Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyeliğine son verilmesiyle ilgili davayı kazanan Prof. Dr. Taner Bilgiç'i üç ay süreyle görevden uzaklaştırdı. Bilgiç, senato tarafından dört yıllığına ÜYK üyeliğine seçilmişti, ancak yönetim, görev süresi dolmadan üyeliğini sonlandırmıştı. Bilgiç bu kararı yargıya taşıdı ve İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in lehine karar verdi. Ancak üniversite yönetimi, mahkeme kararını uygulamayarak Bilgiç hakkında yeni bir soruşturma gerekçesiyle üç ay görevden uzaklaştırma kararı aldı.
13 Temmuz 2023

Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, kayyım rektör Naci İnci yönetimi tarafından açılan disiplin soruşturması sonucu görevlerinden uzaklaştırılmıştı. Uzaklaştırma süresi 20 Şubat'ta sona erdi ve bir daha uzatılmadı, böylece Zenginobuz ders vermeye başlayabilecek. Zenginobuz, hakkında yürütülen sekiz soruşturmadan altısının üniversite içinde sonuçlandığını ve beş disiplin cezasının iptali için dava açtığını belirtti. Ayrıca, diğer akademisyenlerin de benzer yasaklarla karşı karşıya olduğu ve hukuk mücadelelerinin sürdüğü ifade edildi.
21 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, daha önce Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne öğretim görevlisi olarak atanan ve bu atamanın mahkeme tarafından hukuka uygun bulunmadığına karar verilen öğrencisi Dr. Belkıs Gökbulut Öztürk'ü rektör danışmanı olarak atadı. Öztürk, İnci'nin iki danışmanından biri olup, aynı zamanda enstitüdeki bir anabilim dalının başkanlığını ve üniversitenin çeşitli kurul ve komisyonlarında görevler üstlenmektedir.
18 Aralık 2023

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Say, görevinden alındı. Say, 'kayyım rektör'e karşı duruşuyla bilinen bir akademisyen. Görevden alınma kararına ilişkin şaşkınlığını ve itiraz edeceğini sosyal medya hesabından duyurdu. Say, kendisine yöneltilen suçlamayı 'görevi iyi yapma suçu' olarak nitelendirerek, işini iyi yapmaya devam edeceğini belirtti.
3 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırılan Dr. Tolga Sütlü, kayyım yönetime karşı açtığı davayı kazandı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi, Sütlü'nün işe iadesine ve tazminat ödenmesine karar verdi. Üniversitenin itirazı üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi de bu kararı onayladı. Sütlü, bu süreçte Acıbadem Üniversitesi'nde çalışmaya başladı.
5 Haziran 2024

Akdeniz Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevinden, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attığı için 22 Kasım 2016'da Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen Barış Akademisyeni Bülent Şık, yedi buçuk yıl sonra Ankara 27'nci İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Bülent Şık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, akademi içinde ya da dışında toplumsal barışı ve kamu refahını savunmaya devam edeceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin seçimle göreve gelmiş ilk rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversite kampüsüne giriş yapamadı. Ergüder, 1992-2000 yılları arasında rektörlük yapmış ve üniversitede 50 yılını geçirmiştir. Bu olayı Prof. Dr. Mine Eder sosyal medya üzerinden duyurdu. Üniversitenin kayyım rektörü Naci İnci ise yaşananların bir yanlış anlama sonucu olduğunu ve herhangi bir kısıtlamanın olmadığını belirtti.
23 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki akademik özgürlüklerle ilgili endişelerini dile getirdikten sonra, kendi üniversitesindeki protestoları 'küçük bir elitist grup' olarak nitelendirerek eleştirdi. İnci, bu grupların üniversitenin itibarını hedef aldığını ve şiddet içermeyen eylemlere müdahale etmediklerini belirtti. Ancak, bu açıklamalar sosyal medyada ve akademik çevrelerde büyük tepki topladı ve İnci'nin bu sözleri, üniversite içindeki geniş çaplı muhalefeti küçümsemekle suçlandı.
26 Nisan 2024

Barış akademisyeni Mühdan Sağlam, 2016'da 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza attığı için 2017'de Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilmişti. 8 Kasım 2023'te idare mahkemesinin kararıyla görevine iade edilen Sağlam, bu kez istinaf mahkemesi kararıyla yeniden ihraç edildi. Sağlam, karara tepki göstererek adaletin bir gün geleceğine ve görevine döneceğine inandığını belirtti.
27 Şubat 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki İsrail karşıtı protestolarda tutuklanan Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'nin durumuna dikkat çekerek, akademik özgürlükler konusunda endişelerini ifade etti. İnci'nin bu açıklamaları, kendisinin Türkiye'deki akademik özgürlüklere yönelik tutumları ve Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylar nedeniyle eleştirildi. Sosyal medyada, İnci'nin çifte standart uyguladığı ve kendi üniversitesinde benzer özgürlüklerin kısıtlandığı yönünde tepkiler yoğunlaştı.
26 Nisan 2024

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız, küflü çikolatalarla ilgili tepkiler üzerine istifa etti. İstifasının ardından, özgeçmişinde belirttiği Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans derecesinin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Hacettepe Üniversitesi, Yıldız'ın iddia ettiği 2011-2013 yılları arasında bu programdan mezun olmadığını, programın ilk mezunlarını 2015'te verdiğini açıkladı. Bu durum, Yıldız'ın profesyonel kredibilitesi ve şirketin itibarı üzerinde olumsuz etkiler yarattı.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim