ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik olası bir kara saldırısını desteklemediğini yineledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, bu konuda ABD'nin tutarlı bir pozisyon sergilediğini ve İsrail Başbakanı ile yapılan görüşmelerde bu duruşun tekrar vurgulandığını belirtti. Kirby, böyle bir saldırının Refah'ta bulunan 1,5 milyon Filistinli sivilin hayatını büyük riske atacağını ve ABD'nin bu durumu kabul etmeyeceğini ifade etti.
7 Mayıs 2024

Biden yönetimi, Kongre'yi bilgilendirmeden ve kamuoyuna duyurmadan İsrail'e 2,5 milyar dolarlık askeri sevkiyatı onayladı. Sevkiyat, 25 F-35 savaş uçağı, uçak motorları, bin 800 adet MK84 ve 500 adet MK82 güdümsüz bomba içeriyor. Bu gelişme, Gazze'de İsrail'in sürdürdüğü ağır saldırı ve abluka altında en az 32 bin kişinin yaşamını yitirdiği, yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti. ABD'nin bu sevkiyatı, uluslararası hukuka uygun hareket etme güvencesi isteme kararına rağmen yapıldı.
30 Mart 2024

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, ABD'li iki rehineyi serbest bıraktığını duyurdu. Bu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e başlattığı ve en az 203 kişinin rehin alındığı 'Aksa Tufanı' adlı saldırının ardından geldi. İsrail, rehineler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye yönelik ambargosunu sürdüreceğini belirtmişti. Hamas ise ateşkes karşılığında rehineleri serbest bırakmayı önermişti.
20 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

İsrail Savaş Kabinesi, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, Filistinlilerin sığındığı Refah şehrine saldırıları sürdürme kararı aldı. Bu karar, İsrail Başbakanlık Basın Ofisi tarafından oy birliğiyle alındığı bildirildi. İsrail, rehinelerin serbest bırakılması ve savaş hedeflerine ulaşılması amacıyla saldırıları devam ettirme kararını açıkladı. Ayrıca, İsrail'in arabulucularla görüşmeler yapmak üzere Kahire'ye bir heyet göndermeye hazırlandığı ifade edildi.
6 Mayıs 2024

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, CIA Direktörü William Burns'ın Gazze'deki güvenliği Filistin Otoritesi devralana kadar yönetme teklifini reddetti. El Sisi, Hamas'ın ortadan kaldırılmasında bir rol oynamayacaklarını ve Gazze Şeridi'nde İsrail varlığını veya herhangi bir yabancı kuvveti istemediklerini belirtti. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'nin güvenliğini belirsiz bir süre yöneteceklerini açıklaması endişelere neden oldu. ABD ve Batılı ülkeler, İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesine karşı çıkarken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'i işgal etmemeye çağırdı ve Washington, Gazze'nin Hamas'ın kontrolünde olmasını istemiyor.
10 Kasım 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray, Hamas'ın yeniden toparlanmasına yol açacağı endişesiyle ateşkesi desteklemediklerini bildirdi. Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder, Hamas'a yeniden toparlanmaları için zaman tanıyacak ve İsrail vatandaşları ile başkalarını tehlikeye atacak bir ateşkesi desteklemediklerini ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da benzer bir görüş savundu ve herhangi bir ara verilmesinin Hamas'ın yararına olacağını belirtti.
3 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze sahilinde acil yardımların deniz yoluyla ulaştırılması amacıyla orduya liman kurma talimatı vereceğini duyurdu. İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve ablukası nedeniyle bölgede ciddi bir kıtlık yaşanmakta ve yüz binlerce kişi açlıkla karşı karşıya kalmış durumda. ABD'nin bu adımı, daha önce havadan yapılan yardımların ardından gelmekte ve limanın kurulmasıyla birlikte gıda, su, ilaç ve geçici konaklama ekipmanları gibi insani yardımların daha büyük miktarlarda ulaştırılmasını sağlayacak.
7 Mart 2024

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İsrail-Hamas savaşı için ateşkeste anlaşamadı. İspanya'nın devreye girme önerisine Almanya'dan itiraz geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ateşkesin 'İsrail'in kendini savunma hakkını elinden alacağını' savundu. Ancak AB liderleri 'çatışmalara insani yardım molası' tanımında anlaştı. AB, sivil halkı korumak, yardım sağlamak ve gıda, su, tıbbi bakım ve barınağa erişimi kolaylaştırmak için bölgedeki ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışacağını belirtti.
27 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

İngiliz müzik grubu Massive Attack, İstanbul Bonus Park Orman'da sahne aldı. Konser sırasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını bildiren kararı dev ekrandan yansıtıldı. Grup üyelerinden Daddy G, Filistin kefiyesiyle sahne alarak Filistin'deki zulme dikkat çekti. Konserde ayrıca küresel meseleler ve Filistin'deki insan hakları ihlalleri hakkında mesajlar verildi.
24 Temmuz 2024

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Hamas ile esir takası anlaşmasını kabul ettiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını ve Hamas ile savaşın devam edeceğini açıkladı. Anlaşma kapsamında ilk etapta 80 kişi serbest bırakılacak ve her İsrailli rehine karşılığında 3 Filistinli tutuklu serbest kalacak. Dört günlük bir ateşkes uygulanacak ve Gazze'ye yakıt ile yardım desteği sağlanacak.
21 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen bir saldırıda öldürülmesinin ardından acil toplanacak. Hamas, suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail’den henüz bir açıklama gelmedi. BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının İran’ın talebi üzerine ve Rusya, Cezayir ve Çin’in desteğiyle yapılacağını duyurdu. Bölgedeki tansiyonun daha da artması bekleniyor.
31 Temmuz 2024

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler, Refah Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ardından Gazze’ye yapılan yardımların yüzde 67 oranında azaldığını açıkladı. İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırının ardından Gazze’ye yönelik kara harekatı başlatarak sınır kapısını ele geçirdi ve insani yardım geçişlerine izin vermeyeceğini bildirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail bombardımanının yoğun bir şekilde sürdüğünü ve sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde kapandığını belirtti. Refah’ta sadece bir hastane kısmen hizmet verebiliyor.
30 Mayıs 2024

ABD, İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi ve askeri uçaklar göndermeyi planlıyor. Bu karar, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu'na Doğu Akdeniz'e hareket emri verdi ve İsrail savunma güçlerine hızlı bir şekilde mühimmat ve ek ekipman sağlayacaklarını belirtti.
8 Ekim 2023

İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini durdurma kararı aldı. Bu karar, Hamas ve İslami Cihad'ın İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için alındı. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, daha önce Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriği kesme talimatı vermişti.
8 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze'de 1 milyondan fazla insanın hayat kurtaran yardımlardan mahrum kaldığını ve bölgede kıtlık tehlikesinin arttığını belirtti. Griffiths, uluslararası toplumu bu durumu durduramadığı için utanç duymaya çağırdı ve Gazze'ye acil gıda ve temel ihtiyaçların gönderilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'de açlıktan ölen çocuk sayısının arttığına dair raporlar da paylaşıldı.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim