Cumhuriyet Gazetesi, kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladı. Gazete, Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümlerinin ardından bu özel günü kutlama fırsatı buldu. Gazetenin kurucusu Yunus Nadi ve ondan sonra gelen yöneticiler anıldı. Gazete, 31 yıldır Cumhuriyet Vakfı tarafından yönetiliyor ve bu süreçte birçok değerli katkıda bulunanlar da övgüyle anıldı.
8 Mayıs 2024

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yılı şerefine, Türkiye genelinde çevre bilincini artırmak ve doğayı korumak amacıyla '81 İlde 81 Orman' projesini yeniden hayata geçiriyor. Proje, Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı işbirliği ile yürütülecek ve ikinci aşamada 81 ilde toplam 2 milyon 200 bin fidan dikilmesi planlanıyor. İlk aşamada 1500 hektar alanda 2 milyon 205 bin fidan dikilmiş ve bu fidanların bakımı beş yıl süresince yapılmıştır. Projenin başarı oranı yüzde 84 olarak kaydedilmiştir.
11 Mayıs 2024

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle 26-27 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul'da uluslararası bir konferans düzenliyor. Konferansta Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Apple’ın kurucularından Steve Wozniak ve Nobel ödüllü ekonomist Prof. Paul Krugman gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlikten elde edilecek gelir Anıtkabir Derneği’ne bağışlanacak. Konferans, bankanın 100 yıllık yolculuğunu kutlamak ve Atatürk'ün vizyonunu anmak amacıyla gerçekleştiriliyor.
10 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı, Sultan 1. Mahmud döneminde inşa edilen Taksim Maksemi’ni restore ederek Cumhuriyet Müzesi olarak açtı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyetin 100’üncü yılında Taksim’e yeni bir buluşma noktası kazandırdıkları için mutlu olduklarını belirtti. Müze, Atatürk’ün kişisel eşyalarını içeren bir koleksiyona da ev sahipliği yapacak. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.
8 Haziran 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi'nin kedisi Şero, veterinerde tedavi gördükten sonra iyileşti. Yaklaşık 20 yıldır CHP genel merkezinde yaşayan ve gelecek ay 20 yaşına girecek olan Şero, zor bir hastalık dönemini atlattı. Şero'nun hastalığı hakkında detaylı bilgi verilmedi, ancak tedavisinin ardından iyileştiği ve yakın zamanda genel merkeze dönmesi bekleniyor.
6 Nisan 2024

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının yıldönümü olarak 1921'de milli bayram ilan edildi ve 1927'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Bu bayram, 1979'dan itibaren uluslararası boyuta taşındı ve dünya genelinden çocuklar Türkiye'ye davet edilmeye başlandı. TBMM arşivinde, bu bayramın ilk kutlamalarına ait fotoğraflar ve gazete kupürleri özenle saklanmaktadır.
23 Nisan 2024

Dünya Günü, ilk olarak 1970 yılında ABD'de çevresel bozulmaya dikkat çekmek amacıyla başlatıldı ve bugün 190 ülkede kutlanmaktadır. 2024 yılının teması, plastik üretiminin 2040'a kadar %60 oranında azaltılması ve tek kullanımlık plastiklerin 2020'lerin sonuna kadar tamamen ortadan kaldırılmasıdır. İlk Dünya Günü'ne 20 milyon insan katılmış, 1990'da küreselleşmiş ve bu yıl Malezya'da büyük bir temizlik etkinliği planlanmaktadır. Ayrıca, Earthday.org tarafından başlatılan Canopy Projesi ile dünya çapında milyonlarca ağaç dikilmiştir.
22 Nisan 2024

Modern Olimpiyat Oyunları, 100 yıl sonra doğduğu topraklar olan Paris'e geri dönüyor. Bu, aynı zamanda Türkiye'nin olimpiyat katılımının da 100. yılına denk geliyor. Yazıda, modern olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Coubertin'in vizyonu ve Atatürk'ün Türkiye'de sporu yaygınlaştırma çabaları vurgulanıyor. Paris 2024'te Türkiye'nin sporcularının sahada iyi mücadele etmesi ve farklı branşlarda madalya kazanması umut ediliyor.
25 Temmuz 2024

Çin'in Guangdong eyaletindeki bir hayvanat bahçesinde, farklı tarihi çağlara ait 150'ye yakın mezar keşfedildi. Bu mezarlar, Han, Kin, Güney Hanedanları, Tang, Ming ve Çing Hanedanları dönemlerine ait olup, 2 bin 100 yılı aşkın bir tarihi kapsıyor. Ayrıca, Çin Cumhuriyeti dönemine ait 48 mezar taşı da bulundu. Keşifler, dönemin inşaat teknolojilerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak.
4 Eylül 2024
İşaretlediklerim