Sahipsiz sokak köpeklerini uyutmayı öngören 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme, sahipsiz hayvanların rehabilitasyon merkezlerinde toplanmasını ve tehlike arz eden hayvanların uyutulmasını öngörüyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanların sahiplenilmesi teşvik edilecek ve yerel yönetimlerin hayvan bakımevleri kurması zorunlu hale getirilecek. Kanun, hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirilirken, hükümet yetkilileri düzenlemenin insan, hayvan ve çevre sağlığını korumayı amaçladığını belirtti.
30 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokak hayvanlarını uyutmayı öngören düzenlemeye 'Evet' oyu veren milletvekillerini tebrik etti. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenleme, kamuoyunun tepkilerine rağmen onaylandı. Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen toplantıda, milletin meclisinin kritik bir sınavı başarıyla geçtiğini belirtti. Ayrıca, muhalefeti milli meselelerde basiretsizlikle suçladı ve İsrail'e karşı Türkiye'nin duruşunu vurguladı.
30 Temmuz 2024

Arslan Bulut, Türkiye'nin bilinçli olarak kötü yönetildiğini ve AKP iktidarının sorunların sebeplerini ortadan kaldırmak yerine sonuçların konuşulmasını engellemek için yasal önlemler aldığını iddia ediyor. Bulut, başıboş köpek sorununun çözülmesi için yasa hazırlandığını ancak sokak köpeği sayısının 10 milyona ulaşana kadar hiçbir şey yapılmadığını belirtiyor. Ayrıca, ülkenin başıboş bırakıldığını ve milyonlarca insanın sınırları rahatça geçtiğini ifade ediyor. Bulut, iktidarın kontrollü kaos yaratarak rejimi değiştirmek için zemin hazırladığını öne sürüyor.
25 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye'nin sokak hayvanları sorununa dikkat çekerek, hükümetin sokak hayvanlarını 'uyutma' planına karşı olduğunu belirtti. Özel, bu sorunun sınıfsal bir boyut kazandığını ve çözümün 'uyutma' olmadığını vurguladı. AKP'nin bu düzenlemeyi Meclis'e getirmeye hazırlandığını ve muhalefetin desteğini almak istediğini ifade etti. Özel, partiler arasında insancıl bir çözüm için uzlaşma çağrısında bulundu.
24 Mayıs 2024

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM Genel Kurulu'nda sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne karşı çıktı. Şık, asıl büyük sorunun 'sahipli ama başıboş siyasetçiler' olduğunu vurguladı ve iktidarın insani çözümleri yok saydığını belirtti. Muhalefet milletvekilleri, teklifin kabul edilmesini 'katliam yasası' olarak değerlendiriyor.
29 Temmuz 2024

KONDA Araştırma'nın anketine göre, Türkiye genelinde 10 kişiden altısı sokak hayvanlarının 'uyutulması' düzenlemesine karşı çıkıyor. AKP'nin Meclis'e sunduğu bu yasa teklifi, sokak hayvanlarının uyutulmasını öngörüyor ve kamuoyunda tepki çekiyor. Ankete katılanların yüzde 63'ü bu yöntemin doğru olmadığını belirtirken, yüzde 22'si sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünüyor. Yüzde 15 ise gerekli hallerde uyutulabileceğini savunuyor.
20 Temmuz 2024

TBMM'ye 26-29 Temmuz tarihleri arasında ziyaretçi yasağı getirildi. Bu kararın, sokak hayvanlarına yönelik tepki çeken 'uyutma' düzenlemesi nedeniyle alındığı belirtiliyor. AKP, bu düzenlemeyi Genel Kurul'dan geçirmekte ısrarcı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da milletvekillerine bu konuda taviz verilmemesi gerektiğini söyledi. Düzenleme, kamuoyunda ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından yoğun eleştirilere maruz kalıyor.
25 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, TBMM gündemine gelen sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısının uygulanamayacağını dokuz maddede açıkladı. İmamoğlu, mevcut yasanın bile tam uygulanmadığını, sahiplendirme çalışmalarının yetersiz olduğunu ve yasa tasarısının biyolojik dengeyi bozabileceğini belirtti. Ayrıca, milyonlarca sokak hayvanının uyutulmasının vicdanlarda derin tahribat yaratacağını vurguladı. İmamoğlu, çözüm olarak hayvanların rehabilitasyonunun yapılması ve gönüllülerle işbirliği içinde takibinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
16 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Fransız oyuncu Brigitte Bardot, Türkiye'deki sokak köpekleri için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazdı. Bardot, Türkiye'nin sokak hayvanlarına gösterdiği merhametle bilindiğini hatırlatarak, yeni yasa teklifinin ülkenin imajını zedeleyeceğini belirtti. Erdoğan, hayvanseverlerden sokak köpeklerini sahiplenme kampanyasına destek beklediğini ifade etmişti. Bardot, daha önce de benzer bir konuda dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazmıştı.
24 Temmuz 2024

Türk Psikologlar Derneği, Ankara'nın Altındağ ilçesinde sahipsiz köpeklerin öldürülmesi üzerine, belediyelere köpek öldürme yetkisi veren yasanın iptal edilmesini talep etti. Dernek, bu yasanın şiddete eğilimli kişileri cesaretlendirdiğini ve daha korkunç şiddet olaylarının habercisi olabileceğini belirtti. Altındağ Belediyesi ise köpeklerin doğal yollardan öldüğünü ileri sürdü. Sosyal medyada büyük tepki çeken olay, derin travmatik etkiler yarattı.
9 Ağustos 2024

Murat Belge, sokak köpeklerini zehirleme girişiminin laik kesim tarafından onaylanamayacağını ve bu kesimin beklenenden daha içten bir hayvan savunması gösterdiğini belirtti. Müslüman halkın da bu 'tedbir' hakkında olumsuz düşünenlerin beklenenden fazla olacağını ifade etti. Anadolu halkının önemli bir kısmının ise bu girişimi protesto edenlerin hayvanseverliğini aşırı bulacağını düşündüğünü söyledi. Belge, bu tür girişimlerin toplumda kutuplaşmayı artırabileceğini vurguladı.
22 Temmuz 2024

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Altındağ Belediyesi'ne bağlı bir barınakta çok sayıda köpek öldürüldü. Olay, sokak köpeklerini 'uyutma' yasasının yürürlüğe girmesinin ardından meydana geldi. Hayvanseverler, bazı köpeklerin gömüldüğünü ve poşetler içinde çukurlara atıldığını tespit etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi, olayın kendi sorumluluk alanlarında olmadığını belirterek, katliamın takipçisi olacaklarını açıkladı.
9 Ağustos 2024

Edirne Uzunköprü'de belediyeye ait çöp depolama alanında yaklaşık 15 köpek ölü olarak bulundu. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma' konusundaki tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından yaşandı. Uzunköprü Belediyesi, hayvanların sahipsiz kişilerce öldürüldüğünü öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Benzer köpek ölümleri daha önce Niğde ve Ankara Altındağ'da da görülmüştü.
12 Ağustos 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren ve 30 Temmuz'da Meclis'ten geçen tartışmalı kanun teklifini esastan incelemeye karar verdi. Kanunun 2 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin ardından Niğde ve Ankara Altındağ'da çok sayıda köpek ölü bulunmuştu. CHP, 15 Ağustos'ta kanunun 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvuruyu eksiksiz buldu ve davanın esastan görülmesine karar verdi.
5 Eylül 2024

Emin Çölaşan, devlet bütçesinin kötü durumda olduğunu ve emeklilere yapılan maaş artışlarının yetersiz kaldığını belirtti. Devletin bütçe açığını kapatmak için çeşitli mal ve hizmetlere zam yapacağını öne sürdü. Ayrıca, başıboş sokak köpekleri sorununun da gündemde olduğunu ve bu konuda hazırlanan yasa teklifinin Meclis'te olduğunu ifade etti. Sokak köpeklerinin sayısının bilinmediğini ve barınakların yetersiz olduğunu vurguladı.
19 Temmuz 2024

İstanbul'un Fatih ilçesinde bir kişinin köpek saldırısı sonucu ölmesinin ardından belediye, üç köpeği Yedikule Hayvan Barınağı'na götürdü. Bu olay, sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren tartışmalı kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından gerçekleşti. Kanunun yürürlüğe girmesiyle Niğde, Ankara ve Edirne'de de çok sayıda köpek öldürülmüştü. Fatih Belediyesi, saldırının ardından altı köpeği tespit etti ve üç köpeği barınağa götürdü, diğer üç köpek ise aranıyor.
20 Ağustos 2024

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Teklifin 4'üncü maddesinde yer alan 'rehabilite edilenler' ifadesi 'rehabilite edilen köpekler' şeklinde değiştirilerek kediler kapsam dışına alındı. 'Ötanazi' ibaresi düzenlemeden çıkarılsa da 'uyutma'ya imkan tanıyan madde kabul edildi. Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Ertürk'ün Meclis'e girişi yasaklandı.
23 Temmuz 2024

Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus Meydanı’nda toplanan hayvanseverler, köpeklerin öldürülmesine karşı bir eylem düzenledi. Doğa, İnsan, Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Tülay Danacıoğlu, sahipsiz köpeklerin toplatılmasının ve barınaklarda tutulmasının hayvanların doğal yaşam hakkına aykırı olduğunu belirtti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu’ndan Haydan Özkan ise kısırlaştırmanın önemine dikkat çekerek, çözümün doğumu engellemek olduğunu vurguladı. Eylemde, belediyelerin gönüllü hayvanseverlerle işbirliği yaparak kısırlaştırma seferberliği başlatması gerektiği ifade edildi.
30 Haziran 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. Teklife göre, bir hayvanın sahipli sayılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek tepki gösterdi. AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, kedilerin zarar vermediği için şu anda gündemde olmadığını ifade etti.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim