Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere çeşitli şehirlere yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Kiev Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıların seyir füzeleri ve İHA'larla yapıldığını ve Kiev hava sahasında Rusya'ya ait tüm füze ve İHA'ların savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın toplam 18 seyir füzesi fırlattığını ve bunların 15'inin imha edildiğini belirtti. Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergey Lısak ise Pavlograd'a yapılan saldırılarda 25 kişinin yaralandığını, aralarında çocukların da bulunduğunu aktardı.
1 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev'de düzenlenen Ukrayna-Avrupa Birliği Zirvesi'nde Ukrayna'nın AB ile entegrasyon sürecinin devam ettiğini ve AB'nin Ukrayna'nın hazırladığı 10 maddelik barış formülünü resmen desteklediğini açıkladı. Zelenski, Ukrayna'nın özgürlük ve değerlerini koruyarak Avrupa hedeflerine ulaşacaklarını belirtti. Ayrıca, ABD'nin Ukrayna'ya ek askeri yardım yapma kararına değinerek, ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkürlerini iletti.
4 Şubat 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Dnipro kentinde bir konuta isabet eden Rus füzesi sonucu ölen sivil sayısının 30'a çıktığını ve 30'dan fazla kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Zelenski, umut olduğu sürece operasyonların süreceğini ifade etti. Ayrıca, Donbas bölgesinde Luhansk ve Donetsk'te yoğun çatışmaların devam ettiğini söyledi.
16 Ocak 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev, Rus ordusu tarafından füze ve insansız hava araçlarıyla sekizinci kez hedef alındı. Kiev askeri idaresinin açıklamasına göre, hava sahasındaki düşman hedeflerinin büyük çoğunluğu imha edildi. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko'nun belirttiğine göre, saldırılar sonucu patlamalar meydana geldi ve Solomyansk'te üç kişi yaralandı, Darnytskyi'de iki sivil araç yandı. Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde hava saldırısı alarmı devam ediyor.
16 Mayıs 2023

Rusya'nın Ukrayna'nın Çernigiv kentine düzenlediği füze saldırısında beş kişi hayatını kaybetti, 42 kişi yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırının kent merkezindeki meydan, üniversite ve tiyatro bölgesine isabet ettiğini belirtti. Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, yaralıların 11'inin çocuk olduğunu ifade etti.
19 Ağustos 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Dnipro kentinde bir konuta isabet eden Rus füzesi sonucu 25 sivilin hayatını kaybettiğini, aralarında bir çocuğun da bulunduğunu ve 13'ü çocuk 73 kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırı sonrası enkazdan altı çocuğun kurtarıldığı belirtildi. Dnipro'da üç günlük yas ilan edilirken, evsiz kalan siviller için çadırlar kuruldu ve sıcak yiyecek ile içecek ikram ediliyor.
15 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılımının ardından Beyaz Saray ve ABD Kongresi'ni ziyaret edeceği belirtildi. Zelenski'nin ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya geleceği ifade edildi. ABD Kongresi'nde halihazırda Ukrayna'ya ilave 21 milyar dolarlık yardım tartışması gündemde bulunuyor.
15 Eylül 2023

Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Britanya'nın Ukrayna'ya askeri birlik konuşlandırmasının bir savaş ilanı olarak kabul edileceğini belirtti. Bu açıklama, Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Kiev'de güvenlik alanında bir anlaşma imzalamalarının ardından geldi. Anlaşma, Ukrayna'ya 10 yıl boyunca destek sağlanmasını ve 2024'te 2,5 milyar sterlin ek yardım yapılmasını içeriyor.
12 Ocak 2024

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Kupyansk, Liman, Bahmut, Aviyivka ve Novopavlivsk bölgelerinde operasyonlara yoğunlaştığını ve Harkiv'in sivil altyapılarına 61 saldırı düzenlediğini açıkladı. Harkiv Belediye Başkanı İgor Terehov, şehir merkezinin Rus güçleri tarafından S-300 füzeleriyle vurulduğunu ve iki füzenin bir apartmana isabet ettiğini, yangın çıkan binada kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Ayrıca bir füzenin üniversite binasına çarptığı bilgisi paylaşıldı.
5 Şubat 2023

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu son 24 saat içinde Ukrayna'nın başkenti Kiev başta olmak üzere çeşitli bölgelere toplam 31 füze saldırısı gerçekleştirdi. Saldırılarda 'S-300' ve 'Kalibr' tipi füzelerin yanı sıra altı 'Kinjal' hipersonik füzesi kullanıldı. Bu füzelerden ikisi havada patlarken, 25'i Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.
17 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, F-16 pilotlarının eğitimi için Yunanistan'ın Ukrayna'ya destek vereceğini belirtti. Zelenski, Avrupa Birliği-Batı Balkanlar Zirvesi ve Selanik Bildirgesinin 20'nci yıl dönümü vesilesiyle Atina'ya geldi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşen Zelenski, Ukrayna'nın önceliklerini ele aldıklarını ve F-16 pilotlarının eğitilmesinde Yunanistan'ın desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.
22 Ağustos 2023

Ukrayna, Rus ordusunun başkent Kiev'e düzenlediği hava saldırısında 3 kişinin, aralarında 2 çocuğun da bulunduğu, öldüğünü ve 10 kişinin yaralandığını açıkladı. Kiev Şehri Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıda seyir ve balistik füzelerin kullanıldığını ve tüm hava hedeflerinin Ukrayna savunma kuvvetleri tarafından imha edildiğini belirtti. Füze parçalarının bir polikliniğe ve çok katlı bir binaya düşmesi sonucu can kayıpları ve yıkım meydana geldiği, ayrıca Dnipro ilçesinde bir evin hasar gördüğü ve park halindeki arabaların yandığı bildirildi.
1 Haziran 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dünya bankalarında dondurulan Rusya'ya ait varlıkların Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılmasını istediğini belirtti. G7 ülkeleri, Rus varlıklarının değer artışı ve faizinin bu amaçla kullanılmasını planlıyor. Zelenski, Davos'ta yaptığı konuşmada, savaşın mali yükünün Batılı vergi mükellefleri tarafından karşılanmaması gerektiğini ifade etti ve dondurulan 300 milyar dolarlık Rus varlığının kullanılmasını önerdi.
17 Ocak 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya topraklarını geri alması için askeri desteğin yanı sıra insani yardım sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Biden, Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini ve bu paketin daha fazla mühimmat ve ekipman içerdiğini duyurdu. Ayrıca, önümüzdeki hafta ilk ABD Abrams tanklarının Ukrayna'ya teslim edileceğini bildirdi.
22 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı kaybettiğini ve bu savaşı kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Biden, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının şu anki durumda üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini ancak Kiev'in bir gün NATO üyesi olacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeny Prigojin'e yemeklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulundu.
14 Temmuz 2023

Ukrayna'nın birçok bölgesinde füze saldırısı alarmı verildi ve bazı bölgelerde patlama sesleri duyuldu. Yetkililer, vatandaşlara saldırı alarmlarını dikkate almaları çağrısında bulundu. Hava savunma güçleri, füzeleri engellemeye çalıştı. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, şehrin bazı yerlerine füze isabet ettiğini duyurdu.
24 Haziran 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşından bu yana ilk defa işgal edilen Ukrayna topraklarındaki Mariupol kentini ziyaret etti. Kremlin'in açıklamasına göre Putin, Mariupol'de bir iş gezisinde bulundu. Rus devlet televizyonu, Putin'in kentte helikopterle tur attıktan sonra otomobiliyle dolaşarak halkla sohbet ettiğini yayınladı.
19 Mart 2023

Ukrayna'da bir helikopter, binaların ve bir anaokulunun bulunduğu bir bölgeye düşerek Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırski ve diğer yetkililer dahil 18 kişinin ölümüne neden oldu. Kazanın nedenleri arasında teknik arıza ve uçuş ihlalleri olabileceği gibi sabotaj ihtimali de araştırılıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Davos Zirvesi'ne video konferans yoluyla katılarak kazayı savaşın bir sonucu olarak değerlendirdi ve 'Savaş zamanlarında kaza diye bir şey yoktur' ifadesini kullandı.
19 Ocak 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim