Time dergisinin televizyon eleştirmeni Judy Berman, 2023 yılının en başarılı 10 dizisini belirledi. Listede Rian Johnson'ın 'Poker Face' dizisi 10. sırada yer alırken, 'The Other Two', 'Dead Ringers', 'Telemarketers', 'The Curse', 'Beef', 'Rain Dogs', 'I’m a Virgo' gibi diziler sıralamada kendine yer buldu. 'Succession' ve 'Reservation Dogs' dizileri ise Berman tarafından birinci sıraya konuldu. Ayrıca makalede Indiewire'ın 2023'ün en iyi 25 filmini ve New York Times'ın yılın en iyi 10 kitabını seçtiği bilgisi de veriliyor.
4 Aralık 2023

Emin Alper yönetmenliğindeki 'Kurak Günler' filmi, vizyona girdiği beşinci haftasında, film tutkunlarının yorum ve beğenilerini paylaştığı Letterboxd sosyal ağında 2022'nin en yüksek puan alan filmleri listesinde altıncı sıraya yerleşti. Film, yıl boyunca aldığı ödüller ve bakanlık desteğinin geri alınması gibi konularla da gündeme gelmişti. Letterboxd'da yapılan genel değerlendirmede, tüm janrlar ve ülkeler gözetmeksizin filmler sıralandı.
6 Ocak 2023

Fransa'nın César Ödülleri Akademisi, cinsel suçlardan soruşturma altında olan kişilerin 25 Şubat'ta düzenlenecek törene katılamayacaklarını açıkladı. Bu karar, oyuncu Sofiane Bennacer hakkında tecavüz ve şiddet suçlamasıyla soruşturma açılmasının ardından ve 2020 yılında Roman Polanski'nin protestolara konu olan ödül kazanmasının etkisiyle alındı. Akademi, bu kararı mağdurlara saygı göstermek amacıyla aldığını belirtti. Ayrıca, cinsel suçlardan yargılanan veya hüküm giyen kişilerin gelecekteki törenlere katılımının yasaklanıp yasaklanmayacağına dair bir karar henüz verilmedi.
3 Ocak 2023

Oscar ödüllü aktör Leonardo DiCaprio, Panama ormanlarında keşfedilen yeni bir yılan türüne annesi Irmelin Indenbirken'in onuruna 'Simon irmelindicaprioae' adını verdi. DiCaprio'nun çevreye olan duyarlılığı biliniyor ve bu jestiyle annesine olan sevgisini ifade etmiş oldu. Yeni keşfedilen yılan türü, Chocó-Darién ormanında yaşayan ve nadir görülen bir tür olup, altın ve bakır madenciliği nedeniyle tehlike altında. Ayrıca, Ekvador, Kolombiya ve Panama'da yapılan gözlemler sırasında dört yeni tür daha keşfedildi.
30 Ocak 2023

Fatih Akın'ın yönettiği ve ünlü rapçi Xatar'ın hayatını anlatan 'Ren Altını' filmi dahil olmak üzere, bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında toplam sekiz yeni film vizyona girdi. Filmler arasında aksiyon, romantik komedi, korku ve animasyon türlerinde yapımlar bulunuyor. 'Disco Boy', 'Ölümcül Çarpışma', 'Yenilmez Üçler', 'İkinci Görüşte Aşk', 'Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı', 'Kaptan Pengu ve Arkadaşları 3: Buz Mandası Efsanesi' ve 'Bonibomlar: Kediler Peşimizde' diğer gösterime giren filmler arasında yer alıyor.
7 Temmuz 2023

AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Emre Cemil Ayvalı, Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödülünü 'Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara' armağan etmesine tepki gösterdi. Ayvalı, Dizdar'ı 'ezik' olmakla suçlayarak, ödülünü sadakatine ve ülkesini aşağılamasına borçlu olduğunu iddia etti ve Dizdar'ın PKK'lılarla karşılaştırılmasını yaptı.
27 Mayıs 2023

Geçen yılın dikkat çeken filmlerinden 'Barbie' içindeki 'I'm just Ken' şarkısıyla tanınan Ryan Gosling, şarkının Oscar adaylığı kazanmasının ardından, bu unutulmaz performansı Oscar töreninde canlı olarak sahneleyeceğini duyurdu. Şarkı, 'Barbie' filminden Oscar'a aday gösterilen iki parçadan biri. Bu haber, aylardır devam eden spekülasyonlara son verdi. Ancak, bir feminist filmde sadece erkek bir karakterin öne çıkarılmasının tartışma yaratması, Oscar komitesinin kararlarını etkilemiş gibi görünmüyor.
27 Şubat 2024

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta yedi yeni film vizyona giriyor. Dardenne kardeşlerin göçmenlerin hayatta kalma mücadelesini anlattığı 'Tori ve Lokita', Mahsun Kırmızıgül'ün 'Prestij Meselesi', Ben Affleck'in başrolünde olduğu 'Hypnotic: Zihin Avı', Robert De Niro'nun oynadığı 'Eyvah Babam', Salvador Dali'nin hayatını anlatan 'Dali Diyarı', animasyon filmi 'Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş' ve korku filmi 'The Boogeyman' izleyicilerle buluşuyor.
2 Haziran 2023

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin kapanış töreninde, Meksikalı yönetmen Lila Avilés'in 'Totem' filmi FIPRESCI ödülüne layık görüldü. Festival, 31 Mayıs'ta başlamış ve yedi gün süresince 66 filmi izleyicilerle buluşturmuştu. Festival, kadınların sinemadaki emeklerini görünür kılmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sanatın iyileştirici gücüyle sağlamayı hedefliyor. 'Totem' filmi, yedi yaşındaki kız çocuğu Sol'ün gözünden bir ailenin hikayesini anlatıyor ve ölüm, kayıp ve hayat üzerine derin gözlemler sunuyor.
8 Haziran 2023

Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

Geçen yılki Oscar Ödülleri Töreni'nde Will Smith'in Chris Rock'a attığı tokat sonrası yaşanan tartışmaların ardından, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi bu yılki törende benzer durumlarla başa çıkmak için bir 'kriz ekibi' oluşturduğunu duyurdu. Akademi CEO'su Bill Kramer, çok sayıda senaryo üzerinden plan yaptıklarını ve her türlü duruma hazırlıklı olduklarını belirtti. Akademi başkanı Janet Yang ise geçen yılki skandala yeterince hızlı yanıt veremedikleri için özeleştiri yaptı ve gelecekte daha etkin bir kriz yönetimi sözü verdi.
23 Şubat 2023

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2022 yılında vizyona giren ve dijital platformlarda yayınlanan en iyi uluslararası filmleri üyelerinin oylarıyla belirledi. Vizyon filmleri kategorisinde 'Drive My Car' birinci, 'Aşk, Mark ve Ölüm' ikinci, 'Memoria' ise üçüncü oldu. Dijital platform filmleri kategorisinde ise 'Ayrılma Kararı' birinci, 'Hatıra: 2. Bölüm' ikinci, 'Müstakbel Suçlar' üçüncü sırayı aldı. Yerli yapımların oylaması ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
18 Ocak 2023

Film inceleme ve sosyal ağ platformu Letterboxd, kullanıcılarının vizyona girmesini sabırsızlıkla beklediği filmlerin bir listesini yayınladı. Listede, 'Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki', 'Nosferatu', 'MaXXXine', 'Spider-Man: Beyond the Spider-Verse', 'Deadpool 3' gibi devam filmleri ve yeni projeler yer alıyor. Ayrıca, 'Batman Part 2', 'Joker: Folie à Deux', 'Furiosa: Bir Mad Max Destanı' ve 'Sherlock Holmes 3' gibi popüler serilerin yeni filmleri de izleyicilerin merakla beklediği yapımlar arasında gösteriliyor.
5 Aralık 2023

Bu hafta sinema salonlarında iki yerli film dahil olmak üzere toplam sekiz yeni film gösterime giriyor. 'Hızlı ve Öfkeli' serisinin merakla beklenen final filmi izleyiciyle buluşuyor. Louis Leterrier yönetmenliğindeki bu filmde Vin Diesel, Jason Statham gibi isimler başrolleri paylaşıyor. Ayrıca romantik komedi, korku ve animasyon türlerinde de yeni filmler sinemaseverlerin beğenisine sunuluyor.
19 Mayıs 2023

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen Sonoma-Marin Panayırı'ndaki 'Dünyanın En Çirkin Köpeği' yarışmasını 'Scooter' adlı tüysüz Çin köpeği kazandı. Yedi yaşındaki Scooter, doğuştan ayakları geriye dönük olmasına rağmen, terapi ve özel bir araç yardımıyla yürümeyi başardı. Yarışma, 1970'lerden beri düzenleniyor ve sahiplenilen yavru köpeklere görünürlük kazandırmayı, tüm köpeklerin sevimli olduğunu hatırlatarak hayvan sahiplenmeyi desteklemeyi amaçlıyor.
25 Haziran 2023

Kanadalı yapımcı Sarah Polley, 'Konuşan Kadınlar' filmiyle 'En İyi Uyarlama Senaryo' Oscar'ını kazandıktan sonra, 11 yaşındaki çocuğu tarafından yapılan bir 1 Nisan şakasıyla karşılaştı. Çocuğu, Polley'e Oscar ödülünün yanlışlıkla verildiğini ve aslında 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filmine ait olduğunu belirten sahte bir mektup yazdı. Polley, durumu hemen anlayarak Twitter hesabından bu durumu paylaştı ve 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filminin yapımcısı Edward Berger, şakaya katılarak Polley'den ödülü doğrudan kendisine göndermesini istedi.
2 Nisan 2023

Oyun dünyasının prestijli ödüllerinden biri olan 'The Game Awards' tarafından düzenlenen 'yılın en iyi oyunu' ödülü için altı oyun aday gösterildi. Adaylar arasında Alan Wake 2, Baldur’s Gate 3, Marvel’s Spider-Man 2, Resident Evil 4, Super Mario Bros. Wonder ve The Legend of Zelda Tears of the Kingdom bulunuyor. Toplam 31 farklı kategoride ödüller verilecek olan yarışmanın sonuçları 7 Aralık'ta açıklanacak. Oylamalar ve adaylar hakkında daha fazla bilgiye verilen link üzerinden ulaşılabiliyor.
17 Kasım 2023

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin yeni filmi 'Killers of the Flower Moon'un resmi fragmanı yayınlandı. Film, 20 Ekim'de sinemalarda gösterime girecek ve ardından Apple TV+ platformunda yer alacak. Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro gibi yıldız isimleri barındıran kadrosuyla dikkat çeken yapım, 1920'lerde Oklahoma'da Osage halkına yönelik işlenen cinayetleri konu alıyor ve bir gerçek suç hikâyesini anlatıyor.
5 Temmuz 2023

Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) düzenlediği 55. Türkiye Sineması Ödülleri'nde 'Kurak Günler' filmi, 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere toplam sekiz ödül alarak öne çıktı. Ödüller, oyuncu Cem Davran'ın sunumuyla İstanbul'daki Salon İKSV'de düzenlenen törende sahiplerine verildi. 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü 'Bergen' filmiyle Farah Zeynep Abdullah kazandı. Tören, SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen kazananları onurlandırdı.
5 Nisan 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023
İşaretlediklerim