Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin 2024 yılı için ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9'dan yüzde 3,4'e çıkardı. Ayrıca, OECD 2024 için ortalama yüzde 55,5 ve 2025 için yüzde 28,9 enflasyon beklentisi olduğunu belirtti. Raporda, Türkiye ekonomisinin özellikle özel tüketim ve net ihracatın katkısıyla güçlü kaldığı, ancak enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği vurgulandı. Ayrıca, 2023 deprem bölgesindeki inşaat faaliyetlerinin ekonomiye dinamizm kattığı ifade edildi.
2 Mayıs 2024

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), 341 puana yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren dinamik bir gösterge olarak kabul ediliyor ve piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Mayıs 2023 seçimleri öncesinde 700 baz puana kadar yükselen risk primi, Aralık ayında 300 baz puanın altına düşmüştü. Ancak son gelişmelerle birlikte risk primi tekrar yükselişe geçti.
20 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İsrail’in kredi notunu 'A+'dan 'A'ya indirdi ve görünümünü negatif olarak belirtti. Gazze’deki savaşın devam etmesi, artan jeopolitik riskler ve birden fazla cephede askeri operasyon yapılmasının ülkenin mali durumunu olumsuz etkilediği belirtildi. İsrail’in bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 7,8’i oranında bütçe açığı vereceği ve borcun GSYH’nin yüzde 70’inin üzerinde kalacağı öngörülüyor. Fitch, çatışmanın 2025’e kadar sürebileceğini ve diğer cephelere yayılabileceğini tahmin ediyor.
13 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kredi risk priminin (CDS) son dört yılın en düşük seviyesine indiğini duyurdu. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, son bir yılda Türkiye'nin risk primindeki iyileşmenin gelişmekte olan ülkeler ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirtti. Uygulanan doğru politikalar sayesinde düşen risk priminin, hem kamunun hem de özel sektörün dış borçlanma maliyetlerini azalttığını ve dış finansmana erişimi kolaylaştırdığını vurguladı.
28 Mayıs 2024

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), 268 baz puana geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düşüşün geçen yıl mayıs ayına göre 435 baz puan azalma anlamına geldiğini ve Şubat 2020'den sonraki en düşük seviye olduğunu belirtti. Şimşek, bu gelişmeyi 'Programımız çalışıyor, finansal göstergelerimiz iyileşiyor' sözleriyle değerlendirdi. CDS, ülkelerin ekonomik ve politik risklerine göre değişen ve piyasalar tarafından izlenen dinamik bir gösterge olarak kabul ediliyor.
16 Mayıs 2024

Merkez Bankası, Mayıs 2024 itibarıyla özel sektörün yurt dışı kredi borcunun 2023 yıl sonuna göre 4,5 milyar dolar artarak 168,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Uzun vadeli kredi borcu 2,4 milyar dolar artarak 157,3 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu ise 2,1 milyar dolar artışla 11,2 milyar dolara çıktı. Bankaların uzun vadeli borçlanmaları azalırken, tahvil ihracı şeklindeki borçlanmaları arttı. Finansal olmayan kuruluşların kredi borçlanmaları azalırken, tahvil stokları arttı.
17 Temmuz 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Büyüme için Temelleri Güçlendirmek' temasıyla hazırladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nda Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme öngörüsünü değiştirmedi. Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 2,9 büyümesi beklenirken, 2025 için büyüme tahmini yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1 olarak revize edildi. Raporda ayrıca, küresel ekonomik büyümenin geçen yıl yüzde 3,1 olduğu, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminlerinde düşüşler yaşandığı, Çin ekonomisinin ise düşük talep ve yüksek borç nedeniyle yavaşlayacağı belirtildi.
5 Şubat 2024

Türkiye, gri listeden çıkmasına rağmen henüz beklenen ekonomik faydaları göremedi. Yabancı yatırımcılar hala temkinli davranıyor ve tahvil alımlarını sınırlı tutuyor. Mehmet Şimşek'in açıklamaları ise eyleme dönüşmeden sönümleniyor ve piyasada spekülasyonlara yol açıyor. Halk, gri listeden çıkmanın somut faydalarını henüz hissedemedi.
2 Temmuz 2024

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Türkiye dahil G20'nin gelişmekte olan ekonomilerinde yaşanan ekonomik şokların dünya ekonomisini yüzde 4 oranında etkilediği belirtiliyor. Raporda, bu ekonomilerin 2000'den bu yana küresel GSYH'deki paylarını iki katından fazla artırdığı ve özellikle Çin'deki şokların gelişmiş ülkelere yayılma riskinin üç kat arttığı ifade ediliyor. Ayrıca, politika yapıcılara gelişmekte olan piyasalardan gelebilecek daha büyük şokları yönetmek için tamponları koruma ve politika çerçevelerini güçlendirme çağrısında bulunuluyor.
10 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından üç yıl önce konulan gri listeden çıkma sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Gri listede olmanın Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Şimşek, FATF'nin Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri büyük ölçüde karşıladığını açıkladı. Haziran ayında yapılacak Genel Kurul toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkışının bekleniyor olması, sürecin olumlu yönde ilerlediğini gösteriyor.
23 Şubat 2024

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye ekonomisinin zorlu bir dönemi geride bıraktığını ve parlak bir geleceğe doğru ilerlediğini belirtti. Sabancı, nitelikli insan kaynağı ve sürdürülebilirlik konusundaki kararlılıklarının Sabancı'nın geleceği için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin potansiyeline olan güvenlerinin arttığını ve enflasyonun ekonomi yönetimi tarafından birincil öncelik olarak ele alınmasından memnun olduklarını ifade etti.
10 Ekim 2024

Merkez Bankası verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 2023 sonuna göre 1,7 milyar dolar artarak mart sonunda 165,7 milyar dolara ulaştı. Uzun vadeli kredi borcu 452 milyon dolar artışla 155,3 milyar dolar olurken, ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borcu 1,3 milyar dolar artışla 10,4 milyar dolara çıktı. Bir yıl içinde yapılacak anapara geri ödemeleri ise 51,1 milyar dolar olarak belirlendi.
16 Mayıs 2024

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), Şubat 2020'den bu yana en düşük seviye olan 276 baz puana düştü. CDS değeri, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren dinamik bir gösterge olarak kabul edilir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Bu düşüş, Türkiye'nin Covid-19 salgını öncesi ekonomik istikrar seviyesine geri döndüğünü işaret ediyor.
9 Mayıs 2024

Türkiye, 2021 yılında kara para aklama iddialarıyla FATF'ın Gri Listesi'ne alınmıştı. 2024 yılında bu listeden çıkarak, 'kara para cenneti' damgasından kurtuldu. Bu gelişme, Türkiye'ye dış kaynak ve yabancı sermaye girişlerinin artması beklentisini doğurdu. Ancak, bu durumun ülkenin itibar ve güvenine ne kadar katkı sağlayacağı önümüzdeki aylarda görülecek.
30 Haziran 2024

S&P Global, Ortadoğu'da artan çatışmaların bölgenin kredibilitesi üzerinde önemli riskler oluşturduğunu belirtti. İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilimin daha fazla ülkeyi çatışmaya sürükleyebileceği ve İran-İsrail geriliminin ekonomik ve güvenlik gerekçeleriyle sınırlı kalabileceği ifade edildi. Çatışmaların kredi derecelendirmeleri üzerindeki etkisinin İsrail ve Lübnan'la sınırlı olduğu, ancak bölgenin geri kalanı üzerinde daha geniş bir etki yaratabileceği öngörülüyor. Jeopolitik stresin enerji fiyatları, ticaret yolu güvenliği ve turizm gibi faktörler üzerinden bölge ülkelerini etkileyebileceği vurgulandı.
9 Ekim 2024

Ağustos 2024 itibarıyla özel sektörün yurt dışı kredi borcu, 2023 yıl sonuna göre 11,2 milyar dolar artarak 175,4 milyar dolara ulaştı. Uzun vadeli kredi borcu 8,6 milyar dolar artışla 163,6 milyar dolar olurken, kısa vadeli kredi borcu 2,6 milyar dolar artarak 11,8 milyar dolar oldu. Bankaların uzun vadeli kredi borçlanmaları ve tahvil ihraçları da artış gösterdi. Kredi borçlarının büyük kısmı dolar ve avro cinsinden olup, finansal olmayan kuruluşların borçlanmaları da önemli bir artış kaydetti.
16 Ekim 2024

Bloomberg'in haberine göre, Türkiye'nin haziran ayında FATF'ın gri listesinden çıkma olasılığı yüksek. Yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi gri listeden çıkarmayı temel hedeflerinden biri olarak belirlemişti. FATF, Türkiye'nin kara para aklama ve terör finansmanıyla mücadelede önemli ilerlemeler kaydettiğini tespit etti. 28 Haziran'da Singapur'da yapılacak toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkarılması bekleniyor.
30 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik FATF gri listesinden çıktığını duyurdu. Şimşek, bu haberi resmi açıklama öncesinde sosyal medya hesabından 'Başardık' mesajıyla paylaştı. Bu gelişme, Türkiye'nin uluslararası finansal sistemdeki itibarını olumlu yönde etkileyebilir.
28 Haziran 2024

Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk sanayisinin hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, imalat sektörünün zararlı emisyonları azaltmak için temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemesine yardımcı olacak bir projeyi finanse etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu adımın Türk sanayisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmasının önemine dikkat çekti.
20 Nisan 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İsrail’in döviz ve yerel para cinsinden kredi notunu A1’den A2’ye düşürdüğünü ve kredi notu görünümünü negatife çevirdiğini açıkladı. Not indiriminin ana nedeni olarak devam eden askeri çatışmalar gösterildi. Bu çatışmaların İsrail’in yürütme ve yasama kurumları ile mali gücünü zayıflatma riskini artırdığı belirtildi. Ayrıca, İsrail’in kamu maliyesinin kötüleştiği ve kamu borç oranının önceden öngörülen düşüş eğiliminin tersine döndüğü, borç yükünün çatışma öncesinde öngörülenden daha yüksek olmasının beklendiği ifade edildi.
10 Şubat 2024
İşaretlediklerim