Filistinli asıllı ünlü model Gigi Hadid, Instagram'da Filistin'e verilen desteğin antisemitizm veya Hamas'a destek olarak karıştırıldığını anlatan bir infografik paylaştı. İsrail hükümeti, Hadid'in paylaşımına Instagram üzerinden yanıt verdi. İsrail'in resmi hesabından Hadid'in paylaşımı alıntılanarak ve değiştirilmiş haliyle paylaşıldı. İsrail hükümeti, Hadid'e 'Geçen hafta boyunca uyuyor muydun?' diye sordu ve 'Sessizliğin nerede durduğunu net bir şekilde belli etti. Seni görüyoruz.' ifadelerini kullandı.
17 Ekim 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin krizinin farklı olduğunu ve İsrail'in büyük bir intikam peşinde olduğunu belirtti. Fidan, İsrail'in 7 Ekim'de verdiği kayıpların, şimdiye kadar verdiği en büyük kayıplar olduğunu ve bu kaybın telafisini barışta değil, intikamda gördüğü için büyük bir misilleme peşinde olduğunu ifade etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı.
20 Ekim 2023

Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin gözleri önünde çekilmesi ve deprem enkazının dekor olarak kullanılması nedeniyle sosyal medyada eleştirildi. Film, depremzedelerin hassasiyetlerini görmezden gelerek travmalarını tetikleyecek şekilde çekildiği gerekçesiyle tepki çekti. Tepkilerin ardından film ekibi sosyal medya hesaplarını gizledi ve Hataylı depremzedeler bir imza kampanyası başlattı.
5 Kasım 2023

Haziran ayının LGBTİ+ Onur Ayı olarak kutlandığı ve Onur Yürüyüşlerinin düzenlendiği bir dönemde, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Haliç Köprüsü'ne trans bayrağı asarak, yürüyüşlere yönelik engellemelere ve polis müdahalelerine karşı duruşlarını gösterdi. 2017'den bu yana engellenen Trans Onur Yürüyüşü, bu yıl tekrar düzenlenmiş ve polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Komite, 25 Haziran'da yapılacak Onur Yürüyüşü'ne olan kararlılıklarını vurgulayarak, yasaklara ve engellemelere meydan okuduğunu ifade etti.
19 Haziran 2023

Adidas, yarı Filistinli model Bella Hadid'in yer aldığı SL72 ayakkabı reklamını, İsrail hükümetinin tepkisi üzerine geri çekti ve özür diledi. İsrail hükümeti, reklamın 1972 Münih Olimpiyatları'nda 11 İsraillinin öldürülmesiyle bağlantılı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Sosyal medyada Hadid'e destek ve Adidas'a boykot çağrıları yapıldı. Hadid, Filistin'i desteklemeye devam edeceğini belirtti.
22 Temmuz 2024

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

Instagram, Filistinli anlamına gelen 'Palestinian' kelimesi, Filistin bayrağı emojisi ve Arapça 'Elhamdülillah' kelimesi bulunan bazı kullanıcıların biyografilerinin 'Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor' diye İngilizceye çevrilmesi üzerine özür diledi. Instagram'ın çatı şirketi Meta, sorunun 'otomatik çeviri' kaynaklı olduğunu belirtti. Bu durum, sosyal medyada tepki çekti ve Meta, 'Elhamdülillah' kelimesinin artık 'Allah’a şükür' diye çevrildiğini açıkladı.
20 Ekim 2023

Türkiye'de meydana gelen ve özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep gibi şehirleri etkileyen şiddetli depremler sonrasında İsrail'in Tel Aviv şehrindeki belediye binasına Türk bayrağı yansıtıldı. Tel Aviv Belediye Başkanı Ron Huldai, bu jesti Twitter hesabından paylaşarak Türkiye halkına destek mesajı iletti. Depremler sonucunda en az 3 bin 471 bina yıkıldı ve resmi açıklamalara göre 1,651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 kişi yaralandı.
6 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 18-20 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği tüm konserleri, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları nedeniyle ertelediğini duyurdu. İsrail'in saldırıları, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufan' operasyonunun ardından başlamıştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

Evren Barış Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile olan ticaretine dikkat çekmek amacıyla bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımında, özellikle İsrail'e jet yakıtı satışını eleştirdi ve bu bağlamda Filistin için düzenlenen bir eylemden alınan bir fotoğrafı kullandı. Fotoğrafta Bayraktar ailesi üyeleri de olduğu için Yavuz, hedef haline geldi ve gözaltına alındı. Yavuz, ifadesinde paylaşımının Bayraktar ailesini hedef almadığını, sadece sembolik bir görsel kullandığını ve amacının politik tutarsızlığa dikkat çekmek olduğunu belirtti.
13 Nisan 2024

Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024

Karpuz, Filistin dayanışmasının bir sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesi ve Doğu Kudüs'ü ilhak etmesiyle başladı. İsrail hükümeti, Filistin bayrağının Gazze ve Batı Şeria'da sergilenmesini suç saymıştı. Bu yüzden Filistinliler, bayrağın renklerini temsil eden karpuzu sembol olarak kullanmaya başladılar. 2021'de, bir İsrail mahkemesinin Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli ailelerin yerleşimcilere yer açmak için evlerinden çıkarılacağına dair kararının ardından karpuzun sembol olarak kullanılması yeniden gündeme geldi.
3 Kasım 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan tüm partiler, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalaması ve en az 500 kişinin ölümüne sebep olması sonrası Filistin için ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, hastaneye yapılan saldırının 'insanlık suçu' olduğu belirtildi ve 'bu vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarını tutum ve inisiyatif almaya' davet edildi.
17 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da yardım çalışmalarına katılan Hatayspor Yardımcı Antrenörü ve eski milli futbolcu Gökhan Zan, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla kentteki dayanışmayı vurguladı. Zan, farklı inanç ve kültürlere atıfta bulunarak, Hatay'da doğmanın kendisini sadece insan yaptığını ifade etti. Paylaşımında Alevi doğduğunu, Sünni, Hristiyan, Yahudi olduklarını ve Kürtçe şarkılar söylediğini belirtti.
24 Şubat 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile telefonda görüştü. Görüşmede Filistin'deki son gelişmeler ve sivillerin serbest bırakılması imkanları ele alındı. Bu görüşme, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı saldırıyı başlatması ve çok sayıda İsrailli'nin rehin alınması sonrasında gerçekleşti.
16 Ekim 2023

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Hamas militanları tarafından kaçırılan ve öldürülen bir kadının kıyafetini eleştirerek Gazze'deki ölümlerin ilgi görmediğini savundu. Bu paylaşımı Twitter'da büyük tepki çekti. Ün, bir zamanlar 'Sağlam İrade' rumuzuyla Twitter'da terör estiren ve nam salmış eski 'Ak trol' Taha Ün'ün eşi olduğu hatırlatıldı. Ün'ün bu paylaşımına tepki gösterenler arasında gazeteciler, siyasetçiler ve sosyal medya kullanıcıları bulunuyor.
19 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Altunizade metrosunda yürüyen merdiveni durduran bir grup genç ve bu durumu haberleştiren A Haber muhabiri hakkında bir video paylaştı. Videoda gençlerin merdiveni acil durdurma tuşuna basarak durdurdukları ve A Haber muhabirinin de bu durumu 'İBB'nin sorumluluğundaki metrolarda yürüyen merdivenlerin çalışmadığına dair' haber olarak sunduğu görülüyor.
12 Eylül 2023

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

İspanya'nın Barselona şehri, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlanana, Batı Şeria'da şiddetin sona erdirilene ve Filistin halkının temel haklarının Birleşmiş Milletler kararlarıyla güvence altına alınana kadar İsrail ile tüm kurumsal ilişkilerini askıya aldı. Belediye Meclisi, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması ve uluslararası insan haklarına aykırı ekonomik işlemlerin durdurulması gerektiğini belirtti. Barselona Belediye Meclisi'nin lideri Ada Colau, insan haklarının savunulması gerektiğini vurguladı. Daha önce, Barselona Belediye Başkanı Ada Colau döneminde İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı politikalar nedeniyle Tel Aviv ile kardeş şehir protokolü askıya alınmış, ancak yerel seçimler sonrası Jaume Colboni'nin başkan olmasıyla protokol yeniden yürürlüğe konmuştu.
24 Kasım 2023

Nejla Demirci'nin KHK ile ihraç edilen doktor ve öğretmenlerin hikayesini anlattığı 'Kanun Hükmü' belgeseli, çeşitli festivallerde ve gösterimlerde sansüre uğradı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Beyoğlu Sineması'nda belgesel için tahsis ettiği salonu geri çekti. Belgesel, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de sansürlenmiş ve festival iptal edilmişti. İşçi Filmleri Festivali'nde de gösterimi yasaklanan belgesel, henüz seyirciyle buluşamadı.
18 Mayıs 2024
İşaretlediklerim