Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklara ilişkin tanımlar ekleniyor ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi için SPK'dan izin almaları zorunlu hale getiriliyor. Düzenleme, platformların ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine asgari şartlar getirerek mali güç ve dürüstlük sağlanmasını amaçlıyor. Ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetleri, transfer ve saklama esasları belirleniyor ve piyasa bozucu eylemlere karşı sıkı takip öngörülüyor.
30 Mayıs 2024

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis başkanlığına sunuldu. Teklif, kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler arasında, hizmet sağlayıcıların SPK'dan izin alması, müşterilerin varlıklarının korunması ve izinsiz faaliyetlerin cezalandırılması gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, platformlardan hizmet bedeli alınacak ancak vergilendirme getirilmeyecek.
17 Mayıs 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sasa Polyester Sanayi'nin bedelli sermaye artırımı başvurusunu ve Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret, İstanbul Faktoring, Eko Faktoring, DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret, Koç Fiat Kredi Finansman şirketlerinin borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 23 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı.
28 Temmuz 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler hakkında gerçeği yansıtmayan ve mesnetsiz açıklamalar yapıldığını belirtti. SPK, sermaye piyasasının güvenilir ve şeffaf olduğunu vurgulayarak, yatırımcıların haklarının korunmasını öncelikli hedef olarak gösterdi. Ayrıca, piyasa bozucu işlem ve eylemlerin tespiti durumunda cezai ve idari yaptırımların uygulanacağını ifade etti.
25 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, sekiz şirketin toplamda 2 milyar 509 milyon lira değerindeki borçlanma aracı ihracı ve dört şirketin toplam 575 milyon 335 bin 775,04 lira değerindeki bedelsiz sermaye artırımı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, belli başlı şirketlerin pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak iki kişiye toplamda yaklaşık 1,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesi kararı da alındı.
16 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), para piyasası ve kısa vadeli unvanlı fonların fon toplam değerlerinin yüzde 25'ine kadar pay senedi ters repo sözleşmelerine kalıcı olarak taraf olabileceklerini açıkladı. Bu fonlar, Borsa İstanbul Pay Senedi Repo Pazarı'nda ters repo sözleşmelerine katılabilirler. Ayrıca, SPK Göknur Gıda'nın halka arzını ve Koza Altın ile Ziraat Bankası'nın sermaye artırım ve borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. SPK ayrıca bazı şirketler ve bireyler hakkında idari para cezaları ve işlem yasağı kararları aldı ve yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptıran 22 internet sitesine erişim engeli kararı verdi.
3 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırımcıların izinsiz kaldıraçlı işlemler nedeniyle mağdur edildiğine dair artan şikayetler üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, kaldıraçlı işlemlerin sadece SPK tarafından yetkilendirilen kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilebileceği belirtildi. Yatırımcıların bu tür işlemler için yurt içi banka hesaplarına para göndermeleri istendiği ve bu durumun mağduriyetlere yol açtığı ifade edildi. SPK, izinsiz kaldıraçlı işlemler yapan ve bu işlemleri kolaylaştıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve ilgili internet sitelerine erişim engeli için hukuki işlemler yapıldığını duyurdu.
23 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 51 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 14 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın alınma sebebi, söz konusu sitelerin Türkiye'de yerleşik kişilere yasa dışı hizmet sunması olarak belirlendi. SPK, bu tür faaliyetlerin önlenmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca harekete geçti.
15 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, hisse senedi yatırımcılarına yönelik sosyal medya üzerinden yapılan yönlendirmeleri takip ettiklerini ve yatırım tavsiyesi veren veya eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtti. Gönül, bu tür hesapların son aşamada kapatılabileceğini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılında piyasa bozucu eylemlere yönelik incelemeler sonucunda 66 gerçek ve 10 tüzel kişiye toplamda 171 milyon lira idari para cezası verildiğini ve 9 gerçek kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
5 Ekim 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 42 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 9 Ağustos tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin içerisinde yer alıyor.
10 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 58 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 7 Eylül tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin eklerinde yer alıyor.
8 Eylül 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yasadışı yollarla kaldıraçlı forex işlemi yaptıran 21 internet sitesine karşı hukuki işlem başlatılacağını duyurdu. Bu sitelerin erişiminin engellenmesi için Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca gerekli işlemlerin yapılmasına karar verildi. SPK'nın düzenlemelerine aykırı hareket eden bu sitelerin tespiti, SPK'nın haftalık bülteninde yer aldı.
20 Ocak 2023

Kripto para piyasasında şeffaflığı artırmak ve yatırımcıyı korumak amacıyla hazırlanan yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuluyor. Düzenleme, platformlara sermaye şartı getirerek yatırımcıların korunmasını ve hizmet veren firmalara yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. Ayrıca, kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alınması gerekecek. Piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemlerle ilgili cezalar da yeniden belirlenecek.
20 Haziran 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 39 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 24 Ağustos tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin listesi bültenin içerisinde yer alıyor.
25 Ağustos 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı belirlenen 52 internet sitesinin erişimini engellemeye karar verdi. Bu karar, SPK'nın 28 Eylül tarihli bülteninde duyuruldu. Erişimi engellenen sitelerin adresleri bültenin ilgili bölümünde yer alıyor.
29 Eylül 2023

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaştı. Bu düzenleme, kripto para piyasasında faaliyet gösteren şirketler ve yatırımcılar için yeni kurallar ve denetimler getirecek. Ayrıntılar henüz açıklanmadı, ancak düzenlemenin sektörde önemli değişikliklere yol açması bekleniyor.
26 Haziran 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 47 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 22 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın gerekçesi olarak, bu sitelerin Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik yasa dışı faaliyetlerde bulunması gösterildi. Ayrıca, bu siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına da karar verildi.
23 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 22 internet sitesine erişim engeli kararı aldı. Karar, SPK'nın Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı. Bu sitelerin adresleri SPK'nın yayınladığı bülten ile kamuoyuna duyuruldu.
10 Haziran 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 37 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 7 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
8 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Avrupa Yatırım Holding A.Ş.'nin pay piyasasındaki işlemlerinde piyasa dolandırıcılığına dair makul şüphe bulunması sebebiyle 21 kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı kararı aldı. SPK'nın 107'nci maddesine göre, sermaye piyasası araçlarının alım satımı, emir verme, iptal etme, değiştirme veya hesap hareketleri gerçekleştirilmesi gibi eylemler, piyasa fiyatlarının sağlıklı oluşumunu engelleyecek şekilde yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırıcı nitelikte ise piyasa dolandırıcılığı olarak değerlendirilebilir.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim