Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyeliğine son verilmesiyle ilgili davayı kazanan Prof. Dr. Taner Bilgiç'i üç ay süreyle görevden uzaklaştırdı. Bilgiç, senato tarafından dört yıllığına ÜYK üyeliğine seçilmişti, ancak yönetim, görev süresi dolmadan üyeliğini sonlandırmıştı. Bilgiç bu kararı yargıya taşıdı ve İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in lehine karar verdi. Ancak üniversite yönetimi, mahkeme kararını uygulamayarak Bilgiç hakkında yeni bir soruşturma gerekçesiyle üç ay görevden uzaklaştırma kararı aldı.
13 Temmuz 2023

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 2015 yılında Diyarbakır'da öldürülmüştü ve olayla ilgili üç polis memuru yargılanmaktadır. Savcı, bu polislerin beraatini talep etti, çünkü olay yerinde yapılan incelemeler sonucunda Elçi'yi vuran kurşunun kaynağı tespit edilememiştir. Diyarbakır Barosu, savcının bu talebine tepki göstererek, adaletin sağlanması için 12 Haziran'da yapılacak karar duruşmasına katılım çağrısı yaptı.
29 Nisan 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Dr. Mustafa Hürkal Tezvar'ın hasta yakınlarının sözlü saldırısına uğraması sonucu fenalaşmasının ardından, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla iş bırakma eylemi düzenleyecek. Dr. Tezvar, Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Ortakent Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışırken yaşadığı bu olay sonrası yoğun bakıma alındı. TTB, sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi için somut adımlar atılmasını talep ediyor ve hazırladıkları kanun teklifinin gündeme alınmasını bekliyor. Eylem, 30 Temmuz 2024 tarihinde Muğla genelinde gerçekleştirilecek.
29 Temmuz 2024

Halk TV çalışanı Uğur Yanıkel, Beyoğlu'nda baygın halde bulunduktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün MOBESE görüntülerinde Yanıkel'in bir duvardan aşağıya düştüğü tespit edildi. Adli Tıp Kurumu'nun ilk incelemesinde düşmeye bağlı ciddi yaralanmalar belirlendi. Halk TV'nin haberine göre, Yanıkel hastanede gerekli radyolojik görüntülemeler yapılmadan kan alındıktan sonra hayatını kaybetti ve hastane bu konuda bir açıklama yapmadı.
2 Ocak 2023

İstanbul Adliyesi önünde 30 Mart 2016'da bir basın açıklaması sırasında avukat Zeycan Balcı'nın belinin kırılmasına neden olan polis memuru Murat Akmeşe hakkında 'kasten yaralama' ve 'zor kullanma yetkisini aşma' suçlarından dava açıldı. İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14'üncü duruşmasında polis Akmeşe'ye 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, polisin 'geleceği' üzerindeki olası etkilerini gerekçe göstererek cezayı erteledi.
31 Mayıs 2023

28 Şubat davasından dolayı cezaevinde yatan 83 yaşındaki emekli korgeneral Hakkı Kılınç, vertigo, görme ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları sebebiyle tahliye edildi. Kılınç, ziyaret sırasında bayılınca hastaneye kaldırılmıştı. Gazeteci Barış Terkoğlu, Kılınç'ın tahliye haberini duyurdu. Kılınç'ın cezaevindeki oda arkadaşı emekli korgeneral Vural Avar ise hayatını kaybetmişti, bu olay sonrasında Adalet Bakanlığı hasta ve yaşlı hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
11 Ocak 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, Türkiye Gençlik Vakfı ve 308 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen bir etkinlik sonrası yaşanan bir saldırıya ilişkin sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle 'suçu ve suçluyu övmek' suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Altaylı'nın, saldırıyı gerçekleştiren kişiye yönelik 'Eline sağlık' mesajını paylaşması ve sonrasında bu paylaşımı silmesi üzerine İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede iki yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, bu tür eylemlerin kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturduğu belirtildi.
7 Şubat 2024

Şükrü Tuğrul Özşengül, 22 Eylül 2016'dan itibaren Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyordu ve 30 Temmuz 2022'de cezaevinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yargıtay'ın hükmü bozması üzerine İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Özşengül'ün ölümünden yedi ay sonra bihakkın tahliyesine karar verdi. Avukatı Mustafa Bal, mahkemenin müvekkilinin sağlık durumunu göz ardı ettiğini ve adalete ulaşamadıklarını ifade etti. Mahkeme, avukat Bal'ın sözleri nedeniyle hakaret ve tehdit suçlamalarıyla suç duyurusunda bulundu ve Özşengül hakkında beraat kararı verilmesi talebini reddederek davayı düşürdü.
7 Nisan 2023

Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir'de saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın davasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) eziyet yasağının ihlal edildiğine dair kararının ardından yeniden yargılanan sanık polis Hüseyin Engin, 'kasten basit yaralama' suçundan yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha önceki yargılamada diğer sanık polislerden Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'a indirimli cezalar verilmiş, iki polis beraat etmişti. Korkmaz ailesi, verilen kararı Yargıtay'a taşıyacağını açıkladı.
17 Ocak 2023

Milli voleybolcu Hande Baladın'ı 'yüzüne asit atmak' ve 'aracını taramakla' tehdit eden Mustafa Neşeli'nin ilk duruşmasında tahliye edildi. Neşeli, duruşmada bipolar hastası olduğunu ve pişmanlık yaşadığını ifade etti. Mahkeme, sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasına hükmetti ve dosyanın uzlaştırma bürosuna gönderilmesini kararlaştırdı. İddianamede, Neşeli'nin 'zincirleme şekilde kadına karşı silahla tehdit' suçundan iki yıl altı aydan sekiz yıl dokuz aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
7 Eylül 2023

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 2015 yılında Diyarbakır'da öldürülmesiyle ilgili davada, sanık üç polis hakkında beraat kararı verildi. Forensic Architecture tarafından hazırlanan raporda, Elçi'nin olay yerindeki üç polisten birinin ateşiyle öldürülmüş olabileceği belirtilmişti. Ancak soruşturmada Elçi'nin hangi silahtan çıkan kurşunla vurulduğu tespit edilemedi. Mahkeme, suçun sabit olmaması gerekçesiyle sanık polisler Mesut Sevgi, Fuat Tan ve Sinan Tabur hakkında beraat kararı verdi.
12 Haziran 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, diyaliz ünitesinden sorumlu hastane personeli ve bağımsız çalışan makine mühendisleri gözaltına alındı. Hastane personeli serbest bırakılırken, projede hata yaptıkları iddia edilen iki makine mühendisi tutuklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.
12 Haziran 2024

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

Ahmet Altan, bir yazarın Anayasa'nın 90. maddesi ve AİHM kararları göz ardı edilerek 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yurt dışı yasağının kaldırılmadığını eleştirdi. Yazarın Silivri'de hapis yattığı süre boyunca yazdığı romanlar 26 ülkede yayınlanmış ve önemli edebi ödüller almıştı. Altan, bu durumu hukuksal bir skandal olarak nitelendirirken, siyasi çevrelerden yeterli tepkinin gelmediğini, sadece Mustafa Yeneroğlu'nun itiraz ettiğini belirtti.
29 Şubat 2024

Haziran 2010'da gözaltına alınan ve çıplak arama, işkence ve tehdit sonucu intihar eden Onur Yaser Can ile ilgili davada, dört polis memuru 'resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek' suçundan altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, işkence suçlamalarıyla ilgili olarak ise karar vermek yerine dosyayı İstanbul başsavcılığına gönderdi. Duruşmada sanık polisler mahkemede hazır bulunmadı ve savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı. Onur Yaser Can'ın kardeşi Ezgi Sevgi Can ve avukatları, mahkemeden işkence ve intihara sürükleme suçlarıyla ilgili suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme, sanık bilirkişi Zafer Kökdemir'in beraatına karar verdi.
5 Haziran 2023

Elazığ Kampüs Açık Ceza İnfaz Kurumunda bir kişi tel örgülerden atlayarak içeri girdi ve adli suçtan hükümlü Murat Bulut'u bacağından silahla yaraladı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığını ve genel sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. Olayla ilgili Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı adli soruşturma başlattı ve beş kişi gözaltına alındı.
9 Temmuz 2024

Anayasa Mahkemesi, Cengiz Holding'in patronu Mehmet Cengiz'in şikayeti üzerine eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu'ya verilen hapis cezasını hatalı buldu ve hak ihlali kararı verdi. Erdoğdu, 2014'te Cengiz Holding'le ilgili yolsuzluk iddialarını Birgün'de yazmıştı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğdu'ya 'yayın yoluyla alenen hakaret suçundan' para cezası ve iftira suçundan da hapis cezası vermişti. Anayasa Mahkemesi, iddiaların doğruluğunu araştırmadan hapis cezası verilmesini hak ihlali olarak değerlendirdi ve Erdoğdu'ya 39 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
27 Eylül 2023

Türkiye, sağlık turizmi potansiyelini artırmaya çalışırken, deneyimsiz cerrahların çalıştırılması nedeniyle yabancı hastaların ölümleri ve komplikasyonlar yaşanması, ülkenin bu alandaki güvenilirliğini tehdit ediyor. Özellikle plastik cerrahi ve obezite ameliyatları sonrasında yaşanan ölümler, Avrupa ülkelerinde tartışma konusu. Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, obezite cerrahisinin hayat kurtarıcı olduğunu ancak deneyimsiz cerrahların çalıştırılmasının büyük sorunlara yol açtığını belirtti. Hastane yönetimlerinin maliyetleri düşürmek için deneyimsiz cerrahları tercih etmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürüyor.
4 Eylül 2024

Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Türkiye'de 40 yaş üstü ölümlerin %5-25'inin meslek hastalıklarından kaynaklandığını belirtti. Türkiye'de meslek hastalıklarının yeterince kayıt altına alınmadığını, verilerin bilinçli olarak gizlendiğini ve bu durumun dünya genelinde bir sorun olduğunu ifade etti. Resmi istatistiklerin gerçek durumu yansıtmadığını, meslek hastalıkları hastanelerinin yetersiz olduğunu ve SGK'nın meslek hastalıklarını gizleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Ayrıca, meslek hastalıklarının tanı ve tazminat süreçlerinin karmaşık olduğunu ve bu durumun hukuki mücadeleleri zorlaştırdığını dile getirdi.
18 Nisan 2023

Silivri Başsavcılığı, 15 yıl önce Münevver Karabulut'u öldürdükten sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanan Cem Garipoğlu'nun otopsi kaydını istedi. Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddiaları üzerine, mezarının açılması ve cesedin incelenmesi talepleri bulunuyor. Bu talepler daha önce reddedilmişken, son başvuru Ekim 2023'te yapıldı ve süreç devam ediyor. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan otopsi sırasında çekilen fotoğraf ve video kayıtlarının istenmesiyle, bilirkişi heyetinin raporuna göre mezarın açılıp açılmayacağına karar verilecek.
12 Mart 2024
İşaretlediklerim