TBMM'de seçim güvenliği konusunda yaşanan tartışmalarda, muhalefet milletvekilleri parmak boyasının yeniden kullanılmasını önerdi. İYİ Partili Şenol Sunat, özellikle deprem bölgesinde parmak boyası kullanılmasını talep etti. Ancak YSK AKP temsilcisi Recep Özel, Türkiye'nin Filipinler, Etiyopya ve Uganda gibi ülkelerle kıyaslanamayacağını belirterek parmak boyası kullanımına gerek olmadığını ifade etti. İYİ Partili Fahrettin Yokuş ise AKP'ye yönelik eleştiride bulunarak, 'Burası da Uganda oldu sayenizde' dedi.
20 Mart 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre ikinci defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini belirterek, Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi sunacaklarını açıkladı. Erdoğan ve danışmanı Mehmet Uçum, 2017'deki anayasa değişikliği ile 'yeni sistem' getirildiğini ve bu nedenle 'kronometrenin sıfırlandığını' savunarak, Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını ifade etmişlerdi. İYİ Parti'nin itirazı, Erdoğan'ın adaylığının yasal dayanağı ve anayasa yorumları üzerine devam eden tartışmaların bir parçası.
27 Mart 2023

Sosyal medyada, özellikle CHP yönetimine, seçim sonuçlarındaki tutarsızlıklar nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz etme çağrıları yoğunlaştı. Islak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar dikkat çekti. Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi gibi bazı partiler usulsüzlük tespit ettiklerini ve itiraz süreçlerini başlattıklarını duyurdu. Twitter üzerinden muhalefet partilerine oylara sahip çıkma ve şeffaflık talepleri yükseldi.
16 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) seçilen yeni üyelerin hiçbirinin daha önce seçim döneminde görev almamış olması dikkat çekiyor. YSK başkanı olarak seçilen Ahmet Yener ve diğer üyelerin 2020'nin Ocak ayında veya son iki hafta içinde göreve başladıkları belirtiliyor. Meclis'te grubu bulunan partilerin YSK'ya gönderdiği üyelerin ise oy kullanma veya doğrudan karar verme hakları bulunmuyor.
27 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilme talebini kabul etmedi. YSK, çekilmenin ancak ikinci turda mümkün olduğunu ve İnce'ye ilk turda verilen oyların geçerli sayılacağını açıkladı. YSK Başkanı Ahmet Yener, kararın oy birliğiyle alındığını belirtti.
13 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığa başvuran Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'dan yükseköğrenim diploması talep etmesi, sosyal medya platformu Twitter'da geniş yankı buldu. Kullanıcılar, bu talebi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'tartışmalı diploması' ile ilişkilendirerek 'çifte standart' olarak değerlendirdi. Marmara Üniversitesi'nin daha önce Erdoğan'ın diploması ile ilgili talepleri 'kişisel veri' gerekçesiyle reddettiği hatırlatıldı. Twitter kullanıcıları konuyla ilgili alaycı ve eleştirel yorumlar paylaştı.
21 Mart 2023

Türkiye'de yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde, bazı oy pusulalarının arkasına basılan sandık kurulu mührünün ön yüzde adayların üzerine iz bıraktığı görüldü. TİP Seçim Bürosu'nun YSK'ya yaptığı başvuru sonucunda, YSK bu durumun 135 sayılı genelgede düzenlendiğini ve pusulaların geçerli sayılacağını belirtti. YSK, mührün adayların üzerine baskı yaptığı oy pusulalarının özel işaret koyma amaçlı olmadığı sürece geçerli sayılacağını duyurdu.
14 Mayıs 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yönelik iddiaların ciddi olduğunu belirtti. Sosyal medyada, ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar ve Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiasıyla itirazları gündeme geldi. Davutoğlu, bu iddiaların basit hatalar olarak görülmemesi gerektiğini ve gerekirse tüm tutanakların yeniden sisteme girilmesi gerektiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kamu kurumlarına sandık kurullarında görevlendirme yapılacağını belirten bir yazı gönderdi. Bu gelişme, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmalarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını ifade ederken, muhalefet YSK'nın iktidar etkisinde kalabileceğini ve seçimi teknik altyapı yetersizliği gerekçesiyle erteleyebileceğini öne sürüyor. YSK'nın iki komisyon kurarak deprem bölgesinde incelemeler yapacağı ve sağlıklı seçmen listelerini oluşturmak için çalışmalara başladığı belirtiliyor.
1 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulasını onayladı. İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından yapılan açıklamada, pusulanın onaylandığı ve Türk demokrasisi için hayırlı olması temennisinde bulunuldu. Oy pusulasında sırasıyla Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yer alıyor.
13 Nisan 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun hakkındaki siyasi yasak kararı onandıktan sonra doğal delege olarak yazılması üzerine bir partili, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurarak düzeltme talep etti. Bazı hukukçular, YSK'nın bir düzeltme yapması durumunda kongrenin yenilenmesine kadar varabileceği görüşünde. Ancak, bazıları seçme ve seçilme hakkının ayrı olduğuna dikkat çekerek, YSK kararının herhangi bir etkide bulunmayacağını savunuyor. YSK henüz konu hakkında bir karar vermedi.
6 Ekim 2023

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için partilerin oy pusulasındaki yerleri Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) kura ile belirlendi. Seçime katılma yeterliliğine sahip 36 siyasi partiden Yenilik Partisi'nin katılmayacağını açıklamasıyla 35 parti kura çekimine katıldı. Büyük Türkiye Partisi'nin ismini Ocak Partisi olarak değiştirmesi nedeniyle yeni ismiyle kura çekimine katıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi oy pusulasında birinci sırada yer alırken, Cumhuriyet Halk Partisi on sekizinci, Milliyetçi Hareket Partisi ise otuz birinci sırada yer aldı.
27 Ocak 2024

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere katılabilecek 36 siyasi partinin listesini ve seçim gününe dair uygulama ve yasakları Resmi Gazete'de yayımladı. Seçim günü alkollü içki satışı, silah taşıma, umumi eğlence yerlerinin açık olması yasaklanacak ve saat 18:00'a kadar basın yayın organlarında seçim ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme saatleri ülke genelinde 08:00 ile 17:00 arasında olacak ve bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı belirlendi.
12 Mart 2023

Hollanda'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin bulunduğu kutucuğun üzerinde siyah nokta bulunan oy pusulaları tartışma yaratmıştı. İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, YSK'nın bu pusulaların geçerli olacağına dair karar verdiğini duyurdu. Karar, 298 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerine dayanarak, özel olarak konulmuş bir işaret olmayan noktaların oyu geçersiz kılmayacağını belirtiyor.
10 Mayıs 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak siyasi partilerin uyması gereken kuralları açıkladı. Partiler, ittifak protokollerini 24 Mart Cuma günü saat 17:00'ye kadar YSK'ye teslim etmeleri gerekiyor. İttifak protokolünde değişiklik yapma veya ittifaktan çekilme için son tarih 7 Nisan Cuma günü saat 17:00 olarak belirlendi. İttifak unvanları, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalı ve işaret, amblem veya logo içermemeli.
16 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023

Yargıtay Genel Kurulu'nda yapılan seçimler sonucunda Yargıtay üyesi Serdar Mutta, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeliğine seçildi. Yargıtay ve Danıştay'daki seçimler tamamlandıktan sonra YSK, yeni başkan ve üyelerini belirlemek üzere toplanacak.
26 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adayların alacağı yardım ve bağışlarla ilgili kuralları açıkladı. Adaylar, yabancı devletler, uluslararası kuruluşlar, tüzel kişiler ve Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerden bağış alamayacak. Adaylar, belirlenen süre içinde mal bildiriminde bulunacak ve seçilen adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Nakdi yardımlar, adayların açacağı 'seçim hesabı'na yatırılacak ve sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Adaylar, seçim hesapları ve finansal işlemler için muhasebeci veya avukatları yetkilendirebilecek.
18 Mart 2023
İşaretlediklerim