Merkez Bankası, Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’inde değişiklikler yaptı ve bu değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemelerle Türk lirası mevduatların artması ve kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda, Merkez Bankası'nca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan Türk lirası hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan Türk lirası payı seviyesinde artış hedefine geçildi.
20 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) başkanı olarak atandı. Erkan, Boğaziçi Üniversitesi mezunu olup, finans alanında Princeton ve Harvard üniversitelerinde eğitim görmüş ve Goldman Sachs'ta çalışmıştır. Ayrıca, Erkan MB'nin en genç ve ilk kadın başkanı olarak kayıtlara geçmiştir. Önceki MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na getirildi.
9 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın seçim öncesinde uyguladığı ve rezervleri eriten döviz satış politikasının aksine, son iki gündür döviz alımı yaptığını duyurdu. Bu değişiklik, kurun düşmesini önlemek amacıyla yapıldı. Seçimden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğiyle faizler düşük tutulmuş ve 'arka kapıdan satış' yöntemiyle milyarlarca dolar rezerv eritilmişti. Yeni ekonomi yönetimi bu uygulamayı seçimden sonra rafa kaldırmış, ancak yılbaşından itibaren 30 milyar dolarlık bir satış gerçekleşmişti.
4 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin döviz kuru açısından istikrarlı bir döneme girdiğini ifade etti. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana döviz kuru baskısını azaltmak için 10 milyar doların üzerinde rezerv harcadığı, buna rağmen doların 32, avronun ise 35 TL'ye ulaştığı belirtildi. Yılmaz, ekonomideki olumlu gelişmelerin kredi değerlendirme kuruluşlarını da etkilediğini, siyasi belirsizliklerin sona erdiğini ve ekonomik politikaların daha sağlıklı bir şekilde izlendiğini savundu. Ayrıca, enflasyonla mücadele için yeni bir politika seti belirlendiğini ve 2026'da enflasyonun tek haneye düşeceğini öngördü.
9 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Van, Batman, Kayseri ve Mersin il emniyet müdürlerinin değişikliğine karar verildi. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan'ın yerine Kayseri İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk getirildi. Ayrıca, Kayseri, Van ve Batman il emniyet müdürlüklerine yeni atamalar yapıldı.
2 Mart 2024

Merkez Bankası, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak belirledi. Bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL’ye geçiş hedefine nasıl ulaşmasının beklendiği de açıklandı. Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların oluşturduğu zorluklar yapılan bu düzenlemede dikkate alındı. Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023’ten 1 Ocak 2024’e uzattı.
28 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) Hafize Gaye Erken'in yerine başkan olarak atanan Fatih Karahan, görevine başlar başlamaz enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduklarını belirtti. Karahan, fiyat istikrarının sağlanması, dezenflasyon sürecinin devam ettirilmesi ve enflasyon hedefleriyle uyumlu seviyelere ulaşılana kadar parasal sıkılığın korunacağını ifade etti. Osman Ulagay, Karahan'ın bu ilk açıklamalarını olumlu bulmakla birlikte, enflasyonla mücadeledeki zorluklara dikkat çekerek, bu vaatlerin gerçekleşmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
7 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanmasını hem Türkçe hem de İngilizce Twitter mesajlarıyla kutladı. Türkçe mesajında Erkan'a güvendiğini ve başarılar dilediğini belirtirken, İngilizce mesajında Erkan'ın 'olağanüstü iyi bir seçim' olduğunu ve onunla çalışmayı 'dört gözle beklediğini' ifade etti. Ayrıca, Şimşek'in Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına atanan Şahap Kavcıoğlu hakkında yaptığı Türkçe ve İngilizce açıklamalar arasında büyük bir fark olmadığı belirtildi.
9 Haziran 2023

Denizbank şube müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandıktan sonra ikinci kez ifade verdi. Erzan, yüksek getirili bir fon üzerinden onlarca müşteriyi dolandırmakla suçlanıyor. İfadesinde, teknik direktör Fatih Terim'in adının geçtiği fona Terim'in herhangi bir dahlinin olmadığını belirtti. Fatih Terim ise ismi ve hesapları kullanılarak mağdur edildiğini savunarak hukuki işlemler için avukatlarına talimat verdi.
3 Mayıs 2023

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bankaların düşük faizli ve uzun vadeli tahvillerinin oluşturduğu sorun için Merkez Bankası'nın bir çözüm aradığını yazdı. Bu tahviller, bankaların mevduatlarının belli bir kısmını TL'de tutma zorunluluğunu yerine getiremeyenlere ceza olarak verilmişti. Faiz artışı durumunda bankaların büyük zararlarla karşılaşacağı ve bu nedenle tahvillerin tasfiyesi talep edildiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın bu konuda bir geri alım ihalesi düzenleyebileceği ve bankaların zararının bir kısmının böylece önlenebileceği ifade ediliyor.
20 Haziran 2023

Merkez Bankası, bankalar için uygulanan menkul kıymet tesis düzenlemesini gevşetti ve bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğünü yüzde 60'tan yüzde 57'ye indirdi. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Uzmanlar, bu değişikliğin borsada banka hisseleri üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğini belirtiyor.
26 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son toplantısında faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi politikalarında bir 'normalleşme' olarak görülüyor ve piyasa tarafından beklenen bir adım olarak değerlendiriliyor. Toplantı özetinde, enflasyonun gidişatına, önceliklere ve küresel gelişmelere bakış açısında değişiklikler olduğu belirtiliyor. Önceki toplantılarda büyüme öncelikli bir yaklaşım sergilenirken, bu toplantıda enflasyonun düşürülmesi ana hedef olarak belirlendi ve büyüme ile 'liralaşma' stratejisine atıf yapılmadı.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın atanması ve BDDK başkanlığına Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi piyasada karışık tepkilere neden oldu. Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, bu atamaların piyasa tarafından '1-1 oldu' şeklinde değerlendirildiğini ifade etti. Ağaoğlu, para politikası kurulunun diğer üyelerinin değişip değişmeyeceğinin önemli olduğunu belirtti ve ekonomi politikalarının orkestra metaforu ile açıklanabileceğini söyledi.
12 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi çeşitli bakanlık ve kurumlarda üst düzey yönetici pozisyonlarına yeni atamalar gerçekleştirildi. Bazı il müdürleri görevden alınırken, yerlerine yeni isimler getirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda da müfettişlik pozisyonuna atama yapıldı.
14 Ocak 2023

Merkez Bankası, kur korumalı mevduatta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti. Altı aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. Bir yıla kadar vadeli ve bir yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi. Bu değişiklikle piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmesi hedefleniyor.
14 Eylül 2023

Merkez Bankası, kredi kartlarına uygulanan azami faiz oranını yüzde 1,36'dan yüzde 1,91'e çıkardı. Bu karar, Merkez Bankası'nın genel faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasının ardından geldi. Yeni kredi kartı faiz oranları, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
23 Haziran 2023

İstanbul'da Denizbank'ın Levent Büyükdere şube müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlarından tutuklandı. Erzan, Florya şubesinde müdürken müşterilerine 'özel bir fon' teklif ederek güvenlerini kazanmış ve yüksek meblağlarda para toplamış. Aralarında Fatih Terim, Emre Belözoğlu, Arda Turan gibi ünlü spor isimleri ve aile üyeleri de dahil olmak üzere birçok kişi dolandırılmış. Toplam dolandırılan miktarın 5 milyon doların çok üzerinde olduğu belirtiliyor. Soruşturma devam ederken, Erzan'ın dijital ayak izleri silinmeye başlandı ve banka ile mağdurlar arasında bir 'sağırlar diyaloğu' yaşanıyor.
20 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören ve yıkılan hastanelerin yerine Hatay'ın İskenderun, Antakya ve Defne ilçelerinde yeni hastaneler yapılması amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarına göre, İskenderun ve Defne ilçelerindeki belirli taşınmazlar ile Antakya ilçesindeki bazı taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak.
14 Nisan 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor. Bu düzenleme ile 7 bin liranın üzerindeki ödemelerin banka, PTT veya aracı finansal kurum kartları ile yapılması zorunlu hale gelecek. Elden ödeme yapanlara, ödeme tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Tüketiciler, ödemeyi elden yaptıklarını beş iş günü içinde bildirdiklerinde ceza uygulanmayacak.
11 Eylül 2024
İşaretlediklerim