İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) araştırmasına göre, Temmuz ayında İstanbul'da yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre yüzde 4,76, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 71,40 arttı. Ortalama yaşam maliyeti 66 bin 550 lira olarak hesaplandı. Temel tüketim maddelerinden zeytinyağı ve tuvalet kağıdı fiyatları yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Zeytinyağı fiyatı Temmuz 2023'e göre yüzde 112,87 artarken, tuvalet kağıdı fiyatı yüzde 106,23 arttı.
6 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İPA'nın şubat raporuna göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 55 bin 321 liraya yükseldi. Bu rakam, Türkiye'deki asgari ücretin yaklaşık 3,25 katına denk geliyor. Geçen yılın aynı ayına göre yaşam maliyetindeki artış oranı yüzde 81 olarak belirlendi. Temel tüketim maddeleri arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 114,27 ile et-kıyma ürünlerinde görüldü.
6 Mart 2024

2024 yılı 'Emekli Yılı' olarak ilan edilirken, milyonlarca emekli 10 bin lira dolayında maaş alıyor. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu bu dönemde, açlık ve yoksulluk sınırları her ay artıyor. Ülkede ekonomik sorunlar derinleşirken, tarımsal ürünlerin taban fiyatları üretim giderlerine oranla düşük kalıyor. Ayrıca, kadın cinayetleri, cinsel istismar ve uyuşturucu suçları gibi sosyal sorunlar da artış gösteriyor.
21 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kütahya'da düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşmada, en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu belirterek, bu miktarın emeklilerin ve ailelerinin geçimini sağlamak için yeterli olmadığını itiraf etti. Erdoğan, emekli maaşlarını arzu edilen düzeye çıkarmak için devlet ve millet olarak daha fazla çalışılması ve daha çok gelir elde edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, emekli maaşlarına seyyanen eklemeler yapılması önerilerine karşı çıkarak, bu tür tekliflerin emeklileri yanıltıcı olduğunu ifade etti.
28 Şubat 2024

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 44 bin 561 lira oldu. Bu maliyet, bir önceki aya göre yüzde 4,62, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 61,47 oranında artış gösterdi. Araştırmada, et-kıyma ürünlerinin yıllık bazda yüzde 117,10 oranında arttığı ve saç bakım ürünlerinde yüzde 183,33'lük bir artış olduğu belirtildi.
3 Ekim 2023

TÜİK verilerine göre haziran ayında TÜFE oranı yüzde 1.64, yıllık yüzde 71.60 olarak gerçekleşti. Bu verilerle SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetim aylıklarında temmuzda yüzde 24.73 oranında artış olacak. Ancak, bu artışın yeterli olmadığı ve en düşük emekli aylığının 10 bin TL'ye çıkarılması gerektiği belirtiliyor. Memur ve memur emeklileri de bekledikleri zam oranını alamadıkları için hayal kırıklığı yaşıyor.
4 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, emeklilere verilecek bayram ikramiyesi bu yıl yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ikramiyenin 2 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında emeklilerin banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Ödeme takvimi, emeklilerin sigorta türlerine göre belirlenmiş olup, bu bilgi Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mart 2024

Aziz Çelik, TÜİK'in enflasyon verilerinin güvenilirliğini sorguluyor ve bu verilerin temmuz ayında milyonlarca çalışan ve emeklinin maaş zamlarını belirleyeceğini belirtiyor. Çelik, asgari ücretin artmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve kemer sıkma politikalarının acımasızca uygulandığını vurguluyor. Ayrıca, emekli maaşlarının kök aylık üzerinden hesaplanması nedeniyle milyonlarca emeklinin sıfır zam alabileceğini ifade ediyor.
3 Haziran 2024

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis'e sunulan kanun teklifi, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanların yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emeklilik hakkı kazanmalarını öngörüyor. Ancak, kademeli prim günü uygulaması nedeniyle sosyal medyada tepkiler oluştu ve emekli olacak kişi sayısının iktidarın öngördüğü 2,5 milyon yerine 1,1-1,2 milyon kişi olabileceği hesaplanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtti.
31 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu bankalarının emekli aylığı promosyon ödemelerini yaklaşık iki katına çıkararak 8 bin ile 12 bin lira arasında olacak şekilde yükselttiklerini açıkladı. Bu güncelleme, 2017'den bu yana uygulanan bir uygulamanın devamı niteliğinde. Kamu bankaları, promosyon güncelleme başvurularını pazartesi gününden itibaren almaya başlayacak ve 28 Mart itibarıyla süreci tamamlanan emeklilerin promosyonları hesaplarına yatırılacak. Bakan Işıkhan, diğer bankalarla da benzer artışlar sağlanması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
21 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ilişkin yeni düzenleme yapılacağını duyurmasının ardından, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya çıkaran ve geçici işçilere kadro verilmesini içeren kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemeyle 11 milyona yakın emeklinin faydalanacağını, 6 milyon emeklinin 2 bin liralık artıştan yararlanacağını ve 7 bin 500 liranın altında maaş alanların maaşlarının bu seviyeye çıkarılacağını belirtti. 7 bin 500 liranın üstündeki emekli maaşlarına ise zam yapılmayacak.
24 Mart 2023

AKP'li kurmaylar, emeklilikte yaşa takılanlar için düzenlemenin mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmesini ve nisan ayında ilk maaşların ödenmesini beklediklerini ifade ettiler. 6 Şubat'ta yaşanan depremler nedeniyle Meclis çalışmalarına ara verilmiş ve bu süreç ertelenmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtmiş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiği ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığı bilgisi verilmiştir.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarının iyileştirilmesi konusunda bakanlara gerekli talimatları verdiğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve emekli zammıyla ilgili düzenlemenin temmuzda Meclis'ten geçeceğini ifade etti. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini öngören kanun teklifi TBMM başkanlığına sunuldu. Erdoğan, en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükselttiklerini ve yeni maaşların enflasyon oranı netleşince belli olduğunu söyledi.
6 Temmuz 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için getirilen düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle, yaş dışındaki diğer şartları taşıyanlar emekli aylığı alabilecekler. Geriye dönük ödeme yapılmayacak ve hak talep edilemeyecek. İlk kez emekli aylığı bağlananlar, emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam ederlerse, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçilerin emeklilik hakları kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenlemeler kaldırılacak.
3 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaş artışı beklentilerine temmuz ayını işaret ederek yanıt verdi. Erdoğan, yüksek enflasyon ortamında yapılan artışların yeterli olmadığını kabul ederek, emeklilerin yaşadığı hayat pahalılığını gündeme getirdi. Yılbaşında emekli maaşları ve bayram ikramiyelerinde yüzde 50 oranında artış yapıldığını, ayrıca emeklilere özel 5 bin lira mahsus ödeme ve banka promosyonlarında artış sağlandığını belirtti. Temmuz ayında emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini duyurdu.
28 Mart 2024

AKP, 1,8 milyon emeklinin en düşük maaşının 10 bin lira olması için başlattığı çalışmayı tamamladı ve bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin yarın TBMM’ye sunulacağını belirtti. Güler, emeklilik sistemine getireceği yük ve bütçe imkanlarının analiz edildiğini, birkaç alternatifin değerlendirildiğini söyledi. Seyyanen zam beklenmezken, en düşük emekli maaşında artış bekleniyor.
15 Temmuz 2024

EYT düzenlemesi sonucu 2 milyonu aşkın kişi emeklilik hakkı kazandı ve şu ana kadar 1,6 milyon kişi emeklilik için başvurdu. Mart ayında emeklilik başvurusu yapanlar için maaş ödemelerine başlandı ve maaş bağlama işlemi tamamlananlara birikmiş tutar ödeniyor. EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar 1 Nisan-17 Nisan, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadar birikmiş maaşlarını alacaklar. 1,6 milyon başvurudan 250 binden fazlasının işlemi tamamlanmış durumda.
5 Nisan 2023

En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından zamlı maaşlar emeklilerin hesabına yattı. Ancak emekliler, 2 bin 500 liralık fark ödemesini yeterli bulmayarak duruma tepki gösterdi. Emekli Meclisi aktivisti Eşref Bozkuş, verilen fark ödemesini 'sadaka' olarak nitelendirirken, emeklilerin örgütlenmesi gerektiğini vurguladı. Emekli Mehmet Kızılgöl ve Selim Kızılel de maaşlarının hayat koşullarını karşılamadığını belirtti.
7 Ağustos 2024

Arif Kızılyalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024'ü 'emekli yılı' ilan etmesine rağmen, Türkiye'deki emeklilerin büyük bir kısmının zor şartlar altında yaşadığını belirtiyor. 15 milyon emeklinin 3.6 milyonunun maaşı 10 bin TL'nin altında ve sadece yüzde 15.8'i geçinebiliyor. CHP'nin Ankara'daki mitinginde konuşan bir emekli, yaşadığı zorlukları dile getirerek hükümetin politikalarını eleştirdi. Hükümetin emeklilere sunduğu indirimler ise yetersiz ve trajikomik olarak nitelendiriliyor.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim