Komedyen Hasan Can Kaya, 'Konuşanlar' adlı programında Elazığ ve Fırat Üniversitesi hakkında yaptığı bir şaka nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Elazığ Belediye Başkanı ve AKP Elazığ İl Başkanı tarafından kınanan Kaya için Fırat Üniversitesi hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu. Üniversite, Kaya'dan özür beklediğini ve konuyla ilgili küçük düşürücü ifadeler kullandığı için hukuki işlem yapılacağını açıkladı.
30 Nisan 2023

ABD'de Bireysel Haklar ve İfade Vakfı (FIRE) tarafından yayımlanan bir raporda, üniversiteler arasında ifade özgürlüğü açısından son sırada yer alan Harvard Üniversitesi, 'berbat' notu alan tek üniversite oldu. Rapor, üniversitelerdeki ifade özgürlüğünün 100 üzerinden değerlendirildiği bir çalışma olup, Harvard Üniversitesi sıfır puanla son sırada yer aldı. Öğrencilerin yüzde 56'sı, söylediklerinin veya yaptıklarının yanlış anlaşılması nedeniyle itibarlarının zedelenmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.
6 Eylül 2023

Harvard Tıp Fakültesi morgunun eski müdürü Cedrick Lodge ve eşi, bağışlanan kadavralardan alınan parçaları internet üzerinden satmakla suçlanıyor. Bu durumdan etkilenen aileler, Harvard Üniversitesi rektörü ve diğer yetkililere karşı toplu dava açtı. Lodge'un potansiyel alıcıları morga sokarak kadavraları incelemelerine izin verdiği ve vücut parçalarının satışı için PayPal üzerinden ödemeler alındığı iddia ediliyor. Harvard Üniversitesi, konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.
20 Haziran 2023

İrlanda'da bulunan Southeast Teknik Üniversitesi, 'İçerik Üretimi ve Sosyal Medya' adlı yeni bir lisans bölümü açtı. Bu bölüm, 'influencer'lık üzerine yoğunlaşacak ve dijital pazarlama, medya çalışmaları, sosyal medya pazarlaması, sosyal medya girişimciliği, yaratıcı dijital medya, yaratıcı video, yazarlık, anlatım, sosyal psikoloji, halkla ilişkiler, gazetecilik ve kriz yönetimi gibi konuları içerecek. Bölüm, kasımda başvuru almaya başlayacak.
26 Eylül 2023

56 yaşındaki Çinli milyoner Liang Shi, ülkesinin zorlu üniversite giriş sınavında 27. kez başarısız oldu. 1983'ten bu yana aynı sınava giren Liang, bu seferki sonucun hayal kırıklığı olduğunu ve üniversiteye gitme hayalini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinden şüphelendiğini belirtti. Liang, 1983'te ilk denemesinde başarısız olduktan sonra farklı işlerde çalıştı ve kendi işini kurdu. 2001 yılında yaş sınırının kaldırılmasıyla tekrar sınava girmeye başladı.
27 Haziran 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

Kocaeli Darıca'da bir ortaokulda, velilerden biri çocuğuna saldırdığını iddia ettiği bir öğrenciyi bulmak için sınıfa girdi ve üç öğrenci yakını öğretmene saldırdı. Olay sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, saldırı hakkında soruşturma başlattıklarını ve adli sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı. Tekin ayrıca, şiddete karşı 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu bir an önce hayata geçireceklerini belirtti. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, öğretmenlerin güvenliği konusundaki endişeleri artırdı.
29 Mayıs 2024

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, binaların 1994-1997 arasında ruhsatsız yapıldığı ve 2008'de usulsüz şekilde ruhsatlandırıldığı belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü ve statik hesap raporlarının bulunmadığı, yetersiz donatı detaylandırması nedeniyle birçok kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
19 Nisan 2024

Kuzey Kıbrıs, yükseköğretimde sahte diploma skandalıyla sarsıldı. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde başlayan soruşturma kapsamında TRT Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan ve birçok üst düzey yetkili tutuklandı. Soruşturma, para karşılığı diploma verilmesi ve insan kaçakçılığı şüphesiyle genişletildi. Kuzey Kıbrıs'ta 23 aktif üniversite bulunurken, sahte diploma skandalı, yükseköğretimdeki denetim eksikliklerini ve yolsuzlukları gözler önüne serdi.
6 Mayıs 2024

Çorum'da Başöğretmen İmam Hatip Ortaokulu'nda bir öğrenci fenalaştıktan sonra hastaneye gönderildi. Bu olayın ardından öğrencinin velisi ve yakını, okul müdürü Hacı Ömer Atılgan ve okul görevlisi Mehmet Öztürk'e zincirle saldırdı. Saldırganların yakalanması için çalışmalar devam ederken, yabancı uyruklu D.H.H. ve A.A.M.M. hakkında yurt dışı çıkış yasağı kararı alındı. Başsavcılık, olayla ilgili tüm delillerin toplandığını ve soruşturmanın sürdüğünü belirtti.
10 Haziran 2024

Karabük Üniversitesi'nde, çoğunluğu Afrikalı öğrenciler olmak üzere, grup seks ve HIV ile HPV vakaları gibi asılsız iddialar sosyal medyada hızla yayıldı. Bu kampanya, ağırlıklı olarak Ümit Özdağ'ın destekçileri tarafından yaygınlaştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü ve üniversite yetkilileri, bu iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. İsmail Kılıçarslan, bu tür kampanyaların Türkiye'ye zarar verdiğini ve milli güvenlik sorunu oluşturduğunu belirtiyor.
26 Mart 2024

6 Şubat depremlerinden sonra, bazı il milli eğitim müdürlüğü yöneticilerinin müteahhitliğe geçerek okullardaki inşaat, tadilat ve mal alımı işlerinde usulsüzlük yaptıkları belirlendi. Bursa'da bir müfettişin incelemesi, bu usulsüzlüklerin detaylarını ortaya koydu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandıktan sonra, kendisine yapılan bir ihbar üzerine, okullardan çıkarılan hurdaların başka okulların inşaatlarında kullanıldığını ve eski tesisatların yeni işlerde döşendiğini keşfetti.
13 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Say, görevinden alındı. Say, 'kayyım rektör'e karşı duruşuyla bilinen bir akademisyen. Görevden alınma kararına ilişkin şaşkınlığını ve itiraz edeceğini sosyal medya hesabından duyurdu. Say, kendisine yöneltilen suçlamayı 'görevi iyi yapma suçu' olarak nitelendirerek, işini iyi yapmaya devam edeceğini belirtti.
3 Nisan 2024

TRT'nin Lefkoşa temsilcisi Sefa Karahasan, Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Kıbrıs Sağlık Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yürütülen sahte diploma soruşturması çerçevesinde tutuklandı. Karahasan, üniversitenin mütevelli heyeti üyesi olarak görev yapıyordu. Tutuklanmasının ardından, Karahasan'ın yarın Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarılması bekleniyor.
5 Mayıs 2024

Akdeniz Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevinden, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attığı için 22 Kasım 2016'da Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen Barış Akademisyeni Bülent Şık, yedi buçuk yıl sonra Ankara 27'nci İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Bülent Şık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, akademi içinde ya da dışında toplumsal barışı ve kamu refahını savunmaya devam edeceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde (KSTÜ) sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması devam ediyor. Soruşturma kapsamında 600'den fazla kişiye sahte notlarla lisans, yüksek lisans ve doktora diploması verildiği ortaya çıktı. Kıbrıs Cumhuriyeti, kuzeydeki üniversiteleri insan ticaretiyle ilişkili olup olmadıkları konusunda Avrupa Yüksek Öğrenimde Kalite Güvencesi Birliği'ne (ENQA) şikayet etti. Soruşturmanın başka üniversiteleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği savunuluyor.
21 Haziran 2024

Kuzey Kıbrıs, sahte üniversite diploması skandalıyla sarsılıyor. Ulusal Birlik Partisi'nin eski milletvekili ve bir dönem eğitim bakanlığı yapmış Kemal Dürüst, sahte belge düzenleme ve sahtekarlıkla para temini gibi suçlamalarla tutuklandı. Bu olay, KKTC'de daha önce de benzer bir tutuklama ile gündeme gelmişti. KKTC'de son dönemlerde üniversite enflasyonu ve sahte diplomalar ciddi bir sorun olarak öne çıkıyor.
23 Şubat 2024

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Türkiye'de türban kullanımı ve üniversitelerdeki yasaklar hakkında bilgi vermiştir. İlk türban yasağı olayı 1968'de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yaşanmış, daha sonra 1982 ve 1987 yıllarında YÖK tarafından başörtüsü yasağı genelgeleri yayımlanmıştır. Danıştay, türbanın bir dünya görüşünün simgesi haline geldiği gerekçesiyle yasağın iptalini reddetmiştir. İhsan Doğramacı'nın çözüm arayışları ve 'türban' teriminin literatüre girmesi, konunun daha da karmaşıklaşmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde, öğrenciler orijinal Hipokrat yeminini etmekte ısrar edince fakülte yönetimi velilere karşı sert bir tutum sergiledi. Dekan yardımcısı Dr. Tuba Gül, yeminden 'cinsel yönelim' ifadesini çıkardı, ancak öğrenciler bu ifadeyi ekleyerek yeminlerini tamamladı. Törenin sonunda veliler fuayeden çıkarıldı ve mezuniyet hatırası fotoğrafları çekilmesin diye pano ters çevrildi. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin Dünya Tabipler Birliği'nin Hipokrat yeminini etmeleri gerektiğini vurguladı.
27 Haziran 2024

ABD'de Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin yanlısı protestolar, 108 öğrencinin tutuklanmasıyla daha da büyüyerek 30 üniversiteye yayıldı. Protestolar, Columbia Üniversitesi Rektörü Nemat Shafik'in polisi harekete geçirme kararı sonrası sertleşti. Ülke genelindeki gösterilerde 550'den fazla protestocu gözaltına alındı. Amerikan Senatosu'ndan Cumhuriyetçi bir grup, protestoların ele alınması için Başsavcıya çağrıda bulundu.
26 Nisan 2024
İşaretlediklerim