Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi'deki görüşmelerinde tahıl koridorunun yeniden canlandırılması konusunu ele aldı. Putin, Batı'nın verdiği sözleri tutması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Ukrayna'nın yaklaşımlarını yumuşatması gerektiğini ve Putin'in Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahıl göndermeye hazır olduklarını söylediğini aktardı. Putin ise Rus ürünlerine yaptırımların kaldırılması gerektiğini ve tahıl anlaşmasına geri döneceklerini ifade etti.
4 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya gelerek ilişkileri iyileştirme konusunda görüşmeler yaptı. Erdoğan, iki ülke arasında çözülemeyecek sorun olmadığını ve yıllık en az bir kez buluşma konusunda anlaştıklarını belirtti. Ayrıca, Ege ve Doğu Akdeniz'deki durumlar, Kıbrıs meselesi ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundular. İki lider, ticaret anlaşması hedefini 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldı ve 'Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi'ni imzaladı.
7 Aralık 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile baş başa görüşmeler yapılacak ve iki ülke heyetleri arasında da görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, Ukrayna savaşı ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının geleceği ele alınacak. Rusya'nın anlaşmayı uzatma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Teknofest etkinliğinde CNN Türk muhabiri Fulya Öztürk'e esprili bir dille 'Aday yapacaktım, kayboldu ortadan' dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Öztürk'ün İkinci Karabağ Savaşı'nda gösterdiği cesaretten övgüyle bahsetti. CNN Türk, bu diyalogu 'gülümseten diyalog' başlığı altında haberleştirdi.
29 Nisan 2023

Karabağ'daki Ermeni güçlerinin silah ve mühimmatlarını Rus Barış Gücü'ne teslim etmeye başladığı açıklandı. Bugüne kadar 800'den fazla silah, el bombası, havan topu, tanksavar ve uçaksavar füzesi teslim edildiği belirtildi. Azerbaycan ordusu, 19 Eylül'de Karabağ'da 'anayasal düzeni tesis etmek' amacıyla askeri operasyon başlatmış, ancak Ermeni grupların silah bırakmayı kabul etmesiyle harekat 24 saat sonra sona ermişti.
23 Eylül 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'da beş Rus askerinin 'yasa dışı Ermeni güçler' zannedilerek öldürüldüğünü açıkladı. Azerbaycan Başsavcılığı, zorlu arazi koşulları, yağmur ve sis nedeniyle Rus Barış Gücü askerlerini taşıyan aracın, yasa dışı Ermeni güçlere ait araç zannedilerek ateş açıldığını belirtti. Ayrıca, aynı gün ve aynı köyün arazisinde, Rus Barış Gücü'ne ait kamyona yasa dışı Ermeni güçlerce ateş açıldığı ve bir Rus askerinin daha öldüğü, bir askerin yaralandığı ifade edildi. Her iki olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve Azerbaycan ile Rusya başsavcılarının soruşturmanın yürütülmesi konusunda mutabakata vardığı bildirildi.
21 Eylül 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyareti sırasında, iki ülke liderleri Ukrayna krizinin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir ortak bildiri yayımladı. Bildiride, çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıldı, ABD ve Batılı ülkelerin tavrı eleştirildi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin onay vermediği yaptırımlara karşı çıkıldı. Putin, barış görüşmelerinin devamı konusunda Batı ve Kiev'in hazır olmadığını belirtti.
22 Mart 2023

Azerbaycan, Karabağ'ın eski cumhurbaşkanlarından Arayik Harutyunyan'ı gözaltına aldı. Bu durumla birlikte, Azerbaycan tarafından gözaltına alınan ya da tutuklanan Karabağlı Ermeni bakan ve yöneticilerin sayısı sekize çıktı. Azerbaycan Başsavcısı Kamran Aliyev, 300'den fazla Karabağlı Ermeni'yi 'en çok arananlar' listesine aldıklarını açıklamıştı. Harutyunyan'ın 3 Ekim'de Hankendi şehrinde yakalanarak Bakü'ye getirildiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la 'onun şartlarıyla' görüşmeyeceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin uzun süreli bozulmasının ardından geldi. Esad yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki tüm birliklerini geri çekmeye hazır olması ve Suriye iç savaşından önceki durumun yeniden sağlanması durumunda Erdoğan'la görüşeceğini belirtmişti. Erdoğan ise Suriye'de terörle mücadele ettiklerini ve bu nedenle çekilmenin söz konusu olamayacağını ifade etmişti.
9 Ağustos 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret sırasında Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durumlar ele alınacak. Ayrıca, Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi, Güney Kafkasya'daki durum ve enerji sektöründeki stratejik projeler gibi konular da gündemde olacak. Turizm konusu ve Rus turistlerin güvenliği de görüşülecek.
6 Nisan 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna krizi için diplomatik çözüme açık olduklarını ve tüm ciddi önerilere cevap vermeye hazır olduklarını belirtti. Zaharova, barışı sağlamayı amaçlayan arabuluculuk ve insani girişimleri takdir ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakereleri yasakladığını söyledi.
23 Ağustos 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'da düzenlenen NATO Zirvesi sırasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ülkeler için hayırlı olmasını dilediğini belirtti. Geçen sene Mayıs ayında ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı açıklamalar yapan Miçotakis'e tepki gösteren Erdoğan, o dönemde Miçotakis ile görüşmeyeceğini ifade etmişti. Ancak bu zirvede iki liderin görüşmesi gerçekleşti.
12 Temmuz 2023

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye muhalefeti ile görüşmeler yapıldığını ve 3 Ocak'ta muhalefet temsilcileriyle kendisinin de bir araya geleceğini belirtti. ABD'nin Türkiye'nin Suriye ile normalleşme adımlarına karşı olduğunu ima etti ve Türkiye'nin Suriye'de kalıcı barış ve istikrarı sağlama hedefini vurguladı. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Esad arasında bir görüşme olup olmayacağına dair kesin bir şey söylemekten kaçındı ve bu tür bir görüşmenin aşamalı bir diyalog sürecinin parçası olacağını ifade etti.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ismini uzun bir süre sonra doğru şekilde telaffuz etti. Türkiye ve Suriye, ilişkilerin düzeltilmesi için İran ve Rusya ile dörtlü görüşmelere başlamıştı. Erdoğan, seçim öncesinde mülteci sorununu çözmek için Esad ile görüşmeye açık olduklarını belirtti. Ancak, Esad yönetimi Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşuyor.
17 Temmuz 2023

2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler kopmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sonunda Suriye ve Rusya ile üçlü bir adım atma isteğini belirtmiş ve liderler olarak bir araya gelme ihtimalinden bahsetmişti. Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi şartıyla Erdoğan'la görüşebileceğini açıklamıştı. Nisan ayında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da Suriye'deki durumu görüşmek üzere toplanacak.
28 Mart 2023

Mısır Devlet Başkanı Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında uzun bir aradan sonra bir buluşma gerçekleşti. Bu buluşma, daha önce Temmuz ayında planlanmış ancak iptal edilmişti. Fatih Altaylı, bu buluşmanın 10 yıl gecikmeli olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemine vurgu yaparken, eğer muhalefetten biri bu ziyareti gerçekleştirmiş olsaydı, iktidar yanlısı basının ve AKP sözcülerinin tepkisinin nasıl olacağını sorguluyor.
15 Şubat 2024

27 Ocak'ta Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıda bir güvenlik amiri hayatını kaybetti ve iki güvenlik görevlisi yaralandı. Saldırgan İranlı yetkililer tarafından yakalandı. Azerbaycan saldırıyı kınayarak büyükelçiliği tahliye etti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olayı 'terör eylemi' olarak nitelendirdi. Büyükelçilik personeli ve aileleri ile hayatını kaybeden güvenlik amirinin cenazesi Bakü'ye getirildi. Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halefov, İran'ın olayı kapsamlı şekilde araştırmasını ve suçluları cezalandırmasını talep etti.
30 Ocak 2023

Ermenistan Türkiye Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile birlikte 15 Şubat'ta Ankara'ya giderek Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceklerini duyurdu. Ayrıca, Adıyaman'da deprem arama kurtarma çalışmalarına katılan Ermenistan ekibini ziyaret edecekler. Türkiye'ye komşu ülkelerden deprem yardımı devam ederken, Ermenistan'dan beş TIR yardım malzemesi Türkiye'ye ulaştırıldı ve Ermenistan arama kurtarma ekibi Adıyaman'da faaliyet gösteriyor.
14 Şubat 2023

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları Moskova'da bir araya gelerek Türkiye-Suriye ilişkilerini canlandırmak için bir yol haritası hazırlama kararı aldılar. Toplantıda, Suriye'nin egemenliği ve terörle mücadele konusundaki bağlılık teyit edildi ve Suriye'ye uluslararası yardımın artırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, dışişleri bakan yardımcılarının savunma ve istihbarat birimleriyle koordinasyon içinde çalışmaları talimatlandırıldı. Suriye yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşarak Erdoğan ile görüşmeyi kabul edeceğini belirtmişti.
10 Mayıs 2023
İşaretlediklerim