İsveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki İsveç vatandaşlarına güvenlik uyarısında bulunarak kalabalık yerlerden uzak durmalarını ve gelişmeleri takip etmelerini istedi. Bu uyarı, İsveç'in Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Türkiye-İsveç ilişkilerinde yaşanan gerilim sonrası geldi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruları, Türkiye'nin henüz onaylamaması nedeniyle beklemekte.
28 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsveç'in NATO üyeliğini Macaristan Parlamentosu'nun ilk fırsatta onaylayacağını belirtti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ardından, İsveç'in NATO'ya katılımı için tek kalan engel Macaristan'dı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yapılan telefon görüşmesinde Orban, bu konudaki desteklerini ifade etti. Ancak Macaristan Parlamentosu'nda İsveç ile ilgili oylamanın ne zaman yapılacağı henüz netleşmedi.
24 Ocak 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Vilnius'ta gerçekleşen NATO zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü tutmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Biden, NATO'nun demokratik değerleri koruma konusundaki önemini vurgulayarak, NATO'nun genişlemesinin bu değerlerin korunmasına katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu bölmeyi hedeflediğini ancak başarısız olduğunu ifade etti.
12 Temmuz 2023

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında Türkiye'nin saygın bir müttefik olduğunu belirtti. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı konusunda Türkiye'nin tutumuna değinen Jean-Pierre, Türkiye hükümetinin bu konuda açıklama yapmasının uygun olacağını ifade etti. Ayrıca, ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımlarını desteklediğini ve bu konuda daha önce ilgili ülkelerle görüşmeler yapıldığını hatırlattı.
19 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç'te gerçekleşen ve Türkiye'ye karşı saygısızlık içeren eylemler nedeniyle İsveç'in NATO üyeliğini kabul etmeyeceklerini belirtti. İsveç'te, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği yakınında Kuran yakma eylemi yapılması planlanan ve aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Rasmus Paludan'ın eylemi ve Erdoğan maketiyle yapılan eyleme soruşturma açılmaması gibi olaylar Türkiye'nin tepkisine yol açtı. Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç savunma bakanının Türkiye ziyaretini iptal ettiğini duyurdu. Bahçeli, bu olaylar ışığında İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmayacağını ifade etti.
21 Ocak 2023

Wall Street Journal, Türkiye'nin ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı alımının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermesine bağlı olduğunu yazdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington ziyareti planlandı. ABD yönetimi, Türkiye'nin 20 milyar dolarlık F-16 talebini Kongre'ye gayri resmi olarak iletti. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez satışa karşı çıkarken, ABD'nin aynı zamanda Yunanistan'a F-35 satışı için de onay almayı hedeflediği belirtildi.
14 Ocak 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için başvuruda bulunmuş ve katılım sürecini tamamlayarak NATO'nun 32'nci üyesi olmuştur. Türkiye ve Macaristan'ın başlangıçta vetosuyla karşılaşan İsveç, her iki ülkenin de onayının ardından üyeliğe kabul edildi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, üyelik için gerekli belgeleri tamamlayıp Washington'a gitmiş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in katılımının ittifakı güçlendireceğini belirtmiştir.
7 Mart 2024

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bu kararla birlikte, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki son bürokratik engel de aşılmış oldu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayı, sürecin tamamlanmasında kritik bir adım olarak görülüyor.
26 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından üç yıl önce konulan gri listeden çıkma sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Gri listede olmanın Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Şimşek, FATF'nin Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri büyük ölçüde karşıladığını açıkladı. Haziran ayında yapılacak Genel Kurul toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkışının bekleniyor olması, sürecin olumlu yönde ilerlediğini gösteriyor.
23 Şubat 2024

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye'nin BRICS ortaklarıyla çalışma hakkının Ankara'nın egemenlik hakkı olduğunu vurguladı. Rutte, Türkiye'nin NATO'da önemli bir müttefik olduğunu ve ittifak içinde zaman zaman tartışmalar yaşansa da Türkiye'nin rolünün hayati olduğunu belirtti. Ayrıca, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddialarına da değinen Rutte, bu iddiaların bölgedeki gerilimi artırabileceğini ifade etti.
23 Ekim 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin NATO üyesi olmasına rağmen Rusya'dan S400 hava savunma sistemi aldığını ve bu nedenle F35 projesinden çıkarıldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında gerilediğini belirtti. Korkmaz, Rusya'nın şovenist politikalarını ve Putin'in diktatörlük eğilimlerini eleştirirken, İran'daki rejimin halktan kopuk olduğunu ve BRICS ülkeleri ile olan ticaretin Türkiye'ye zarar verdiğini ifade etti.
9 Temmuz 2024

Erdoğan, NATO zirvesi öncesinde ŞİÖ toplantısına katılmayı ve Putin ile yaptığı görüşmeyi ABD-NATO ile pazarlıklarda bir koz olarak kullanmak istiyor. NATO, Karadeniz ve Ortadoğu'daki varlığını artırmak için Türkiye'ye yeni görevler verecek. ABD, Türkiye'nin Suriye ile normalleşmesini istemiyor ve NATO'nun Ukrayna'ya yardımlarını artırması bekleniyor. Erdoğan iktidarının NATO'ya bağlılığı ve Türkiye'nin NATO içindeki önemi vurgulanıyor.
9 Temmuz 2024

İbrahim Varlı, NATO Zirvesi'nde Türkiye adına başarı olarak sunulan kararların aslında ülkeyi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bıraktığını savunuyor. Zirvede alınan kararların Türkiye'nin bugününü ve yarınını ipotek altına aldığını belirten Varlı, özellikle iki yıl sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacak olmasının öne çıkarıldığını ifade ediyor. Ayrıca, Washington'daki zirvede alınan kararların sadece Türkiye'yi değil, küresel güvenliği de tehdit ettiğini vurguluyor.
13 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Rusya'nın yeni nükleer doktrininin NATO yetkilileri tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Rusya'nın, balistik füze saldırılarına nükleer yanıt verme yetkisi tanıyan doktrini onaylaması, uluslararası güvenlik endişelerini artırdı. Erdoğan, Rusya'nın kendini koruma hakkına sahip olduğunu belirtirken, NATO'nun da benzer adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ukrayna ve Rusya arasında bir ateşkesin sağlanmasının önemine dikkat çekti.
19 Kasım 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu pozisyon için destek arayışında Türkiye'ye gelmiştir. Rutte, 26 Nisan'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek destek istemiştir. Hem Hollanda haber ajansı ANP hem de Anadolu Ajansı'na konuşan Türk yetkililer, Türkiye'nin Rutte'yi destekleyeceğini doğrulamışlardır.
29 Nisan 2024

Tacikistanlı iki saldırganın Moskova'ya düzenledikleri saldırı sonrası Türkiye üzerinden Rusya'ya uçtuğu belirlendi. Bu gelişme üzerine Türkiye, Tacikistan vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyetini iptal etme kararı aldı. Bu karar, iki ülke arasındaki ilişkiler ve seyahat politikaları açısından önemli bir değişikliği işaret ediyor.
6 Nisan 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği için adaylığını koymuş ve bu kapsamda Türkiye'nin desteğini almak için Ankara'ya ziyaret planlamıştır. Rutte, bu ziyaretin başbakanlık görevi kapsamında olmadığını belirterek, devlet uçağı yerine kendi cebinden ödediği tarifeli uçakla seyahat etmeyi tercih etmiştir. Rutte'nin NATO Genel Sekreterliği adaylığı, bazı NATO üyeleri tarafından desteklenmezken, Türkiye, Macaristan, Romanya ve Slovakya'dan olumlu sinyaller alınmıştır. Rutte, ayrıca Macaristan, Romanya ve Slovakya'yı ikna etmek için çaba göstermektedir.
23 Nisan 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin sözleşmesinde 'nihai kullanıcı' ifadesinin bulunduğunu ve bu nedenle Türkiye'nin bu sistemleri üçüncü ülkelere satabilmesi için Rusya'nın onayını alması gerektiğini belirtti. Lavrov, Türkiye'nin çıkarlarını gözeterek kararlar aldığını vurguladı. Bu açıklama, Türkiye'nin S-400'leri Hindistan veya Pakistan gibi ülkelere satma olasılığı üzerine yapılan bir soru üzerine geldi. ABD ise Türkiye'nin F-35 programına dönüşü için S-400 endişesinin giderilmesini talep ediyor.
28 Eylül 2024
İşaretlediklerim