İstanbul'un yeni valisi Davut Gül, LGBTİ+ topluluğuna yönelik etkinlik ve gösterilere izin verilmeyeceğini belirtti. Kadıköy kaymakamlığı, Lambdaistanbul'un çay etkinliğini yasakladı ve geçen hafta 'Pride' filmi gösterimine katılanlar gözaltına alındı. Vali Gül, aile kurumunu tehdit eden faaliyetlere izin verilmeyeceğini ve izinsiz gösterilere müsaade edilmeyeceğini Twitter üzerinden duyurdu.
16 Haziran 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV'de Selahattin Demirtaş'ın 'Dad' isimli kitabının tanıtılmasının ardından kanala ceza vermişti. Halk TV Ankara Grup Temsilcisi Serhan Asker, bölge idare mahkemesinin (istinaf) RTÜK'ün verdiği cezanın yürütmesini durdurma kararı aldığını açıkladı. Bu kararın mahkemede tartışılacağı belirtildi.
14 Nisan 2023

Denizli merkezli Pamukkale TV'nin 10 yıllık uydu yayın lisansı 28 Mart 2022'de sona erdiği halde kanal yayınlarına devam ediyor. RTÜK, lisansı yenilenmeyen ve mevzuata göre yayın yapmaması gereken kanala karşı herhangi bir işlem yapmıyor. Kanalın kurucusu Emin Barıner, AKP'den Denizli milletvekili aday adayı olmuş bir isim. Pamukkale TV, lisansı yenilemek için gereken 1 milyon 515 bin lira ödeme yapması gerekiyor ve mevzuata göre lisanssız yayın yapanlar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılabiliyor.
3 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, depremle ilgili yayın yapan bazı medya kuruluşlarını provokasyon yapmakla suçladı ve bu kuruluşların RTÜK uzmanları tarafından yakından takip edildiğini, gerekli raporlamaların yapıldığını ifade etti. Ayrıca, İstanbul başsavcılığının gazeteciler Merdan Yanardağ ve Enver Aysever hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla soruşturma başlattığı bilgisine de yer verildi.
11 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV'de yayınlanan ve tarikat ile seküler aile hayatlarını konu alan 'Kızıl Goncalar' dizisine, 'toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık' gerekçesiyle yüzde üç idari para cezası ve iki kez program durdurma cezası verdi. Dizi, iktidara yakın çevreler ve tarikatlar tarafından eleştirilmiş ve hedef gösterilmişti. Ayrıca, dizinin tanıtım afişlerine saldırı düzenlenmiş ve çekimler için verilen mekan izinleri iptal edilmişti.
28 Aralık 2023

İktidara yakınlığıyla bilinen Albayrak Medya Grubu bünyesindeki TVNET Radyo'nun, 1 Ocak'tan itibaren RTÜK onayı olmaksızın karasal yayın yaptığı ve 23 Aralık 2022 tarihinden itibaren de Türksat 4A uydusu üzerinden lisanssız yayınlarına devam ettiği ortaya çıktı. RTÜK'ün ve Türksat'ın resmi sitelerinde radyonun adı yer almıyor. 6112 Sayılı Kanun'a göre her yayın platformu için ayrı lisans alınması gerektiği ve lisanssız yayın yapanların cezai yaptırımlara tabi olabileceği belirtiliyor.
2 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Exxen, Blu TV gibi dijital yayın platformlarının yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek uyarıda bulundu. RTÜK, içerik denetimlerine hız verdiğini ve gerekli hallerde en ağır yaptırımları uygulamaktan çekinmeyeceğini açıkladı. Ayrıca, milli güvenlik, terör propagandası, çocuk ve gençlerin gelişimine zararlı içerikler ile Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine yapılan yayınlara izin verilmeyeceği vurgulandı. RTÜK, diyalog ve anlayış çerçevesinde sorunları çözmeyi tercih ettiğini, ancak gerekli görüldüğünde yaptırım gücünü kullanacağını belirtti.
3 Temmuz 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV, Halk TV ve Tele 1 kanallarına çeşitli programlarda yapılan yorumlar nedeniyle para cezası kesti. FOX TV sunucusu Gülbin Tosun'un iktidarın kadın politikalarını eleştirmesi, Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın deprem sonrası yaşananları tartışması ve Tele 1'de Merdan Yanardağ ile Emre Kongar'ın Şanlıurfa Belediyesi'nin yardımları Taliban'a göndermesini eleştirmesi ceza gerekçesi oldu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu savunarak durumu eleştirdi.
5 Nisan 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kanal D'de yayınlanan ve Uluslararası Emmy ödüllü 'Yargı' dizisinin bir bölümünde, bakım kuruluşlarında kalan çocukların istismarını konu alan sahneler nedeniyle diziyi RTÜK'e şikayet etti. Dizide, yetimhanede büyüyen ve istismara uğrayan bir karakterin hikayesi anlatılmaktadır. Bakanlık, bu tür sahnelerin bakım kuruluşlarını ve çocukların psikolojik gelişimlerini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, dizilerde korumadaki çocukların örselenmemesi ve bakanlık politikalarına hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
19 Aralık 2023

ABD'li perakende şirketi Target, 'Onur Haftası' öncesinde satışa sunduğu LGBT+ temalı ürünleri, çalışanlarının güvenliğini tehdit eden seviyeye ulaşan tepkiler nedeniyle mağazalardan çektiğini açıkladı. Ürünler arasında gökkuşağı motifli tişörtler, kupalar ve benzeri aksesuarlar bulunuyordu. Bazı eyaletlerde ürünler mağazanın arka tarafına taşınırken, online mağazalardan da kaldırıldı. Ayrıca, Malezya'da eşcinselliğin yasak olması nedeniyle Swatch markasının gökkuşağı motifli saatlerine el konulduğu bilgisi verildi.
24 Mayıs 2023

New York Valisi Kathy Hochul, şehirdeki 'yalnızlık salgını' ile mücadele amacıyla seks terapisti Dr. Ruth Westheimer'ı şehrin fahri yalnızlık elçisi olarak atadı. Westheimer, 1980'ler ve 1990'lar boyunca seks terapisti ve talk show sunucusu olarak tanındı ve bu görevi gönüllü olarak üstleneceğini belirtti. Westheimer, New Yorkluların 'sosyal izolasyon' sorunuyla mücadele etmelerine yardımcı olmak için çalışacağını ifade etti.
14 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo'nun lisansını oy çokluğuyla iptal etti. Karar, 24 Nisan'da Açık Gazete programında geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verilen para ve yayın durdurma cezasının ardından geldi. Üst kurulda dokuz üyeden üçü karara karşı oy kullandı. Karşı oy kullanan üyeler, kararın basın ve ifade özgürlüğüne zarar verdiğini belirtti.
8 Temmuz 2024

RTÜK, Açık Radyo'ya 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verdiği para cezası ve yayın durdurma cezasına karşı açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmişti. Ankara Bölge 10'ncu İdare Mahkemesi, RTÜK'ün itirazını reddetti ve yürütmeyi durdurma kararını onayladı. Açık Radyo, bu kararı ifade ve basın özgürlüğü açısından umut verici bulduğunu belirtti.
9 Ağustos 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kızılcık Şerbeti dizisindeki başörtülü kadınlara İsrail menşeili ürün reklamlarının yapılması, FOX'un Ana Haber Bülteni'nde yayıncılık ilkesi ihlali, Tele 1'in iki programında yasa ihlalleri ve diğer bazı kanallara yönelik usulsüzlükler nedeniyle çeşitli idari para cezaları verdi. RTÜK, vatandaşlardan gelen şikayetler ve uzman tespitleri üzerine harekete geçtiğini belirtti.
21 Şubat 2024

İstanbul Valiliği, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yapılması planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nü yasakladığını duyurdu. Valilik, çeşitli illegal grupların sosyal medya üzerinden izinsiz protesto çağrıları yaptığını belirterek, bu organizasyonun engellenmesi amacıyla bir dizi tedbir kararı aldı. Bu kapsamda, Taksim Meydanı ve çevresindeki dokuz yol araç trafiğine kapatıldı ve yaya trafiği kontrollü şekilde sağlanacak. Alternatif güzergahlar belirlenerek, kapanan yolların trafiğe kapatılması kararlaştırıldı.
30 Haziran 2024

RTÜK, 2017 referandumundan önce YSK'nın özel radyo ve televizyonları denetleme yetkisinin kaldırılmasıyla tamamen denetim yetkisine sahip oldu. 2023 genel seçimlerinde bazı bağımsız medya kuruluşlarına toplamda 67 milyon 850 bin lira tutarında 59 ceza verilirken, hükümete yakın kanallara ise neredeyse hiç ceza verilmediği belirtildi. Ayrıca, RTÜK'te siyasetçi yakınlarının yönetici pozisyonlarında görev aldığı, bunlardan birinin de AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'un eşi Şengül Kurum olduğu iddia edildi.
29 Mart 2024

İdare mahkemesi, RTÜK'ün Açık Radyo'nun yayın lisansını iptal etme kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. RTÜK, Açık Gazete programında 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle Açık Radyo'ya para ve program durdurma cezası vermişti. Daha sonra, yayın durdurma gününün bildirilmesini beklediği için yayına devam eden radyonun lisansını iptal etmişti. Mahkeme, telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı.
10 Temmuz 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Bu karar, 24 Nisan'da Açık Gazete programında geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verilen para cezası ve program durdurma cezasına uyulmaması gerekçesiyle alındı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, yayıncının para cezasını ödediğini ancak yayını kesmediğini belirterek, bu durumun yayıncı lehine yorumlanması gerektiğini savundu. Açık Radyo, konuyu yargıya taşıdığını duyurdu.
3 Temmuz 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dijital platform GAİN'in yayınlamayı planladığı Aşk Adası programının fragmanı üzerinden toplumsal ve kültürel değerlerle bağdaşmayan içeriklere müsaade etmeyeceklerini belirtti. Fragman, iki gün önce sosyal medyada yayınlandı ve tartışmalara neden oldu. RTÜK, fragmanın dijital yayıncının bilgisi dışında yapımcı firma tarafından yayınlandığını tespit etti ve konuyu yakından takip ettiğini kamuoyuna duyurdu.
16 Şubat 2024
İşaretlediklerim