Filistin Yönetimi’nin Britanya Büyükelçisi Husam Zomlot, BBC televizyonunda çıktığı yayında, İsrail’in bakış açısıyla kendisini sorgulayan ve ısrarla Hamas’ı kınamaya çalışan sunucu Lewis Vaughan Jones ve kanalın çifte standartlı yayın anlayışına meydan okudu. Zomlot, Hamas'ın Filistin hükümeti olmadığını, İsrail'in ise düzenli ordusuna emirler verdiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in sivilleri hedef aldığını ve bu durumun son 48 saatte olmadığını ifade etti. Zomlot, çözümün uluslararası hukukun eşit uygulanması olduğunu belirtti.
10 Ekim 2023

Eski İsrailli barış müzakerecisi Daniel Levy, BBC yayınında sunucunun İsrail'in Gazze'deki Hamas hedeflerini vurduğunu ve bir terör örgütünün kökünü kazımayı amaçladığını belirtmesine tepki gösterdi. Levy, bu durumun tarihte görülmediğini, bir ülkenin liderlerinin sivil nüfusun tüm ihtiyaçlarını kestiğini ve bu yolla militanları hedef aldığını inandırıcı bir şekilde söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca, bu tür yalanların karşılıksız kalamayacağını ve yanlış politikalara yol açacağını belirtti.
12 Ekim 2023

BBC, İsrail'in hedefindeki Hamas'ın lider kadrosunu derledi. İsrail, 7 Ekim'deki saldırı sonrası Hamas'ı ortadan kaldıracağını ilan etmişti. Hamas liderlerinin çoğu, İsrail'in suikast girişimlerine karşı halk içine pek çıkmıyor. BBC'nin derlediği Hamas lider kadrosunda İsmail Haniye, Yahya Sinvar, Muhammed Dayf, Marvan İsa, Halid Meşal ve Mahmud Zahar bulunuyor.
23 Ekim 2023

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023

İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında doğrudan rol alıp yardım yaptığını reddetti. İran yıllardır Hamas'ı destekliyor ve savaşçılarına silah ve eğitim sağlıyor olsa da, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, Hamas militanlarının İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya 'dahil olmadığını' belirtti. Hamas Sözcüsü Gazi Hamad, İran'dan doğrudan destek aldıklarını söylemişti.
9 Ekim 2023

Instagram, Filistinli anlamına gelen 'Palestinian' kelimesi, Filistin bayrağı emojisi ve Arapça 'Elhamdülillah' kelimesi bulunan bazı kullanıcıların biyografilerinin 'Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor' diye İngilizceye çevrilmesi üzerine özür diledi. Instagram'ın çatı şirketi Meta, sorunun 'otomatik çeviri' kaynaklı olduğunu belirtti. Bu durum, sosyal medyada tepki çekti ve Meta, 'Elhamdülillah' kelimesinin artık 'Allah’a şükür' diye çevrildiğini açıkladı.
20 Ekim 2023

BBC Haber'in öğle kuşağı yayınında sunucu Maryam Moshiri, jenerik bitiminde canlı yayına orta parmağını gösterirken geçildi. Reji, spikeri 'Yayına giriyoruz' diye uyarmak yerine, bu anı ekrana yansıttı. Bu durum, rejinin bilinçli olarak spikerin bu anını yayınladığı şeklinde yorumlandı ve 'rejinin intikamı' olarak nitelendirildi.
7 Aralık 2023

Britanyalı perakende giyim firması Marks and Spencer, Noel reklamına gelen Filistin eleştirilerinin ardından reklamı yayından kaldırdı. Reklamda, Filistin bayrağı rengindeki parti şapkaları şömine ateşinde yakılıyordu. Sosyal medya kullanıcıları, şapkaların renklerinin Filistin bayrağının renklerini yansıttığını belirterek firmayı eleştirdi. Firma, reklamın Ağustos ayında İsrail-Hamas savaşı öncesinde çekildiğini ve yakılan parti şapkalarının Noel zamanı gelenek olan renklerde olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

BBC Kültür Servisi, çocuk kitaplarının önemine dikkat çekerek 'Dünyanın En İyi 100 Çocuk Kitabı' listesini hazırladı. Listede, Maurice Sendak'ın 'Vahşi Şeyler Ülkesinde' kitabı ilk sırada yer alıyor. Listede ayrıca 'Alice Harikalar Diyarında', 'Pippi Uzunçorap', 'Küçük Prens' gibi klasikler de bulunuyor. BBC, çocuk ve yetişkin kitapları arasındaki ayrımın yanı sıra, erken yaşlarda kaliteli eserlerle karşılaşmanın önemini vurguluyor.
24 Mayıs 2023

Britanya Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e silah satışının askıya alınmasını desteklemediğini belirtti. Starmer, savunma amaçlı satışların da durdurulmasının yanlış bir tutum olacağını ifade etti. Hamas'ın İsrail'e saldırılarının birinci yılı nedeniyle düzenlenen oturumda, Starmer, bölgedeki insani duruma dikkat çekerek, Filistinli sivillerin yaşadığı zorlukları vurguladı. Starmer, bölgenin bu süreci bir yıl daha kaldıramayacağını belirtti.
7 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistin'e destek amacıyla sosyal medya hesabından yapay zekayla oluşturulmuş bir video yayınladı. Videoda, İsrail'e karşı boykot çağrısı yapılırken, şarkının sözlerinde kola ve kahve içilmemesi yönünde tavsiyeler yer aldı. Videoda ayrıca, Gazze'ye bombalı saldırı anları ve İsrail askerleri tarafından öldürülen insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi'nin fotoğrafı da gösterildi. Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs'ta İsrail'le ticaretin tamamen durdurulduğunu açıklamıştı.
16 Eylül 2024

ABD'nin çeşitli üniversitelerinde 18 Nisan'dan bu yana süren Filistin yanlısı gösterilerde, şimdiye kadar 2 bin 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Gösteriler, Columbia Üniversitesi'nde başlayarak ülke genelinde 45'ten fazla kampüse yayıldı. Göstericiler, özellikle İsrail'in Gazze'deki faaliyetlerine tepki gösteriyor ve üniversitelerin İsrail ile ilişkilerini kesmesini talep ediyor. Gösterilerin büyük çoğunluğu barışçıl geçmesine rağmen, bazı kampüslerde İsrail yanlısı gruplarla çatışmalar yaşandı.
8 Mayıs 2024

İtalya'nın başkenti Roma'da 5 Ekim'de yapılması planlanan Filistin'e destek gösterileri, güvenlik gerekçesiyle yasaklandı. İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi başkanlığında toplanan Kamu Düzeni ve Ulusal Güvenlik Komitesi, yürüyüşlerin 7 Ekim 2023'ün yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle bu kararı aldı. İtalya'daki Yahudi toplumu ve bazı sağcı politikacılar da bu yasaklama talebini destekledi. Daha önce de benzer gerekçelerle Filistin'e destek gösterileri yasaklanmıştı.
25 Eylül 2024

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden bir grup, dışişleri bakanlığı binasının duvarlarını kırmızıya boyadı. Protestocular, duvarlara 'İsrail çocukları öldürüyor' ve 'İsrail'i boykot et' yazılarını yazdı. Polis memuru Espen Godiken, olayla ilgili herhangi bir gözaltı olmadığını ve kolluk kuvvetlerinin olay yeri ve olay anına ilişkin video kayıtlarını incelemeye devam ettiğini belirtti.
26 Eylül 2024

Yedi Hilal Derneği, Cihangir'deki merdivenlere Filistin bayrağını resmetti. Beyoğlu Belediyesi, gelen tepkiler üzerine merdiveni beyaza boyayarak, Filistin intifadasının sembollerinden Hanzala'nın resmini çizeceklerini açıkladı. Belediye, Filistin halkının haklı davasını ulusal simgelere saygı duyarak savunmaya devam edeceklerini belirtti. Bu olay, sosyal medyada geniş yankı buldu.
5 Ağustos 2024

ABD'nin çeşitli üniversitelerinde İsrail'in Gazze politikalarına karşı düzenlenen gösteriler, öğrencilerin barışçıl protestolarıyla büyümeye devam ediyor. Polis müdahalesi sertleşirken, 500'den fazla kişi tutuklandı. Öğrenciler, üniversitelerin İsrail'i destekleyen şirketlerle finansal ilişkilerini kesmesini talep ediyor. Texas, New York, California gibi eyaletlerdeki üniversitelerde gösteriler devam ederken, bazı üniversitelerde eğitim faaliyetleri durduruldu.
26 Nisan 2024

Ünlü Avustralyalı oyuncu Cate Blanchett, 77. Cannes Film Festivali'nde Filistin'e destek vermek amacıyla siyah, beyaz ve yeşil renklerden oluşan bir elbise giydi. Elbisesinin kuyruğunu kaldırdığında Filistin bayrağının renkleri ortaya çıktı. Blanchett, daha önce Gazze için yapılan ateşkes çağrısının imzacısı olmuş ve Avrupa Parlamentosu'nda Gazze için acil ateşkes çağrısında bulunmuştu.
22 Mayıs 2024

Floransa Üniversitesi'ndeki öğrenciler, Filistin'i desteklemek ve üniversitelerinin İsrail'le bilimsel işbirliği anlaşmasını sonlandırması için San Marco Meydanı'nda bir miting düzenledi. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı mitingde, öğrenciler İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı kamuoyunun net bir tutum alması gerektiğini vurguladı. Mitingin ardından bir grup öğrenci, taleplerine karşılık almak amacıyla meydanda çadır kurma eylemi başlattı. İtalya'nın diğer büyük şehirlerindeki üniversitelerde de benzer destek ve dayanışma eylemleri devam ediyor.
15 Mayıs 2024

İstanbul İstiklal Caddesi'nde 'Filistin İçin Bin Genç' inisiyatifi tarafından düzenlenen ve İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesini talep eden eyleme polis tarafından sert müdahalede bulunuldu. İktidarın Filistin davasını iç politikada kullanırken, iktidara yakın sermaye gruplarının İsrail ile ticari ilişkilerini sürdürdüğü belgelerle ortaya konuldu. İktidar ve medyası, eylemi 'beşinci kol faaliyeti' olarak nitelendirerek, eylemcilerin iktidarın İsrail ile olan ikiyüzlü politikasını gözler önüne sermesinden rahatsızlık duydu. Erdoğan iktidarının Filistin sorununa ve İsrail ile ilişkilerine yaklaşımı, iç politikada ve bölgesel emellerde bir pazarlık aracı olarak kullanıldığı eleştirildi.
9 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar verilmesini talep eden karar tasarısını büyük çoğunlukla onayladı. Oylamada 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 'Evet' oyu kullanıldı, 25 ülke çekimser kaldı, 9 ülke ise 'Hayır' oyu verdi. Karar, Filistin'in BM Şartı'nın 4'üncü maddesi uyarınca üyelik kriterlerini yerine getirdiğini belirtti ve BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bu konuyu olumlu şekilde değerlendirmesi tavsiye edildi.
10 Mayıs 2024
İşaretlediklerim