Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurmuştu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılmış ve öğrenciler yurtlardan ayrılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, KYK yurtlarında kalan öğrencilere 20 Şubat'a kadar olan dönem için ücret iadesi yapılacağını Twitter üzerinden açıkladı. CHP Milletvekili Murat Emir ise bu kararın daha önce alınması gerektiğini belirterek tepki gösterdi.
9 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Adana'da yapmış olduğu basın toplantısında, daha önce 1 Mart olarak açıklanan eğitim öğretim başlangıç tarihini, değişen verilere göre 13 Mart'a ertelediklerini duyurdu. Bakan Özer, yeni verilere göre durumu tekrar değerlendirip kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti. Bu erteleme, Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve can kaybının 44 bin 218'e ulaştığı yıkıcı depremlerle bağlantılıdır.
26 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ardından, 15 Mayıs Pazartesi günü okulların tatil edileceğini duyurdu. Ayrıca, bu tarihte öğretmenlerin de idari izinli sayılacağını belirtti. Bakan Özer, bu kararın okulların ve öğretmenlerin bir sonraki öğretim gününe rahat ve sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmeleri için alındığını ifade etti.
7 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimi yaza kadar uzaktan yapılacağı yönündeki kararlarına Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bir bildiri yayımlayarak itiraz etti. Akademisyenler, öğrenci yurtlarının depremzedeler için uygun olmadığını ve kararın yeni mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, kampüs ortamının depremzede öğrenciler için iyileştirici bir etkisi olabileceğini ifade ettiler.
13 Şubat 2023

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), özel üniversitelerde eğitim verip muhalif medyada yazı yazan akademisyenlerle sözleşme yenilenmemesi için harekete geçti. Bu durum, sözleşme döneminin yaklaştığı bir dönemde gerçekleşti. İstanbul ve Ankara'daki bazı üniversiteler bu konuda uyarıldı. YÖK yetkilisi, akademisyenlerin üniversitedeki eğitime vakit ayırmaktan çok medyaya vakit ayırdığını ve yeni dönemde buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
15 Ağustos 2023

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitime ara verilen 10 ildeki okulların açılış tarihleri Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından duyuruldu. Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da okullar 1 Mart'ta eğitime başlayacak. Gaziantep ve Osmaniye'de eğitime ara 13 Mart'a, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da ise 27 Mart'a kadar uzatıldı.
20 Şubat 2023

AKP MKYK üyesi ve eski milletvekili Metin Külünk, depremzede öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için uzaktan eğitim yerine hibrit eğitim modelinin uygulanmasını önerdi. Külünk, kampüse gelebilen öğrenciler için yüz yüze eğitimin devam etmesi gerektiğini ve hibrit modelin öğrencilerin psikolojisi için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, pandemi sürecinde üniversitelerin uzaktan eğitim sistemlerini geliştirdiğini ve bu tecrübenin hibrit modelin uygulanmasını kolaylaştıracağını belirtti.
22 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, 28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan seçimlerin ikinci turunun ardından 29 Mayıs'ta okulların tatil edileceğini duyurdu. Bu tatil gününde öğrenciler izinli olacak ve öğretmenler idari izinli sayılacak. İlk tur seçim sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 49,50, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,89 ve Sinan Oğan yüzde 5,17 oranında oy almış ve seçim ikinci tura kalmıştı.
22 Mayıs 2023

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun yüz yüze eğitim görmek isteyen öğrenciler için KYK yurtlarının hizmet vereceğini açıklamasına rağmen, Antalya'daki öğrenciler KYK yurtlarına alınmıyor. Depremler nedeniyle yurtlar depremzedelere tahsis edilmiş ve Antalya'nın deprem bölgesi destek ili olması sebebiyle öğrencilerin yurtlara alınmadığı belirtiliyor. Akdeniz Üniversitesi önce hibrit eğitime geçileceğini duyurmuş, ancak sonrasında KYK yurtlarında kalan öğrencilerin uzaktan eğitime devam edeceğini açıklamıştır. Öğrenciler, yurtların boş olmasına rağmen alınmadıklarını ve yeterli bilgiye ulaşamadıklarını ifade ederek durumdan şikayetçi.
6 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından YÖK'ün üniversitelerin bahar dönemini ertelediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurmasına rağmen, üniversitenin ders kayıt sistemini 14 Şubat'ta açma kararına tepki gösterdi. Öğrenciler, deprem bölgesindeki ve depremden etkilenen arkadaşlarının internet ve bilgisayar erişimi olmadığını, bu nedenle kayıt sürecinin ertelenmesi gerektiğini belirtiyor. Daha önce, deprem nedeniyle ders seçim süreci bir hafta ertelenmiş ve YÖK'ün 'üniversiteler ikinci bir duyuruya kadar kapalı' açıklaması yapılmıştı.
13 Şubat 2023

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle öğrencilerin yurtlarda kalma zorunluluğunun ortadan kalktığını belirtti. Özel yurtların, öğrencilerden kalan dört aylık ücretin yüzde 30'u kadar cayma bedeli talep ettiğini ifade etti. Emir, bu durumun öğrencileri ekonomik olarak zorladığını ve deprem gibi mücbir sebeplerin varlığında cayma bedelinin talep edilemeyeceğini savundu. Ayrıca, KYK yurtlarından çıkan öğrencilerin borç durumu ve ödeme yapılıp yapılmayacağı konusunda belirsizlik olduğunu dile getirdi.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün üniversiteleri ertelemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaktan eğitime geçilmesi kararı sonucu, özel yurtlarda kalan öğrenciler yurtta kalmadıkları günler için de ücret ödemeye devam etti. Öğrenciler, üniversitelerin açılma ihtimaline karşı yurt ücretlerini ödemeye devam ederken, sözleşmelerini feshetmek isteyenler cayma bedeli ödemek zorunda kaldı. Bazı yurtlar öğrencilerin kalmasına izin verirken, bazıları izin vermedi. Öğrenciler ve aileler, bu durumdan maddi olarak mağdur olduklarını ve çözüm bulunmasını talep ediyor.
31 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarında normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden eğitim öğretim ücretinin yıllık değil, sadece tekrar gerektiren ders veya dönem başına alınacağını duyurdu. Bu kararın, bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden kaldığı ders ücreti yerine yıllık ücret talep ettiği şikayetleri üzerine alındığı belirtildi. YÖK, tüm vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilen karara uygun hareket edilip edilmediğinin ilk denetim döneminde gözden geçirileceğini vurguladı.
19 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yedi üniversiteye rektör atadı. Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre; Altınbaş Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi'nin yeni rektörleri belirlendi.
15 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Öğrenciler ve akademisyenler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini, ihtiyacı olanların yurtlarda kalabileceğini ifade etti ancak detaylar hakkında bilgi vermedi. Öğrencilerin yurtlara nasıl yerleştirileceği ve mağduriyetlerinin nasıl giderileceği konusunda sorular cevapsız kaldı.
17 Şubat 2023

Türkiye'de depremden etkilenen 10 ildeki okullar, hasar tespit çalışmaları nedeniyle 1 Mart'a kadar eğitime ara vermiştir. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, diğer 71 ilde eğitimin 20 Şubat'ta başlayacağını ve bir daha ertelenmeyeceğini ifade etmiştir. Ayrıca, deprem bölgesinden diğer illere gelecek öğrenciler için okulların kapasitesini artırma çalışmaları yapıldığı ve özel okulların burs kapasitesini yüzde 3'ten yüzde 10'a çıkardığı belirtilmiştir.
12 Şubat 2023

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tüm sınıfları kapsayacak şekilde bir müfredat değişikliği üzerinde çalıştıklarını ve bu değişikliği Aralık ayında kamuoyuna açıklamayı planladıklarını belirtti. Tekin, değişiklikle çocuklara gereksiz ve düzeylerinin üstünde bilgi yüklemesi yapılmayacağını, derslerin tamamında sadeleşme olacağını ifade etti. Tekin, müfredattaki ağırlığı hafifletmeyi amaçladıklarını ve bu çalışmalar tamamlandığında her ders için oluşturulan komisyonların gerekli değerlendirmelerde bulunacağını söyledi.
1 Kasım 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 'Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı'nda yapay zeka program danışma biriminin kurulacağını açıkladı. Özvar, yapay zekanın eğitimde sağladığı kolaylıkların önemini vurgulayarak, üniversitelerdeki geleneksel programlara yapay zeka derslerinin entegre edileceğini ve bu alanın öğrenciler tarafından öğrenilmesinin yükseköğretim programlarının modernizasyonu için önemli olduğunu belirtti.
19 Aralık 2023
İşaretlediklerim