Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, yüz binlerce evin oturulmaz hale gelmesi üzerine, yeni konut ve yaşam alanları inşa etme çalışmaları başladı. Resmi Gazete'de yayınlanan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, afetten etkilenenler için iskan alanları belirlenirken, ormanlar ve meraların da kullanılabileceği belirtildi. Orman mühendisi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, kararı eleştirerek, su havzaları, korunan alanlar ve tarım alanlarında iskanın olmayacağı kriterlerin belirlenmemiş olmasına ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğine dikkat çekti.
24 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlarla ilgili denetimlere başladığını duyurdu. Depremler, özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve diğer bazı illeri etkileyerek büyük yıkıma neden oldu ve 3 bin 419 kişinin ölümüne yol açtı. Bakanlık, fırsatçılık yapanlara en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağını belirtti.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen iki büyük deprem sonucunda 10 şehirde 5 bin 177 bina yıkıldı ve 8 bin 574 kişi hayatını kaybetti. Arama-kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve ülkenin depreme yeterince hazırlıklı olmaması eleştirilere neden oldu. Bir hükümet yetkilisi, daha iyi hazırlık yapılması gerektiğini kabul ederken, AFAD ve Kızılay'ın görevlendirildiğini, ancak kötü hava koşulları ve altyapı hasarının çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. 1999 depreminde askerin daha hızlı ve etkili müdahale ettiğini, dış yardımların kabul edildiğini ve destek sağlandığını ifade etti.
8 Şubat 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsı'nı doğaya yerleştirdikleri fotokapanlarla görüntüledi. Bu, 1974 yılından sonra ilk kez 2019'da gerçekleşmişti. DKMP, Anadolu Parsı'nın korunması ve neslinin devamlılığını sağlamak amacıyla hummalı bir çalışma başlattı. Bu kapsamda, 'Göçmen Türler Sözleşmesi Orta Asya Memeliler Girişimi' ve 'Anadolu Parsının Eylem Planı' uygulanmaya başlandı.
7 Eylül 2023

Ankara Valiliği, orman yangınlarını önlemek amacıyla 30 Eylül 2024'e kadar ormanlık alanlara girişleri yasakladı. Milli parklar, mesire alanları ve tabiat parkları bu yasağın dışında tutuldu. Ormanlık alanlarda kamp yapmak ve ateş yakmak da yasaklandı. Yasağa uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
12 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile Amasya, Bingöl, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Niğde, Mersin, İstanbul ve Samsun illerinde bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre, orman sınırları dışına çıkartılan alanların en az iki katı kadar devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar orman oluşturmak amacıyla kullanılacak. Bu taşınmazlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek.
2 Ağustos 2024

2014-2022 yılları arasında, enerji ve madencilik projeleri için orman alanlarının büyük bir kısmı tahsis edildi. Enerji projelerinin %72.7'si ve madencilik projelerinin %64.6'sı için orman alanları kullanıldı. Türkiye'de orman kanunları ve yönetmelikleri, orman dışı kullanımlar için sık sık değiştirilerek, orman alanlarının tahsisini kolaylaştırdı. Bu durum, ormanların yok olmasına ve parçalanmasına neden oluyor. Ayrıca, 2023 yılında orman alanlarının tahsisinde rekor bir artış yaşandı ve bu durum, ormanların ekonomik çıkarlar için feda edildiğini gösteriyor.
6 Nisan 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi ve diğer altı balık türü için av kotası getirirken, leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi endemik türlerin avlanmasını tamamen yasakladı. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenleme, 1 Eylül 2024’ten 31 Ağustos 2028’e kadar geçerli olacak. Düzenleme, bazı alanların su ürünleri avcılığına kapatılmasını ve avlanma ekipmanlarına yönelik yeni kuralları da içeriyor. Hamsi avlanma miktarı 400 bin ton olarak belirlendi.
12 Ağustos 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin dört maddesi daha Meclis komisyonunda AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Bu değişiklikler arasında, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen köpeklerin öldürülmesi kararı veteriner hekimlere bırakıldı. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Yerel yönetimlerin sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde gerekli idari tedbirleri alması yetkisi de genişletildi.
23 Temmuz 2024

İstanbul Valiliği, 10 Haziran ile 15 Ekim tarihleri arasında orman yangınlarını önlemek amacıyla ormanlık alanlara giriş yasağı getirdi. Piknik ve mesire alanları, tabiat parkları ve eko turizm alanlarında piknik yapmak ve spor gibi faaliyetler serbest olacak. Ancak, ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak ve ateş yakmak yasaklandı. Karara uymayanlar hakkında idari ve adli işlem yapılacak.
6 Haziran 2024

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, sahipsiz hayvanlar için hazırlanan yeni düzenlemenin bu hafta sonuna doğru Meclis'e sunulacağını açıkladı. Güler, sokakların güvenli olmadığını belirterek, hayvanların daha korunaklı ve güvenli alanlara alınması gerektiğini vurguladı. Düzenlemede barınakların imkanlarının artırılması, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme konularına yer verileceği belirtildi. Ayrıca, mevcut Veteriner Hizmetleri Kanunu'na göre kuduz riski taşıyan ve rehabilite edilemeyecek hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiği hatırlatıldı.
8 Temmuz 2024

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki bazı alanlar, Cumhurbaşkanı Kararı ile orman sınırları dışına çıkartıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere, devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacak.
31 Ağustos 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis’e getirmeyi planlıyordu ancak büyük tepkilerin ardından bu planda değişikliğe gidildi. AKP yetkilileri, mevcut uygulamanın sürdürülebilir olmadığını belirterek, nitelikli barınaklar oluşturulması ve hayvanların aşılanması, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kuduz riski taşıyan veya saldırgan hayvanların ötanazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerektiği ifade edildi.
28 Haziran 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kesimhanelerde belirli noktalara kamera sistemi kurulmasını zorunlu hale getirecek yeni bir yönetmelik taslağını kamuoyunun görüşüne açtıklarını açıkladı. Bu düzenleme, 2011'de yürürlüğe giren Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nde yapılacak değişikliklerin bir parçası olarak sunuluyor. Amaç, tüketicilerin güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak ve kesimhanelerde istenmeyen görüntülerin önüne geçmek. Ayrıca, kesilen hayvanların dijital takibi için gerekli altyapının oluşturulması da planlanıyor.
11 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Hayvansal Üretim İstatistikleri'ne göre, Türkiye'nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında önemli bir düşüş yaşandı. Toplam hayvan varlığı bir önceki yıla göre 4,3 milyon baş azalarak 69 milyon 106 bin 753 başa geriledi. Bu düşüş, büyükbaş hayvan varlığının son 6 yılın, küçükbaş hayvan varlığının ise son 4 yılın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Hayvancılıkta ithalat politikasının yerli hayvan varlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtiliyor.
13 Şubat 2024

AKP, sokak hayvanlarına yönelik 'uyutma' uygulamasını içeren bir yasa teklifini Meclis'e sundu. Tasarı, kuduz riski taşıyan ve saldırganlaşmış köpeklerin ötanazi ile uyutulmasını, sokak köpeklerinin barınaklarda kaliteli yaşam alanlarına yerleştirilmesini ve sahiplendirilmesini öngörüyor. Ayrıca, sokak hayvanlarına yeterli bakım sağlamayan yetkililere hapis cezası ve hayvanları mücavir alanlara atanlara para cezası getiriliyor.
12 Temmuz 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan ve üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazilerini kiraya verecek. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik kapsamında, bu araziler tarımsal üretimde kullanılmak şartıyla sezonluk kiraya verilecek. Kiraya verilecek arazilerin tespiti için il veya ilçe müdürlüklerinde arazi tespit komisyonları oluşturulacak. Kiralama sürecinde yerel ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına öncelik verilecek.
22 Ağustos 2024

5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası'nda değişiklik öneren ve milyonlarca hayvanın öldürülmesinin önünü açacak teklif, Meclis’in Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti. Teklifin sahibi AKP ve MHP’liler TBMM Genel Kurulu’nda evet oyu verirse, Türkiye tarihinin gördüğü en büyük hayvan katliamına davetiye çıkaran teklif yasalaşacak. Özgür Gürbüz, bu yasa teklifinin sokak hayvanlarını yok edeceğini ve sokakları yaşanmaz hale getireceğini savunuyor.
25 Temmuz 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve çalışmaların önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtti. Yenişehirlioğlu, saldırgan sokak hayvanlarının mağdurlarının taleplerini karşılamak için bu düzenlemenin gerekli olduğunu savundu. Kanun teklifinin meclis kapanmadan önce sunulması bekleniyor.
23 Mayıs 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk üç maddesi, Meclis komisyonunda AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Değişiklikler arasında insan, hayvan ve çevre sağlığı vurgusu, sahipli hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu ve 'yakala-kısırlaştır-sal' yönteminin kaldırılması yer alıyor. Ayrıca, hayvan bakımevlerinin tanımı değiştirildi ve sahipsiz hayvanların yaşam desteği ifadesi yasadan çıkarıldı.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim