Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Başakşehir'de Eros adlı kedinin öldürülmesi olayında katil İbrahim Keloğlan'a verilen iki yıl altı ay hapis cezasını, Hayvanları Koruma Kanunu'na atıfta bulunarak savundu. Bu cezanın kanun kapsamında bugüne kadarki en yüksek ceza olduğunu belirtti. Keloğlan, iyi hal indirimiyle serbest bırakıldı ve yurt dışına çıkış yasağı kondu. Cumhuriyet Başsavcılığı, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına itiraz etti.
13 Mart 2024

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe şiddet uygulayan ve bu eylemleri kameralara yansıyan iki barınak çalışanı, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılanıyor. Sanıklar Murat Bacak ve Sefa Çakmak, altı yıla kadar hapis cezası talebiyle tutuklanmış, ancak son duruşmada tahliye edilmişlerdir. Davanın görülmesi 20 Ocak'a ertelenmiştir. Murat Bacak, köpeğin saldırısını engellemek için vurduğunu savunurken, Sefa Çakmak da Bacak'ın korkudan dolayı köpeğe vurduğunu ifade etmiştir.
2 Ocak 2023

Çorum'da izinsiz düğün ve eğlencelerde silahla havaya ateş eden 41 kişiye toplam 75 bin 304 lira para cezası kesildi. Valilik, kırsal kesimdeki düğün, asker uğurlama ve benzeri etkinliklerde silahla ateş edilmesini önlemek amacıyla denetimler başlattı. Denetimlerde sekiz tabanca, altı av tüfeği ve beş kuru sıkı tabancaya el konuldu. Ayrıca, ceza kesilen kişiler hakkında 'genel güvenliğin tehlikeye sokulması' ve 'emre aykırı davranış' suçlarından adli işlem başlatıldı.
20 Ağustos 2024

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

Antalya'da doğada bitkin halde bulunan üç baykuş yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından tedaviye alındı. Tedavi sürecinin ardından bu baykuşlar doğaya bırakılacak. Doğal Yaşam Parkı şube müdürü Aygül Arsun, parkın Batı Akdeniz havzasının önemli kurtarma hayvan bahçelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, parkta yaralı diğer hayvanların da tedavi edildiği ve doğal ortamlarına kavuşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
23 Mayıs 2024

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde, Geçit Mahallesi'nde kimyasal madde için kullanılan yaklaşık 80 varil bulundu. Zabıta ekiplerinin ihbarı üzerine bölgeye AFAD KBRN ekibi sevk edildi ve yapılan incelemede varillerin kapaklarının açık olması nedeniyle etil kloroformat maddesinin etkisini kaybettiği belirlendi. Varilleri bıraktığı tespit edilen ve geri dönüşüm işi yaptığı öğrenilen E.Y'ye 90 bin lira ceza kesildi.
19 Eylül 2024

Manisa'da kuruyan Marmara Gölü'nde balıkçı kooperatifine çıkarılan 322 bin TL'lik borcun iptaline yönelik dava sonuçlandı. Mahkeme, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün çıkardığı borcun hukuka aykırı olduğuna ve kurumuş gölden dolayı kira talebinin olamayacağına karar verdi. Avukat Cem Altıparmak, gölün koruma altında olduğunu ve kuruyan sulak alanın rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, gölün kurutulmasının ve tarımsal amaçla kullanılmasının yasak olduğunu ifade etti.
26 Ocak 2023

Türkiye’ye giriş yapmak üzere Pazarkule Sınır Kapısı’na gelen Yunanistan plakalı bir otomobilde, kanguru, alpaka, papağan, uçan sincap ve Patagonya marası gibi cins hayvanlar ele geçirildi. Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Şubesi ekiplerince yapılan aramada, otomobilin bagajında ve içinde toplam 42 hayvan bulundu. Sürücü gözaltına alınırken, yakalanan hayvanlar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilecek.
30 Ağustos 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, taksicilerin kısa mesafe yolcu ve turist seçmesi, taksimetre açmaması gibi şikayetler üzerine Taksim'de denetim yürüttü. Denetimlerde, kısa mesafede yolcu seçen iki taksi sürücüsüne 8 bin 128 lira ceza kesildi ve çalışma ruhsatları geçici süreyle askıya alındı. Ceza uygulanan taksiciler Hakan Ege ve Halil İbrahim Arıcı, yolcu seçmediklerini iddia ederek, verilen cezalara tepki gösterdi.
23 Ağustos 2023

Yalova Milletvekili Meliha Akyol'un aracını yanlış yere park ettiğini sosyal medyada ifşa eden Berkant Fitoz ve Recep Adıgüzel isimli vatandaşlar, 'kişisel verileri hukuka aykırı şekilde ele geçirmek ve yaymak' suçundan hapis ve para cezasına çarptırıldı. İki vatandaş, Akyol'un aracının park yasağını ihlal ettiğini belirterek polisi aramış ve bu süreçte polis memurlarıyla olan konuşmalarını canlı yayınlamıştı. Mahkeme, her birine ayrı ayrı iki yıl bir ay hapis ve 17 bin 900 lira vekalet ücreti ödeme cezası verdi.
18 Nisan 2024

İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ekipleri, Kabataş Sahili'nde yasal olmayan yollarla denizden çıkarılan midyelerin bir araca yüklendiğini tespit etti. Araçta 95 çuval içerisinde bulunan iki ton midyeye el konulurken, şüpheli Ö.A.'ya 'Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 26 bin 242 lira para cezası verildi. Midyeler, canlılığını sürdürmesi ve doğal yaşama kazandırılabilmesi amacıyla tekrar denize bırakıldı.
22 Ağustos 2024

Küçükçekmece açıklarında denizi kirleten Liberya bandıralı ticari gemiye, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından 31 milyon 858 bin 359 lira para cezası kesildi. Geminin denize kirli su tahliye ettiği ihbarı üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı ve TÜÇA ekipleri olaya müdahale etmiş ve geminin çevre kirliliğine sebep olduğunu belirlemişti.
29 Eylül 2023

Antalya'nın Kepez ilçesinde, polis ekiplerinin yaptığı trafik uygulaması sırasında bir otomobilin bagajında cam kafes içinde piton yılanı bulundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Antalya Şefliği ekipleri, yaklaşık iki metre uzunluğundaki yılanın 'Top Piton (Python regius)' cinsi olduğunu tespit etti. Araç sürücüsüne 'Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefet' suçundan 26 bin 390 lira para cezası kesildi. Yılan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkına teslim edildi.
14 Kasım 2023

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesindeki otobüs terminalinde, ihbar üzerine bir kişinin eşyalarını arayan Beşikdüzü Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cam fanusta bir piton ve kafeste iki kumru buldu. Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme kapsamında piton, Doğa Koruma ve Milli Parklar Vakfıkebir Şefliği tarafından Ortahisar Belediyesi Trabzon Akvaryum’a teslim edildi. Hayvanların sahibi, sirkte gösteri amaçlı kullandığını belirtse de herhangi bir belgesi olmadığı için 16 bin 644 lira ceza ile cezalandırıldı.
15 Mart 2024

Erzurum’da karayolu kenarında biri yaralı, diğeri bitkin halde bulunan iki kerkenez kuşu, bir vatandaş tarafından fark edilip Doğa Koruma ve Milli Parklar Erzurum Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Veteriner Selçuk Bayraktar tarafından muayene edilen kerkenezlerin kardeş olduğu belirlendi. Tedavi ve bakımlarının ardından kerkenezlerin doğal yaşam alanlarına bırakılacakları bildirildi.
26 Haziran 2024

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bir evden ziynet eşyası çaldıkları iddiasıyla gözaltına alınan iki şüpheli tutuklandı. Polis, sekiz çeyrek altın, bir yarım altın, bir beş taş yüzük ve bir altın kolyenin çalındığı ihbarı üzerine harekete geçti. Y.Ş. ve M.U. isimli zanlılar İstanbul'da düzenlenen operasyonla yakalandı. Zanlılardan Y.Ş'nin dokuz, M.U'nun ise 173 suç kaydı olduğu belirlendi.
9 Ağustos 2024

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, İstanbul Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kuzguncuk sahilinden yasak yolla çıkarılan 1 ton kaçak midyeye el konuldu. Şüpheli T.S.'nin kullandığı araçta 50 çuval içinde bulunan midyelere el konulurken, şahsa 'Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 26 bin 242 lira para cezası kesildi. El konulan midyeler yeniden denize bırakıldı.
14 Ağustos 2024
İşaretlediklerim