Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Celal Özcan, emekli aylığında yapılan 2500 TL'lik artışın maliyetinin işverenlere yansıtılacağını belirtti. Kanun teklifinde kısa vadeli sigorta kolları prim oranının %2'den %2,25'e çıkarılması ve 5 puanlık EYT prim teşvikinin kaldırılması öngörülüyor. Bu düzenlemelerle işverenlerin maliyetlerinde artış olacak ve SGK aylık 2 milyar lira ek gelir elde edecek. Düzenlemenin özellikle SSK kapsamında işçi çalıştıran işverenler ve Bağ-Kur sigortalılarını etkilemesi bekleniyor.
24 Temmuz 2024

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

Dr. Servet Terziler, Türkiye'nin sağlık turizmi alanında büyük bir başarı elde ettiğini, özellikle saç ekimi için 1 milyon kişinin ülkeyi ziyaret ettiğini belirtti. Ayrıca diş hizmetleri ve estetik cerrahisinde de sırasıyla 500 milyon ve 400 milyon dolarlık cirolara ulaşıldığını ifade etti. Genel hastane hizmetleri ve kaplıca turizmi dahil olmak üzere sağlık turizminden elde edilen toplam gelirin 10 milyar doları aştığını vurguladı. Terziler, sağlık turizminde kalitenin korunması için Sağlık Bakanlığı'nın denetimleri artırması gerektiğini ve 'merdiven altı' işletmelerin sektörün imajını zedelediğini söyledi.
8 Ocak 2023

Balıkesir'de bir aile hekimine, 30 Haziran 2021'de düzenlenen iş bırakma eylemine katıldığı için 'Aile Sağlığı Merkezi Gider Ödeneği' eksik ödenmiştir. Genel Sağlık İş Sendikası'nın açtığı dava sonucunda Balıkesir 1'inci İdare Mahkemesi, kesinti tutarının faiziyle birlikte hekime ödenmesine karar vermiştir. Genel Sağlık İş Genel Başkanı Derya Uğur, iş bırakma eylemleri nedeniyle sağlık emekçilerinin hak edişlerinden haksız kesintiler yapılamayacağını belirtmiştir.
7 Ocak 2023

Mine Esen, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin bitmediğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguluyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, bu yılın ilk altı ayında 205 kadın öldürüldü ve 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların büyük bir kısmı evli oldukları erkekler tarafından öldürülüyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının yıldönümünde, kadın hakları örgütleri sözleşmenin yeniden uygulanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
8 Temmuz 2024

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), Huawei Telekomünikasyon Dış Ticaret Limited Şirketi'nin yurt dışına kişisel veri aktarımına izin verdi. Bu izin, Türkiye'deki internet kullanıcılarının rızası olmaksızın verilerinin yurt dışına aktarılabileceği anlamına geliyor. Uzmanlar, Türkiye'nin kişisel verileri koruma kanununun Avrupa Birliği'nin GDPR düzenlemelerine kıyasla yetersiz olduğunu belirtiyor. Huawei'nin Türkiye'deki internet altyapısındaki büyük payı ve bu durumun güvenlik riskleri de vurgulanıyor.
29 Mayıs 2024

Kızılay Sağlık Grubu'nun İstanbul, Konya ve Kayseri'de işlettiği dört hastane ile Altıntepe ve Bakırköy'deki iki tıp merkezi uzun süreliğine kiralanacak. Kızılay Basın Müşaviri Selahattin Bostan, kiralamaların ardından Kızılay'ın işlettiği herhangi bir hastane veya tıp merkezi kalmayacağını doğruladı. Kiralamalar için Medical Park, Medicana ve Medipol gibi özel sağlık gruplarıyla görüşmeler yapılıyor. Kızılay, kaynaklarını kan torbası üretimi ve yaşlı bakımı gibi stratejik alanlara yönlendirmeyi planlıyor.
6 Haziran 2024

Türkiye'de aile hekimleri, son altı ayda giderlerine en az yüzde 50 zam gelmesine rağmen, gider ödeneklerine yapılan yüzde 17,5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtiyor. Aile hekimleri, artan maliyetler nedeniyle ASM'lerin (Aile Sağlığı Merkezleri) kapanma noktasına geldiğini ve bu durumun devam etmesi halinde sistemden çıkışların artacağını ifade ediyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği, insanca yaşayabilecekleri ve yoksulluk sınırı üzerinde bir maaş talep ediyor. Aile hekimleri, mali yükümlülüklerin kendilerine bırakılmasının yanlış olduğunu ve ASM'lerin kamu binalarına kurulması gerektiğini savunuyor.
19 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Aile Destekleri Sigortası projesi kapsamında asgari ücretin altında geliri olan ailelerin gelirlerinin tamamlanacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, ev hanımlarına yönelik olarak, faiz hassasiyeti olanlar için katılım bankalarıyla anlaşarak altın hesapları açılacağını ve Aile Destekleri Sigortası ödemelerinin bu hesaplara altın olarak yatırılacağını ifade etti. Bu uygulamanın kadınların sosyal güvencesini artıracağını ve yoksulluğun afişe edilmeyeceğini vurguladı.
22 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücret zammı konusunda bir rakam vermekten kaçındı ve yılda sadece bir kez zam yapılacağını ifade etti. Bakan, enflasyona karşı çalışanları koruma ilkesine vurgu yaptı ve sadece çok zorunlu koşullarda, örneğin deprem gibi durumlarda, ikinci bir zam yapılabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da benzer bir açıklama yaparak asgari ücret zammının yılda bir kez uygulanacağını duyurmuştu. Asgari ücretle ilgili ilk toplantının 11 Aralık'ta yapılacağı bilgisi verildi.
7 Aralık 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, kur korumalı mevduat uygulamasını (KKM) kemoterapi tedavisine benzeterek, bu uygulamanın ekonomiye zarar verebileceğini ancak zamanla düzeleceğini ifade etti. KKM'nin Türkiye ekonomisini dolarizasyondan kurtarıp liraya dönüştürme politikasının bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca, KKM'nin ekonomik büyümeye katkı sağladığını ve potansiyel olarak daha yüksek enflasyonu önlediğini savundu. Karakaya, KKM'nin maliyetini sadece muhasebe kaybı olarak değil, ekonomik kazanç ve alternatif maliyetler açısından değerlendirmek gerektiğini vurguladı.
3 Mayıs 2023

Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Türkiye'de 40 yaş üstü ölümlerin %5-25'inin meslek hastalıklarından kaynaklandığını belirtti. Türkiye'de meslek hastalıklarının yeterince kayıt altına alınmadığını, verilerin bilinçli olarak gizlendiğini ve bu durumun dünya genelinde bir sorun olduğunu ifade etti. Resmi istatistiklerin gerçek durumu yansıtmadığını, meslek hastalıkları hastanelerinin yetersiz olduğunu ve SGK'nın meslek hastalıklarını gizleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Ayrıca, meslek hastalıklarının tanı ve tazminat süreçlerinin karmaşık olduğunu ve bu durumun hukuki mücadeleleri zorlaştırdığını dile getirdi.
18 Nisan 2023

TBMM Genel Kurulu'nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri sırasında CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Savunma Sanayii Başkanlığı'nda tarikat ve cemaat yapılanmalarının etkisine işaret etti. Salıcı, Gaye Vakfı, Erkam Vakfı ve Hayra Davet Vakfı gibi vakıfların Savunma Sanayii şirketlerinde önemli pozisyonlarda etkili olduğunu belirtti. Bu vakıfların üyeleri, TEI, TUSAŞ, ASELSAN gibi şirketlerde üst düzey görevlerde bulunuyor. Ayrıca, bu yapılanmaların Savunma Sanayii Başkanlığı'na kadar uzandığı ve gelecek başkanların bu vakıflardan çıkabileceği iddia edildi.
7 Mayıs 2024

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam görüşmeleri kapsamında ikinci toplantısını 19 Haziran'da gerçekleştirecek. İlk toplantıda herhangi bir ücret seviyesi konuşulmazken, ikinci toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un katılımı bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin 'uzlaşmayla' belirleneceğini ifade etmiş, işveren tarafı ise bayram öncesi yeni asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini ancak '500 dolar' sınırının söz konusu olmadığını belirtmişti.
14 Haziran 2023

İthaki Yayınları, tazminat hakkı olmayan çalışanların işten çıkarıldığı ve eski çalışanların istifaya zorlandığı iddialarını reddetti. Yayınevi, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti ve firma mahremiyetine zarar veren, yalan ve hakaret içeren haberler konusunda suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. İthaki, tüm çalışanlarının haklarına saygılı bir yayınevi olduğunu ve ayrılmak isteyen çalışanların tüm haklarının verileceğini belirtti.
29 Ağustos 2023

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., babası tarafından altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi oldu. Bu olayın ardından Gümüşel ve İstekli tutuklandı. H.K.G. hakkındaki iddianameyi hazırlayan savcı Ercan Ateş'in görev yeri, aile suçlarıyla ilgili savcılık bürosundan genel soruşturma bürosuna değiştirildi. Bu değişiklik, istek dışı bir görevlendirme olarak değerlendiriliyor.
21 Ocak 2023

AKP'ye yakın HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSTAÇ AŞ'de taleplerinin karşılanmaması durumunda greve çıkacaklarını açıkladı. Arslan, İSTAÇ AŞ'de 5 bin 500 işçinin bulunduğunu ve bu işçilerin ilçelerden toplanan çöpleri geri dönüşüm tesislerine aktardığını belirtti. Arslan, 1 Temmuz'dan geçerli 25 bin liradan başlayan bir ücret skalası oluşturmayı istediklerini ifade etti.
15 Ağustos 2023

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024
İşaretlediklerim