ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de süregelen çatışmaların sona erdirilmesi için yapılan ateşkes girişimlerinin başarısız olmasından Hamas'ı sorumlu tuttu. Blinken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Hamas'ın ateşkes önerisini kabul etmediğini belirtti. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri ise Blinken'ın açıklamalarını Gazze'deki saldırıları meşrulaştırma çabası olarak nitelendirdi. ABD yönetimi, aşamalı bir ateşkes önerisinin savaşı kalıcı olarak sona erdireceğini savunurken, Hamas garanti verilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini ifade ediyor.
10 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze için üç aşamalı bir plan açıkladı. İlk aşamada Gazze'deki Hamas yöneticilerini öldürmeyi planlayan İsrail, ikinci aşamada örgütün kullandığı altyapıya zarar vermek üzere hava ve kara manevraları yapmayı planlıyor. Çatışmanın son aşaması ise 'Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejiminin oluşturulması, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki yaşamla ilgili sorumluluğunun ortadan kaldırılması ve İsrail vatandaşları için yeni bir güvenlik gerçekliği yaratılması' olacak.
20 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'yi yeniden işgal etme planına ilişkin açıklamalarına yanıt vererek, ABD'nin bu planı desteklemediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ziyaretinde de bu duruşu İsrail muhataplarına ilettiği ifade edildi. Patel, İsrail'in güvenliğinin önemli olduğunu, ancak Gazze'nin 'terör saldırıları' için bir üs olarak kullanılamayacağını vurguladı. Bu açıklama, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında İsrail'in Gazze'nin merkezine girdiğini duyurmasının ardından geldi.
7 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'da düzenlenen 2024 Aspen Güvenlik Forumu'nda Gazze'deki saldırılara değinerek ateşkes müzakerelerinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Blinken, anlaşmanın sağlanmasının yeterli olmadığını ve 'bir sonraki gün' için de plan yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iki devletli çözümün tek seçenek olduğunu ifade eden Blinken, İran ve Hamas'ın buna karşı çıktığını söyledi.
19 Temmuz 2024

İsrail dış istihbarat servisi Mossad, İsrail ile Hamas arasında süren ateşkes ve esir takası anlaşması görüşmelerinde iyimser olduklarını arabulucu ülkelere iletti. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Mossad yetkilileri hükümetin ve güvenlik kabinesinin ateşkes anlaşmasını onaylama konusunda olumlu bir mesaj verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrailli müzakere ekibini Katar'ın başkenti Doha'ya göndermeyi kabul ettiği duyuruldu. Anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği belirtiliyor.
6 Temmuz 2024

Biden yönetimi, Gazze'ye yönelik insani yardım ve ateşkes için çeşitli adımlar atmaya çalışıyor, ancak bu çabaların yeterli olmadığı belirtiliyor. ABD'deki siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle, Filistinlilere yönelik destek konusunda bir tutarsızlık söz konusu. İslam ülkeleri tarafından yapılan olağanüstü bakanlar toplantısında ise Gazze'deki insani krize yönelik etkili çözümler üretilemediği ve somut adımların atılmadığı eleştiriliyor. Bu durum, Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi konusunda uluslararası toplumun yetersiz kaldığını gösteriyor.
7 Mart 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş yanlısı koalisyon ortaklarını yatıştırma hamlesi olarak görülen ateşkes kararı, ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı planla örtüşüyor. Hamas, ateşkes planını olumlu bulurken, İsrail'deki bazı bakanlar plana karşı çıktı. ABD'nin bu kararı almasının arkasında, içte artan Filistin'e destek gösterileri ve dışta ABD ve İsrail'in yalnızlaşması gibi etkenler bulunuyor. Küresel Güney'in baskıları, ABD ve İsrail'i ateşkese zorladı.
3 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları ile yaptığı görüşmede, ateşkes görüşmelerinin sonucuna bakılmaksızın Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarını açıkladı. Bu açıklama, İsrail ile Hamas arasında devam eden esir takası müzakereleri sırasında geldi. ABD, Refah'ta geniş çaplı bir kara operasyonu görmek istemediğini belirtti. Britanya ise Hamas'a sunulan ateşkes teklifinin detaylarını paylaştı.
30 Nisan 2024

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve bölgeyi insansızlaştırma çabaları devam ediyor. İsrail, Gazze'nin hem kuzeyini hem de güneyini kapsayacak şekilde insansızlaştırmaya çalışıyor ve bu süreçte 2.3 milyon Gazzeliyi Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'na sıkıştırmayı hedefliyor. İsrail'in HAMAS'ı çökertme ve Gazze'den çekilme planlarından ziyade, Gazze'nin nasıl yönetileceği üzerine odaklandığı ve bölgeyi insansızlaştırma dahil her türlü girişime açık olduğu belirtiliyor. ABD, Katar ve Mısır'ın öncülük ettiği Paris toplantısında hazırlanan ateşkes planı ise İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini garanti etmeyen bir plan olduğu için kabul edilmiyor.
8 Şubat 2024

Avrupa Birliği (AB), Gazze'deki çatışmalara aralar verilerek bölgeye insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. AB Liderler Zirvesi'nde paylaşılan sonuç bildirisinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları 'terör eylemi' olarak nitelendirildi ve kınandı. Bildiride, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasını sağlayacak şekilde çatışmalara 'insani aralar' verilmesi talep edildi.
26 Ekim 2023

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Suudi Arabistan'da düzenlenen Uluslararası Riyad Ekonomi Forumu'nda İsrail'in Hamas'a sunduğu ateşkes teklifinin içeriğini paylaştı. Teklif, İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında Gazze'de 40 günlük kalıcı bir ateşkes öngörüyor. Cameron, Hamas'ın bu teklifi kabul etmesini umduğunu belirtti ve uluslararası toplumun bu konuda baskı yapması gerektiğini vurguladı.
29 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD ve Rusya'nın İsrail-Filistin savaşına ilişkin sundukları iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edildi. ABD'nin sunduğu karar tasarısı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. Ardından Rusya'nın sunduğu karar tasarısı, ABD ve Britanya tarafından veto edildi. Bu durum, BMGK'nın son 10 gün içinde İsrail-Filistin'deki duruma ilişkin dört karar tasarısını veto ettiği anlamına geliyor.
26 Ekim 2023

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katılarak Gazze'ye yönelik her türlü kara harekatına destek olacağı sözünü verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığı iletildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara karşı ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği savunuldu.
19 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın elinde bulunan rehineler serbest bırakılmadan 'geçici insani ateşkes' teklifini reddettiklerini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermediklerini ve para gönderilmesine karşı çıktıklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın 'geçici insani ateşkes' teklifini zikretmeden 'tüm güçleriyle devam edeceklerini' vurguladı.
3 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaptığı açıklamada, İsrail'in Hamas'a olağanüstü cömert bir barış teklifi sunduğunu belirtti. Blinken, 7 Ekim 2023'te başlayan İsrail-Hamas savaşından bu yana Ortadoğu'da yedinci turunu düzenlediğini ifade etti. Ayrıca, Gazze halkı ile ateşkesin sağlanması için bu teklifin kabul edilmesi gerektiğini ve Hamas'ın karar verme sürecinin bu durumda kritik olduğunu vurguladı.
29 Nisan 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim