Osman Ulagay, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ekonomi politikalarını eleştirdi. 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sonrası, AKP'nin 'biz ve onlar' anlayışıyla hareket ettiğini ve ekonomide yandaş firmalara öncelik verdiğini belirtti. Devlet ihaleleri ve kur garantili projelerin bu firmalara verildiğini, devlet kaynaklarının bu firmaların büyümesi için seferber edildiğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz politikalarının enflasyonu artırdığını ve devlet bankalarının düşük faizle yandaş firmaları desteklediğini vurguladı.
20 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi maaşına yüzde 39 oranında bir zam uyguladı. Bu zamla birlikte Cumhurbaşkanının maaşı 40 bin TL artarak 140 bin TL'ye yükseldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu durumu emeklilere yapılan yüzde 25'lik zam oranıyla kıyaslayarak eleştirdi ve ülkede yaşanan geçim sıkıntısına dikkat çekti.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi ve yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca harç tutarları yüzde 50 artırıldı. Bu zamlar, sosyal medyada geniş yankı buldu ve gazeteciler, ekonomistler, siyasetçiler ve vatandaşlar tarafından eleştirildi. Paylaşımlarda iktidarın ekonomi politikaları sorgulandı ve zamların toplum üzerindeki etkileri dile getirildi.
7 Temmuz 2023

Türkiye, AKP iktidarının son 21 yılında toplamda 563 milyar dolar faiz ödemesi gerçekleştirdi. 2023 yılında toplanan her 100 lira verginin 15 lirası faiz ödemelerine gitti ve 2024'te bu oranın en az 17 lira olması bekleniyor. 2023'te ödenen faiz miktarı 28,4 milyar dolar ile 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 2024 bütçe planlamasına göre, hükümetin toplam harcamalarının 11,3'ü faiz ödemelerine ayrılacak.
7 Şubat 2024

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu'nun çocuk beslenmesine dikkat çeken çanta paylaşımı ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın 50 bin dolarlık çantasını karşılaştırdı. Selvi Kılıçdaroğlu, çocukların yeterli beslenememesine dikkat çekerken, Emine Erdoğan'ın çantası daha önce de siyasi tartışmalara konu olmuştu. Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, Emine Erdoğan'ın çantasının 'çakma' olduğunu iddia etmişti.
2 Nisan 2023

ABD'li yatırım bankası Citi, Türkiye'de 14 Mayıs sonrasında para politikasının normalleşmesi halinde ülkeye 12 ay içinde 50 milyar dolarlık bir kaynak aktarılabileceğini tahmin ediyor. Citi analistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, seçim sonrası doğru para politikası uygulanması durumunda Türkiye'nin kredi risk primlerinin 250 puan düşebileceğini ve bu durumun Türk Lirası'nın değer kazanmasına yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyasında yurt dışı görüşmelerinde bağladığı 300 milyar dolarlık yatırımı öne çıkarması bekleniyor.
12 Nisan 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplanan ve AFAD ile Kızılay'a verilmesi planlanan 115 milyar liralık bağışın 41 milyar lirasının yatırılmadığını ve bu durumun kamu kuruluşlarında para olmamasından kaynaklandığını yazdı. Altaylı, Bankalar Birliği'nin düzenlediği toplantıda bir kamu bankası yöneticisinin toplanan bağışlarla konut yapılacağını ve bu konutların depremzedelere taksitle satılacağını belirttiğini aktardı. Ayrıca, yabancı ortaklı bir bankanın yöneticisinin bu duruma itiraz ettiğini ve doğrudan kendilerinin ev yapmayı teklif ettiğini ifade etti.
19 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Antalya Havaalanı ihalesinden 1 milyar dolar kazandığı iddiasını ortaya attı. Bu iddia, Erdoğan'ın eski korumasının kardeşi Ali Yeşildağ tarafından dile getirilmiş ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da gündeme taşınmıştı. İddianın yer aldığı video, Cevheri Güven'in YouTube kanalında yayınlanmış ancak kısa sürede bloke edilmişti.
8 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'yüksek karlı gizli fon' vaadiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık davası hakkında yorum yaptı. Erdoğan, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve hukuksuzluk yapanların cezalarını çekeceğini belirtti. Vatandaşları bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı ve yargının konuyla ilgili gerekli araştırmaları yaptığını ifade etti. Ayrıca, devletin bu tür olayların peşinde olduğunu ve yargının ideal kararları vereceğine inandığını söyledi.
2 Aralık 2023

Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz döviz girişlerinin 10-15 milyar dolarlık kısmının narkotik ticaretinden geldiğini belirtti. CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın kaynağı belli olmayan 52 milyar dolarlık para girişi hakkındaki sorularına cevap veren Yeşilada, bu paranın bütçeye gitmediğini ve dağıtılmadığını, ayrıca narkotik ticaretinin yanı sıra faturalanmayan turizm gelirleri, yurt dışındaki paraların ülkeye getirilmesi ve Rusya-Ukrayna savaşı sırasında iş adamlarının yaptığı döviz transferleri gibi faktörlerin de kaynağı belirsiz döviz girişlerine katkıda bulunduğunu ifade etti.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimler öncesinde mutfakta kullanılan doğalgazın bir yıl, konutlarda kullanılan doğalgazın ise bir ay boyunca ücretsiz olacağını vaat etti. Ayrıca, elektrik faturalarındaki indirimlerin bu ayki faturalara yansıtılacağı belirtildi. Resmi bir açıklama olmamakla birlikte, düzenlemenin cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılacağı ve Hazine'nin bu sübvansiyon için kaynak ayıracağı ifade edildi. Doğalgaz dağıtım şirketlerinin yükü Hazine tarafından karşılanacak.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Uygulanan dezenflasyon programının lirada reel değer kazanımına yol açabileceğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırarak fon akışını tetikleyeceğini, böylece dezenflasyonu hızlandırıp büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacağını belirtti. Türkiye'nin düşük faiz politikası nedeniyle ekonomik krize girdiği ve bu durumu düzeltmek için piyasanın olumlu baktığı isimlerin göreve getirildiği, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmasının beklendiği ancak yapılan artışların yetersiz bulunduğu anlatıldı.
22 Kasım 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'Tek Yürek' kampanyasında yüksek bağışlar yapan ve son yıllarda hızla zenginleşen iş insanlarını eleştirdi. Demirtaş, bu kişilerin hükümete yaptıkları bağışların, daha önce kullanılmış olsaydı insan hayatlarını kurtarabileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de var olan ekonomik eşitsizliğe ve adaletsizliğe dikkat çekerek, bu durumun değişmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Kampanyada toplanan bağış miktarı 115 milyar TL'yi aşarken, bazı iş insanlarının aynı gün devletten teşvik aldığı da ortaya çıktı.
20 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP hükümetinin 20 yıllık iktidarında beş farklı sektöre 418 milyar dolar aktardığını iddia etti. Kılıçdaroğlu ve ekibi tarafından hazırlanan rapora göre, bu süreçte kamu zararı 2 trilyon 572 milyar dolara ulaştı. İstanbul'daki imar rantı da dahil olmak üzere, inşaat ve imar, mal ve hizmetler tedariki, enerji, lojistik ve madencilik sektörlerinde haksız kazanç sağlandığı belirtildi. Kılıçdaroğlu, bu zararın tespiti ve tahsili için öneriler hazırladığını ve hukuki adımların atılacağını ifade etti.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından dolar/TL kuru yükselişe geçti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Dolar, Haziran ayına 20,82 seviyesiyle başlayarak yeni bir rekor kırdı.
1 Haziran 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında başlatılan ve televizyon kanallarının ortak yayınıyla desteklenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında toplanan 115 milyar liranın kullanımının araştırılması için CHP tarafından verilen önerge, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kampanya kapsamında Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışı ve 9 milyonu aşkın SMS ile yapılan bağışlar dikkat çekmişti. Ancak toplanan bağışların yaklaşık 31 milyar lirasının henüz yatırılmadığı belirtiliyor.
5 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyasının yeni aşamasında yurt dışı görüşmeleri sonucu bağladığı 300 milyar dolarlık yatırımı öne çıkaracak. Daha önce 418 milyar dolarlık kaynağın iktidara yakın sermaye gruplarına aktarıldığını belirten Kılıçdaroğlu, bu paranın geri alınacağını ve Türkiye ekonomisinin kalkınması için kullanılacağını ifade edecek. Yatırımların teknoloji, ham madde ve gıda sektörüne yönelik olması planlanıyor.
11 Nisan 2023
İşaretlediklerim