Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve TBMM iç tüzük değişikliğinin iptali talepleriyle ilgili olarak CHP ve Atalay'ın avukatlarının yaptığı başvuruları 'karar verilmesine yer olmadığı' gerekçesiyle reddetti. AYM'nin kararının gerekçesi daha sonra açıklanacak. Bu kararlar, AYM'nin daha önce Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararlarının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmamasının ardından geldi.
22 Şubat 2024

Ankara'da öldürülen Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın cinayetle ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi. Ayşe Ateş, eşinin ölümünün siyaset aracı olarak kullanıldığını ve çocuklar üzerinden duygu sömürüsü yapıldığını ifade etti. Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 18 kişi tutuklanmış, ancak tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı henüz yakalanamamıştı. Ayşe Ateş, gerçeklerin ortaya çıkmasını ve adaletin sağlanmasını beklediğini belirtti.
27 Ocak 2023

İzmir'de, erkek mesai arkadaşlarının argo ve küfürlü konuşmalarına tepki olarak küfrettiği için işten çıkarılan bir kadın, işe iade davasını kazandı. Mahkeme, kadının tepkisel olarak küfrettiğini ve işten çıkarılmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. İş yerindeki erkek çalışanların davranışlarına karşı iş yeri yetkililerinin herhangi bir adım atmaması ve sadece kadının iş akdinin feshedilmesi, mahkemenin kararında eşitlik ilkesine aykırılık olarak değerlendirildi.
18 Nisan 2024

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP), AKP ile ittifak görüşmeleri sırasında gündeme getirdiği 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik talebi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından kabul edilemez bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise talebe olumlu yaklaştı. Bu durum, AKP içindeki Whatsapp gruplarında tartışmalara ve Yanık'a yönelik eleştirilere neden oldu. Parti genel merkezi, seçim sürecinde dikkatli bir dil kullanılması yönünde uyarılarda bulunarak tansiyonu düşürmeye çalıştı.
14 Mart 2023

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, Sivas'ta bir boşanma davasında, eşine fiziksel şiddet uygulayan erkekle büyü ve muska işleriyle uğraşan kadını eşit kusurlu buldu. Sivas 2’nci Aile Mahkemesi, tarafların boşanmasına karar vererek karşılıklı tazminat taleplerini reddetti. İstinaf başvuruları reddedilen çift, dosyayı temyize götürdü ve Yargıtay yerel mahkeme kararını onadı. Yargıtay, temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenlerin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığını belirtti.
29 Temmuz 2024

2018 yılında eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar, saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde adalet nöbeti başlatmıştı. Eylemin 518'inci gününde sarf ettiği sözler nedeniyle hakkında dava açılan Şenyaşar, ikinci duruşmada 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla 8 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.
8 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) Cumhur İttifakı'na katılma şartlarından biri olarak 6284 sayılı kadına şiddetle mücadele kanununun kaldırılmasını talep etmesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, bu durumu eleştirerek mütedeyyin gençleri Millet İttifakı'na çağırdı ve Cumhur İttifakı'nı kadına şiddeti savunan bir birliktelik olmakla itham etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 6284 sayılı kanunun önemini vurgularken, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım YRP'nin taleplerine karşı olmadıklarını belirtti.
15 Mart 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla 'evlendirildiği' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı iddiası üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis Atçı, konu hakkında yaptığı açıklamada, normal koşullarda hiçbir anne-babanın altı yaşındaki çocuğunu evlendirmeyeceğini ve çocuğu kimseye emanet etmeyeceğini belirtti. Atçı'nın bu yorumu tepki çekti.
1 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Temel Hak ve Özgürlüklerin İhlaline Dair Emsal Kararlar sayfasını hizmete açtı. Bu sayfada, adil yargılanma, din ve vicdan özgürlüğü, eğitim, ifade özgürlüğü, kişi hürriyeti ve güvenliği, mülkiyet, toplantı ve gösteri yürüyüşü, özel hayatın korunması, örgütlenme özgürlüğü, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma, maddi ve manevi varlığın korunması, kötü muamele yasağıyla yaşam haklarına ilişkin konu başlıkları yer alıyor. Daha önce AYM tarafından verilmiş emsal ihlal kararlarına bu sayfadan ulaşılabiliyor.
28 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi, özel şirketlere devredilen ve işletme süreleri ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatılan limanların bu durumunu öngören kanun maddesini iptal etti. Bu, AYM'nin söz konusu düzenlemeye ikinci iptal kararıdır. İlk iptal kararında serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtilmişti. CHP'nin başvurusu üzerine, AYM benzer bir yasal düzenlemeyi daha iptal etti, bu düzenleme de limanların işletme süresini 49 yıla kadar uzatıyordu.
5 Mart 2024

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u 'cinsiyetçi, faşist ve feminist' olarak nitelendirdi. Partinin genel başkan yardımcısı Doğan Aydal, Cumhur İttifakı'na katılmak için sundukları 30 maddelik talep listesinin kabul edildiğini belirtti. Bu talepler arasında 6284 sayılı kanunun kaldırılması da yer alıyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun tartışmaya açık olmadığını ve varlığının önemli olduğunu ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise Yeniden Refah Partisi ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi.
13 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, annesi ve ablasının İYİ Parti'ye üye olmak istediklerini ancak Yargıtay'ın üyeliklerini reddettiğini belirtti. Çömez, bunun sebebini ailesinin bilgilerinin kullanılarak AKP'ye sahte üyelik yapılmış olmasına bağladı ve bu durumu yargıya taşıyacaklarını ifade etti. Ayrıca vatandaşlara e-devlet üzerinden üyelik bilgilerini kontrol etmeleri çağrısında bulundu.
1 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Merkez Bankası (MB) başkanını istediği zaman değiştirme yetkisi veren kanun hükmünde kararnamenin (KHK) ilgili maddesini iptal etti. AYM, Merkez Bankası Kanunu'nun 25'inci maddesinin 1'inci fıkrasını yürürlükten kaldıran 703 sayılı KHK'nın 151(h) maddesini anayasaya aykırı buldu. Bu karar, MB başkanının beş yıllık bir dönem için atanmasını ve görev süresi dolmadan görevden alınamamasını güvence altına alıyor. Karar, MB'nin bağımsızlığını koruma amacı taşıyor.
4 Haziran 2024

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yeğenini 12 yaşından itibaren istismar eden amca Y.K. hakkında mahkeme beraat kararı verdi. Mağdurun ifadelerine göre, Y.K. tarafından tehdit edilmiş ve zorla cinsel ilişkiye zorlanmıştır. Y.K. ise suçlamaları reddederek mağdurun rızası olduğunu iddia etmiştir. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede Y.K.'nin çeşitli suçlardan cezalandırılması istenmiş, ancak mahkeme Y.K.'nin suçlarını işlediğinin sabit olmadığına hükmederek beraatine ve tahliyesine karar vermiştir. Mağdurun can güvenliğinden endişe edildiği ve koruma kararı talep edildiği belirtilmiştir.
2 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası bulunan HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında giriyor. Partinin seçim beyannamesi, demokratik cumhuriyet vurgusu yaparak, Kürt sorunu, çevre, ekoloji, demokrasi, kadın, işsizlik ve emek gibi konulara çözüm önerileri sunuyor. Beyanname, depremler, Kürt sorunu, parlamenter sistem, kayyumlar ve ekonomi gibi ana başlıkları içeriyor ve demokratikleşme, yerel yönetimler, emek ve barışçıl dış politika gibi konularda değişiklikler öneriyor.
30 Mart 2023

Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını sahiplenerek, AYM'yi hukuk sistemini kaosa sürükleyecek kararlar almakla itham etti. Yargıtay, AYM'nin bireysel başvuru incelemelerinde anayasal ve yasal sınırları aştığını ve yerleşik içtihatları tersine çevirdiğini iddia etti. Ayrıca, AYM'nin 'süper temyiz mahkemesi' gibi algılandığına ve bireysel başvuru sisteminin yargı sistemini zayıflattığına dikkat çekildi. Yargıtay, AYM'nin uygulamalarının hukuki sonuçlarını eleştirerek, yargısal görev ve yetkileri kapsamında verilen kararlara yönelik saygınlığı zedeleyen tepkilerin üzüntüyle karşılandığını belirtti.
10 Kasım 2023

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın, 'FETÖ' üyeliği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı ve cezaevine girdi. Yusuf Kerim'in tedavi gördüğü hastanede 'Annemi istiyorum' diye ağladığı görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından, sanatçılar ve siyasetçiler Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a seslenerek annenin cezasının ertelenmesi çağrısında bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu destek verirken, change.org'da imza kampanyası başlatıldı ve sosyal medyada #YusufAnnesineKavuşsun etiketiyle destek mesajları paylaşıldı.
26 Şubat 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

Gezi tutuklusu sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, cezaevinde regl olduğunda tampon kullanmak istediğini ancak cezaevi doktorunun 'Türk kadını tampon kullanmaz' diyerek isteğini reddettiğini ifade etti. Mater, cezaevinde kadınların yaşadığı zorlukları ve erkeklerle olan eşitsizliği bir yazıda anlattı. Ayrıca, cezaevindeki kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini, ancak bunun yerine her şeyin kantinden alınmak zorunda olduğunu belirtti.
26 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan bazı hükümleri iptal etti. İptal edilen hükümler arasında aday öğretmenlerin komisyon değerlendirmesiyle atanması, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na katılmayan veya bu programda başarısız olanların atanamayacağına dair maddeler bulunuyor. Ayrıca, aday öğretmenlik süreci ve kariyer basamaklarında ilerlemeyle ilgili diğer usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi hükümleri de iptal edildi. Uzman ve başöğretmenlere yönelik mesleki gelişim alanlarında tamamlanması gereken asgari çalışmalarla ilgili ifadeler de iptal edilenler arasında.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim