Rusya Mali İzleme Servisi, 'uluslararası LGBT sosyal hareketi ve yapısal öğelerini' 'terörist ve aşırılıkçılar' listesine dahil etti. Bu karar, Rusya'da daha önce yüksek mahkemenin LGBTİ+ hareketinin faaliyetlerini yasaklamasının ardından geldi. Listeye alınan kişi ve kuruluşların banka hesapları dondurulabilecek. Rusya, Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı'ya karşı muhafazakar bir çizgi benimseyerek, eşcinsel propagandasını yasakladı ve geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin temsilini yasakladı.
22 Mart 2024

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, Seul Savunma Diyaloğu 2024 konferansında yaptığı açılış konuşmasında, gıda, enerji ve göçün otokratik liderler tarafından silah olarak kullanıldığını belirtti. Bauer, Avrupa ve Asya'nın güvenliğinin birbirinden ayrılamaz olduğunu ve Çin'in uluslararası denizcilik yasalarına saygı göstermediğini vurguladı. Ayrıca, NATO'nun Hint-Pasifik bölgesindeki partnerleriyle çok katmanlı işbirliği kurduğunu ifade etti.
11 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, San Francisco'da bir bağış etkinliğinde yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'manyak o.... çocuğu' diyerek küfretti. Biden, konuşmasında sürekli nükleer çatışma endişesine ve asıl varoluşsal tehdidin iklim değişikliği olduğuna değindi. Reuters'ın aktardığına göre, Biden'ın bu ifadeleri büyük yankı uyandırdı.
22 Şubat 2024

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 37 Çinli şirkete yaptırım uygulayacağını açıkladı. Bu şirketler arasında kuantum teknolojileri, nükleer enerji ve insansız havacılık alanlarında faaliyet gösterenler bulunuyor. Yaptırımlar, Çin'in bu teknolojileri ABD'den elde etme çabaları ve bazı şirketlerin Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle uygulanıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin bu adımlarını eleştirerek, şirketlerinin haklarını koruyacaklarını belirtti.
12 Mayıs 2024

Rus enerji şirketi Gazprom, Rusya'nın Suca bölgesinde Ukrayna ile yaşanan çatışmaların doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarını artırdığını ve bu artışın devam edebileceğini açıkladı. Gazprom temsilcisi Sergey Kupriyanov, Suca'daki gelişmelerin doğalgaz ve LNG fiyatlarında sert yükselişe yol açtığını belirtti. Türkiye'ye de doğalgaz ve LNG tedarik eden Gazprom, bu durumun Türkiye'deki fiyatlara da yansıyabileceğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Rusya'nın Pasifik ve Arktik okyanuslarında gerçekleştirdiği 'Okyanus-24' stratejik tatbikatlarına karşılık olarak ABD, Alaska'nın güneybatısındaki Aleut Adaları'na yaklaşık 130 asker sevk etti. Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı (NORAD), Alaska açıklarında Rus askeri uçaklarını tespit ettiğini bildirdi. Pentagon, Rusya ve Çin'in bölgedeki faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ve yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti.
18 Eylül 2024

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılması şartına bağlayan ve diplomasiyi destekleme çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. ABD'nin bu hamlesi, Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde toplumsal baskılar sonucu gelmişti. Bu, 7 Ekim 2023'ten bu yana BMGK'ye sunulan dokuz karar tasarısından biriydi ve şimdiye kadar sadece iki tasarı kabul edilmiş, ancak bunlar da ateşkes çağrısı içermiyordu.
22 Mart 2024

Gürcistan parlamentosu, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasını onayladı. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda ilerlemesi ile Rusya'ya yönelmesi arasında bir sınav olarak değerlendiriyor. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili'nin veto ettiği yasa, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi tarafından yeniden sunularak kabul edildi. ABD ve Avrupa Birliği, yasanın Gürcistan'ın AB'ye katılma hedefine zarar vereceği gerekçesiyle Gürcistan hükümetini defalarca uyarmıştı.
3 Haziran 2024

Rusya, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı belirli bir neden açıklamadan 'arananlar' listesine koydu. Kallas, iki yıldır süren Ukrayna savaşında Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapmasını aktif olarak savunan bir figür.
13 Şubat 2024

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Yevgeniy Grabçak, ülkenin bazı bölgelerinde elektrik açığı nedeniyle kripto para madenciliğinin yasaklanacağını açıkladı. Yasaklanacak bölgeler Uzak Doğu ve Sibirya'nın güneyinde yer alıyor. Grabçak, bu bölgelerde elektrik tedarikinin 2030'a kadar önemli ölçüde artmayacağını belirtti. Kripto para madenciliği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından daha önce yasallaştırılmıştı, ancak belirli enerji tüketim sınırları dahilinde yapılmasına izin veriliyor.
30 Ekim 2024

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabiçvili, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı etki ajanı' olarak kayıt yapmasını zorunlu kılan yasa tasarısını veto etti. Muhalifler, bu yasayı ülkenin Avrupa ile bütünleşme yolunda bir engel olarak görürken, Zourabiçvili yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendirdi. ABD ve Avrupa Birliği, Gürcistan hükümetini bu yasadan vazgeçmesi için defalarca uyarmıştı. Parlamento, cumhurbaşkanının vetosunu geçersiz kılmak için yeniden oylama yapabilir.
19 Mayıs 2024

ABD merkezli Çevre Çalışma Grubu (EWG) tarafından her yıl açıklanan 'Kirli 12' listesinde çilek, tarım zehirleri kalıntısı açısından en kirli meyve olarak yer aldı. Listede çileği, ıspanak ve lahana takip etti. Türkiye'de yapılan akademik çalışmalar ve Avrupa'ya ihraç edilen ürünler üzerine yapılan analizler, çilek, şeftali ve nektarin gibi meyvelerin yüksek miktarda pestisit içerdiğini gösteriyor. Özellikle Bursa'da şeftaliye yoğun kimyasal püskürtme yapıldığı ve Ege Bölgesi'nde satılan şeftalinin yüzde 76'sında tarım zehri bulunduğu belirtiliyor.
7 Nisan 2024

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yayımlanan raporda, ABD ile Çin arasındaki bilim ve teknoloji rekabetinde ticaret ağlarının kontrolünün kritik öneme sahip olduğu belirtildi. Raporda, kuantum teknolojileri, yarı iletkenler, biyoteknoloji, yapay zeka ve telekomünikasyon gibi alanlarda iki ülke arasındaki pazar rekabeti ve olası güvenlik tehditleri incelendi. ABD'nin ithalat kontrol mekanizmasının güvenlik tehditleri ve yerli işletmelerin üretimine etkileri üzerinde duruldu. Ayrıca, Çin'in kendi çip tasarımlarını geliştirerek ABD firmalarına olan bağımlılığını azaltma çabaları ve yapay zeka alanında ABD ile müttefiklerinin üstünlüğü ele alındı.
18 Şubat 2024

Ukrayna'daki savaş, nesli tükenmekte olan büyük benekli kartalın göç rotasını bozdu. Uzmanlar, kartalların Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden önce ve sonra Ukrayna'daki hareketlerini karşılaştırdı ve kartalların geleneksel ikmal sahalarında daha az zaman harcadığını veya bu sahaları tamamen teğet geçtiğini tespit etti. Bu durum, kartalların yolculuğunun uzamasına neden oldu. Araştırmacılar, bu verileri göçmen kuşlar için çatışmalardan kaynaklanan riskleri daha iyi anlamak ve risk altında olabilecek diğer alanları modellemek için kullanıyor.
21 Mayıs 2024

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rus kuvvetlerinin işgal ettikleri Ukrayna topraklarında uydu interneti sağlayıcısı Starlink'in terminallerini kullandığını belirtti. Starlink, Ukrayna'da savaşın başından itibaren önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Starlink'in sahibi olan SpaceX, Rusya'da bu hizmeti satmadığını ve Rusya'ya ekipman göndermediğini açıkladı. Bu durum, Starlink ekipmanlarının işgal altındaki bölgelerde nasıl kullanıldığına dair soruları beraberinde getiriyor.
11 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) 2022 raporuna göre, dünya genelinde 780 milyondan fazla insan açlıkla mücadele ederken, her gün bir milyardan fazla öğün israf ediliyor. Gıda israfının büyük bir kısmı evlerde gerçekleşirken, gastronomi sektörü ve perakende satış yerleri de önemli oranda israfa katkıda bulunuyor. Dünya genelinde kişi başına yıllık ortalama 132 kilogram gıda israf edilirken, bu israfın toplam değeri 1 trilyon doları aşıyor.
27 Mart 2024

İsviçre'nin Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi (FOSV), Beypazarı maden suyunun bor içeriğinin çok yüksek olduğunu belirterek sağlık riskleri nedeniyle tüketilmemesi yönünde uyarıda bulundu. BAK-SAN GmbH, ürünü piyasadan geri çekti ve geri çağırma emri verdi. Borun, cenin gelişimine zarar verebileceği ve doğurganlığı etkileyebileceği belirtiliyor, bu nedenle uzun vadeli sağlık riskleri göz ardı edilemez.
16 Nisan 2024

Mali, Nijer ve Burkina Faso, Rusya ile telekomünikasyon ve gözetleme uyduları almak için bir anlaşma imzaladı. Bu üç Afrika ülkesi, askeri cunta tarafından yönetiliyor ve darbeden sonra Rusya merkezli bir dış politika izliyor. Anlaşma, sınır gözetimini ve ulusal güvenliği artırmayı, aynı zamanda güvenli iletişimi sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, uyduların sel, kuraklık ve yangın gibi acil durumları izlemelerine ve müdahale etmelerine yardımcı olacağı belirtildi.
24 Eylül 2024

Rusya ve Çin, terör saldırılarının hedefi haline geldi. 20 Mart'ta Çin'in işlettiği Gwadar Limanı'na ve 26 Mart'ta Dasu Hidroelektrik Santralı projesinde çalışan personeli taşıyan bir servise terör saldırıları düzenlendi. Bu saldırılarda toplamda on bir kişi hayatını kaybetti. Gwadar Limanı ve Dasu Hidroelektrik Santralı, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun önemli parçaları olarak biliniyor ve bu saldırılar, bölgedeki stratejik enerji yollarını ve projeleri hedef alıyor.
28 Mart 2024
İşaretlediklerim