Diyanet İşleri Başkanlığı, 24-28 Nisan tarihleri arasında Ürdün üzerinden Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya bir ziyaret turu düzenleyeceğini duyurdu. Bu ziyaret, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek ve 'üç gece dört gün' sürecek. Türkiye'de siyasi iktidarın İsrail ile olan ilişkileri ve İsrail-İran gerilimi devam ederken, Diyanet'in bu turu düzenlemesi ve İsrail'den vize alınarak gerçekleştirilmesi dikkat çekici bulunuyor.
18 Nisan 2024

Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde, İran ve İsrail'e yeni saldırılardan vazgeçmeleri çağrısı yapıldı ve İran'a karşı yeni yaptırımlar alındı. AB, İsrail'in dış politikasına eleştiri yöneltmezken, Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekildi ve Türkiye'yi İran'a karşı müttefik olarak kazanma stratejisi belirlendi. Ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması için özel çağrı yapılarak, Gümrük Anlaşması'nın modernleştirilmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydedilmesi hedeflendi.
19 Nisan 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. İran İçişleri Bakanı Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. Helikopterde Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Reuters'a konuşan bir İranlı yetkili, helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğünü ve kazanın ardından Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanının hayatlarının risk altında olduğunu ifade etti.
19 Mayıs 2024

Nedret Ersanel, İran Devlet Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın hayatını kaybettiği kazanın arka planını jeopolitik bir bağlamda ele alıyor. Ersanel, Devlet Bahçeli'nin TBMM Grup konuşmasında dile getirdiği konulara atıfta bulunarak, küresel hegemonya mücadelelerinin insanlığın geleceğini riske attığını vurguluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin'in stratejik işbirliğini derinleştirme çabalarına ve ABD'nin Pasifik'teki askeri hamlelerine dikkat çekiyor. Ersanel, dünya düzeninin değişmekte olduğunu ve bu değişimin sancılı olabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Filistin'i devlet olarak tanıdığını açıkladı. Bu adım, İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya'nın benzer tanımalarının ardından geldi. Ermenistan, Birleşmiş Milletler'in ateşkes çağrısına uyduklarını belirterek, Filistin ve İsrail'in isteklerinin gerçekleşebilmesi için iki devletli çözümün tek yol olduğunu vurguladı.
21 Haziran 2024

Avrupa Birliği, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin düşmesi üzerine İran'ın talebiyle hızlı müdahale uydu haritalama hizmetini etkinleştirdi. AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Copernicus Acil Durum Yönetim Hizmeti'nin devreye alındığını duyurdu. Helikopterde Reisi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer önemli yetkililer de bulunuyordu. Arama kurtarma çalışmaları olumsuz hava koşulları nedeniyle zorlukla devam ediyor.
19 Mayıs 2024

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Bağdat arasında devam eden gerilim, bölgesel ve uluslararası aktörlerin de dikkatini çekiyor. ABD'nin Irak'tan çekilmesi beklenirken, İran'ın Bağdat üzerindeki nüfuzunun artması ve Süleymaniye'nin İran yanlısı tutumu, Erbil merkezli KDP'yi zor bir pozisyona sokuyor. KDP, Türkiye ve ABD ile ilişkilerini güçlendirerek hem yetkilerini korumaya çalışıyor hem de bölgedeki güç boşluğuna hazırlanıyor. Bu durum, IKBY ile Bağdat arasında daha fazla gerilime ve bölgedeki uluslararası nüfuz mücadelelerinin şiddetlenmesine yol açabilir.
11 Nisan 2024

İrlanda kadın basketbol takımı, EuroBasket 2025 eleme maçı öncesinde İsrailli rakipleriyle el sıkışmayı reddetti. Bu hareket, İsrailli bir oyuncunun İrlandalı oyuncuları 'Yahudi karşıtı' olarak nitelendirmesinin ardından geldi, ki İrlanda bu yorumları 'kışkırtıcı' ve 'yanlış' olarak değerlendirdi. İrlanda takımı, ayrıca milli marşın okunması sırasında saha ortasına çıkmayıp yedek kulübesinde dizildi. Bu olay, Hamas-İsrail savaşı nedeniyle Letonya'nın başkenti Riga'ya taşınan maçın boykot edilmesi için İrlanda kamuoyundan gelen baskılarla da ilişkilendiriliyor.
9 Şubat 2024
İşaretlediklerim