Balıkesir'in Gönen ilçesinde, ormanlık bir alanda bulunan kemik parçalarının, yaklaşık bir yıldır kayıp olan ekonomist Korhan Berzeg'e ait olduğu doğrulandı. Berzeg, 17 Haziran 2023 tarihinde evinden sabah yürüyüşüne çıktıktan sonra bir daha haber alınamamıştı. Kemikler, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılan DNA testleri sonucunda Berzeg'e ait olduğu kesinleşti. DNA örnekleri, Berzeg'in eşi ve İngiltere'de yaşayan kızı Nisa Berzeg'den alınan örneklerle eşleşti.
27 Nisan 2024

İsviçre ve diğer ülkelerden araştırmacılar, gıda ambalajlarında inceledikleri yaklaşık 14 bin kimyasaldan 3 bin 600 tanesinin kan, saç ve anne sütünde bulunduğunu keşfetti. Bu kimyasallar arasında metaller, uçucu organik bileşikler ve kansere neden olduğu bilinen diğer kimyasallar yer alıyor. Yüksek sıcaklıklar ve ambalajın türü, kimyasalların gıdaya sızma hızını etkileyebiliyor. Araştırma, geri dönüştürülmüş kağıt ve kartonun da tehlikeli olabileceğini belirtiyor.
17 Eylül 2024

Japonya'nın Hiroşima eyaletinde, bir kaplama fabrikasının güvenlik kameralarına yansıyan ve sonrasında kaybolan bir kedinin, fabrikadaki altı değerlikli krom (Kromiyum-6) dolu bir tanka düştüğünden şüpheleniliyor. Fabrika çalışanları ve Fukuyama Belediyesi, kedinin dokunulduğunda veya solunduğunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek kimyasal maddeyle temas etmiş olabileceği konusunda halkı uyardı. Belediye, kedinin bulunması için devriyeleri artırdı ve eğer anormal görünen bir kediyle karşılaşılırsa, ona dokunulmaması ve yetkililere haber verilmesi gerektiğini belirtti.
14 Mart 2024

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024

Britanya'da en az 130 kişinin intiharına yol açan zehri satan Leonid Zakutenko adlı kişinin kimliği, BBC muhabirinin gizli bir alıcı olarak yaptığı araştırma sonucu deşifre edildi. Zakutenko, Britanya'ya haftada beş koli zehir gönderdiğini itiraf etti ancak ölümcül kimyasalı sattığını reddetti. Söz konusu kimyasal, küçük dozlarda bile ölümcül olabiliyor ve Britanya'da sadece meşru amaçlar için kullanılan şirketlere satılabiliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Amrita Ahluwalia'nın analizlerine göre, bu kimyasal 2019'dan bu yana Britanya'da 130'dan fazla ölümle bağlantılı olabilir.
2 Mart 2024

İsviçre polisi, Sarco adlı intihar kapsülünün kullanımıyla ilgili olarak Schaffhausen kantonunda birkaç kişiyi gözaltına aldı. Sarco, nitrojen gazı kullanarak acısız bir ölüm sunan ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden üretilen bir cihaz. İsviçre Sağlık Bakanı Elisabeth Baume-Schneider, kapsülün güvenlik mevzuatına uymadığını ve yasal olmadığını belirtti. İsviçre'de ötanazi yasal olsa da, bencilce nedenlerle yapılması suç teşkil ediyor.
24 Eylül 2024

Exit International adlı şirketin geliştirdiği ve 'Ötanazinin Tesla'sı' olarak anılan Sarco adlı intihar kapsülü, İsviçre'de ilk kez kullanılacak. Kapsül, içeriyi nitrojenle doldurarak oksijen seviyesini hızla düşürüyor ve kişi 10 dakika içinde acısız bir şekilde hayatını kaybediyor. İsviçre'de ötanazi yasal, ancak bencilce nedenlerle yapılırsa suç sayılıyor. Sarco, ciddi hastalığı veya sınırlı hareket kabiliyeti bulunanlar için sesle ya da göz hareketiyle de etkinleştirilebiliyor.
21 Temmuz 2024
İşaretlediklerim