Türkiye Acil Tıp Derneği Afet Komisyonu, deprem sonrasında alınması gereken önlemler ve sağlıkla ilgili önerilerde bulundu. İlk 72 saatte kendi imkanlarla mücadele edilmesi gerektiği, göçük altında kalanların mutlaka hekim kontrolünden geçmesi, temiz gıda tüketimi, soğuktan korunma yöntemleri ve ateş kullanımına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ilaç kullanımı, iletişim araçlarının kullanımı, arama kurtarma ekipleriyle koordinasyon ve sosyal medya bilgilerinin doğruluğunun teyit edilmesi gibi konularda uyarılarda bulunuldu.
7 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı depremin Kahramanmaraş'ta ve 7,4 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. Deprem sonrası yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Twitter üzerinden yetkililere bölgedeki barajların kontrol edilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca Adana ve Hatay'a dikkat edilmesi gerektiğini, yerel yöneticilerin uyanık olması gerektiğini belirtti ve deprem bölgesindeki insanlara evlerini terk etmeleri uyarısında bulundu.
6 Şubat 2023

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman, hastaların tıbbi durumlarını bilmeye hakkı olduğunu belirtti. Türkiye'de bazı hekimler ve aileler, kötü haber olarak görülen tıbbi bilgileri hastalarla paylaşmaktan çekiniyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin araştırmasına göre, kanser uzmanlarının önemli bir kısmı tanıyı söylemekte tereddüt ediyor. Hastaların çoğunluğu tanıyı öğrenmek istese de, bazı durumlarda aileler hastalarının depresyona girmesinden endişe ederek bilgiyi saklıyor. Duman, kötü haberin iletilmesi konusunda hekimlerin yeterli özen göstermesi ve iletişim becerilerini kullanması gerektiğini vurguluyor.
10 Temmuz 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ishalli hastalıkların ve hepatit vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde ciddi hizmet açığı olduğunu ve aile hekimliği sisteminin deprem koşullarına uygun olmadığını belirtti. Kırsal alanlarda temiz su ve kanalizasyon sorunları devam ediyor. Kadın sağlığı hizmetlerinde ciddi eksiklikler var ve afet sonrası istenmeyen gebeliklerin artabileceği ifade ediliyor. Barınma koşulları kötü, çadır ve konteynerler yağmurda su alıyor. Yaşlılar ve sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve tükenmişlik yaşadıkları belirtiliyor.
5 Nisan 2023

Hatay Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu, Covid-19 ile uyumlu klinik bulgularla tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Eris varyantına karşı etkili aşılar için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. TTB ayrıca, halk sağlığı önlemlerinin sürdürülmesinin önemini hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarıyla ilgili açıklaması tepkilere yol açtı.
30 Eylül 2023

Sağlık Bakanlığı, astım ve KOAH hastalarını artan sıcaklık ve nem oranlarına karşı uyardı. Yüksek sıcaklıkta ağızdan nefes alındığında solunum yolu hücrelerinin aşırı su kaybettiği ve bu durumun solunum yolu tahrişine karşı hassasiyeti artırdığı belirtildi. Hastaların nem ve ısı oranını dengede tutmaları, polen alerjisi olanların sıcak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaları, güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde açık havada bulunmamaları gibi tavsiyelerde bulunuldu. Ayrıca, sağlıklı beslenme, yeterli su tüketimi ve düzenli sağlık kontrollerinin önemi vurgulandı.
26 Temmuz 2024

AKUT kurucularından Dr. Ferudun Çelikmen, deprem anında AFAD'ın önerdiği 'çök, kapan, tutun' yönteminin Türkiye şartlarına uygun olmadığını belirterek 'cenin pozisyonu' alınmasını tavsiye ediyor. Çelikmen, Hatay'da gerçekleştirdiği arama kurtarma çalışmalarında cenin pozisyonunun hayat kurtarıcı olduğuna şahit olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, deprem çantasının gereksiz olduğunu, bunun yerine yanında su bulundurulmasını öneriyor. Güvenlik ve organizasyon eksikliklerine de değinen Çelikmen, yeni yerleşim yerlerinin fay hattı olmayan bölgelere kaydırılması gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2023

İzmir'de bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan Doç. Dr. Demet Aydoğan Kırmızı, hastasının rahminden çıkardığı miyom dokularını kullanarak cerrahi alet masasına 'Rahim korundu' yazısı yazdı ve bir kalp çizdi. Bu davranışı, meslektaşı Prof. Dr. Cem Baykal tarafından etik ve hukuki açıdan eleştirildi ve İzmir Tabip Odası'na şikayet edildi. Baykal, bu tür davranışların tıbbi etik değerlere aykırı olduğunu ve sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların 'sosyal medya zehirlenmesi' olarak adlandırılması gerektiğini belirtti.
26 Nisan 2024

Avusturya'da yapılan bir araştırma, hafif şok dalgalarının baypas ameliyatından sonra kalp dokusunu yenileyebileceğini gösterdi. Innsbruck Tıp Üniversitesi'nden Prof. Johannes Holfeld liderliğindeki ekip, bu yöntemin kalp hastalığı tedavisinde devrim yaratabileceğini belirtti. Çalışma, şok dalgası tedavisi gören hastaların kalplerinin daha fazla kan pompalayabildiğini ve daha fazla yürüyebildiklerini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu yöntemin daha geniş bir hasta grubunda test edilmesi için daha büyük denemeler planlıyor.
20 Haziran 2024

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve PEN Türkiye üyesi Hikmet Altınkaynak, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve PEN Türkiye, Altınkaynak için başsağlığı mesajları yayımladı. Gazetecilik ve edebiyat alanlarında uzun yıllar hizmet veren Altınkaynak, çeşitli gazetelerde yazıları yayımlanmış ve birçok derginin yöneticiliğini yapmıştır. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak da çalışmıştır.
17 Şubat 2023

Türkiye'de yaklaşık 10 milyon insanın solunum yolu hastalıklarıyla mücadele ettiği ve bu hastalıkların toplumsal ve ekonomik yükünün büyük oranda önlenebileceği düşüncesiyle 17 uzmanlık ve altı hasta derneği Türkiye Solunum Koalisyonu'nu kurdu. Koalisyon, 2030 yılı sonuna kadar akciğer hastalıklarından ölümleri üçte bir oranında azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'de tütün ve tütün ürünlerinin kontrolünün zayıfladığına ve sigara kullanım oranının arttığına dikkat çekiyor. Koalisyon, solunum sistemi hastalıklarının altında yatan temel risk faktörlerine karşı etkili bir kontrol programının uygulanamadığını belirtiyor.
27 Eylül 2023

Alaattin Aktaş, TÜİK'in açıkladığı uzman doktor muayene ücretinin 33 lira 69 kuruş olduğunu ve bu rakamın gerçeklikle uyuşmadığını belirtiyor. Aktaş, özel hastanelerde ve doktor muayenehanelerinde ödenen ücretlerin çok daha yüksek olduğunu vurguluyor. Ayrıca, TÜİK'in yurt ve kira ücretleri gibi diğer kalemlerde de benzer şekilde düşük rakamlar açıkladığını ifade ediyor. Bu durumun, TÜİK'in verilerinin güvenilirliğini sorgulattığını dile getiriyor.
8 Temmuz 2024

Dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, Türk Tabipleri Birliği ve ilgili sağlık dernekleri Türkiye'de 'sıcak sağlık eylem planı' oluşturulması çağrısında bulundu. Aşırı sıcakların ölümlere ve kronik hastalıkların kontrolünün zorlaşmasına yol açtığı belirtilerek, özellikle risk altındaki gruplar için önlemlerin alınmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, enerji üretimi ve diğer insan aktivitelerinin sera gazı salınımına neden olarak küresel ısınmayı tetiklediği ve kentlerde ısınmanın daha yoğun yaşandığı ifade edildi.
12 Temmuz 2023

Lancet dergisinde, Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) ve hekimlere yönelik iktidar baskısını konu edinen bir makale yayımlandı. Makalede, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanması ve uluslararası desteklerden bahsediliyor. Ayrıca, Türkiye'deki sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin 'şiddet salgını' olarak tanımlanabileceği ve hekim göçünün arttığı vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar da makalede yer alıyor.
3 Şubat 2023

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu, hareketsizliğin vücuttaki tüm organ ve sistemleri olumsuz etkilediğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı, haftalık belirli sürelerde fiziksel aktivite yapılmasını öneriyor. Hareketsizlik, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, depresyon gibi birçok hastalığın riskini artırıyor. Ayrıca, bağırsak mikrobiyotasının sağlığı için de düzenli egzersiz önemli.
9 Haziran 2024

Osman Müftüoğlu, tiroid bezinin vücuttaki önemli rolünü ve hipotiroidi durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını ele alıyor. Tiroid bezinin yetersiz hormon üretimi sonucu yorgunluk, kilo değişiklikleri, cilt ve saç problemleri gibi pek çok sorun yaşanabilmektedir. Ayrıca, nabız sayısında azalma, depresyon eğilimi ve bellekte zayıflama gibi ciddi sağlık sorunları da hipotiroidi ile bağlantılıdır.
4 Mayıs 2024

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, son üç ayda botoks uygulamalarına bağlı dört botulizm vakası gördüğünü belirtti. Sağlık Bakanlığı, mide botoksu uygulamalarına bağlı zehirlenmeler üzerine iki sağlık kurumunun faaliyetini askıya aldı ve soruşturma başlattı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, mide botoksu işleminin endikasyon dışı olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Uluç, botoksun yanlış kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve botoks yaptıranların uygulanan doz ve firmanın bilgisini sormaları gerektiğini vurguladı.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim