Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi sonucu ölü sayısı 270'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çatışmalarda 2 bin 600'den fazla kişinin de yaralandığını ve BM Dünya Gıda Programı'nın üç çalışanının öldürüldüğünü bildirdi. Güvensiz ortam nedeniyle sağlık hizmetlerinin kısıtlandığı ve bu durumun daha fazla hayatı riske attığı belirtildi.
18 Nisan 2023

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, 74 yaşında çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 15 Aralık'ta iç kanama geçirerek yoğun bakıma alınan ve entübe edilen Okuyan'ın sağlık durumu son haftada ağırlaşmıştı. Yaşar Okuyan, 1999-2002 yılları arasında bakanlık yapmış ve çeşitli siyasi partilere üye olmuş, son olarak CHP'den atılmış bir siyasetçiydi.
26 Aralık 2023

Ekvador'da devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio'nun suikastıyla bağlantılı olduğu iddia edilen altı Kolombiyalı, ülkenin en büyük ve en kalabalık hapishanesi Litoral Cezaevi'nde ölü bulundu. Gardiyanların raporuna göre, ölü bulunan kişilerde boğuşma kaynaklı herhangi bir işkence ya da yara izine rastlanılmadı. Devlet Başkanı Guillermo Lasso'nun güvenlik kabinesini toplayacağı ve konuya ilişkin ayrıntılı bilgi isteyeceği belirtildi.
7 Ekim 2023

ABD'nin Los Angeles kentinde, Ay takvimine dayalı Yeni Yıl kutlamaları sırasında 10 kişinin ölümüne ve 10 kişinin yaralanmasına yol açan silahlı saldırının zanlısı Huu Can Tran, polisin müdahalesi sırasında kendi silahıyla intihar etti. 72 yaşındaki Tran'ın, aynı gece başka bir dans stüdyosunda da saldırı girişiminde bulunduğu ancak etkisiz hale getirildiği ve kaçtığı belirtildi. Şerif Robert Luna, başka bir şüphelinin aranmadığını açıkladı.
23 Ocak 2023

Ekvador'da çete üyelerine karşı düzenlenen operasyonlarda 329 kişi gözaltına alındı ve beş çete mensubu öldürüldü. İki polis hayatını kaybetti, bir polis ağır yaralandı ve 139 gardiyan rehin alındı. Ayrıca, bir televizyon kanalı ve üniversite silahlı kişiler tarafından basıldı. Ülkede yaşanan güvenlik krizi nedeniyle hükümet, 60 gün sürecek bir olağanüstü hal ilan etmiş ve sokağa çıkma yasağı uygulamaya koymuştur.
11 Ocak 2024

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesi ve erken seçim talepleri üzerine başlayan protestolarda ölü sayısı 59'a çıktı. Başbakan Alberto Otarola, dört Haiti vatandaşının ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye ulaştırılamadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Boluarte, istifa iddialarını reddetti ve hükümetin birlikteliğini vurguladı. Protestolar, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınması sonrası başlamış ve Boluarte, yeni cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.
21 Ocak 2023

Eski Yargıtay başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 84 yaşında hayatını kaybetti. Vefat haberini eski YARSAV başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu duyurdu. Kanadoğlu, meslek hayatına Burhaniye hakim adayı olarak başlamış ve çeşitli yargı görevlerinde bulunmuştur. 2001 yılında Yargıtay başsavcılığına seçilmiş ve 2003 yılında yaş sınırı nedeniyle emekliye ayrılmıştır.
28 Şubat 2023

Brezilya futbolunun efsane isimlerinden Mario Zagallo, 92 yaşında hayatını kaybetti. FIFA Başkanı Gianni Infantino, Zagallo'nun vefatı üzerine taziye mesajı yayımlayarak, onun futbol dünyasındaki mirasının rakamlarla özetlenemeyeceğini belirtti. Zagallo, hem oyuncu hem de teknik direktör olarak Dünya Kupası kazanan ilk kişi olmuş ve 1958 ile 1962'de Brezilya Milli Takımı ile şampiyonluk yaşamıştı. Ayrıca, 1970'te tarihin en iyi Brezilya Milli Takımlarından birini teknik direktör olarak şampiyonluğa taşımış ve 1994'te koordinatör olarak bir başka Dünya Kupası zaferine katkıda bulunmuştu.
6 Ocak 2024

Venezuela Mali İşler Genel Müdürlüğü, muhalif aday Maria Corina Machado'ya kamu etiğini, idari ahlakını ve hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle 15 yıl siyasi yasak getirdi. Machado'nun eski muhalif lider Juan Guaido ile işbirliği yapması ve Venezuela'nın yurt dışında çalınan varlıkları ile ilgili yolsuzluklar nedeniyle ülkenin sağlık sistemine zarar verdiği iddia edildi. Machado, Twitter üzerinden yasak kararına tepki göstererek, ön seçimlerde güçlü bir şekilde oy kullanacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
1 Temmuz 2023

27 Ocak'ta Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıda bir güvenlik amiri hayatını kaybetti ve iki güvenlik görevlisi yaralandı. Saldırgan İranlı yetkililer tarafından yakalandı. Azerbaycan saldırıyı kınayarak büyükelçiliği tahliye etti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olayı 'terör eylemi' olarak nitelendirdi. Büyükelçilik personeli ve aileleri ile hayatını kaybeden güvenlik amirinin cenazesi Bakü'ye getirildi. Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halefov, İran'ın olayı kapsamlı şekilde araştırmasını ve suçluları cezalandırmasını talep etti.
30 Ocak 2023

Sürrealizmin önde gelen isimlerinden Salvador Dali, vefatının 34. yıl dönümünde İstanbul'da bir dijital ajans tarafından düzenlenen lokma dağıtımı etkinliğiyle anılacak. 22 Ocak Pazar günü Caddebostan'da gerçekleşecek olan etkinlik, Dali'nin sanatseverleri tarafından 'sürreal' bir şekilde anılmasını amaçlıyor. Etkinlik, 'Sürreal Bir Kroppa Etkinliği' adı altında geleneksel hale gelmiş ve bu yıl da çeşitli mecralarda duyurulmuştur.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'i Milli Savunma Bakanı olarak atadı. Bu atama sonucunda boşalan Genelkurmay Başkanlığı pozisyonuna, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever geçici olarak atandı. Avsever, yeni bir isim atanana kadar bu görevi yürütecek.
5 Haziran 2023

Sudan'da devam eden çatışmalar sırasında Türkiye'nin Sudan Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu'nun konvoyundaki bir araca ateş açıldı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Saldırının failleri hakkında henüz bilgi yok. Sudan'da Ekim 2021'deki darbenin ardından yaşanan siyasi kriz ve ordu ile paramiliter güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle birçok ülke vatandaşlarını tahliye ediyor ve elçiliklerini kapatıyor.
6 Mayıs 2023

Meksika'da 'El Chapo' lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman'ın oğlu Ovidio Guzman Lopez'in gözaltına alınmasına tepki olarak Sinaloa çetesi üyeleri polisle çatıştı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, operasyonun hassasiyetle yürütüldüğünü ve 10 askerin hayatını kaybettiğini, 35 askerin yaralandığını açıkladı. Savunma Bakanlığı, operasyonlara 3 bin 586 silahlı kuvvetler mensubunun katıldığını ve 19 çete üyesinin öldürüldüğünü, 21 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Ovidio Guzman daha önce de yakalandığında şiddet olaylarına neden olmuş ve sonrasında serbest bırakılmıştı.
6 Ocak 2023

Uzun yıllar Türk medyasında görev almış gazeteci Sanlı Ergin, lösemi teşhisi konulduktan yaklaşık bir ay sonra 59 yaşında vefat etti. Mesleğe 1982 yılında Cumhuriyet gazetesinde başlayan Ergin, çeşitli gazetelerde görsel yönetmenlik ve gazetecilik yapmıştır. Hürriyet yazarı Sedat Ergin'in kardeşi olan Sanlı Ergin'in cenazesi, Çengelköy'deki Kerem Aydınlar Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Çengelköy Mezarlığı'na defnedilecektir.
23 Mayıs 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve erken seçime gidilmesini talep eden protestocular ile polis arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 60'a çıktı. Başkent Lima ve diğer kentlerde binlerce kişi sokağa döküldü. Puno şehrinde bir kişinin ölümüyle bu sayı arttı. Lima'daki San Marcos Ulusal Üniversitesi'nde polis 200 öğrenciyi gözaltına aldı. Cumhurbaşkanı Boluarte, protestoculara diyalog çağrısında bulundu, ancak protestocular Boluarte'nin istifasını, erken seçimin ilan edilmesini ve gözaltında bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
22 Ocak 2023

İsrail ordusunun 9 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e, yaralı sayısı ise 76'ya çıktı. İslami Cihad Hareketi, saldırılarda üst düzey üç askeri kadro üyesinin ve roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali'nin öldürüldüğünü doğruladı. Gazze'deki sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 21 kişinin öldüğünü ve 64 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu, saldırıları İslami Cihad Hareketi lider kadrosunu hedef almak için başlattığını iddia ederken, Filistinli gruplar da İsrail'e roketlerle karşılık verdi ve ateşkes müzakereleri sonuçsuz kaldı.
11 Mayıs 2023

28 Şubat davasında müebbet hapis cezası alan 83 yaşındaki emekli korgeneral Hakkı Kılınç, ailesiyle görüş sırasında baygınlık geçirdi ve ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kılınç'ın daha önce de Vertigo, görme ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları olduğu biliniyor. Aynı cezaevinde kalan ve aynı odayı paylaşan başka bir emekli korgeneral Vural Avar da hayatını kaybetmişti. Avar'ın ölümü sonrasında Adalet Bakanlığı, hasta ve yaşlı hükümlüler için bir genelge yayımlamıştı.
5 Ocak 2023

Çekya'nın başkenti Prag'da Karls Üniversitesinin Felsefe Fakültesi'nde gerçekleşen silahlı saldırıda en az 15 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Saldırganın saldırıdan önce babasını öldürdüğü ve fakültede bir konferansa katılmayı planladığı ancak konferans salonuna gelmeden ateş açtığı belirtildi. Polis, saldırganın tek olduğunu ve etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Saldırganın, fakültede öğrenci olan 1999 doğumlu David Kozak olduğu tespit edildi.
21 Aralık 2023

Paraguay'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü sırada yer alan Paraguayo Cubas, seçim sonuçlarına itiraz ederek yeniden sayım talebinde bulunmak için düzenlenen protestolara liderlik ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Uluslararası kuruluşlar, seçimlerin doğruluğundan şüphe edilecek bir durum olmadığını belirtti. Başsavcılık, Cubas'ı 'huzuru bozmak' gibi suçlarla itham etti. Cubas, sosyal medyada paylaştığı bir videoda tutuklanma anını ve düşüncelerini ifade etti.
6 Mayıs 2023
İşaretlediklerim