Alaattin Aktaş, TÜİK'in madde fiyatlarını açıklamamasını eleştiriyor ve bu durumun kamuoyunda şeffaflık eksikliği yarattığını belirtiyor. TÜİK'in, 2022 yılından itibaren madde fiyatlarını hesaplamadığını ve yayımlamadığını belirten bir yazı gönderdiğini ifade ediyor. Aktaş, TÜİK'in bu verileri hesaplayıp hemen imha edip etmediğini sorguluyor ve bu tür önemli belgelerin imha edilmesinin mümkün olmadığını vurguluyor.
14 Haziran 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.
15 Mart 2024

Yılbaşından bu yana et ithalatı için 1 milyar dolar harcayan Türk hükümeti, iç piyasada et fiyatlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Ancak bu çabalar sonuçsuz kalmış, halk ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde kuyruklara girmiştir. Buna rağmen, Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapmıştır. Bu durum, yerli üreticilere destek olunabilecekken yabancı üreticilere kaynak aktarılmasını eleştiren görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Halk Ekmek A.Ş., ekmek fiyatlarını yüzde 60 zamla 5 liradan 8 liraya çıkardı. AKP Bursa Milletvekili ve eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, maliyetlerin artmadığını savunarak bu zamma tepki gösterdi. Varank'ın bu eleştirisi, sosyal medya kullanıcıları tarafından hükümetin aldığı zam kararları hatırlatılarak eleştirildi.
20 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya 7 milyar liralık ceza verdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen incelemelerde, bu firmaların piyasayı manipüle ederek fiyat istikrarını bozduğu, sahte faturalarla kamuyu zarara uğrattığı ve haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da bu firmalar hakkında aklama suçu incelemesi yapıyor. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini belirtti.
21 Mayıs 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu düzenleme ile fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanların cezaları ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, stokçuluktan bir yılda üç defa ceza alan işletmelere altı güne kadar kapatma cezası verilecek. Satıştan kaçınan işletmelere ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak ve aldatıcı reklamlara karşı yaptırımlar da getirildi.
23 Mayıs 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklif, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerine yönelik cezaların artırılmasını öngörüyor. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı yapmaları durumunda 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar, piyasa dengesini bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, işletmelerin büyüklüğüne göre yıllık toplam ceza miktarı sınırları belirlendi.
9 Mayıs 2024

Şeref Oğuz, kamu sektöründe gözlemlenen aşırı harcamaları ve lüks tüketimi eleştirerek, bu durumun sosyal barışı tehdit ettiğini belirtti. Maliye Bakanı Şimşek'in tasarruf amacıyla çıkardığı genelgenin, beklenenin aksine daha fazla harcama talebi yarattığını ifade etti. Oğuz, enflasyonla mücadelede samimiyetin, kamunun israf kalemlerini gözden geçirmesiyle başlaması gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2024

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, rakı fiyatlarına yüzde 5 oranında bir 'maliyet' zammı yapıldığını açıkladı. Aybaş, daha büyük zamların 1 Nisan itibarıyla beklenmesi gerektiğini belirtti. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar da benzer bir açıklama yaparak, özellikle Efe Gold markasına zam geldiğini duyurdu ve asıl zamların seçimlerden sonra gerçekleşeceğini işaret etti.
21 Şubat 2024

Deniz Zeyrek, hükümetin küçük ölçekli tasarruf önlemleri yerine büyük kamu harcamalarında kesinti yapılması gerektiğini savunuyor. Yazısında, yüksek maliyetli devlet projeleri, saraylar, konvoylar ve yandaş firmalara verilen ihaleler gibi konulara dikkat çekiyor. Zeyrek, bu tür harcamaların kısılması gerektiğini öne sürerek, mevcut tasarruf önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor. Ayrıca, vatandaşa hizmet edecek yatırımların askıya alınmasının da doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını vurguluyor.
13 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde Finansal İstikrar Komitesi (FİK) toplandı. Toplantıda, tüketici kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son dönem gelişmeleri ve bu gelişmelerin finansal istikrara etkileri ele alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada övgü dolu ifadeler kullanılmadığı için, yandaş medya bu kez 'müjde' temalı manşetler atamadı. Murat Muratoğlu, toplantının içeriği ve medyanın tepkisi üzerine ironik bir dille yorumlar yaparak, toplantının somut sonuçlarından ziyade, medyanın yaklaşımını eleştirdi.
10 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile yeşil mercimeğin ithalatına teşvik, ihracatına ise kısıtlama getirildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, bakliyat ekim alanlarının 1990'dan bu yana ciddi şekilde azaldığını belirtti. Nüfusun büyük kısmının büyük şehirlere yığılması ve tarım arazilerinin imara açılması, tarım sektöründe ciddi sorunlara yol açtı. Akif Beki, tarımda uzun vadeli planlamanın eksikliğine dikkat çekerek, mevsimlik planlamanın önemine vurgu yaptı.
15 Mayıs 2024

Türkiye'de restoran ve kafelerin yüksek fiyatlarına karşı müşterilerin tepkisi boykot çağrısına dönüştü. 20-21 Nisan tarihlerinde restoran ve kafelere gidilmemesi için çağrı yapıldı. Finansçı İris Cibre'nin başlattığı ve pek çok tanınmış ismin destek verdiği bu hareket, geniş bir kesim tarafından benimsendi. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, hem müşterilerin şikayetlerini haklı buluyor hem de restorancıları savunuyor, ancak yüksek fiyatların sorumluluğunu ekonomi yönetimine yüklemekten kaçınıyor.
20 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının artırılacağına dair iddiaları yalanladı. İddialar, KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 10'a, içki için uygulanan KDV oranının ise yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacağı yönündeydi. Bakanlık, gıdalarda KDV oranının yüzde 1 olduğunu ve bu durumun bazı lokantalar tarafından istismar edildiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de KDV oranlarında bir artış yapılmadığını, suistimalleri engellemeye yönelik tedbirler alındığını ifade etti.
16 Nisan 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 23 Mayıs'ta Meclis'te kabul edildi. Bu değişiklikle, fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen ceza tutarı 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapan işletmelere verilen ceza ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca, bir takvim yılı içinde en az üç kez ceza alan iş yerleri altı gün kapatılabilecek. Bu düzenlemeler, piyasada dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetleri engellemeyi amaçlıyor.
29 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki yüksek farkın nedeninin, hükûmetin tarımsal destekleri yeterince sağlamamasından kaynaklandığını belirtti. 2007'de çıkarılan bir kanunla, millî gelirin en az yüzde biri kadar tarımsal destek sağlanması gerekirken, hükûmetin bu miktarı millî gelirin sadece 0,44'ü kadar verdiğini ifade etti. Korkmaz'a göre, hükûmetin bu tutumu, perakende fiyatlarının düşmesini engelliyor ve fiyat kontrolü yapmasını zorlaştırıyor.
25 Şubat 2024

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından çiğ süt referans fiyatı litre başına 14,65 TL olarak yüzde 8,5 artırıldı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), bu artışı yetersiz bularak hayvancılığa vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi. TÜSEDAD, süt ve et üretiminin birbirine bağlı olduğunu ve maliyetlerin altında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kestirerek üretimden çıktığını belirtti. Ayrıca, sanayicilerin USK'nın tavsiye ettiği fiyatları dikkate almadan fiyat düşürme politikası uyguladığı ve bu durumun kırmızı et fiyatlarını yükselttiği ifade edildi.
29 Nisan 2024

ERÇİMSAN A.Ş., milyonlarca dolarlık borçları nedeniyle fabrikalarını düşük fiyatlara satmak zorunda kaldı. Bu süreçte, şirketin en büyük ortağı olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir söz hakkı veya bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sekmen, şirket yönetiminin ve Lütfü Yücelik ailesinin, belediyenin hisselerini de değerinin altında satmaya çalıştığını iddia etti. Sekmen, durumu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini ve sorunun çözülmesi için talimat verildiğini belirtti.
27 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, glütensiz ürünlerin kolay erişilebilirliğini sağlamak amacıyla bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre, şube sayısı 200’den fazla olan ve 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir marketler, glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar gibi ürünleri bulundurmak zorunda. 400 metrekareden büyük şubelerde ise glütensiz ekmek, un, makarna gibi ürünlerin sürekli ve yeterli miktarda bulundurulması gerekiyor. Düzenleme, glüten intoleransı olan bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor ve bazı hükümleri 1 Haziran, bazıları ise 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek.
5 Mart 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, stokçuluk yapan firmalara kapatma cezası uygulanacağını duyurdu. Bolat, geçen yıl haksız fiyat ve stokçuluk denetimlerinde yaklaşık 1 trilyon lira ceza kesildiğini belirtti. Ayrıca, tüketici korunması kapsamında zararlı ürünler ve aldatıcı reklamlara yönelik denetimlerde 1.2 milyar lira ceza kesildiğini ifade etti. Yeni düzenlemelerle stokçuluk yapan firmalara bir takvim yılı içinde üç defa yakalanmaları durumunda altı güne kadar kapatma cezası verileceğini açıkladı.
17 Mayıs 2024
İşaretlediklerim