YÖK'ün ikinci öğretim programlarını kapatma kararı, en az 100 bin öğrencinin hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu. Geçen yıl 1308 öğretim programına 80 bini aşkın öğrenci kayıt yaptırmıştı. ÖSYM, kapatılan programların genel kontenjana tanımlandığını bildirse de, bu kararın özel üniversitelere yeni müşteri yaratma amaçlı olduğu iddia ediliyor. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin eğitim bedellerine yüzde 300'e varan zamlar yaptığı belirtiliyor.
24 Temmuz 2024

Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son yirmi iki yıl içinde çocukların eğitimden koparılması ve çocuk yaşta işçileştirilmesini temel hedef haline getirdiğini iddia ediyor. Salgın, yoksulluk ve deprem gibi faktörlerle çocukların okullardan ayrılarak işçi haline geldiğini, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinin çocukları ucuz iş gücü olarak sermayeye sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'nın sermayeye hitaben yaptığı açıklamaların bu durumu desteklediğini ifade ediyor.
21 Mart 2024

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 42 bin 593 lira olarak belirlendi. Bu maliyet bir önceki aya göre yüzde 9,69, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 54,34 oranında arttı. Ayrıca, hanelerin sık kullandığı bazı ürünlerin fiyatlarına bakıldığında en yüksek artışın yüzde 144,37 ile zeytinyağı fiyatlarında yaşandığı görüldü.
5 Eylül 2023

Ege Cansen, eğitim harcamalarının ekonomik kalkınmaya katkı sağlaması gerektiğini vurguluyor. Türkiye'de 20 milyona yakın öğrenci ve 1.4 milyon öğretmenle eğitim sektörünün en büyük kaynak kullanan sektör olduğunu belirtiyor. Eğitim harcamalarının beşeri sermaye oluşturma süreci olduğunu ve bu sermayenin bireylerin ve toplumun üretim becerilerini artırması gerektiğini ifade ediyor. Cansen, kalkınmaya hizmet etmeyen eğitim harcamalarının israf olduğunu savunuyor.
9 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Muğla'da bir sivil toplum ve muhtarlar buluşmasının ardından Fethiye'de öğrencilerle bir araya geldi. Erdoğan'ın ziyaret ettiği yurdun özel bir yurt olduğu ve aylık ücretinin 3 bin 500-4000 lira arasında değiştiği belirtildi. Gazeteci Metin Cihan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun Erdoğan'ı devlet yurdu yerine bu özel yurda götürdüğünü ifade etti.
15 Ocak 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 44 bin 561 lira oldu. Bu maliyet, bir önceki aya göre yüzde 4,62, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 61,47 oranında artış gösterdi. Araştırmada, et-kıyma ürünlerinin yıllık bazda yüzde 117,10 oranında arttığı ve saç bakım ürünlerinde yüzde 183,33'lük bir artış olduğu belirtildi.
3 Ekim 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, üniversitelerin ikinci öğretim programları için alınan harç ücretlerine zam yapıldığı duyuruldu. Yapılan bu zam oranı, geçen seneki ücretlerle karşılaştırıldığında yüzde 63,7 olarak belirlendi. Bu artış, üniversite öğrencilerinin mali yükünü artıracak ve eğitim maliyetlerini etkileyecek bir gelişme olarak görülüyor.
15 Temmuz 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden uygulamaya koyacaklarını ve devamsızlık affını kaldıracaklarını belirtti. Ayrıca, özellikle pandemi ve deprem sürecinde artan açık liseye geçişlerin zorlaştırılacağını ifade etti. Tekin, bu konuda mevzuat değişiklikleri yapılacağını ve özellikle 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrencilerin açık liseye erişim süreçlerini zorlaştırarak, izinsiz kurslarla mücadele edeceklerini söyledi.
16 Ağustos 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) Ocak 2024 araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 53 bin 58 lira olarak hesaplandı. Bu maliyet, üç net asgari ücretin toplamından daha fazla. Ocak ayında yaşam maliyeti bir önceki aya göre yüzde 7,93 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80,29 artış gösterdi. En dikkat çekici fiyat artışlarından biri yüzde 52,83 ile makarna oldu.
10 Şubat 2024

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 38 bin 828 lira olarak belirlendi. Bu maliyet, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,24 artış gösterdi. Temmuz ayında yaşam maliyeti, hazirana göre 3 bin 448 lira arttı. Hanelerin sık kullandığı ürünler arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 94,31 ile zeytinyağı fiyatlarında görüldü.
4 Ağustos 2023

Türkiye Özel Okullar Derneği üyeleri Antalya'da bir eğitim sempozyumunda buluştu. Dernek Başkanı Zafer Öztürk, eğer özel okullar yeterli teşvik alamazsa, 100 bin velinin çocuklarını devlet okullarına kaydırabileceğini ve bu durumun 3 bin özel okulun kapanmasına, 30 bin öğretmenin işsiz kalmasına yol açabileceğini ifade etti. Geçen yıl 1500'den fazla özel okulun kapandığı ve özel okullara yapılan ücret zammının yüzde 65 ile sınırlı tutulduğu, ancak bazı okulların yemek ve genel giderlerde yüzde 200'ü aşan zamlar yaptığı belirtildi.
28 Ocak 2023

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Pierre Loti Fransız Lisesi, diplomatik mercilerle bağlantılı olarak güvenlik gerekçesiyle 2 ve 3 Şubat tarihlerinde geçici olarak kapatıldı. Lise yönetimi, velilere durum hakkında bilgi vererek, Tarabya yerleşkesinin açık kalacağını ve durumun gelişimini takip ettiklerini belirtti. Kapatılma kararı, Avrupa'da gerçekleşen Kuran yakma olayları sonrasında Türkiye'deki ibadethanelere yönelik olası misilleme saldırılarına karşı yapılan seyahat uyarıları ve diğer konsoloslukların geçici kapatılma kararları çerçevesinde alındı.
2 Şubat 2023

Ege Üniversitesi, öğlen yemeği fiyatını 20 liradan 15 liraya düşürdü. Ancak, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği fiyatı 20 liradan 35 liraya çıkarıldı. Bu değişiklikler, öğrencilerin tepkisini çekti. Daha önce, üniversite yemek fiyatlarına yüzde 200'ün üzerinde zam yapmıştı.
28 Eylül 2023

Depremden etkilenen bölgelerden gelen öğrenciler, özel okullar tarafından başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında ikinci dönem için yüzde 100 bursla misafir öğrenci olarak kabul edilecekler. Proje, misafirogrenci.org adlı bir platform üzerinden yürütülüyor ve şu anda 1302 okul, 11 bin 230 kontenjan sunuyor. Aileler, seçtikleri şehirdeki özel okulların sunduğu kontenjanlardan yemek ve kitap dahil ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Proje, anaokulundan liseye kadar olan eğitimi kapsıyor ve velilerin başvuru için doğrudan okullarla iletişime geçmeleri gerekiyor.
12 Şubat 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), öğrenci yemeklerine yaklaşık yüzde 76 oranında zam yaptı. Daha önce 8,5 lira olan yemek fiyatı, yapılan duyuru ile 15 liraya çıkarıldı. Okul yönetimi, bu durumu 'fiyat güncellemesi' olarak nitelendirdi.
16 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023

Ocak ayında yapılan zammın ardından asgari ücretin dolar karşılığı 455 dolardan 433,5 dolara düştü. Bu düşüş, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi ve Merkez Bankası'nın beklenenin altında bir faiz artışı yapması sonucunda gerçekleşti. Yeni atanan ekonomi yönetiminin 'rasyonel' adımlar atacağı beklentisi piyasalar tarafından yeterli bulunmadı ve TL'deki değer kaybı devam etti. Bu durum, asgari ücretlilerin henüz zamlı maaşlarını almadan yaklaşık 48,5 dolar kaybetmelerine yol açtı.
17 Temmuz 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 47 bin 493 lira olarak belirlendi. Bu maliyet bir önceki aya göre yüzde 3,35, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 72,10 oranında artış gösterdi. Ayrıca, zeytin ve tavuk eti fiyatlarında sırasıyla yüzde 173,59 ve 113,5 oranında yıllık artış yaşandığı belirtildi.
5 Aralık 2023

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle vefat eden Prof. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu'nun kızlarına bağlanan maaş, SGK tarafından kesildi ve iki yıllık ödemelerin iadesi istendi. Ergenoğlu'nun enfeksiyonu meslek hastalığı olarak kabul edilmiş ve kızlarına tazminat ödenmişti. Ancak SGK, Ergenoğlu'nun hizmet alımı sözleşmesiyle çalıştığı gerekçesiyle gelir bağlanamayacağını belirtti. İstanbul Tabip Odası ve Aslı Sungur, SGK'nın kararına itiraz etti ve destek istedi.
10 Mayıs 2023

Süper Lig'in 9. haftasında 21 Ekim Cumartesi günü oynanacak olan Galatasaray - Beşiktaş derbisinin biletleri satışa çıktı. Biletler, GS Bonus kart sahiplerine öncelikli olarak passo.com.tr adresinden satışa sunuldu. Derbide en ucuz bilet 700 lira olurken, en pahalı biletin fiyatı 17 bin 500 lira olarak belirlendi. Beşiktaş, deplasmanda oynanacak derbi karşılaşmasında taraftarlarının tribünde yer alabileceğini duyurdu.
18 Ekim 2023
İşaretlediklerim