Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın İran ile ilgili ironik bir tweet'ini retweet'ledi. Musk, tweet'inde İran'ın çevresindeki ABD askeri üslerini gösteren bir meme paylaştı ve 'İran savaş istiyor. Bakın ülkelerini askeri üslerimize ne kadar yakın kurmuşlar' ifadesini kullandı. Şimşek, bu paylaşımı retweet'ledi.
28 Ekim 2023

Britanya'nın dış istihbarat servisi MI6'in başkanı Richard Moore, Türkiye'nin yeni dışişleri bakanı olarak atanan Hakan Fidan'ı tebrik etmek istediği bir Twitter mesajında yanlışlıkla sahte bir hesabı etiketledi. Moore, Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin tebrik mesajını alıntılayarak Fidan'a başarılar diledi. Yanlış hesabı etiketlediğini fark eden Moore, durumu düzeltmek için bir özür mesajı yayınladı ve iyi dileklerinin gerçek olduğunu belirtti.
5 Haziran 2023

İran'da Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin onayıyla, futbol maçlarında kadınlara stadyumlara giriş yasağı kaldırıldı. İran Futbol Federasyonu Başkanı Mehdi Tac, kararın uygulanması için içişleri bakanlığı ve spor bakanlığının istihbarat kurumlarıyla birlikte bir çalışma grubu oluşturduklarını belirtti. Ülkede kadınlara yönelik futbol yasağı, 'Mavi Kız' olarak anılan Seher Hudayari'nin yasağa tepki olarak intihar etmesi sonrasında yumuşamıştı. FIFA, daha önce Tahran yönetimine kadınların stadyumlara girişlerine izin vermesi çağrısında bulunmuştu.
1 Temmuz 2023

ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in Avusturya’nın başkenti Viyana’daki üç konseri, IŞİD bağlantılı iki kişinin saldırı planladığı gerekçesiyle iptal edildi. Viyana yakınlarında yaşayan 19 yaşındaki bir genç ve bir diğer IŞİD şüphelisi gözaltına alındı. Polis, ev baskınlarında çeşitli kimyasal maddelere el koydu. Konser organizatörü Barracuda Music, herkesin güvenliği için konserlerin iptal edildiğini ve biletlerin 10 iş günü içinde iade edileceğini açıkladı.
8 Ağustos 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın herhangi bir saldırısının Gazze'deki ateşkes müzakerelerini baltalayacağını ve yıkıcı sonuçlar doğuracağını belirtti. The Guardian'da yayımlanan ortak makalelerinde, İran'ın bölgedeki tansiyonu artırarak daha büyük bir savaşa yol açabileceği vurgulandı. İki ülke, Avrupa ve Orta Doğu'nun güvenliği için birlikte çalıştıklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde gerginliğin çözülmesi gerektiğini ifade etti.
18 Ağustos 2024

İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına misilleme olarak yüzlerce İHA ve füze ile karşılık vermesinin ardından, İsrail 'son anda' karşılık vermekten vazgeçti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı. ABD'nin, Türkiye üzerinden İran'a saldırının kısıtlı olması yönünde mesaj ilettiği ve Netanyahu yönetiminin bu görüşme sonrası savaş kabinesi ve bakanlar kurulunun önceden aldığı kararı değiştirdiği belirtildi.
14 Nisan 2024

Türkiye, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesi üzerine bir günlük yas ilan etti. Bu karar, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin önemini vurguluyor. Yas ilanı, Türkiye'nin İran'a olan taziye ve destek mesajı olarak değerlendiriliyor. Reisi'nin ölümü, bölgedeki siyasi dengeleri etkileyebilir.
20 Mayıs 2024

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin Lübnan’daki Hizbullah’a ve bölgedeki direniş hareketlerine güçlü bir şekilde destek vermeye devam edeceğini açıkladı. Pezeşkiyan, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’a hitaben yazdığı mektupta, direniş güçlerine desteğin İran’ın temel politikası olduğunu belirtti. Pezeşkiyan, bu direniş hareketlerinin İsrail'in Filistin halkına ve diğer bölge halklarına karşı savaş çığırtkanlığını ve suç politikalarını sürdürmesine izin vermeyeceğini vurguladı.
9 Temmuz 2024

İran hükümeti, ülkede Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan ve geniş destek bulan protestoları destekleyen sanatçıları soruşturmak üzere 'Ünlü Görev Gücü' adında bir komite oluşturdu. Komite, Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı Muhammed Mehdi Esmaili başkanlığında, 141 ünlü ismin listesini ekonomi bakanlığına göndererek vergi beyannamelerinin incelenmesini talep etti. Listede yer alan isimler arasında futbol oyuncusu Ali Daei ve aktris Taraneh Alidoosti gibi tanınmış kişilikler bulunuyor. Protestolara destek veren bazı ünlülere ekonomik yaptırımlar uygulandı, seyahat yasağı getirildi ve gözaltına alınanlar oldu.
25 Nisan 2023

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Azerbaycan ve Ermenistan'ın yer aldığı kuzeybatı sınırlarına askeri sevkiyat yaptı. Bu durum, Tesnim Haber Ajansı tarafından yayınlanan görüntülerle ortaya çıktı. Görüntülerde tank ve uzun menzilli topların bölgeye sevk edildiği görülüyor. İran'ın, Irak ile yaptığı anlaşmanın ardından bu ülkenin sınırlarındaki askeri teçhizatı Azerbaycan ve Ermenistan sınırlarına sevk ettiği belirtildi.
13 Eylül 2023

İran, İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği misilleme operasyonunun tamamlandığını ve saldırıya uğramadığı sürece yeni bir askeri harekata başlamayacağını duyurdu. Bu açıklama, iki ülke arasındaki gerilimin son dönemdeki seyrini ve potansiyel bir çatışmanın önlenmesi adına atılan adımları yansıtıyor. İran'ın bu kararı, bölgesel güvenlik ve uluslararası diplomasi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
14 Nisan 2024

Oscar ödüllü 'Satıcı' filmiyle tanınan İranlı oyuncu Terane Alidusti, Mehsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolara destek vermek için başörtüsüz fotoğrafını sosyal medyada paylaşmış ve 'rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' suçlamalarıyla 17 Aralık'ta gözaltına alınmıştı. Dünya çapında ünlü sanatçılar Alidusti'nin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Alidusti'nin annesi Nadire Hekimullahi, kızının şartlı tahliyeyle serbest bırakıldığını Instagram hesabından duyurdu.
4 Ocak 2023

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek Taylor Swift konserine saldırı planlayan iki IŞİD mensubu, Avusturya polisi tarafından yakalandı. Yakalanan şüphelilerden biri 19 yaşında ve Avusturya vatandaşı olup, temmuz ayında İslami terör örgütüne bağlılık yemini etmiş. Polis, şüphelilerin evlerinde çeşitli kimyasal maddeler buldu ve el koydu. Konserlerde güvenlik önlemleri artırıldı ve diğer suç ortakları için soruşturma devam ediyor.
7 Ağustos 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, bölgedeki direniş gruplarının, İsrail’e karşı tüm senaryolara hazır olduğunu ifade etti. Abdullahiyan, Irak, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölge turu kapsamında Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’la görüştü. Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Filistinli direniş grupları Hamas ve İslami Cihad’ın üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldiğini belirtti. Abdullahiyan, Gazze’deki sivillere, kadınlara ve çocuklara yönelik savaş çığırtkanlığı yapanları uyardı.
14 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'e karşı önleyici saldırıya geçebileceğini belirtti. Abdullahiyan, direniş liderlerinin, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı diğer direniş güçlerine yönelmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, direniş cephesinin önümüzdeki saatlerde herhangi bir önleyici saldırı olasılığını bekleyebileceğini söyledi.
16 Ekim 2023

27 Ocak'ta Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıda bir güvenlik amiri hayatını kaybetti ve iki güvenlik görevlisi yaralandı. Saldırgan İranlı yetkililer tarafından yakalandı. Azerbaycan saldırıyı kınayarak büyükelçiliği tahliye etti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olayı 'terör eylemi' olarak nitelendirdi. Büyükelçilik personeli ve aileleri ile hayatını kaybeden güvenlik amirinin cenazesi Bakü'ye getirildi. Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halefov, İran'ın olayı kapsamlı şekilde araştırmasını ve suçluları cezalandırmasını talep etti.
30 Ocak 2023

İsrail, İran'a karşı sınırlı bir saldırı planladığını ve hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. İsrail'in bu adımı, İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına karşılık olarak değerlendiriliyor. İran ise İsrail'in herhangi bir saldırısına saniyeler içinde karşılık vereceğini açıkladı. İki ülke arasındaki bu gerginlik, bölgede yeni bir çatışma ihtimalini gündeme getiriyor.
16 Nisan 2024

Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024

İstanbul Valiliği, İran'da ahlak polislerince gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin ölüm yıl dönümünde Beyazıt'ta anılmasına izin vermedi. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, Beyazıt meydanında Emini'nin öldürülmesinin yıl dönümünde anılması için İstanbul Valiliği'ne başvurmuştu. Ancak valilik, 16 Eylül'de düzenlenmesi planlanan anmaya izin vermeyeceğini bildirdi.
14 Eylül 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023
İşaretlediklerim