2028 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı'nın kabul edildiğini açıkladı. Bu planın askeri boyutunun da önemli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, yerli ve milli savunma sanayisinin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin yerli savaş uçağı Kaan, insansız savaş uçağı Anka ve Kızılelma gibi projelerle savunma kapasitesini artırmayı hedeflediğini belirtti.
19 Eylül 2024

ABD yönetimi, kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) dahil olmak üzere çip araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine 5 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesini kolaylaştırarak ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendireceği ve yarı iletkenlerin modern ekonominin omurgasını oluşturduğu, ancak ABD'nin küresel çip arzının yüzde 10'undan azını ürettiği belirtildi. Ayrıca, küresel çip satışlarının bu yıl yüzde 13,1 artması bekleniyor.
10 Şubat 2024

Airbus ve Rolls-Royce, Türk Hava Yolları ile 20 milyar dolarlık bir parça anlaşması yapmayı planlıyor. Bu anlaşma, Türkiye'nin Airbus'tan aldığı 230 uçağın parçalarının yerli üretimini kapsıyor. Türkiye, savunma ve havacılık alanında yerli üretime ağırlık vermek amacıyla Rolls-Royce ve diğer yabancı şirketlerle iş birliği yapıyor. Anlaşmanın bu ay içinde İstanbul'da düzenlenecek bir törenle duyurulması bekleniyor.
17 Nisan 2024

Elon Musk'ın kurucusu olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink, beyin çipi yerleştirilen Noland Arbaugh isimli hastanın düşünce yoluyla satranç oynadığını duyurdu. Arbaugh, sekiz yıl önce geçirdiği bir kaza sonucu elleri ve ayakları felçli kalmıştı. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresinden insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
21 Mart 2024

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türkiye'nin ilk askeri turbofan motorunun başarıyla çalıştırıldığını açıkladı. Bu gelişme, Milli Muharip Uçak KAAN projesi için önemli bir adım olarak görülüyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, motorun millî motor test sisteminde ilk kez çalıştırıldığını ve test sürecinin sonunda KIZILELMA ve ANKA-3 projelerinin bu motoru kullanacağını belirtti.
9 Mart 2024

BioNTech tarafından üretilen ve BNT116 olarak bilinen mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye dahil yedi ülkede klinik denemelere başladı. Aşı, küçük hücreli olmayan akciğer kanserini tedavi etmeyi hedefliyor ve yaklaşık 130 hasta bu denemelere dahil edilecek. Aşı, bağışıklık sistemine tümör belirteçlerini ileterek kanser hücreleriyle savaşmasını sağlıyor ve kemoterapiye göre daha güvenli bir tedavi süreci sunuyor.
23 Ağustos 2024
İşaretlediklerim