Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

Türkiye'de yapılacak olan seçimler için takvim Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular 19 Mart'ta, siyasi partilerin milletvekili aday listeleri ise 9 Nisan'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunulacak. Cumhurbaşkanı ve milletvekili kesin aday listeleri sırasıyla 31 Mart ve 19 Nisan'da ilan edilecek. Yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan'da başlayacak.
14 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyeti'nde 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için seçim takvimi 18 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener tarafından yapılan açıklamaya göre, seçim takviminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında oy kullanma ilkeleri üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs'ta tekrar oy kullanılacak ve seçime girme yeterliliği bulunan 36 parti bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimlerin kararını imzalayarak resmileştirdi. Karar, Erdoğan'ın açıklamasının ardından aynı gün mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimler için 40'tan fazla genelgeyi hazırda bekletmekteydi ve 10 kadar genelge daha Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacak.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında 14 Mayıs'ı seçim tarihi olarak işaret etmesi üzerine, seçim sürecinin başlangıç tarihi konusunda tartışmalar ortaya çıktı. Mevcut iki farklı kanun, seçim sürecinin başlangıcı için farklı süreler öngörüyor: Milletvekili Seçim Kanunu 90 gün, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu ise 60 gün. Hukukçular arasında bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Erdoğan'ın seçim kararını 10 Mart'ta imzalayacağı ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nihai seçim takvimini ilan edeceği belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta karar alacağını belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve genel başkan Erkan Baş, Erdoğan'ın hukuken aday olamayacağını, çünkü seçim yenilenmesi kararının Meclis çoğunluğuyla alınması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra düzenlenmesi gerektiği, bu durumun 14 Mayıs tarihindeki seçimler için geçerli olmadığı belirtildi.
24 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, yerel seçimler 2024 yılının Mart ayının son pazar günü olan 31 Mart'ta düzenlenecek. Seçmen kütüğü ise 1 Ekim 2023'ten itibaren YSK tarafından belirlenecek askı süresinin başlangıç tarihine kadar güncellenebilecek.
1 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde gümrük kapılarında oy verme sürecini düzenleyen bir genelgeyi Resmi Gazete'de yayımladı. Genelgeye göre, oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü sona erecek. İkinci tur oylama gerektiğinde ise 20 Mayıs'ta başlayıp 28 Mayıs'ta sona erecek. Oy verme işlemleri sırasında kullanılacak malzemeler ve geçerli veya geçersiz sayılacak oyların kriterleri belirlendi. Ayrıca, oy verme sürecinde görev alacak personel ve düzenin sağlanması gibi konular da genelgede yer aldı.
19 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge, 14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin düzenli ve dürüst bir şekilde yürütülmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve ilgili seçim kurullarına kamu kurum ve kuruluşlarınca işgücü, araç ve gereç desteği sağlanmasının önemini vurguluyor. Genelgede, seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve millet iradesinin sandığa sağlıklı yansıması için gerekli tüm önlemlerin alınacağı ve bu konuda kamu kurum ve kuruluşları, kamu bankaları yöneticileri ve güvenlik güçlerinin amirlerinin azami gayret göstereceği belirtiliyor.
15 Mart 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kararını imzalamasının ardından, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağını açıkladı. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, oylama 28 Mayıs'ta tekrarlanacak. Erdoğan'ın seçim kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve YSK'nın seçimle ilgili 40'tan fazla genelgesi hazır bekletiliyor.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya ile yaptığı görüşmede, seçimlerin 18 Haziran'da yapılması gerektiğini vurguladı ve seçimlerin ertelenmesi fikrine karşı çıktı. Akşener, Anayasa gereği seçimin savaş dışında ileri bir tarihe alınamayacağını belirtti. 6 Şubat'ta meydana gelen ve 13,5 milyon kişiyi etkileyen depremler sonrası, bir hükümet yetkilisi 14 Mayıs'ta seçim yapmanın güçlüklerini dile getirmişti. Akşener ise daha önce 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin deprem nedeniyle 18 Haziran'a kalabileceğini ifade etmişti.
12 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrasında, 14 Mayıs'ın Türkiye'de seçimler için muhtemel tarih olarak öne çıktığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesi, seçim takvimine ilişkin detayları paylaştı. Takvimde, cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi, kamu görevlileri ve belediye başkanlarının istifa etme süreleri gibi önemli tarihler yer alıyor. Seçim kararının Meclis'te alınması gerektiği, ancak AKP ve MHP'nin gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için Erdoğan'ın kararnameyle Meclis'i feshederek seçime gitmesinin beklendiği ifade ediliyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete'de yayınlanacak bir kararname ile Meclis'i feshedecek ve Türkiye 14 Mayıs'ta erken seçime gidecek. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenecek ve süreç başlayacak. Takvim, kamu görevlilerinin istifa etme süresinden, seçmen listelerinin askıya çıkmasına, adaylık başvurularından, oy pusulası yerlerinin belirlenmesine kadar önemli tarihleri içeriyor. Meclis'in nisan ayına kadar çalışması ve sonrasında seçim için tatile girmesi bekleniyor.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek erken seçim kararı almasının ardından Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimini 18 Mart'ta başlayacak şekilde belirledi. Takvim, kamu görevlilerinin milletvekili adayı olabilmek için istifa etmeleri gereken son gün olan 16 Mart'tan başlayarak, Türkiye genelinde oy verme işleminin yapılacağı 14 Mayıs'a kadar olan süreci kapsıyor. Seçim süreci, adaylık başvuruları, seçmen listelerinin askıya çıkması, ittifak protokollerinin teslimi ve yurt dışında oy verme işlemleri gibi önemli tarihleri içeriyor.
13 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak siyasi partilerin uyması gereken kuralları açıkladı. Partiler, ittifak protokollerini 24 Mart Cuma günü saat 17:00'ye kadar YSK'ye teslim etmeleri gerekiyor. İttifak protokolünde değişiklik yapma veya ittifaktan çekilme için son tarih 7 Nisan Cuma günü saat 17:00 olarak belirlendi. İttifak unvanları, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalı ve işaret, amblem veya logo içermemeli.
16 Mart 2023

AKP, daha önce muhalefetin erken seçim çağrılarına karşı çıkarken, şimdi seçimlerin öne alınmasını değerlendiriyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin konuşulduğu, yeni seçim kanununun yürürlüğe gireceği tarihin sonrasına denk gelebileceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak seçim tarihini güncelleyebileceklerini söylemişti. AKP Isparta Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Kurban Bayramı, Hac dönemi ve sınav takvimini dikkate alarak seçimlerin en geç 7 veya 14 Mayıs'ta yapılmasının mümkün olabileceğini açıkladı.
9 Ocak 2023
İşaretlediklerim