Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru düştü. Çoğu ekonomist bu kararı doğru bulurken, bazıları yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçen ay atanan Merkez Bankası başkan yardımcılarının bu kararda etkili olduğu belirtildi.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentilerine uygun bir şekilde politika faizini yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükseltti. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir artıştı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde faiz artışının gerçekleşmesi bekleniyordu. Ayrıca, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkelerine ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunulduğu, JP Morgan ve Dünya Bankası ile ilişkilerin geliştirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.
25 Ocak 2024

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası, liralaşma stratejisi çerçevesinde, şirketlerin yurt dışından elde ettikleri dövizin Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik etmek amacıyla bir destek paketi açıkladı. Bu destek paketi kapsamında, şirketlerin Merkez Bankası'na sattıkları döviz miktarının yüzde 2'si kadar dönüşüm desteği alacakları belirtildi. Bankalar da benzer bir taahhütte bulunarak destekten yararlanabilecek. Ancak taahhütler yerine getirilmezse, ilgili şirketlerin Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri bir yıl süreyle kabul edilmeyecek ve ihlal edilen süre için verilen destek geri alınacak.
26 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervleri, 19 Ocak haftasında 5,8 milyar dolarlık bir düşüşle 23,7 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, Aralık 2021'de kur korumalı mevduat sisteminin duyurulmasından bu yana kaydedilen en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde brüt rezervler de 1,7 milyar dolar azalarak 138,1 milyar dolara düştü. Swap hariç net rezervler ise eksi 41,8 milyar dolar seviyesine indi.
25 Ocak 2024

Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Türkiye'de bankalar, Merkez Bankası'nın tahvil tesisi zorunluluğu gibi yeni düzenlemeler ve seçim belirsizliği nedeniyle ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi vermeme kararı aldı. Bankacılık sektöründe zaten düşük seyreden kredi arzı, bu yeni düzenlemelerle daha da sıkılaştı. Ticari kredilerde kesintiye gidilirken, KOBİ kredilerinde de yavaşlama olduğu belirtiliyor. Kamu bankalarından bir kaynak, ihtiyaç kredilerinde 70 bin ve konut kredilerinde 250 bin lira sınırlarının aşılmaması yönünde yazılı talimat alındığını ifade etti.
12 Nisan 2023

Türkiye'de seçimlerden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını baskılayıcı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemeler sona erdi. Seçim öncesi 20'nin altında olan dolar/TL kuru, seçimden bir hafta sonra 23'ü geçti ve Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında 26'yı aştı. Avro/TL kuru da benzer bir yükseliş göstererek 28'i geçti. Bloomberg'e konuşan işlemciler, kamu bankalarının döviz satışını durdurduğunu ve böylece kurların serbest bırakıldığını ifade etti.
18 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın 'liralaşma' adı altında yaptığı düzenlemeler ve faiz kararı, İş Yatırım tarafından 'liralaşma stratejisinin devamı' olarak değerlendirildi. Bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğü yüzde 60'dan yüzde 57'ye çekildi ve yüzde 10 olan menkul kıymet tesis oranı yüzde 5'e indirildi. İş Yatırım, bu adımların bankaların üzerindeki yükü azalttığını, ancak liralaşma stratejisinin devam ettiğini belirtti.
26 Haziran 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla devreye alınmıştır. Ancak bu uygulama, bankaların karlılığını olumsuz etkilemektedir. Bankalar, Merkez Bankası'nın döviz hesaplarının TL'ye dönüşüm hedeflerine ulaşmak için KKM hesaplarına yüksek faizler sunmuş ve bu durum faiz oranlarının %35-40 seviyelerine çıkmasına neden olmuştur. Bankacılık kaynakları, bu durumun Mayıs ayında bankacılık sektörünün kar artışını sıfırlayabileceğini belirtiyor.
3 Haziran 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye'de kamu bankaları dolar kurunu dengelemek amacıyla Türk Lirası'nda müdahalede bulundu. Merkez Bankası ve kamu bankaları, seçimler sonrası döviz kurlarını serbest bıraktı ve dolar ile avro kurlarında büyük artışlar yaşandı. Dolar kuru yüzde 7-8 artışla 23 TL'yi, avro ise 25 TL'yi geçti. Ekonomistler, Türk Lirası'nın kademeli olarak değer kaybetmesini beklerken, yaşanan sert hareketleri ölçülü bulmadıklarını ifade etti.
8 Haziran 2023

Merkez Bankası, bankaların müşterilerine döviz dönüşlü kur korumalı mevduat (KKM) önererek döviz talebini artırdığını belirtti ve bu uygulamanın devam etmesi halinde bu tür KKM'lerin döviz dönüşlü kabul edilmeyeceğini açıkladı. Bankalar, faiz indirimleri sonrası düşük getiri nedeniyle mevduat yenilemeyen müşterileri yüksek faizli döviz dönüşlü KKM'ye yönlendiriyor. Bu durum, bankaların kaynak maliyetlerinin daha da yükselmesini engellemeyi amaçlıyor. Merkez Bankası'nın uyarısı, bu yöntemin döviz talebini artırarak menkul kıymet tutma yükünü azaltmayacağını vurguluyor.
1 Mart 2023

Merkez Bankası, faiz oranını beklentilerin üzerinde 750 baz puan artırarak, yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL ve avro/TL'de sert düşüşler yaşandı. Ancak, piyasaların açılmasıyla döviz kurları yeniden yükselişe geçti. Saat 9:40 itibariyle dolar/TL 26,23'ün, avro/TL ise 28,34'ün üzerinde seyrediyor.
25 Ağustos 2023

Ekonomist Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın yüzde 25 civarında bir faiz artışı yapması halinde Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam edeceğini ifade etti. Demiralp, Merkez Bankası'nın geçmişte döviz kurlarına müdahale ettiğini ve bu müdahalelerin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, adil piyasa değerinin arz ve talebin serbestçe dengelendiği kur seviyesi olduğunu ve analistlerin farklı politika faizi senaryolarına göre 25 ile 30 arasında bir adil değer tahmininde bulunduğunu söyledi. Demiralp'e göre, yüzde 25'lik bir faiz artışı, enflasyonun önüne geçmeye ve kur korumalı mevduattan doğal çıkışı sağlamaya yetmeyecek ve bu durumda politika faizinin kademeli olarak yükseltilmesi gerekecek.
21 Haziran 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir sonraki toplantısında faiz oranını 250 baz puan artıracağını öngörüyor. TCMB, Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz oranlarını artırmakta olup, en son ekim ayında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkarmıştı. Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının eleştirilmesinin ardından, ekonomi yönetiminde değişiklikler yapılmış ve piyasa dostu olarak görülen isimler göreve getirilmişti. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yeni yönetim Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
21 Kasım 2023
İşaretlediklerim