10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerini fosil yakıtlardan arındırma taahhüdünde bulundu. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Avusturya, Danimarka, Litvanya, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Hollanda'nın verdiği taahhütler, bazı eksiklikler içerse de, fosilsiz elektrik üretimi hedefine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

Bilim insanları, güneş ışığına maruz kalan plastik su şişelerinin toksik bileşikler saldığını tespit etti. Çin’in Jinan Üniversitesi'nden araştırmacılar, farklı ülkelerden temin edilen altı tür plastik su şişesini analiz etti ve kansere neden olabilen kimyasalların salındığını buldu. Bu durum, şişelenmiş suyun güvenliği konusunda endişeleri artırıyor ve tüketicilerin bu risklerin farkında olması gerektiği vurgulanıyor. Ancak, tek bir şişenin küçük kütlesi nedeniyle bu risklerin yönetilebilir olduğu belirtiliyor.
22 Haziran 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.
14 Şubat 2024

Dünya Günü, ilk olarak 1970 yılında ABD'de çevresel bozulmaya dikkat çekmek amacıyla başlatıldı ve bugün 190 ülkede kutlanmaktadır. 2024 yılının teması, plastik üretiminin 2040'a kadar %60 oranında azaltılması ve tek kullanımlık plastiklerin 2020'lerin sonuna kadar tamamen ortadan kaldırılmasıdır. İlk Dünya Günü'ne 20 milyon insan katılmış, 1990'da küreselleşmiş ve bu yıl Malezya'da büyük bir temizlik etkinliği planlanmaktadır. Ayrıca, Earthday.org tarafından başlatılan Canopy Projesi ile dünya çapında milyonlarca ağaç dikilmiştir.
22 Nisan 2024

ABD'nin Florida eyaletinde, genellikle 'laboratuvarda yetiştirilen et' olarak bilinen 'kültür eti'nin üretim, satış, bulundurma ve dağıtımı yasaklandı. Florida Valisi Ron DeSantis, bu yasağı imzalayarak, dünyayı laboratuvarda yetiştirilen etlerle besleme planlarına karşı çıktığını belirtti. Benzer yasaklar diğer bazı eyaletlerde de tartışılıyor. Kültür eti, çevresel etkileri azaltma ve hayvan refahını artırma potansiyeli ile destekleniyor, ancak bazı muhafazakar eyaletlerdeki yasaklar bu yeni endüstrinin büyümesini engelleyebilir.
5 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM), dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanın uyuşturucu kullandığını ve bu durumun 39 milyon kişide çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly, sentetik uyuşturucuların pazardaki payının artmasıyla bu maddelere erişimin hem daha ucuz hem de daha öldürücü hale geldiğini vurguladı. Ayrıca, uyuşturucu üretimi ve ticaretinde internetin önemli bir rol oynadığına ve dünya genelinde tedaviye ihtiyaç duyan bağımlıların sadece beşte birinin tedavi görebildiğine dikkat çekti.
14 Mart 2024

Almanya'da marihuana kullanımını ve kenevir ekimini kısmen yasallaştıran yasa, Federal Meclis'in ardından Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi'nden de geçti. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yasa, yetişkinlerin kişisel ihtiyaç için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verecek. Ayrıca, ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satın alınabilecek. 18 yaşın altındakiler için marihuana satın alma ve tüketme yasağı devam edecek.
22 Mart 2024

Beypazarı, İsviçre'de maden sularının yüksek miktarda bor içerdiği iddiasıyla yasaklandığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Şirket, ürünlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendiğini ve Dünya Sağlık Örgütü, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi, Avrupa Birliği ve ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen bor için sağlık temelli düzenleyici sınırlar içinde olduğunu belirtti. Ayrıca, İsviçre'deki bir akredite laboratuvar tarafından yapılan analiz sonucunun bor içeriğinin kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu gösterdiğini paylaştı.
16 Nisan 2024

Almanya Federal Meclisi, 'marihuananın kontrollü kullanımı' başlıklı yasa tasarısını 407'ye karşı 226 oyla kabul etti. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yasanın amacının karaborsayı azaltmak ve gençleri korumak olduğunu belirtti. Yasa ile yetişkinlerin kişisel ihtiyaç için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verilecek. Ayrıca, 1 Temmuz'dan itibaren ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satışı yapılmasına olanak tanınacak.
23 Şubat 2024

Araştırmacılar, 23 insan ve 47 köpek testisini inceledi ve tüm örneklerde mikroplastik buldu. İnsan testislerinde sperm sayıları ölçülemezken, köpek testislerinde daha fazla mikroplastik ile daha düşük sperm sayısı arasında bir bağlantı gözlendi. Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz belirsiz olsa da, laboratuvar çalışmaları insan hücrelerine zarar verebileceğini öne sürüyor. New Mexico Üniversitesi’nden Prof. Şiaozjong Yu, bulgulara şaşırdığını belirtti.
23 Mayıs 2024

Avustralya, eczaneler dışında elektronik sigara satışını yasaklayan ilk ülke olacak. Yeni düzenlemeye göre, 18 yaşından küçükler de doktor reçetesiyle eczanelerden elektronik sigara satın alabilecek. Sağlık Bakanı Mark Butler, bu düzenlemenin amacının elektronik sigarayı sigarayı bırakmaya yardımcı bir ürün haline getirmek olduğunu belirtti. Yeşiller Partisi'nden senatör Jordon Steele-John ise çocukların elektronik sigara almasını engellemek istediklerini ifade etti.
24 Haziran 2024

Britanya'da parlamento, 2009'dan sonra doğan bireylere sigara satışını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Avam Kamarası'nda yapılan oylamada 383 milletvekili tasarı lehine oy kullanırken, 67 milletvekili karşı çıktı. Bu yasa, 'sigarasız nesil' yaratma amacıyla getirildi ve bu yıl 15 yaşına giren çocuklar dahil, 2009 sonrası doğanlar hayatları boyunca sigara satın alamayacak. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamaktadır.
17 Nisan 2024

Yeni Zelanda hükümeti, gençler arasında artan elektronik sigara kullanımını endişe verici bulduğu için tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı. Sağlık Bakan Yardımcısı Casey Castello, bu adımın reşit olmayanları elektronik sigara kullanımından korumayı amaçladığını belirtti. Yeni düzenleme ile 18 yaş altına elektronik sigara satan işletmelere 60 bin dolara kadar ceza uygulanabilecek. Ayrıca, elektronik sigaralarda çocuk güvenlik kilidi zorunluluğu ve ürün pazarlamasında çekici isimlerin kullanımı yasaklandı.
20 Mart 2024

Afrika Birliği, Etiyopya'da düzenlenen 37'nci zirvede, kıtadaki eşek popülasyonunun hızla azalması nedeniyle eşek derisi ticaretine yasak getirdi. Bu karar, özellikle Çin'den gelen yüksek talep nedeniyle her yıl milyonlarca eşeğin öldürülmesine yol açan bir endüstriyi hedef alıyor. Britanya merkezli eşekleri koruma derneği 'The Donkey Sanctuary', bu kararın hem eşek popülasyonunu hem de eşeklerden geçimini sağlayan yerel toplulukları koruyacağını belirtti. Afrika, dünya eşek popülasyonunun üçte ikisini barındırıyor ve eşekler, taşımacılık ve ulaşım için kritik öneme sahip.
19 Şubat 2024

Meksikalı Adrian López Velarde ve Marte Cázarez, çevreye zarar veren geleneksel deri üretimine alternatif olarak kaktüsten vegan deri üretmeyi başardı. Bu yeni malzeme, sürdürülebilir ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor ve moda, otomotiv ve havacılık endüstrilerinde kullanılmaya başlandı. Kaktüsler, düşük su ve enerji ihtiyacı ile yetiştiriliyor ve bu sayede çevresel etkileri minimize ediliyor. Ayrıca, bu vegan deri Recaro ile işbirliği sonucu uçak koltuklarında kullanılarak 2024 Kristal Kabin Ödülleri'nde finalist oldu.
4 Mayıs 2024
İşaretlediklerim