Britanya, Rusya'nın kötü niyetli istihbarat faaliyetleri nedeniyle Rus savunma ateşesini sınır dışı etme kararı aldı. Bu karar, Britanya'nın Dışişleri, İçişleri ve Savunma bakanlıklarının ortak açıklamasıyla duyuruldu. Ayrıca, Rusya ile bağlantılı bazı mülklerin diplomatik statüsü kaldırılacak ve Rus diplomatik vizelerinin süresi sınırlandırılacak. Dışişleri Bakanı David Cameron, bu adımların Rusya'ya açık bir mesaj olduğunu ve Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.
8 Mayıs 2024

Rusya ve Ukrayna, Ankara'da yapılan görüşmeler sonucunda 40 tutsak askerin takas edilmesi konusunda anlaşma sağladı. Rus İnsan Hakları Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ve Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Lubinets, uluslararası ombudsman konferansı sırasında bir araya gelerek bu konuda mutabakata vardı. Anlaşma, iki ülke arasında devam eden çatışmaların ortasında gerçekleşti.
11 Ocak 2023

Yüksek enflasyon, mali kriz ve jeopolitik gerilimler nedeniyle para stratejileri yeniden düzenleniyor. Invesco tarafından yapılan bir ankete göre, merkez bankaları ve varlık fonları önümüzdeki 10 yılda enflasyonun daha yüksek olacağına inanıyor ve altın ile gelişmekte olan piyasa tahvillerini iyi bir yatırım seçeneği olarak görüyorlar. Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası dondurulan altın ve döviz rezervleri, ülkelerin altınlarını yurt dışından geri çekme eğilimini hızlandırdı. Ankete katılan merkez bankalarının yurt içinde tuttukları altın oranı 2020'de %50 iken, bu oran şimdi %68'e yükseldi.
10 Temmuz 2023

Rusya'nın petrol ve doğalgaz gelirleri, yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 azalarak 4,8 trilyon rubleye geriledi. Ağustos ayında gelirler bir önceki aya göre yüzde 20 daha azalarak 642,7 milyar rubleye düştü. Bu düşüş, bazı Batılı ülkelerin Ukrayna savaşı nedeniyle Rus petrol ve doğalgaz ithalatını durdurması ve bazı ülkelerin ithalatı önemli oranda azaltması sonucu gerçekleşti.
5 Eylül 2023

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptırımlar nedeniyle uluslararası ödemelerde yaşanan zorluklara çözüm olarak kripto para kullanımına açık olduklarını ifade etti. Dijital ruble için pilot uygulamanın yakında başlatılacağını ve vatandaşlar için para transferlerinin ücretsiz olacağını belirtti. Ayrıca, dijital cüzdanların ayda 300 bin rubleye kadar yenilenebileceğini ve kripto para kullanımının mümkün ancak sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.
22 Nisan 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya misket bombası da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Paket, çeşitli topçu mermileri, hava savunma sistemleri, tanksavar füzeleri, zırhlı araçlar ve yedek parçaları kapsıyor. Pentagon yetkilisi, bu yardımın Ukrayna'nın topçu savaşını sürdürebilmesi için yeterli mühimmat sağlayacağını belirtti. Misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı 2008'de BM gözetiminde yasaklanmış olmasına rağmen ABD, Ukrayna ve Rusya bu sözleşmeye taraf değil.
8 Temmuz 2023

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson, Türkiye'nin Rusya ile sürdürdüğü ticari ve ekonomik faaliyetler nedeniyle yaptırım riski taşıdığını ve G7 pazarlarına erişimini kaybedebileceğini belirtti. Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan toplantıda, Türk işletmeleri ve bankalarına Rus askeri-endüstriyel kompleksi tarafından kullanılabilecek teknolojilerle ilgili işlemlerden kaçınmaları için ek önlemler alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Nelson ayrıca, Rus oligarklar ve hükümet yetkililerinin Türkiye'de mülk ve yat satın almaya devam ettiğini ve bu tür işlemlerde daha fazla denetim çağrısında bulunduğunu ifade etti.
4 Şubat 2023

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'nın Rusya ile olan savaşında kullanmak üzere ve İsrail ile Tayvan'a destek amacıyla toplamda 95 milyar dolarlık bir yardım paketini onayladı. Bu yardım paketi, Ukrayna'ya 61 milyar dolar, İsrail'e 26 milyar dolar ve Tayvan'a 8 milyar dolar olarak dağıtılacak. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen bu tasarı, ABD Başkanı Joe Biden ve Demokratların çoğunlukta olduğu Senato tarafından da onaylanması bekleniyor. Biden, tasarının Kongre'den geçmesi halinde hızlıca imzalayacağını açıkladı.
20 Nisan 2024

Rus rublesi, dolar karşısında değer kaybederek dolar/ruble paritesini 100 seviyesine çıkardı. Bu durum, 23 Mart 2022'den bu yana ilk kez gerçekleşti. Rublenin değer kaybı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve Batılı devletlerin fosil yakıtlar için farklı kaynaklar bulması sonucu yaşandı. Ayrıca, yaz sezonu nedeniyle Rusların tatil için döviz talebindeki artış da rublenin değer kaybında etkili oldu.
14 Ağustos 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'ya 600 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Bu yardım paketi, silah ve askeri teçhizat alımı, hava savunma sistemlerinin sürdürülebilirliği ve entegrasyonu, topçu mermileri, elektronik harp araçları, imha mühimmatları ve mayın temizleme teçhizatı gibi kalemleri içeriyor. Ayrıca eğitim ve bakım faaliyetleri de bu paketin bir parçası olacak. Bu duyuru, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna'ya bir milyar dolarlık yeni yardım taahhüdünde bulunduğu ziyaretinden bir gün sonra geldi.
8 Eylül 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

Rusya'nın bütçesi sadece petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanmazken, vergiler, devlete ait işletmelerin kârları ve enerji dışı ihracat gelirleri de önemli katkılar sağlıyor. 2023 yılında Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışı gelirleri yüzde 16 artış gösterdi. İhracat yüzde 28 düşüşle 425 milyar dolar civarında gerçekleşirken, ithalattaki gerileme ile 140 milyar dolara yakın ticaret fazlası verildi. Batılı ülkelerin yaptırımlarının etkisi tartışılırken, Rusya'nın mevcut küresel konjonktürü lehine kullanarak ekonomik bedeli hafifletmeye çalıştığı belirtiliyor.
6 Haziran 2024

Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'nı dondurması ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarına saldırılarını yoğunlaştırması üzerine, Ukrayna Hırvatistan limanları üzerinden tahıl ihracatına başladı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko, bu ticaret yolunun genişletilmesiyle ilgili olduklarını ve bu lojistik rotanın savaştan sonra da iki ülke arasındaki ticaret açısından önemli bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti.
7 Eylül 2023

Rusya Merkez Bankası, rublede yaşanan değer kaybının ardından politika faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 12'ye yükseltme kararı aldı. Bu kararın, fiyat istikrarına yönelik tehlikeleri sınırlamayı hedeflediği belirtildi. Ayrıca, bankanın 2024 için yüzde 4 seviyesinde bulunan enflasyon hedefine ulaşılması için faiz oranına yönelik ilave kararlar alabileceği vurgulandı.
15 Ağustos 2023

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya askeri destek kapsamında dört yıl için 20 milyar avro sağlamayı planladıklarını açıkladı. Bu destek, Avrupa Barış Fonu içinde özel bir kısım ayırarak Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yılda beş milyar avro şeklinde verilecek. Konunun karara bağlanmadığı ve ağustos sonunda İspanya'nın Toledo kentinde AB dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısında yeniden görüşüleceği belirtildi.
20 Temmuz 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, ruble cinsinden para yatırma ve çekme işlemlerini sonlandıracağını duyurdu. 15 Kasım'dan itibaren para yatırma, 31 Aralık'tan sonra ise para çekme işlemleri durdurulacak. Binance müşterileri, ruble varlıklarını komisyon ödemeden CommEX platformuna aktarabilecekler. Bu karar, Binance'in daha önce Rusya pazarından çekilme kararı almasının ve Batılı ülkelerin yaptırımları sonucu Rusya'da kripto para kullanımının artmasının bir sonucu olarak görülüyor.
10 Kasım 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin ağustos ayında Güney Afrika'da düzenlenecek zirvesinde ortak para birimi konusunun tartışılacağını açıkladı. Lavrov, bu konuda BRICS içinde ve Latin Amerika ile Karayip ülkeleri arasında kendi para birimlerini yaratma ihtiyacıyla ilgili girişimlerin olduğunu belirtti. Ayrıca, BRICS ülkeleri ile Rusya ve Çin arasındaki ticarette doların payının azaldığı ve Brezilya ile Arjantin arasında yeni bir ortak para birimi oluşturulması konusunun istişare edildiği bilgisi verildi.
25 Ocak 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını kontrol altında tutmak amacıyla bankalara, acil durumlar haricinde şirketlere dolar satışını sınırlama yönünde sözlü talimat verdi. Bu talimat, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak ve seçimlere kadar ekonomik istikrarı sağlamak için alınan bir dizi düzenlemenin parçası. Ayrıca, bankalardan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından gelen talepleri önceliklendirmeleri istendi. KKM hesaplarında büyük bir mevduat bulunmakta ve bu hesaplar vade sonunda dövize çevrilebilecek yapıda.
3 Mayıs 2023

Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya'yı tahıl anlaşması için ikna etmesini beklediklerini belirtti. Ukrayna'nın tahıl ihracatı, Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı işgal nedeniyle durmuştu. Temmuzda Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla imzalanan tahıl koridoru anlaşması, Rusya tarafından uzatılmamıştı. Cleverly, ayrıca Ukrayna'ya destek politikalarından ödün vermeyeceklerini ifade etti.
19 Temmuz 2023
İşaretlediklerim