Gazeteci Çiğdem Toker, Fox TV'de yaptığı bir yorum nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Toker, demokratik protestoların kriminalize edilmemesi gerektiğini belirtmiş ve bu yorumu üzerine iktidara yakın çevreler tarafından hedef gösterilmişti. İfade sırasında avukatı ile birlikte hazır bulunan Toker, yaptığı açıklamanın demokratik hakların kullanılmasına yönelik olduğunu ve suç unsuru taşımadığını ifade etti.
1 Şubat 2024

Aralık 2020'de yayın hayatına başlayan yerli dijital yayın platformu GAİN, inşaat ve gayrimenkul başta olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Rams Türkiye Grubu'na satıldı. GAİN'in kurucusu Gözde Akpınar, satışın Türkiye için hayırlı olmasını dileyerek, platformun global bir marka olma hedefine vurgu yaptı. Akpınar, 1 Haziran'a kadar yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edeceğini ve GAİN'in yenilikçi içerik üretimine devam edeceğini belirtti. Rams Türkiye, bu satın alma ile mevcut iş kollarına medya sektörünü de eklemiş oldu.
25 Nisan 2023

Halk TV'nin yazı işleri müdürü Dinçer Gökçe ve bazı gazeteciler, yalanlanan bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yalanladığı haber, Bakırköy başsavcılığı tarafından soruşturma konusu yapıldı. Savcılık, haberin toplumda adalet duygusunu zedelemeyi amaçladığını ve yargı organlarına hakaret içerdiğini iddia etti. Gözaltılar, basın özgürlüğü ve yargı ilişkileri açısından tartışmalara yol açabilir.
3 Kasım 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tele1, Flash Haber, Kafa Radyo, Yıldız En ve Ekin Türk'e çeşitli idari yaptırımlar uyguladı. Tele1 ve Flash Haber'e, yayınlarında kullanılan ifadeler nedeniyle idari para cezası verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Tele1'e Merdan Yanardağ'ın AKP'ye yönelik eleştirileri nedeniyle ceza verildiğini açıkladı. Flash Haber'e ise ilahiyatçı Cemil Kılıç'ın İslamla ilgili sorulara verdiği yanıtlar nedeniyle ceza verildi. Ayrıca, Kafa Radyo, Yıldız En ve Ekin Türk'e ticari iletişim ve reklam süresi kurallarına uymadıkları gerekçesiyle yaptırım uygulandı.
28 Ağustos 2024

Halk TV'nin haber müdürü Dinçer Gökçe ve bazı gazeteciler, yalanlanan bir haber nedeniyle gözaltına alındı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yalanladığı haber, Bakırköy başsavcılığı tarafından soruşturma konusu yapıldı. Savcılık, haberin toplumda adalet duygusunu zedelemeyi amaçladığını ve yargı organlarına hakaret içerdiğini iddia etti. Gözaltına alınan gazeteciler, yanıltıcı bilgi yayma ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya.
3 Kasım 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo'da 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle kanala 189 bin 282 TL idari para cezası ve beş program durdurma cezası verdi. Açık Radyo, yazılı bir açıklama yaparak konuyu yargıya taşıdıklarını belirtti. Açıklamada, programın ifade ve düşünce özgürlüğü sınırlarını aşmadığı ve evrensel gazetecilik ilkelerine aykırı olmadığı vurgulandı.
29 Haziran 2024

Gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan yardımcısı Akın Gürlek'in şikayeti üzerine 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla yargılandı ve iki yıl hapis cezasına mahkum edildi. Terkoğlu'nun, Odatv ve Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan yazıları bu davanın sebebi olarak gösterildi. Mahkeme, Terkoğlu'nun savunmasına rağmen hapis cezası kararını verdi. Terkoğlu savunmasında, hakim, savcı ve polislerin de eleştirilebileceğini ve onlara ayrıcalıklı koruma sağlamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gündüz kuşağı programlarının çeşitli suçları aydınlattığını iddia etmesine rağmen bu tür yayınları kabul etmediğini belirtti. Yerlikaya, bu programların etik değerlerden sapmalar içerdiğini ve suç aydınlatmanın İçişleri Bakanlığı'nın işi olduğunu vurguladı. Ayrıca, adaletin tecelli etmesinin Adalet Bakanlığı'nın görevi olduğunu ifade etti. Yerlikaya, bu tür yayınların basın-yayın özgürlüğüyle ilgisi olmadığını söyledi.
14 Haziran 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Açık Radyo'nun karasal yayın lisansını iptal etme kararını kınadı. RTÜK, Açık Gazete programında 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle Açık Radyo'ya para cezası ve yayın durdurma cezası vermişti. Açık Radyo'nun lisans iptali, Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesiyle resmileşti. TGC, RTÜK'ün bu kararının anayasa ve basın özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti.
12 Ekim 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Bu karar, 24 Nisan'da Açık Gazete programında geçen 'Ermeni soykırımı' ifadesi nedeniyle verilen para cezası ve program durdurma cezasına uyulmaması gerekçesiyle alındı. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, yayıncının para cezasını ödediğini ancak yayını kesmediğini belirterek, bu durumun yayıncı lehine yorumlanması gerektiğini savundu. Açık Radyo, konuyu yargıya taşıdığını duyurdu.
3 Temmuz 2024

Gazeteci Furkan Karabay, attığı bir tweet nedeniyle gözaltına alındı. 10Haber Genel Yayın Yönetmeni Hakan Çelenk, Karabay'ın sabah saatlerinde gözaltına alındığını duyurdu. Çelenk, Karabay'ın Vatan Emniyet'te ifade verdiğini ve bir an önce serbest bırakılmasını beklediklerini belirtti. Olay, gazetecilerin ifade özgürlüğü ve gözaltı süreçleri konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
8 Kasım 2024

İdare mahkemesi, RTÜK'ün Açık Radyo'nun yayın lisansını iptal etme kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi. RTÜK, Açık Gazete programında 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanılması nedeniyle Açık Radyo'ya para ve program durdurma cezası vermişti. Daha sonra, yayın durdurma gününün bildirilmesini beklediği için yayına devam eden radyonun lisansını iptal etmişti. Mahkeme, telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı aldı.
10 Temmuz 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz, Fethullah Gülen'in ölümüne ilişkin sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklandı. Güleçyüz'ün paylaşımı, Türkiye'de erişime kapatıldı ve bu paylaşım nedeniyle üç kişi gözaltına alındı. İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Güleçyüz ve bir diğer şüpheli Ömer Demir'in tutuklanmasına karar verdi. Üçüncü şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
24 Ekim 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), sekiz yaşındaki Narin Güran'ın ölümüne ilişkin dava öncesinde yayıncıları, yargılamanın doğası gereği gizliliğin esas olduğunu belirterek uyardı. Diyarbakır'da görülecek davada, Narin'in annesi, amcası ve ağabeyi dahil dört kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. RTÜK, medyanın sorumlu ve basın meslek ilkelerine uygun bir yayıncılık yapmasını beklediğini ifade etti. Yayın yasağı olmamasına rağmen, yargılama sürecini olumsuz etkileyebilecek yayınların yapılmaması gerektiği vurgulandı.
6 Kasım 2024

Ayşenur Arslan, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'nın karşısında gerçekleşen bombalı araç saldırısı hakkında sorular sorduğu için terör propagandası yapmakla suçlandı. Arslan, saldırının detaylarını ve güvenlik güçlerinin müdahalesini sorguladı. Ancak, bu sorular nedeniyle sosyal medyada troller tarafından hedef alındı ve Terörle Mücadele bürosu tarafından sorgulandı. Arslan, medyada ve kamuoyunda kendisine destek verilmediğini belirtti.
30 Mayıs 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TBMM'de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, program durdurma cezası vermekten üzüntü duyduklarını ifade etti. Şahin, muhalif kanallara fazla ceza verildiği eleştirilerine karşı, cezaların kanunlara ve ilkelere uymayan kanallara verildiğini savundu. Ayrıca, Açık Radyo'nun kapatılmasının teknik bir sebepten kaynaklandığını belirtti. Gündüz kuşağı programlarına da üst sınırdan ceza verdiklerini ve bundan gurur duymadıklarını söyledi.
14 Kasım 2024

Gazeteci Tolga Şardan, 'MİT'in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı bir yazı nedeniyle önce tutuklanmış sonra serbest bırakılmıştır. İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan ifadelerin 'devletin yargı organlarını aşağılama' suçu kapsamında değerlendirildiği ve bu nedenle bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istendiği belirtilmiştir. İddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan bilgilerin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ve halkı yanıltıcı bilgi yaydığı savunulmuştur.
16 Şubat 2024

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.
8 Mayıs 2024

Gazeteci Tolga Şardan, T24'te yayınlanan bir yazısı nedeniyle yargılanıyor. İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, Şardan'ın 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'devletin yargı organlarını alenen aşağılama' suçlarından bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Şardan, savunmasında haberinin doğru olduğunu ve kamuoyunu bilgilendirme amacı taşıdığını belirtti. Mahkeme, sanık ve avukatlarına savunma için süre vererek duruşmayı 17 Aralık’a erteledi.
9 Temmuz 2024
İşaretlediklerim